Episodi
-
La utopia, el canvi, la transformació social... no se poden pensar sense un espai i sense un temps determinats. Així, com es determinen les interaccions socials és saber com es conformen els espais allà on aquestes interaccions tenen lloc. I parlar d’espai, a l’actualitat, és parlar de la ciutat. Cada vegada són més poblades, més denses... però no sempre són analitzades com és degut. Per això, avui, al Nou Primsa tenim la sort de tenir a Mikel Berra Sandín, estudiant de màster d’arquitectura i apassionat de l’urbanisme, que ens parlarà dels canvis a la ciutat a partir de la crisi, de la importància del comerç de proximitat i d’una nova manera de repensar les nostres ciutats. Avui, al Nou Prisma, assumirem que som éssers urbans.
-
Aquest és un Nou Prisma que teníem previst fer més endavant, però l’actualitat ha marcat els tempos i... o ara o mai! Per això, avui parlarem de la Renta bàsica universal o Ingrés mínim vital, així com altres conceptes anàlegs que li han donat nom en les seves diverses versions. Per fer-ho, comptam amb la col·laboració de Toni Nuñez, estudiant d’economia i ADE que està fent el seu Treball de final de grau sobre aquest tema. No sabeu què és? Penseu que és una “pagueta” injusta? Creieu que sols hauria de ser per les persones necessitades? No enteneu per què el govern vol implementar-la ara? Voleu saber l’opinió argumentada de qualcú més enllà de tertulians de televisió? Idò escolteu el podcast per resoldre dubtes i desmuntar mites amb Toni Nuñez. El debat està servit!
-
Episodi mancanti?
-
Cada decisió política és un xoc contra la realitat... i darrerament, la realitat, sembla tant xocant que sembla ficció. A totes hores tenim compareixences anunciant noves polítiques públiques, decisions polítiques sobre les nostres vides. Ara bé, per què són les que són i no altres? Per què Europa no se posa d’acord? Per què IFEMA no funciona com hospital? Per què cada dia canvien la manera de veure la crisi? Tot això serà respost intentant analitzar com els nostres governants prenen decisions. Parlarem de les ulleres conceptuals de Allison, del model Garbage Can... En resum: una pedra, uns míssils i una deixalleria. Tot el que se necessita, pel que hem vist, per gestionar una crisi.
-
Tot i el confinament, nosaltres seguim pensant què farem quan puguem sortir al carrer: com ens organitzarem? Com ens manifestarem? Com intentarem canviar el món? Per això, sabem que per fer-ho, cal saber com fer-ho. Així, a aquest podcast repassam les principals teories que donen explicació a per què una moviments socials triomfen i altres no. Quin és l’èxit de l’acció col·lectova? Com podem pressionar a un govern perquè ens faci cas? Des de Dahl fins als Luckmann i passant per Olson i Schmitter, intentarem donar resposta a aquestes preguntes. No coneixeu aquests nom? Idò escoltau el podcast i prepareu-vos per quan ens tornem a trobar al carrer!
-
Acabam aquesta setmana amb un podcast fet de manera precària des de casa, sense el material necessari. Ara bé, com que un virus no ens atura com a societat, aquí teniu la segona part de l’especial sobre els EUA. A través de l’obra de Lakoff, repassam els discursos dels dos partits americans. A més, exposam com construir una estratègia guanyadora pels Demòcrates i analitzam quin dels dos candidats de les primàries (Biden i Sanders) s’acosta més a la hipòtesi de victòria plantejada. Per què perd Sanders? Qui és millor contra Donald Trump? Per què calen nous discursos? Qui és Biden i Sanders? Si no sabeu donar resposta a aquestes preguntes, aquí teniu les respostes!
-
El 2020 és any electoral als EUA. I, ho vulguem o no, el seu resultat ens afectarà (i molt, segurament). Per aquest motiu dedicarem dos episodis especials del Nou Prisma per parlar de les eleccions i el sistema de partits d’aquest país.
A la primera part d’aquest especial parlarem de la història electoral i com s’han configurat els sistemes de partits. Parlarem de Lincoln, F.D. Roosevelt, Reagan... i arribarem a l’actualitat, on analitzarem tant demòcrates com republicans.
A la segona part analitzarem en profunditat les primàries demòcrates actuals.
Com podem treure a Trump de la casa blanca? Com s’ho van fer altres presidents per guanyar? Bernie o Biden, quina és la solució als EUA? Escoltau i així podrem opinar! -
La cultura política són totes les orientacions que tenim els membres d'una comunitat cap als objectes polítics. Dit així potser no s'acaba d'entendre. Ara bé, tots hem vist baròmetres d'opinió que demanen el nivell de satisfacció amb la democràcia o el nostre grau d'interès en la política. Alhora, tots hem sentit frases com "no ens representen", "tots els polítics són iguals"... Avui intentarem explicar com podem analitzar aquestes frases i per què es fan aquestes preguntes. Així podrem orientar-nos cap a un canvi polític, amb noves eines d'anàlisi. Ens acompanyes?
-
Al Nou Prisma analitzarem com a través de les festes i els elements culturals es poden proposar debats que obrin l’oportunitat a canvis polítics o a noves expressions de discursos polítics. Ho veurem en un cas que va passar a Pollença (Mallorca) on a través d’una exposició fotogràfica i un grup feminista es va canviar el que s’entenia per la festa, denunciant les actituds masclistes del poble de manera lúdica. Per aquest motiu, el programa està gravat al mateix poble, a l’Ateneu popular, on gran part del projecte es va gestar, i parlarem amb les protagonistes del canvi. La consigna és clara: no es tracta de canviar la festa, sinó utilitzar-la per canviar la mentalitat del poble. Esper que el gaudiu! Gràcies a Antoni Maria Rosselló Company i a la Mala Pècora per la seva col·laboració!
-
A l'anterior programa parlàvem dels conflictes polítics, de la impossibilitat d'un consens definitiu i, el contrari, de la possibilitat d'un poder col·lectiu. Ara parlam de com es construeix aquest poder, de com es combaten els consensos, de com es lluiten els conflictes polítics. Per fer-ho parlarem d'una eina: l'hegemonia.
A més viatgem a l'Antiga Grècia, al sorgiment del capitalisme, als anys 60... Ens acompanyes en aquest viatge? -
Vivim en un món en constant canvi polític i social i ens manquen les eines per poder analitzar el poder i el nostre entorn. Així, com podem canviar el món si no sabem com aquest actua?
En aquest primer capítol del Nou Prisma ens mourem al llarg de la història del segle XX per entendre les ideologies que han conformat el nostre món. Des d'un punt de vista crític, intentarem deduir dels fets principals de la història un nou paradigma de poder on puguem pensar noves transformacions socials. Ens acompanyau?