Episodi
-
Pludselig er Danmark ikke lÊngere beboeligt. Vandet stiger, det er umuligt at holde infrastrukturen ved lige, og danskerne er nÞdt til at flygte ud i verden til de lande, der har plads til at modtage os. Med det katastrofescenarie begynder Thomas Vinterbergs fÞrste tv-serie, 'Familier som vores', men ikke som vi er vant til at se katastrofer i amerikanske film og serier. Der er ingen scener med kÊmpestore flodbÞlger og massedÞd, men derimod familier, der kÊmper for ikke at blive skilt ad, og gymnasieelever, der siger farvel og hÄber at se hinanden igen. Per Juul Carlsen taler med Thomas Vinterberg i denne omgang Filmstemmer.
Interviewet blev ogsÄ filmet og kan ses pÄ YouTube. -
"Intet ved serien 'Velkommen til frontlinjen' har vĂŠret nemt," lyder det fra konceptuerende instruktĂžr Anders Riis Hansen. 84 interview og mere end 300 timers arkivmateriale er kogt ned til 6 timer, der bĂ„de skal kunne sendes i bedste sendetid â sĂžndag aften pĂ„ DR1 â og ogsĂ„ vĂŠkke grundige eftertanker hos hele nationen om 30 Ă„rs dansk krigsdeltagelse. Filmstemmer har talt med Anders Riis Hansen og seriens hovedklipper Kasper Leick om 4 Ă„rs arbejde med den komplekse fortĂŠlling.
Interviewet blev ogsÄ filmet og kan ses pÄ YouTube. -
Episodi mancanti?
-
Birgitte Stærmose arbejder i flere af sine film i grænselandet mellem dokumentar og fiktion. I hendes seneste projekt ’Afterwar’ spiller tid også en central rolle. I 2009 optog hun kortfilmen ’Ønskebørn’ i Kosovo. Her mødte vi en gruppe børn, der kæmpede med tilværelsen i det krigshærgede land. Nu, 15 år senere, er Stærmose tilbage i Kosovo og har opsøgt ’ønskebørnene’ igen. ’Afterwar’ handler om en håndfuld menneskers kamp for at komme ud af en krig over et længere stræk. Ligesom ’Ønskebørn’ tager ’Afterwar’ udgangspunkt i virkelige hændelser og rigtige mennesker, men er lige så meget en spillefilm som en dokumentarfilm. Filmstemmer har talt med instruktøren om hendes arbejdsproces og om et emne, der fylder medierne i øjeblikket: Krig.
-
Det har de seneste Ă„r vĂŠret svĂŠrt for den danske film- og tv-branche at nĂ„ ud til bĂžrn og unge, men der er en undtagelse: Jonas Risvig. Den nu 30-Ă„rige instruktĂžr har formĂ„et at fĂ„ hul igennem til et ungt publikum med serier som âDrengeâ, âGrĂŠnserâ og âSalsaâ. Nu er han klar med sin debutspillefilm âKontraâ og med en plan, der igen skal fylde biograferne med unge mennesker.
Interviewet blev ogsÄ filmet og kan ses pÄ YouTube. -
FĂ„ danske filmfotografer kan prĂŠsentere sĂ„ fornemt et cv som Dan Laustsen. PĂ„ dansk grund fik han sat billeder pĂ„ blandt andet âGummi-Tarzanâ, âDrengene fra Sankt Petriâ og âNattevagtenâ, og i de seneste Ă„r er han isĂŠr blevet berĂžmmet for John Wick-filmene og samarbejdet med den mexicanske instruktĂžr Guillermo del Toro. To gange er han blevet nomineret til en Oscar for bedste kameraarbejde pĂ„ del Toros film âThe Shape of Waterâ og âNightmare Alleyâ. Laustsen er lige blevet 70 Ă„r. Det fejrer Filmstemmer med en snak med den danske fotograf, der er i Canada for at optage en ny filmatisering af âFrankensteinâ. HĂžr ham fortĂŠlle om filmfotografens overvejelser, samarbejde med store instruktĂžrer, Hollywood pĂ„ godt og ondt â og et mĂžde med Harvey Weinstein.
