Episodi
-
Marie Steenberger er ernæringsekspert og direktør for Madmentoruddannelsen. Her arbejder hun til dagligt med følelser, tanker og mønstre i relation til mad og sundhed. Men i denne episode handler det om den følelsesmæssige skilsmisse. Marie Steenberger deler generøst ud af sine oplevelser gennem sin egen skilsmisse, og de refleksioner hun gjorde sig undervejs og i bagklogskabens klare lys. Episoden handler blandt andet om - Skilsmissens faser - At gå i parterapi med sig selv - At arbejde med sine relationer og mønstre - At dele sine børn - Om ensomhed og om ikke længere at blive inviteret til parmiddage, når man er single. Marie Steenberger er desuden TEDx Speaker og forfatter, og du kan læse meget mere om hende på https://mariesteenberger.dk/
Vær med i facebookgruppen Følsom:
https://www.facebook.com/groups/380957053216140
-
Der findes ingen lykkelig skilsmisse.
Velkommen til første episode i en ny sæson dedikeret til skilsmissen.
For første gang i Følsoms historie har Lykke Rix dedikeret en hel sæson til ét emne, nemlig skilsmisse.
Selv hvis du ikke skilt, så lyt med alligevel. Det handler nemlig ikke om den ydre skilsmisse, men den indre. Det handler om det bevidsthedsarbejde, vi alle bliver inviteret til at gøre, når vi møder kriser i livet.
Kriser kalder vores mønstre frem i forreste række. Og episoderne i denne sæson handler om det indre arbejde, om mønstrene,
om at selvregulere og oparbejde følelsesmæssig kapacitet.I denne første episode møder du Fie Hørby, stifter og direktør
i Blackbird Institute
Der findes ingen lykkelig skilsmisse, fastslår Fie Hørby. I denne episode taler hun og Lykke Rix om, hvordan man selv og resten af familien kommer
bedst muligt igennem og hvad det er for faldgruber, vi skal være opmærksomme på samt hvordan vi bedst yder selvomsorg og hvad det egentlig vil sige. -
Episodi mancanti?
-
De fleste genkender den lille kritiske stemme, der kommer indefra og påpeger fejl og mangler, når vi bevæger os gennem hverdagen. Vores indre kritiker kan lyde forskellig, men modgiften er ofte den samme.
I denne episode taler Lykke Rix med Henriette Claydon om den indre kritiker. Henriette Claydon er Enneagramlærer, integral coach og indehaver af Enneagram Akademiet. Og Enneagrammet kan give mange spændende perspektiver på den indre kritiker eller det indre kommentarspor, som du måske har hørt det omtalt som i podcasten. Du behøver ikke at kende Enneagrammet på forhånd for at lytte med, og der er masser af nye perspektiver og indsigter at hente i episoden, selvom du allerede kender Enneagrammet på forhånd.
I denne episode gennemgår Henriette Claydon, hvordan vores indre kritiker kan lyde, afhængigt af hvilken Enneagramtype vi er. Hun kommer også med forskellige eksempler på, hvordan vi møder den og bevæger os omkring den.
Du kan læse mere om Henriette Claydon og finde hendes kurser og workshops her:
https://enneagramakademiet.dk/
I episoden taler vi om et link til den Enneagramtest, Henriette Claydon selv bruger og anbefaler. Den findes her: www.integrative9.com
-
Denne guidede meditation kan du med fordel lave, når du har lyttet til forrige episode om det emotionelle ordforråd. Men du kan også sagtens bruge den uden. Brug den til at mærke mere og mærke efter. Du kan bruge den igen og igen.
Denne guidede meditation kan bruges som et dagligt tjek ind med dine egne følelser. Det kan være en rigtig god idé at sætte en praksis op, hvor du bruger meditationen en gang om dagen i for eksempel 7 dage til at begynde med.
-
I denne episode udvider vi vores emotionelle ordforråd med hjælp fra Brene Browns bog Atlas of the heart. Brene Brown har tidligere meldt ud, at bogen ikke bliver oversat, fordi de mange følelser, den beskriver, knytter sig tæt til sproget og kulturen, de eksisterer i. I denne episode oversætter vi alligevel nogle af begreberne til dansk og taler om, hvordan de forskellige ord adskiller sig fra hinanden, og hvad der ligger i dem.
Du bliver klogere på nuanceforskellene i sympati og empati, skyld og skam, selvtillid og selvværd og mange flere.
Når du er færdig med denne episode, kan du med fordel lytte videre på den næste, som er en guidet meditation, der passer til arbejdet med dit emotionelle ordforråd.
