Episodi
-
Kreditvärderingsföretaget Moody's sänker kreditbetyget för USA, varpå amerikanska långräntor och guldpriser vänder upp, samtidigt som oljan vänder ned. Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer ger sin syn på vad som kommer att styra oljepriserna framåt. Därefter berättar EFN:s expertkommentator Clara My Lernborg om gruvindustrins största frågor efter det senaste OECD-mötet, däribland Europas gröna dilemma att vara hållbart och konkurrenskraftigt.
-
Pausade tullar mellan USA och Kina ger kraftiga rörelser på råvarumarknaden med omsvängda rörelser i guld, olja och dollarn. Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting reder ut de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.
-
Episodi mancanti?
-
Råvarumarknaden återhämtar sig men oljepriserna fortsätter nedför. Den klassiska konjunkturmätaren koppar går det desto bättre för och mjölkpriserna når nya rekordnivåer. Dagens EFN Råvaror sammanfattar de största rörelserna på råvarumarknaden och dyker djupare i kopparpriserna med Adam Simon, professor i geologisk ekonomi vid University of Michigan.
Programledare: Anna Stjernquist och Gabriel Mellqvist
-
Dämpad marknadsoro får guldet att falla från rekordnivåer, samtidigt som Kongos exportstopp och kinesiska exportrestriktioner pressar råvarumarknaden. Geopolitik och råvarukrig står i fokus när framtiden för guld och strategiska metaller diskuteras i veckans EFN Råvaror.
Gäster: Grace Peters, investeringsstrateg på JP Morgan Private Bank och Clara My Lernborg, expertkommentator på EFN.
-
Europas hårt pressade stålindustri står i fokus när USA inför 25-procentiga tullar, samtidigt som Europa ska minska stålimporten med 15 procent från och med april.
Kina planerar en omstrukturering som innebär mindre stålexport och skärpta utsläppskrav. Ändå riskerar konkurrenskraften att minska och de geopolitiska spänningarna att öka, säger stålexperten Felix Lindberg.
Dessutom diskuteras Trumps senaste utspel mot Fed-chefen och dess effekt på guldpriserna med Gabriel Mellqvist.
-
Handelskrig och tullutspel fortsätter prägla råvarumarknaden med volatilitet, dollarförsvagning och oljeprisras.
Guldpriset rusar vidare när amerikanska statsobligationer övergivs som säker hamn. Ole Hansen, råvarustrategichef på Saxo Bank, berättar i en intervju med Anna Stjernquist vad investerare kan förvänta sig framöver.
-
Hela havet stormar och oljepriset leder nedgången men det finns vissa köplägen i jordbrukssektorn, säger Lars Henriksson på råvarufonden Centaur.
Hur påverkar börsrasen svensk metallindustri? Maria Sunér, vd på Svemin, diskuterar hur en utdragen lågkonjunktur påverkar Sveriges satsningar på försvar och grön energi.
-
Sågverk tvingas pausa produktionen trots en ljusnande konjunktur. LKAB och Talga tilldelas snabbspår i tillståndsprocesser och hållbarhetsfrågor tar allt större plats inom gruvindustrin.
När vänder utvecklingen för skogsbolagen? Och varför tar inte fler svenska gruvbrytningsprojekt del av EU-stöd? Gäster är Christian Nielsen, marknadsanalytiker på Skogsindustrierna och Clara My Lernborg, expertkommentator på EFN.
-
Trots besvikelser som Northvolt, väntas efterfrågan på de mineraler som användas till batterier och grön omställning vara fortsatt växande. Det säger Roberto García Martínez på bolaget Eurobattery Minerals.
I ett samtal med EFN:s Anna Stjernquist pekar han ut de viktigaste råvarorna i sammanhanget, däribland koppar, kobolt och tungsten. Han varnar också för fortsatt stora svängningar inom marknadspriserna på dessa, även om den långsiktiga trenden är mot stigande efterfrågan.
Slutligen diskuterar han EU:s hållning i ett sökande efter mineraler som blivit allt mer politiskt känsligt.
-
Kopparpriser stiger mot nya rekordhöjder trots en osäker konjunktur och omvärld. USA:s president undersöker tullar på kopparimport, samtidigt som dollarstyrkan mattas av. Börjar vi närma oss ett kopparprisrally och vad spelar in på vägen dit? SEB:s chefsanalytiker för råvaror, Bjarne Schieldrop, gästar EFN Råvaror och programledaren Anna Stjernquist.
-
Skogspriserna har backat senaste åren men ska nu ha nått sin botten. Det menar i alla fall Erik Backman, skogs- och lantbruksspecialist på Danske Bank Östergötland. Samtidigt händer det mycket i skogssektorn med svenska företags försäljningar av skog i Baltikum och på hemmamarknaden. Vad kan detta få för konsekvens vad gäller priserna, både på materialsidan men också på aktiesidan?