Interviewet blev ogsÄ filmet og kan ses pÄ YouTube. -
Hvordan fĂ„r man sin afdĂžde mand til at holde op med at spĂžge? Hvorfor er folk pĂ„ 80 Ă„r vildere end generationen fĂžr dem? Zara Zerny blev igen og igen overrasket, da hun i dokumentarfilmen 'Ekko af kĂŠrlighed' talte med en rĂŠkke +80-Ă„rige danskere. FĂŠlles for dem er, at de har haft et livslangt kĂŠrlighedsforhold â og mistet det. De fortĂŠller om at leve videre med sorgen og minderne og giver med filmen et gammelt og alligevel helt nyt indblik i kĂŠrligheden. Den bĂ„de rĂžrende og livsbekrĂŠftende âEkko af kĂŠrlighedâ kan nu ses pĂ„ DRTV.
Interviewet blev ogsÄ filmet og kan ses pÄ YouTube. -
Kan film ĂŠndre verden? Ja, lyder svaret fra Christina Rosendahl, som vi taler med i anledning af premieren pĂ„ spillefilmen âFuld af kĂŠrlighedâ, der handler om de konsekvenser, det har for en familie, nĂ„r en af forĂŠldrene drikker for meget. Med dokumentaren âVold i kĂŠrlighedens navnâ fra 2017 var Christina Rosendahl med til at pĂ„virke lovgivningen, sĂ„ det blev strafbart at udĂžve psykisk vold. Med âFuld af kĂŠrlighedâ har hun en mission om, at misbrugeres pĂ„rĂžrende skal tilbydes behandlingsgaranti, at ord som âmedafhĂŠngighedâ optages i retskrivningsordbogen â og at der i det hele taget sĂŠttes fokus pĂ„ de store konsekvenser, et misbrug har for andre end misbrugeren selv.
Interviewet blev ogsÄ filmet og kan ses pÄ YouTube. -
I Ă„r er det 50 Ă„r siden instruktĂžren, poeten og journalisten JĂžrgen Leth forevigede store Ăžjeblikke i cykelsporten og gjorde sportsjournalistik til kunst i filmene âStjernerne og vandbĂŠrerneâ og âDen umulige timeâ. Tre Ă„r senere kom hans mest beundrede cykelfilm âEn forĂ„rsdag i helvedeâ. Filmstemmer taler med JĂžrgen Leth om hans sĂŠrlige tilgang til cykelsporten og hans fascination af de ryttere, der skabte lĂžbene med deres krĂŠfter og courage. Vi fĂ„r ogsĂ„ historierne om fx Ole Ritter som excentrisk super-producer, en ikke-realiseret Tour de France-film med Dustin Hoffmann og en uheldig grappa-brandert under optagelserne af âStjernerne og vandbĂŠrerneâ, der betĂžd en misset mulighed for at filme Ole Ritter i udbrud.
Alle tre cykelfilm kan ses gratis online pÄ Filminstituttets streamingsite 'Danmark pÄ Film'. https://www.danmarkpaafilm.dk/tema/joergen-leth
Interviewet med JÞrgen Leth blev ogsÄ filmet og kan ses pÄ YouTube. -
Ambitionerne er store hos Ulaa Salim, der fĂžlger op pĂ„ âDanmarks sĂžnnerâ med âFor evigtâ, en kĂŠrlighedshistorie med klimakrise som baggrund. Filmen er noget sĂ„ sjĂŠldent som en dansk film, der ikke nĂždvendigvis forklarer alt for sit publikum, og endda noget endnu sjĂŠldnere: en dansk science fiction-film. Eller er âFor evigtâ science fiction? Er det ikke snarere en film om kĂŠrlighed med overnaturlige elementer? Ja, hvad er âFor evigtâ egentlig for en stĂžrrelse, spĂžrger Filmstemmer. Under alle omstĂŠndigheder er det en film, der var nĂždvendig for Ulaa Salim at skabe â pĂ„ vegne af danske biograffilms fremtid.
Afsnittet blev filmet og kan ses pÄ YouTube. -
Med film som 'R', 'NÞgle hus spejl' og 'Papillon' har Michael Noer altid holdt af at spÊrre sine hovedpersoner inde i lukkede omgivelser sÄsom fÊngsler, plejehjem og Þde Þer. Med sin nye film 'Birthday Girl' gÞr han det minsandten igen. Denne gang er det pÄ et krydstogtskib, hvor en ung kvinde er udsat for et overgreb, og eftersom der ikke er nogen politimyndighed eller retssikkerhed pÄ Äbent hav, mÄ hendes mor forsÞge at finde den skyldige. Der er adskillige lukkede rum i den historie: familieforholdet, den lille kahyt, krydstogtskibet og personalet, der mest er interesseret i at lÊgge lÄg pÄ hÊndelsen. Filmstemmer taler med Michael Noer om de store muligheder i at arbejde i smÄ og lukkede rum.
