Episodi
-
Ce înseamnă vizita lui Orban la Tbilisi și turneul lui Fico în Rusia și China? Ce înseamnă ”neutralitatea economică”? Plus: o idee pentru o influență politică reală a României în Republica Moldova.
Ovidiu Nahoi, în dialog cu Mihai-Răzvan Ungureanu, fost ministru de Externe, director al Serviciului de Informaţii Externe și premier.
-
Ovidiu Nahoi în dialog cu Angela Grămadă, expertă în spațiul ex-sovietic.
-
Episodi mancanti?
-
Cum trebuie societatea noastră să se raporteze la pericolul extremist? Ovidiu Nahoi în dialog cu sociologul Bogdan Bucur și istoricul Mădălin Hodor.
-
Alegeri în Franța și Germania, cu același rezultat: slăbirea centrului politic. Franța nu are guvern, executivul de la Berlin este fragilizat. Mai multe capitale europene au guverne în care influența euroscepticilor este deja importantă.
Războiul Rusiei în Ucraina continuă, fenomenul migrației pune politicienii sub presiune, economia dă semne de oboseală.
În acest context, Mario Draghi trage semnalul de alarmă: UE se va găsi într-o criză existențială, dacă nu va acționa rapid pentru creșterea competitivităţii.
Dar cine să preia inițiativa, cine să-și asume rolul de lider?
Sub aceste auspicii începe mandatul noii Comisii Europene, a cărei componență o vom afla, oficial, săptămâna viitoare.
Care sunt, marile provocări ale toamnei pentru Uniunea Europeană? Cum se poate merge mai departe cu Berlinul și Parisul slăbite?
Și... ar mai fi ceva: este cu adevărat România o furnizoare de soluții la problemele europene?
Încercăm să luăm pulsul Europei cu doi experți români de la Bruxelles.
Discutăm cu Tana Foarfă, expertă în relațiile externe ale UE, director executiv Europuls și Dan Luca, director executiv al rețelei Euractiv.
-
28 martie 2024 - Construcția unei autostrăzi este importantă, dar este doar un alt impuls dat dezvoltării. Drumurile, școlile, spitalele sau monumentele istorice, finanțate cu bani europeni sau naționali sunt obiective importante de dezvoltare la nivel local și național.
Dezbatem aceste subiecte în cadrul evenimentului organizat de RFI România.
-
Ovidiu Nahoi și Ana Maria Florea Harrison discută despre interviul acordat RFI România de economistul rus Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Vladimir Putin în perioada de început a puterii sale. Andrei Ilarionov se află acum în SUA și spune că Vladimir Putin și-a făcut un obiectiv clar din distrugerea civilizației occidentale.
-
Liderul ungar a fost supus unui val de critici din partea partenerilor europeni după recentele sale vizite la Moscova și Beijing, în timp ce președinția maghiară a Consiliului UE a fost pusă în discuția ambasadorilor statelor membre.
Dar cine este, de fapt, personajul politic Viktor Orban? De unde își extrage puterea? Ce urmărește el cu adevărat? Și ce urmează pentru Ungaria?
Ovidiu Nahoi discută cu Romeo Couți, autorul volumului ”Lebăda neagră de pe Balaton - Viktor Orban, o obsesie asumată”, apărută la Editura Cuantic.
-
Ovidiu Nahoi în dialog cu Ștefan Liiceanu, pe marginea cărții recent apărute la Editura Humanitas. Despre modele de corupție și de ieșire a națiunilor de sub spectrul corupției. Un ”bilanț” al hoției din România. Și de ce un corupt ne fură de trei ori.
-
Ovidiu Nahoi în dialog cu Magda Grădinaru, jurnalistă specializată în afaceri europene. O discuție despre Europa postelectorală, alegerile anticipate din Franța, avansul extremei drepte și contestarea corectitudinii alegerilor.
-
Cât de vizibilă a fost campania electorală pentru Parlamentul European? Care va fi influența extremei drepte după 9 iunie? Și care vor fi marile provocări pentru UE? Ovidiu Nahoi discută cu jurnaliștii Sidonia Bogdan și Dan Cărbunaru.
-
Moldova sfidează Kremlinul și încheie un acord strategic cu UE. Proteste în Georgia față de ”legea rusească”. Ovidiu Nahoi în dialog cu Angela Grămadă, expertă în spațiul ex-sovietic.
-
Ovidiu Nahoi în dialog cu Raluca Moldovan, Conferențiar la Departamentul de Relații Internaționale UBB Cluj-Napoca și analistul de politică externă Dorin Popescu. Decriptăm mesajele lui Xi Jinping către europeni, analizăm politica Budapestei și a Belgradului față de Occident și China.
Apoi aruncăm o scurtă privire către Orientul Mijlociu. Ce va face Israelul după avertismentul clar al Statelor Unite privind consecințele unui atac major la Rafah? Plus: evenimentele din universitățile americane și europene pot indica un eșec educațional al Vestului.
-
Cine vorbește pentru tineri pe scena politică? Este extremismul o opțiune? Ovidiu Nahoi în dialog cu Oana Marinescu, expert în comunicare și Elena Calistru, activist civic.
-
Ovidiu Nahoi discută cu Alexandru Florian Director general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și profesorii de istorie Florin Petrescu și Gabriel Stan.
Ce știu tinerii români despre acest capitol întunecat al istoriei? Care este influența rețelelor sociale? Cum se explică noul antisemitism care afectează Europa?
-
Ce înseamnă retorica nucleară a Rusiei? Răspunsul european la amenințarea Moscovei. Șansele președintelui Klaus Iohannis de a deveni secretar general al NATO. Plus: la ce ne ajută ”europenizarea” chestiunii tezaurului? Ovidiu Nahoi în dialog cu Titus Corlățean, președinte al Comisiei pentru Politică Externă din Senat.
-
Ovidiu Nahoi, în dialog cu Ovidiu Pecican despre mituri și aspecte mai puțin cunoscute ale istoriei românilor. Dar și despre instrumentalizarea politică a istoriei.
-
Ovidiu Nahoi în dialog cu profesorul și diplomatul Theodor Paleologu.
-
Luminița Odobescu, ministru al Afacerilor Externe, este invitata specială a emisiunii. Aflată la Davos, șefa diplomației române vorbește despre atmosfera de la forumul mondial și explică în ce constă acordul de securitate care se negociază cu Ucraina.
Analistul militar și de politică externă Radu Tudor vorbește despre provocările momentului: semnalele mai multor oficiali cu privire la război, perspectivele revenirii lui Donald Trump la Casa Albă.
-
Conform unui recent sondaj de opinie, jumătate dintre români sunt de părere că ”înainte era mai bine”. Și dacă ei l-ar avea în față, acum, pe Nicolae Ceaușescu, în carne și oase, aterizat în România de azi?
Aceasta este povestea romanului ”Ceaușescu se întoarce”, de Silviu Iliuță. Autorul - scriitor și producător TV - discută cu Ovidiu Nahoi despre resorturile nostalgiei la români, indiferent de vârstă.