På tal om priser. Gabriel Mellqvist har även diskuterat guldprisets framtid med Ned Naylor-Leyland, ädelmetallsintresserad förvaltare på Jupiter. Han verkar inte tro på att det är dags för vinsthemtagningar i den skinande ädelmetallen.
-
Oljepriset har backat under en turbulent vecka präglad av Donald Trumps tullutspel. Även vetepriserna summerar en svag period, något som däremot har andra förklaringar än den amerikanska presidentens agenda.
I ett samtal med EFN:s Gabriel Mellqvist berättar Per Germundsson, spannmålschef på Lantmännen, om den senaste månadens prisnedgång. Han resonerar också kring möjliga effekter på marknaden av tullutspel samt om hur handelsrutter kan ritas om i hast. Vilken riktning priserna på spannmål och mat kommer att ta är däremot inte lika tydligt. Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer oroar sig också för en negativ prisutveckling i händelse av en eskalerad konflikt.
-
Guldpriset har fortsatt uppåt, med stigande budgetunderskott och köpande centralbanker som några bidragande faktorer. Fondförvaltaren Eric Strand, med en bred erfarenhet inom ädelmetaller, ser även en kinesisk oro för en devalvering som en möjlig drivkraft.
Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset och tipsar om investeringar i guldgruvor.
-
Kaffepriset stiger till historiska nivåer och extremväder samt Trumps tullhot mot Sydamerika väntas driva upp priset än mer. Frågan är hur mycket det kan ticka uppåt givet att tullarna blir till verklighet och klimatförändringarna fortsätter.
Så, hur ska man tänka nu? Är det dags att bunkra upp? Eller kanske tid för en kaffeinvestering? Med oss i studion gästar Lars Henriksson, partner på Centaur.
Lars Henriksson förklarar att vädret i kaffeproducerande områden, så som Brasilien, brukar vara cyklist - med ungefär 11 års mellanrum kommer det kraftiga torrperioder vilket gör att kaffepriset först stiger för att sedan falla igen.
Han tror även att kaffepriset kommer gå ner i år. ”Priset i affären borde kanske vara högre – eftersom vi har haft 3 till 4 gånger prisökning på råvaran.” -
Lantmännen, som är en av Sveriges största producenter av livsmedel, summerar ett rekordresultat för 2024. Magnus Kagevik, vd för Lantmännen, samtalar med EFN:s Gabriel Mellqvist om ett starkt fjolår, matpriser och framtidsutsikter.
-
Vad kommer Donald Trump att göra med oljepriset? Och hur allvarliga är Kinas hot om att strypa exporten av sällsynta jordartsmetaller? Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, diskuterar detta och guldpriset tillsammans med EFN:s Gabriel Mellqvist.
Även SSAB och Bolidens aktie diskuteras, liksom en avgörande affär för den svenska skogssektorn.
-
Fisken i Östersjön borde vara en självklar källa för protein, samt en reserv för Sveriges beredskap. Det säger Konrad Stralka som är vd för organisationen Baltic Waters, som värnar Östersjöns vatten och djurliv.
I ett samtal med EFN:s Gabriel Mellqvist berättar han om utfiskning och hopp om återväxt, samt om hur en olycklig säkerhetspolitisk utveckling kan bli till en positiv politisk drivkraft för fisken.
-
Vilka råvaror kommer att lysa klarast under 2025? Och kommer olja och gas att elda på inflationen? EFN Råvaror blickar in i det nya året – där guld kan fortsätta glänsa. Det tror i alla fall råvaruförvaltaren Darwei Kung vid DWS i New York. I ett samtal med EFN:s Gabriel Mellqvist ger han sin syn även på agrikulturella råvaror som kaffe och spannmål, samt på varför en återhämtning i Kina kan gynna koppar och stål.
-
Flera ovanliga mineraler krävs för att bygga solceller. Kanadensiska 5n Plus, noterat på Torontobörsen, har gått från att vara en råvaruleverantör till att verka inom flera delar inom solkraft. Bland kunderna finns såväl amerikanska First Solar och tillverkare av satelliter. Vid ett besök i EFN-studion berättar vd Gervais Jacques om företagets resa, förändring och mål.
Programledare: Gabriel Mellqvist
-
Kan vi använda datorn och människors sökvanor för att hitta kommande prisuppgångar inom råvaror? Det tror i alla fall Rodrigo Graviz, som driver My Telescope, en firma som samlar in nätsökningar och som med hjälp av AI hoppas kunna spåra växande intressen för exempelvis kaffe, kakao eller guld. Fler sökningar på råvaror tenderar nämligen att följas av uppgångar i pris, resonerar han. Däremot pekar trenden för närvaro på en utplaning för flera av 2024 års råvaruvinnare.
- Mostra di più