Episodi
-
LO har rast mot NHO. Sykefraværet øker og øker. Det er mye støy, men er det noe handling?
DN-kommentator Anita Hoemsnes og politisk redaktør Frithjof Jacobsen trekker linjene helt tilbake til Gerhardsen og frem til dagens fastlåste sykelønnssituasjon.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hvem blir Norges statsminister etter valget?
Den politiske situasjonen lager scenarier og spekulerer vilt og hemningsløst ved inngangen til det nye året. Hva skjer dersom Høyre og Fremskrittspartiet får rent flertall, der Frp er 6-7 prosentpoeng større enn Høyre, for eksempel? Da kan statsministeren fort hete Sylvi Listhaug. Det er mer «spiselig» i de kondisjonerte kretser, enn for bare kort tid siden.
Men hey, alt kan skje i politikken. Det kan til og med bli rødgrønt flertall på nytt, selv om det ser mørkt ut nå. Men i så fall blir sitsen mellom de rødgrønne partiene veldig annerledes.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Episodi mancanti?
-
Alt lykkes for dette parti! (Ja vi snakker om Frp)
Denne uke meldte Kjersti Stenseng at hun ikke stiller til gjenvalg som partisekretær i Arbeiderpartiet. Den politiske situasjonen er litt innbyrdes uenig i om det var overraskende eller ikke. Tidspunktet er i alle fall påfallende, midt i en lederkrise og lenge før valgkomiteen er satt sammen. Tar hun nå en for laget, eller blir Støre ytterligere svekket?
Og i Fremskrittspartiet vil fremgangen ingen ende ta. Sylvi Listhaug kroer seg i suksessen, og vi lurer på hvorfor Frp gjør det så bra akkurat nå. Og ikke minst: vil det vare til over valget?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Jonas Gahr Støre kan ikke senke skuldrene helt ennå.
Ingen vet helt hvor sterkt opprøret mot Ap-leder Jonas Gahr Støre faktisk er. Onsdag skrev DN at flertallet av fylkeslederne har bedt Støre gå av. I hvilken grad snakker de på vegne av sine medlemmer? Og ser vi konturene av fraksjonering blant opprørerne? Det er vanskelig å se for seg at Støre kan overleve dersom det kommer mange målinger på 14, 2 prosent, slik resultatet var på en enkeltmåling fra Dagbladet.
Og hva betyr det at LO bryter samarbeidet med NHO fordi de føler seg forbigått i IA-forhandlingene? Forhåpentlig ikke at Den norske modellen er i ferd med å rakne. Noe i denne verden må stå til Dovre faller.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kanskje heter statsministeren til våren Tonje Brenna.
Den politiske situasjonen gyver ydmykt løs på mysteriet Ap i dagens episode. For hva i all verden er det som foregår? Kupp, palassrevolusjon, opprør på grasroten, sedvanlig oppkast i krokene, eller blodig maktkamp der høyprofilerte Ap-profiler som Tonje Brenna taler med to tunger?
Mye tyder på at svaret på det siste er ja. Brenna skal ifølge DNs kilder være klar til å ta over, samtidig som hun bedyrer sin lojalitet til Støre utad. Noe særlig annet kan hun ikke gjøre så lenge han mener han har den støtten og motivasjonen han trenger for å bli sittende. Foreløpig er det umulig å vite hvilken side kjøttvekten vil dette ned på.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Høyre og Frp kan ikke begge få viljen sin på formuesskatt.
Høyre fortjener honnør for å stå på sitt i formuesskatt-debatten, til tross for riking-retorikken fra venstresiden. Det er i hvert fall ikke populisme, noe man kan si om Frp som typisk er opptatt av direkte appell til brede (velger-) lag, også i skattespørsmålet.
Og i Oslo vant Kamzy Gunaratnam solid over Hadia Tajik i kampvoteringen om annenplassen til stortingslisten. Det til tross for at en samlet Oslo Ap-elite ville ha Tajik. Den politiske situasjonen diskuterer hvorfor.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Etter 23 år i rikspolitikken ser den tidligere SV-lederen seg om etter noe nytt å finne på.
