Episodi

  • De tweede editie van Dossier WODC Live heeft plaatsgevonden bij de Vrije Universiteit Amsterdam en ging over Dossier Top600: Een effectieve aanpak? In deze editie spreekt host Sanne Noyon met onderzoeker Gijs Weijters van de WODC kennislijn Straffen en Maatregelen over de effectiviteit van de Amsterdamse Top600-aanpak.
    Sinds 2011 krijgen ongeveer 600 veelplegers van zogeheten high impact crimes in de regio Amsterdam-Amstelland een persoonsgerichte en integrale aanpak. Bij deze Top600 is het terugdringen van recidive één van de drie doelstellingen. Het WODC onderzocht in hoeverre deze doelstelling behaald wordt. Tijdens deze editie van Dossier WODC Live gaan we dieper in op hoe je zo’n aanpak evalueert en wat dat vervolgens kan betekenen voor beleid. Spoiler alert: het blijkt dat de Top600-veelplegers niet minder recidiveren dan vergelijkbare veelplegers.
    Wil jij op de volgende kringverjaardag met leuke weetjes kunnen komen over dit onderwerp? Ben je benieuwd naar welke moeilijkheden er zijn bij het evalueren van de effectiviteit van interventies? Of wil je weten wat er nou eigenlijk met zo’n onderzoek gebeurt naderhand? Luister dan snel naar deze tweede editie van Dossier WODC Live! Zelf een keer aanwezig zijn bij de opnames? Ga dan naar de pagina van Dossier WODC Live en kijk wanneer we bij jouw in de buurt komen.
    Meer weten over dit onderzoek? Lees hier het volledige rapport.
    Voor meer onderzoek naar straffen en maatregelen, en andere onderwerpen binnen de rechtsstaat, ga naar ⁠www.wodc.nl
    Opnames op locatie verzorgd door NFGD.

  • De eerste editie van Dossier WODC Live heeft plaatsgevonden bij de Universiteit Leiden en ging over Dossier Asiel: Van incident tot misdrijf? In deze editie spreekt host Olivier Hendriks met onderzoeker Sanne Noyon van de WODC kennislijn Asiel en Migratie over betrokkenheid bij incidenten en misdrijven onder COA-bewoners in de afgelopen vijf jaar.
    Wat voor incidenten zijn het? Hoeveel misdrijven worden door deze groep nou echt gepleegd? En: hoe verhoudt dit zich tot de ervaringen in de maatschappij? Kleine spoiler alert: het onderzoek heeft nogal wat teweeggebracht. Samen met Sanne zullen we je meenemen door de belangrijkste resultaten en leggen we de link met wat vrijwel dagelijks speelt in de media en de maatschappij.
    Wil jij op de volgende kringverjaardag met feiten kunnen komen over dit beladen onderwerp? Wil je weten hoe beleidsonderzoek wordt uitgevoerd? Of wil je weten wat er nou eigenlijk met zo’n onderzoek gebeurt? Luister dan snel naar deze eerste editie van Dossier WODC Live! Of zelf een keer aanwezig zijn bij de opnames? Ga dan naar de pagina van Dossier WODC Live en kijk wanneer we bij jouw in de buurt komen.
    Meer weten over dit onderzoek? Lees hier het volledige rapport.
    Voor meer onderzoek naar asiel en migratie, en andere onderwerpen binnen de rechtsstaat, ga naar ⁠www.wodc.nl
    Opnames op locatie verzorgd door NFGD.

  • Episodi mancanti?

    Fai clic qui per aggiornare il feed.

  • Er is een groep alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV's) die rondreist door Europa en met allerlei problemen kampt. Zij komen meestal niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning en hebben een slecht imago vanwege probleemgedrag binnen en buiten opvangcentra. Maar in welke mate klopt dit imago eigenlijk?
    In deze aflevering spreekt host Carlissa Remmerswaal met onderzoekers Isik Kulu-Glasgow en Manon van der Meer van de WODC kennislijn Asiel & Migratie over hun onderzoek naar rondreizende AMV's.
    Meer weten over dit onderzoek? Lees hier het ⁠volledige rapport⁠.
    Voor meer onderzoek naar asiel en migratie, en andere onderwerpen binnen de rechtsstaat, ga naar ⁠www.wodc.nl
    Opnames gedaan bij Studio Rijnstraat 8; montage in eigen beheer.

  • Jaarlijks legt de rechter ongeveer 20.000 keer een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf op, waarvan 70% korter dan drie maanden duurt. Maar zijn dergelijke korte vrijheidsstraffen eigenlijk wel effectief in het bereiken van de beoogde strafdoelen in vergelijking met andere straffen?
    In deze aflevering spreekt host Carlissa Remmerswaal met onderzoekers Suzan Verweij en Sanne Boschman van de WODC kennislijn Straffen & Maatregelen over hun onderzoek naar kort durende vrijheidsstraffen.
    Meer weten over dit onderzoek? Lees hier het volledige rapport of bekijk hier de samenvattende slider.
    Voor meer onderzoek naar straffen en maatregelen, en andere onderwerpen binnen de rechtsstaat, ga naar www.wodc.nl
    Opnames gedaan bij Studio Rijnstraat 8; montage in eigen beheer.