Afsnittet blev filmet og kan ses pÄ YouTube. -
SjĂŠldent har en dansk dokumentarfilm svĂŠvet afsted pĂ„ sĂ„ meget begejstring som Lea Globs âApolonia, Apoloniaâ. FĂžrst vandt den hovedprisen pĂ„ en af verdens stĂžrste dokumentarfestival, IDFA i Amsterdam. Derefter modtog den en lang rĂŠkke andre priser, bl.a. Nordisk RĂ„ds Filmpris, Dragon Award pĂ„ Göteborg Filmfestival og hele fem Robert-priser. Anmeldelserne har vĂŠretoverstrĂžmmende, og i februar fik Lea Glob Dreyer Prisen. Men hvad er det, hun kan med sin film, der fĂžlger den dansk-franske kunstner Apolonia Sokol gennem 13 Ă„r? Hvorfor kan filmen fĂ„ folk til at grĂŠde? Eller juble? Og hvordan er det at bruge sĂ„ lang tid pĂ„ Ă©n film? Det taler Per Juul Carlsen med Lea Glob om.
Afsnittet blev filmet og kan ses pÄ YouTube. -
Det er ingen hemmelighed, at der findes en vis betĂŠndelse i forholdet mellem grĂžnlĂŠnderne og deres gamle koloniherrer fra Danmark. NĂ„r danskere taler om GrĂžnland, ender det som regel med enten at handle om store sociale problemer eller en fantastisk natur. Det ville Isabella Eklöf for alt i verden undgĂ„ med sin filmatisering af Kim Leines debutroman âKalakâ, om hans oplevelser med at flygte fra sin fars overgreb og slĂ„ sig ned i GrĂžnland. VĂŠk er de klassiske helikopterture hen over indlandsisen. I stedet var det vigtigt for Isabella Eklöf og Kim Leine at beskrive en moderne tilvĂŠrelse med de udfordringer, vi danskere ogsĂ„ kender til.
Afsnittet blev filmet og kan ses pÄ YouTube. -
Filmindustrien har endelig indset, at âdet grĂ„ guldâ elsker film. Der bliver skabt flere og flere film om isĂŠr modne kvinder fulde af liv og passion, sĂ„ledes ogsĂ„ i Danmark. I feel good-komedien âRomâ vender Bodil JĂžrgensen tilbage til sin ungdoms Rom i rollen som Gerda, der har giftet sig i Danmark i stedet for at fĂžlge drĂžmmen om at vĂŠre maler i Italien ⊠og sĂ„ blusser passionen op igen. âGerda er en kvinde, jeg kenderâ, fastslĂ„r Bodil JĂžrgensen, der taler med Filmstemmer om vigtigheden af at udveksle tanker og erfaringer pĂ„ tvĂŠrs af generationer og af at holde gnisten i live i alle livets facetter.
Afsnittet blev filmet og kan ses pÄ YouTube. -
Da Ole Christian Madsen satte sig i instruktørstolen på 'Den grænseløse', blev han den sjette instruktør på filmatiseringerne af Jussi Adler-Olsens Afdeling Q-krimier. Undervejs er hovedskuespillerne også blev skiftet ud. I hovedrollen som kriminalkommissær Carl Mørck blev Nikolaj Lie Kaas afløst af Ulrich Thomsen, mens sekretæren Rose Knudsen først blev spillet af Johanne Louise Schmidt og siden af Sofie Torp. Men hvor meget får man lov til, når man træder ind i et velfunderet filmunivers, som andre har bygget op? Hvor meget kan man tillade sig at flytte rundt? Det taler Filmstemmer med Ole Christian Madsen og Sofie Torp om.