-
I denne episode dykker vi ned i glæden. Det her er en særepisode, hvor du du får en smagsprøve på det spritnye onlineprogram Skru op for glæden. Programmet kommer til at handle om grundfølelserne, hvor vi dykker ned i følelserne én for én gennem praktisk øvelse og indblik.
I denne episode får du et lille indblik i grundbogen i glæde. Og glæde kan vi alle bruge mere af.
Du får også en helt særlig premierepris og rabatkode i afsnittet.
Du kan læse mere om programmet på lykkerix.dk
Vær med i facebookgruppen Følsom: https://www.facebook.com/groups/380957053216140
-
I denne nye serie om grundfølelserne lægger vi ud med at tale om glæde.
Glæde er den følelse, de fleste af os længes allermest efter. Samtidig er glæde måske den sværeste følelse af alle grundfølelserne, fordi den er sårbar og flygtig. Det gør ondt, når vi mister den, og derfor kan vi have en tendens til at skrue ned for glæden, så det ikke gør så ondt, når den forsvinder. Men sådan fungerer det desværre ikke.
I denne episode handler det om glasloftet og glæde. Hvorfor lægger vi låg på glæden? Du får redskaber til at gå på opdagelse i glædesfølelsen i dig selv og til at skrue endnu mere op for glæden, begejstringen, fjollerierne og legen i dit liv.
Du kan også finde en introducerende episode til Glasloftet tidligere i podcasten. Den kan du høre her:
https://podcasts.apple.com/dk/podcast/glasloftet-en-indre-termostat-for-k%C3%A6rlighed-gl%C3%A6de-succes/id1541053869?i=1000513533185
Vær med i facebookgruppen Følsom:
https://www.facebook.com/groups/380957053216140
-
Farer du også vild i dine relationer? Løber panden mod en mur med din partner eller dine børn?
I denne episode er dagens tema ansvar. Ansvaret kan føles tungt, men det er også det, der giver dig din frihed, fordi der altid er noget, der er inden for vores indflydelse. Vi kan ikke undgå at rende ind i konflikter og uoverensstemmelser på vores vej, men vi kan selv bestemme, hvordan vi reagerer på dem, og hvilke grænser vi sætter.
Anne Hartung er for anden gang gæst i podcasten Følsom. Anne Hartung er par- og psykoterapeut med et bankende hjerte for det sammenbragte familieliv.
I denne episode taler vi om tilknytning. Tilknytningen er nemlig kimen til mange af vores reaktioner og det, der ofte bliver vores besvær i relationen.
Vi kommer omkring:
Hvordan vi kan skabe forbindelse til både os selv og til andre
Hvordan vi kan øve os på forskellige følelser
Hvordan vi får det, vi har brug for i et parforhold – og hvad vi gør, hvis vi ikke kan få det
Hvordan forbliver vi i kontakt, når vi har forskellige tilknytningsmønstre
Hvordan vi kan blive på vores egen ø, når vi er uenige – og give hinanden en håndsrækning over broen
Anne Hartung har også været med i en tidligere episode af Følsom. Den handler om forbudte følelser, og du kan finde den her:
https://podcasts.apple.com/dk/podcast/de-forbudte-f%C3%B8lelser-interview-med-anne-hartung/id1541053869?i=1000512514396
Find Annes profil på Instagram her:
https://www.instagram.com/sammenbragtfamilieliv/
Vær med i facebookgruppen Følsom:
https://www.facebook.com/groups/380957053216140
-
Kender du det? At du er endt i et skænderi, er kommet med en uheldig bemærkning, eller måske er du kommet til at såre en anden. Det var aldrig din intention. Men nu er det alligevel sket.
Denne episode handler om at rydde op baglæns. Og det er aldrig for sent. Faktisk kan det nogle gange give god mening ikke at tage samtalen med det samme, hvis den ene eller begge parter er meget aktiverede.
Når du rydder op baglæns, går du tilbage til den person, du tilbage til den person, du havde en konflikt eller uoverensstemmelse med, eller hvor du har en fornemmelse af, at relationen ikke er helt ren længere.
I episoden hører du om, hvad vil det sige at rydde op baglæns, og hvordan man gør. Du hører også mere om, hvorfor det kan være en fordel at vente med at rydde op i relationen.
Lykke Rix guider til hele vejen igennem oprydningsarbejdet: Sådan regulerer du dig, sådan relaterer du dig, og sådan ræsonnerer over situationen. Du lærer blandt andet metoder til at regulere dit nervesystem og til at rammesætte den samtale, som kan være svær for mange at tage hul på.