Den tidligere SV-lederen Audun Lysbakken er fortsatt i kjærlighetssorg over avvisningen fra Senterpartiet i 2021. Milliardærene derimot, er mer der han vil ha dem. Bokaktuelle Lysbakken takker landets rikinger for å ta SV-agnet hver gang. På den måten får man debatt og motsetninger opp på bordet og inn i mediene. Hans gode venn Jonas Gahr Støre gjorde imidlertid ingenting galt i Hurdal, da trepartikoalisjonen han hadde gått til valg på glapp.
Lysbakken ledet SV fra nei til ja i spørsmålet om våpenleveranser til Ukraina. Nå mener han partiet lever godt med at vestlige langdistansevåpen fyres av mot Russland. Det er fordi han ser krigen som en kamp mellom autokrati og demokrati og ikke som en forlengelse av den kalde krigen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Holder Sylvi hele veien til mål?
I USA tar Trumpadministrasjonen 2.0 form i rekordfart. Overalt setter Trump inn sine Maga-tro støttespillere. En av de mer oppsiktsvekkende utnevnelsene er Tesla-gründer Elon Musk som sjef for slanking av statsadministrasjonen. Men også her hjemme opplever vi en solid høyrebølge. Hvorfor seiler rabulisten Sylvi frem på bekostning av gamle trygge Erna? Det har Den politiske situasjonen opptil flere teorier om.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Trump knuste Harris og Demokratene. Hvorfor gikk det som det gikk, og hva kan vi vente oss de neste fire årene? DNs kommentator Sverre Strandhagen og politisk redaktør Frithjof Jacobsen er i USAs hovedstad, og deler sine tanker om valget.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Denne uken ble det Trump-krangel i podden!
Er det greit at eksperter advarer mot Trumps psyke, eller er det å underkjenne velgernes kunnskap og sunne fornuft? Det er Frithjof Jacobsen og Eva Grinde ganske rykende uenige om viser det seg. Hør diskusjonen i ukens utgave av Den politiske redaksjonen, som også tar for seg justisminister Emilie Enger Mehls nachspielvaner… Nærmere bestemt i kombinasjon med hennes og Senterpartiets identitetspolitiske nulltoleranse for narkotika. Er hun ørlitt identitetsforvirret?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Skoler og læresteder blir lagt ned i Innlandet, og Senterpartiet raser mot regjeringspartneren.
Politikk i distriktene kan ikke alltid være distriktspolitikk, uansett hva Sp lover. Og en meningsmåling viser at Ap taper oppslutning hos folk med høyere utdanning, mens Frp vinner velgere i samme gruppe. DNs kommentatorer analyserer og mener i ukens utgave av Den politiske situasjonen. Med Eva Grinde og Frithjof Jacobsen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Budsjettforhandlingene mellom regjeringen og SV kan bli vanskelige og preget av irritasjon.
Men til slutt kommer de vel i mål som vanlig? Hvordan er egentlig de interne forholdene på rødgrønn side, og hvor mye av dagens situasjon stammer fra sammenbruddet i Hurdal i 2021? En ny bok fra Audun Lysbakken gir noen nye svar.
Med kommentator Eva Grinde og politisk redaktør Frithjof Jacobsen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Tidligere Rødtleder Bjørnar Moxnes kjemper nå også for sitt stortingsliv. Nominasjonskomiteen i Oslo Rødt har nemlig ikke satt ham opp på 2. plassen, slik han ønsker, men i stedet gått for radikale Sofia Rana. Ingen nevner solbrilletyveriet på Gardermoen, men det er jo derfor han henger i en tynn tråd. Men Moxnes håper å mobilisere nok vennlig innstilte medlemmer på det avgjørende møtet i november.
Og det er ikke åpenbart hvordan regjeringen skal vinne velgere på sitt siste statsbudsjett før valget. Det ble lagt frem mandag denne uken. Bittelitt skattelette til folk med under en million i inntekt, billigere barnehage og sfo, reduserte vannavgifter. Og jada – regjeringen bruker bare 2,5 prosent av oljefondet, selv om handlingsregelen tillater 3. En voldsom økning i oljepengebruken over noen tiår, sett som andel av statens utgifter, fra åtte prosent i 2007 til 23 prosent i 2025. Dette blir tøft å snu når blåmandag setter inn. Men det skjer etter valget!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
To Dagbladet-journalister har skrevet en bok om det indre livet i Arbeiderpartiet fra Jonas Gahr Støre tok over som partileder og frem til i dag.