-
FrĂŠk dans, dĂždsforagtende stunts, kĂŠrlighedsintriger, rumraketter og vilde dyr. Alt blev sluppet lĂžs, da det spritnye filmmedie dukkede op omkring Ă„r 1900. Nu kunne alle og enhver, rig og fattig, se eksotiske eventyr og utrolige scenarier â og forelske sig i filmstjerner. En ny fankultur blomstrede frem omkring de feterede skuespillere, og en del af fanbrevene er bevarede for eftertiden. Filmstemmer gĂ„r pĂ„ opdagelse i hede kĂŠrlighedserklĂŠringer til stumfilmens stjerner og mĂžder historiker og stumfilmekspert Lars-Martin SĂžrensen til en snak om dengang, Danmark var et af verdens fĂžrende filmlande.
LÊs mere om danske stumfilm og se dem pÄ stumfilm.dk. -
De danske biografer har sat sig et mål om at få 15 mio. mennesker i biograferne fra 2025. I øjeblikket sælges der 10 mio. billetter om året. Før coronaen var det 12.5 mio. Der skal med andre ord ske noget i biograferne. Men hvad? Det spørgsmål stiller Filmstemmer til direktør for Danske Biografer, Michael Valentin, og til biografdirektør Sune Lind Thomsen.
-
Sidste vinter dukkede en usĂŠdvanlig kampagne op i den danske film- og tv-branche. PĂ„ tre plakater blev de kridhvide skuespillere i 'FĂŠdre & MĂždre', 'Riget Exodus' og 'Familier' erstattet af skuespillere af mange etniciteter og kĂžn. âEt stĂžrre billedeâ, hed kampagnen, der forsĂžgte at vise, hvor gammeldags den danske film- og tv-branche tĂŠnker i 2023. Nu er to af kvinderne bag kampagnen, skuespillerne Sandra Yi Sencindiver og Laura Allen MĂŒller, tilbage med et nyt indspark, ordbogen âDinosauren i rummetâ.
LĂŠs mere om bogen og download den pĂ„ Filminstituttets hjemmeside: âDinosauren i Rummet â En ordbog til den danske film- & tv-brancheâ. -
Den 1. december 1981 druknede tre fiskere og seks redningsfolk i en storm ved Hirtshals. Filminstruktøren Christian Andersen blev født seks år senere – alligevel har hele hans opvækst været præget af ulykken. Blandt de omkomne fiskere var nemlig hans mors tidligere mand, og desuden blev hele Hirtshals traumatiseret. Nu har Christian Andersen skabt filmen ’Synkefri’, der bruger ulykken til at fortælle om sorgarbejde. Men hvilke fordele og ulemper er der ved at bruge sin egen historie som udgangspunkt? spørger Filmstemmer …
-
NovembermĂžrket har ramt os, og for at gĂžre det lidt lysere, handler Filmstemmer denne gang om humor. Per Juul Carlsen fĂ„r besĂžg af filminstruktĂžr og redaktĂžr Mads BrĂŒgger til en snak om komik og om den humor, BrĂŒgger selv benytter i sine film. "Jeg kan godt lide, nĂ„r man forsĂžger at lave noget sjovt, og det sĂ„ gĂ„r frygtelig galt og bliver alvorligt, ubĂŠrligt, ulykkeligt â eller den anden vej rundt," siger Mads BrĂŒgger og fortĂŠller om sin yndlingsfilmkomedie 'The Comedy', som han synes 'excellerer i det pragtfuldt pinlige'.
Afsnittet er optaget live foran et publikum i Cinemateket og er en del af Filminstituttets tema om humor pÄ film. LÊs mere her: www.dfi.dk/humor -
Danske bĂžrne- og ungdomsfilm havde en gylden ĂŠra i sĂŠrligt 1980âerne og 90âerne. Men siden har situationen ĂŠndret sig i takt med et ĂŠndret mediebillede. En bred vifte af kortere formater fra hele verden dominerer bĂžrn og unges medieforbrug, og danske film mĂ„ kĂŠmpe hĂ„rdt om opmĂŠrksomheden. Hvordan nĂ„r dansk film ud til de yngre generationer lige nu? Det giver Kirstine Vinderskov, nyudnĂŠvnt filmkonsulent for bĂžrne- og ungdomsfilm, og Mariella Harpelunde, leder af BUSTER Filmfestival, deres bud pĂ„.
Afsnittet tager bl.a. afsĂŠt i rapporten 'TĂŠt pĂ„ bĂžrn og unge: Samtaler med de 7-18 Ă„rige om deres liv med film, serier og SoMe'. LĂŠs rapporten her. - Mostra di più