I episoden refererer Lykke Rix til en bog af Bruce Perry. Den hedder What Happened to you? Og den er skrevet sammen med Oprah Winfrey.
Lykke Rix refererer også til episoden med Sille Kløvedal om sekundære, primære og instrumentelle følelser.
Den kan du finde her: https://foelsom.libsyn.com/kan-man-navigere-efter-sine-flelser-samtale-med-sille-klvedal
-
Sille Kløvedal er tilbage i studiet, og i denne episode udvider vi vores emotionelle ordforråd og bygger videre på vores følelsesmæssige fundament. Du får nogle vigtige grundbegreber på plads for vores forskellige følelser. Vi taler om de primære, de sekundære og de instrumentelle følelser.
Med de tre begreber får du et helt nyt redskab til at oversætte dine egne og andres følelser og på den måde få en meget større omsorg for os selv og andre.
Når du bliver bedre til at identificere og skelne primære og sekundære følelser, bliver du også bedre til at navigere i dine følelsesmæssige reaktioner og aflæse, hvad der ligger under din reaktion. For det er ikke sikkert, at det er en primær følelse, du reagerer på.
Men denne episode bliver du bedre til at sætte ord på, hvordan du har det, sætte grænser, være tydelig og sige dine behov.
Sille Kløvedal er yogalærer, cand.mag i psykologi og EFT-psykoterapeut.
SHOWNOTES:
Sille Kløvedal har også tidligere gæstet podcasten. Hør episoden her: https://directory.libsyn.com/episode/index/show/foelsom/id/19203749
Facebook-gruppen Følsom: https://www.facebook.com/groups/380957053216140
-
Det er meget svært at være glad og utryg. I denne repremiere bliver Lykke Rix interviewet af sin kæreste, Morten, og samtalen handler især om at skabe et solidt fundament.
Et solidt fundament er afgørende for, at du kan få kontakt til en større palette af følelser. Et fundament kan både være en tryg base derhjemme, trygge relationer, et lavt konfliktniveau, økonomisk tryghed og meget mere.
Følsom er tilbage efter en lang pause, og i denne første episode taler vi om:
* Hvorfor det er så længe siden, der er udkommet nye episoder af podcasten
* Hvad de næste episoder kommer til at handle om
* Hvorfor et solidt fundament er så vigtigt
* Hvordan man kan skabe et fundament for sig selv og sin udvikling
* Mænd og følelser
* Mænd og selvudvikling
Show notes:
Vi taler også om Brené Browns Netflix-serie: The Call to Courage.
Samtalen er allerede i gang ovre i Facebookgruppen Følsom - et fællesskab omkring podcasten. Lad os skrives ved derinde indtil næste episode udkommer om 14 dage.
-
Når vi er i kontakt med os selv, er det nemmere at skabe sunde og dybe relationer til andre og mærke livet.
Når vi tjekker ind med vores tanker, krop og følelser, er vi allerede i gang med at (gen)skabe kontakten. Og når vi ved, hvordan vi har det, kan vi tage ansvar og give os selv det, vi har brug for.
Lyt til denne guidede meditation, som hjælper dig i kontakt, gør status og skaber et øjebliksbillede af din inderside.
I FB-gruppen Følsom finder du en oversigtsPDF, som giver dig alle trinene i denne Tjek Ind. Derfra kan du skabe dit eget Tjek Ind. Du får også et refleksionsark, som du kan bruge til at tjekke ind på under 1 minut.
Du finder gruppen her: https://www.facebook.com/groups/380957053216140
-
Du får her mit vigtigste værktøj. I en særlig sommerferie-udgave, men så sandelig også til hverdagen bagefter.
Både på min uddannelse, i mine grupper og i coaching-sessioner er den daglige praksis en fast bestanddel. For det vi gør hver dag, bliver vores levede liv.
Og mindst lige så vigtigt, sørger en daglig praksis kontinuerligt for kontakten til os selv, så vi kan være i kontakt med andre og livet også. For uden kontakt kan vi ikke tage ansvar for det, vi oplever og mærker på indersiden.
Din daglige praksis i tre enkle trin:
* Brainstorm på et katalog
* Udvælg tre fra kataloget, som skal udgøre kernen i din daglige praksis
* Vælg også én "uanset-hvad" praksis, som er din go-to til alle tider.I denne episode deler jeg også min sommer-praksis - og daglige praksis - med dig, så du kan lade dig inspirere.
BONUS-episode: TJEK IND - guidet meditation til din daglige praksis (find den, der hvor du lytter til denne podcast).