Den har fått det til å skvalpe over i andedammen. Ikke på grunn av politiske avsløringer, men på grunn av metode. Boken er dårlige nyheter for den politiske journalistikkens renommé, og det er synd. Den kan meget vel inneholde mye som er sant, det er bare at det vet vi ikke. Nå overdøver støyen alt.
Det er fascinerende hvordan politikere i tiår etter tiår beskytter sykelønnsordningen. LO, NHO og alle partier foruten Venstre freder en av verdens dyreste sykelønnsordninger med 100 prosent kompensasjon fra dag en. Det til tross for at ingen andre tiltak ser ut til å virke nevneverdig på det høye fraværet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Advokater spiser dyr Krf-suppe, og Støre maner til gjengkrig
I Kristelig Folkeparti har lederstriden sørgelig nok blitt advokatmat. Tidligere leder Olaug Bollestad mener ledertrioen under henne presset henne til å gå av og at et formelt varsel på hennes lederstil er blitt brukt i maktkampen mot henne. Hun bestrider måten varselet er behandlet på. Partiet står i dag uten valgt ledelse, og foreløpig er det ingen som rekker opp hånden.
Og Arbeiderpartiet fortsetter sitt frieri til lilla-velgerne. Jonas Gahr Støre brukte store deler av sin tale til landsstyremøtet tirsdag på å snakke om kriminalitet og politi. Han la frem en rekke tiltak der de aller fleste handlet om å tøffere straffer, ungdomsfengsel og mer penger til politiet. Machete bruker man i jungelen, ikke i Oslos gater, sa den nytøffe statsministeren.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kamala Harris gjorde det best i onsdagsnattens debatt mot Donald Trump.
Hun lyktes i å lokke ham utpå og vise seg fra sine bortimot dårligste sider, og det sier ikke så lite. Men selv var ikke Harris veldig klar på hva slags politikk hun står for.
Det er litt trist at demokratenes politikk består av å «ikke være Trump», rapporterer Frithjof for anledningen på tur i Atlanta Georgia.
Og her hjemme kjører Høyre muligens noe av den samme strategien? I alle fall er det ikke mange skarpe og tydelige saker å hente i deres program som skiller dem fra sentrum i Arbeiderpartiet. Kanskje forregner Erna Solberg hvis hun tror det holder å «ikke være den upopulære regjeringen» og dure i vei med sin pragmatiske sentrumspolitikk. På siste meningsmåling var Frp større enn Høyre, og Arbeiderpartiet fremstår tydeligere og mer høyrevridd enn Høyre i både skole og innvandrings/gjengkrimpolitikken.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Trump og Harris ligger helt jevnt i de avgjørende vippestatene. Neste uke møtes de til duell på tv. Kan det bli avgjørende? Og i Norge er Høyre største parti ett år før valget i 2025, men kan de holde på den ledelsen? Og hva slags regjering kan vi egentlig få til neste høst?
Programledere Eva Grinde og Frithjof Jacobsen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Valgkampen i USA bærer i seg en usedvanlig medievennlig dramaturgi: Det er skurk mot helt, ondt mot godt. Frithjof er kritisk og mener mediene hausser opp og forenkler. Det er et valg, ikke dommedag, sier han.
Grunnen til høy dramafaktor er enkel, mener Eva. Det er fordi det ER en skurk mot en helt i dette valget. Donald Trump er siktet for en rekke kriminelle forhold, og har et høyst pragmatisk forhold til demokrati, alt etter hva som gagner ham.
Det betyr neppe at hele verden går til grunne ved fire nye Trump-år.
Også her på berget er det drama.
Olaug Bollestad trakk seg nylig som KrF-leder, uten at noen utenfor vet helt hvorfor.
Lekkasjer tyder på at konflikt med de to nestlederne over Bollestads personlige væremåte og lederstil, er kjerneproblemet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Milliardærarvingen dro på ferie med bobil og vil ikke vil flytte til Sveits. Alenemoren mener vi må tåle litt rot og har bedt statsministeren om brød på sms.
Hva skjer om næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) og hotelleier Emilie Stordalen drar på bobilferie sammen? Ville de blitt enige om turistskatten som skal fremmes som et forslag i høst.
Jorun S. Aartun, journalist og redaksjonssjef Astrid Randen i Dagens Næringsliv ber om svar disse to sterke kvinnene.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mostra di più