SHOWNOTES
Som nævnt får du 60% på alle online programmer resten af juli:
* KærlighedsKriger
* Følg dit Indre Kompas
* Next Level (til solo-selvstændige)Få adgang til min guidede Tjek-Ind meditation og oversigtsPDF ved at tilmelde dig nyhedsbrevet her: http://lykkerix.dk.
Du kan også få adgang til worksheet om din daglige praksis og oversigtsPDF inde i FB-gruppen Følsom, som du finder her:
https://www.facebook.com/groups/380957053216140Deltag i SOMMERKUREN inde i FB-gruppen. Vi starter d. 1. august, 2021.
-
Det er en historie om smerte, sorg og svigt. Og så er det en historie om kærlighed, glæde, frihed og lettelse.
Det er den præcise essens af at opøve mere rummelighed og følelsesmæssig kapacitet. At kunne rumme modsatrettede følelser. Så vi ikke lukker ned, skaber drama eller bliver sort/hvide i vores tankegang.
Det er historien om længslen efter at få et barn mere.
Da det gik op for mig, at det ikke kommer til at ske, fik jeg i praksis øvet mig i at mærke det hele og opøve følelsesmæssig kapacitet. Denne episode er et personligt kig på indersiden.
Jeg blev noget overrasket over, hvor berørt jeg blev af at fortælle denne personlige historie, som jeg fortæller i anledning af premieren på Mærk det Hele - et grundforløb om følelser, der giver dig et sprog for, hvad du mærker og lærer dig om følsomhedens styrker, at opbygge mere kapacitet til det, du mærker og rumme hele dig.
Læs mere om programmet: https://lykkerix.dk/maerk-det-hele/ Og vil du være den første til at få besked og få mulighed for eksklusiv sparring og en bonus-uge oveni, så sørg for at være tilmeldt interesselisten her: https://lykkerix.wufoo.com/forms/z115depp1vxij1f/ -
Sille tager os med bag om tanker og følelser, men mener også at vejen til ren væren og kærlighed går gennem følelserne. Vi taler om hvordan EFT har givet Sille et nuanceret sprog for det vi oplever i livet og støtte i at mærke, hvad der egentlig lever.
Denne episode handler om, hvordan terapi, krop og ånd kan hænge sammen. Om koblingen mellem yoga, EFT og buddhisme.
Det bliver også en snak om en særlig barndom, fordi Sille hedder Kløvedal til efternavn og har sejlet på verdenshavene. Og om hvordan årene i starten af tyverne i Nepal stadig former hendes liv. Hør hvordan Sille, på grund af sin opvækst, vendte det hele på hovedet, og startede med det spirituelle men nu, med den emotionsfokuserede terapi, endelig har fundet det fundament, hun måske manglede. Sille er yogalærer, cand.mag i psykologi og (lige om lidt) EFT-psykoterapeut. SHOWNOTES: Facebook-gruppen Følsom: https://www.facebook.com/groups/380957053216140 Den sydafrikanske ingeniør Leslie Greenberg har udvilket et system for følelser i hans version af EFT. Her er den overordnede inddeling af følelserne, som Sille taler om: * de adaptive og maladaptive følelser (grundfølelser) * de sekundære følelser * de instrumentelle følelser -
Vil vi følelsesmæssig frihed, må vi lære at gå igennem ubehaget i stedet for udenom. Det er hvad denne episode handler om.
Du får værktøjet "5 trin til at forløse ubehaget" og så giver jeg dig det spørgsmål, som har gjort en kæmpe forskel i mit eget arbejde med følelsesmæssig kapacitet og frihed.
Det bliver også til en snak om, hvorvidt vi kæmper med virkeligheden eller om vi går til os selv, livet (og følelserne) med lethed.
Derudover får du i denne episode også mit absolutte yndlingsværktøj fra Brené Brown. Det handler om tilladelse.
For i virkeligheden er det den eneste påmindelse, vi behøver; nemlig tilladelsen til at ha' det, som vi har det.
SHOWNOTES:
Her finder du PDF'en med overblikket over de 5 trin:
https://www.facebook.com/groups/380957053216140
-
Hvordan finder jeg ind til følelsen, når jeg har tid? Det er spørgsmålet. Svaret handler om følelsesmæssig kapacitet.
Om ikke at tænke følelser. Men føle dem. Mens de er der. Fordi det netop er det, mange længes efter. At mærke mere liv i livet. Men det kræver, at vi ikke lægger følelserne på lager. Men opbygger kapacitet til at mærke dem, mens de er der.
Og vigtigere endnu; mærke følelserne, mens vi er sammen med andre. Så følelser ikke bliver noget vi tager af os, når vi kan være alene. Når vi deler følelser med andre, fordyber det relationen. Og vi kan mærkes. Og mærke os selv.
For arbejdet med vores følelser skal ikke foregå i et parallel-univers, vi skaber, fordi vi gerne vil forstå os selv bedre. Det skal foregå i virkeligheden. I det levede liv. Lige nu.
SHOWNOTES:
Skriv dig op på interesselisten til Mærk det Hele - et grundforløb om følelser og følelsesmæssig kapacitet her: https://lykkerix.wufoo.com/forms/z115depp1vxij1f/
Del din oplevelse og læs de andres i Facebook-gruppen Følsom:
https://www.facebook.com/groups/380957053216140 -
Sårbarhed. Den mest effektive opskrift på at sætte stikket i til livet, os selv og andre mennesker. Ulla Hinge Thomsen, forfatter til bogen Sårbar, pointerer, at sårbarhed ikke er et budskab, der er nemt at sælge. For der er ingen garantier. Alligevel er der mange gode grunde til at øve sig i sårbarheden og det er der, samtalen starter. Vi taler også om, at kunne være hele mennesker i relationen, når vi tør være sårbare og om at være for meget og for lidt, hvilket mange frygter, når de øver sig i sårbarhed. Vi kommer også omkring "oversharing", at sætte grænser og at komme til at hælde sårbarheden ud over sagesløse og hvordan vi er nødt til at turde fejle, hvis vi vil lære vores egen sårbarhed at kende. SHOWNOTES Ulla Hinge Thomsen finder du på http://ullahingethomsen.dk. Ullas bøger: Sårbar - find friheden i det uperfekte - Politikens Forlag 2021 Tilgiv - sådan kommer du videre - Saga 2018 Særligt Sensitiv - guide til det gode liv - Rosinante 2015 Og har du endnu ikke se de to TED-talks med Brene Brown, så se dem her: Styrken ved Sårbarhed: https://www.ted.com/talks/brene_brown_the_power_of_vulnerability?language=da At lytte til skam: https://www.ted.com/talks/brene_brown_listening_to_shame?language=da Og lyt også til begge af Brene Browns formidable podcasts Unlocking Us og Dare to Lead, hvis du vil lære mere om sårbarhed. Facebookgruppen Følsom: https://www.facebook.com/groups/380957053216140 Interesseliste Mærk det Hele: https://lykkerix.wufoo.com/forms/z115depp1vxij1f/
-
Et mønster er en gentaget reaktion, ofte ubevidst, som forhindrer os i at være den, vi er og have de relationer, vi længes efter. Derfor skal vi kende vores mønstre.
I denne podcast taler vi ofte om at være bevidst om mønstret, så vi kan vælge at gøre noget andet. Men hvorfor har vi mønstre, hvad er et mønster og hvordan kan vi arbejde med de mønstre, der driller os?
I denne episode får du en gennemgang af coachingens overbevisninger og mønstre og terapiens overlevelsesstrategier og forsvar.
Du får også to personlige eksempler, ét på overbevisninger, der gemte på et overraskende mønster og et andet på en overlevelsesstrategi om en indre kritiker, jeg ikke var sikker på, jeg havde lyst til at sige farvel til.
SHOWNNOTES
Facebook-gruppen Følsom: https://www.facebook.com/groups/380957053216140
Online programmet Mærk det Hele - skriv dig på interesselisten her: https://lykkerix.wufoo.com/forms/z115depp1vxij1f/
-
I dag samtaler jeg med cand.pæd i pædagogisk psykologi Anne Mette Sohn. Du får et rørende indblik i de særligt sensitive og i at sætte grænser, når følelserne bliver for meget. Det bliver også en samtale om at bære for hinanden og om at turde tykne relationerne ved at blive stående, når det bliver svært. Du hører også om de helt store følelsesmæssige udsving og så taler vi om compassion, at praktisere venlighed overfor sig selv og dem der har gjort én ondt samt om shared humanity. Og så taler vi om først at få rigtige veninder i 40’erne, fordi vi stod helt ude på kanten og turde ærligheden og sårbarheden. SHOWNOTES "Dit Sensitive Barn" og "Compassion og Arousal" af Anne Mette Sohn. Læs mere om Anne Mette på annemettesohn.dk og på IG @annemettesohnjensen.
Compassion-eksperter: Kristin Neff Christopher Germer Facebook-gruppen Følsom: https://www.facebook.com/groups/380957053216140 - Mostra di più