Episodi
-
PodLuolan perukoilla Tommi miettii syntyjä syviä. Tai syytä miksi podcastia tehdään. Syvät ajatukset kumpuavat blogipostista.
-
PodLuolassa on koodinsiivoustalkoot, joten aiheena on koodikuri. Läpi käydään asioita eri linttereistä front end tekemiseen liittyen. Ja saattaapa tuo ajatus vähän muutenkin vaellella.
JSLint Douglas Crockford JSON JavaScript: The Good Parts Crockford on Javascript - Programming style and your brain Clean Code Linters JSHint Jscs Editorconfig Syntastic HTMLLint jscpd jsinspect CSS Specificity graph CSScomb -
Episodi mancanti?
-
Kesä vaihtuu syksyksi ja Apple julkaisee uusia käyttöjärjestelmiä ja laitteita. PodLuolan syvyyksissä keskitytään kuitenkin uusiin kirjastojulkaisuisihin. Polymerin vakaa versio tuli esille ja se toi mukanaan nopeuspäivityksiä. Material Designiä webiin Polymeria kevyempänä tarjoaa Material Design Lite. Ja Bootstrapin poppoo julkaisi alphan 4-versiostaan.
Tyyppimuunnos Polymer Polymer 1.0 julkaisublogi Material Design Lite MDL:n julkaisupostaus Mediumissa Bootstrap 4 alpha julkaisuposti MDO:n tweetti Bootstrap 5:n “uutuuksista” Bootstrap themes -
Kesälomat on lusittu ja pölyt PodLuolan lähettimien päältä pyyhitty. Olli ja Tommi käyvät läpi selaimiin liittyviä asioita kesän varrelta. Muun jutustelun ohessa.
Firefox Developer Editor Power Surge Nolan Lawsonin kirjoitus Safarista Juttua Safarista Ars Technicassa iMoren Rene Ritchien vastaus Nolanille Safari 9:n ominaisuuksia PPK:n kirjoitus webin edistämisen hidastamisesta Ja toinen PPK:n kirjoitus samasta aiheesta uudelleenkäsiteltynä Jake Archibaldin, Bruce Lawsonin ja Aaron Gustafsonin vastaus PPK:lle -
PodLuolan syvyyksistä avataan sanaista arkkua SVG:n suhteen. Jaksossa käydään läpi vektorigrafiikan lyhyt historia webissä. Lisäksi annetaan muutama vinkki SVG:n käyttöön sekä mahdollisuuksiin.
Caniuse.com svg-tuki Media Queryt svg:n sisällä SVG:n käyttö Responsiiviset kuvat ja svg SVG:n exporttaus Illustratorista SVG:n optimointia webiin SVGO:lla ja SVGOMG:lla sekä yleisesti SVG:n optimoinnista SVG:n tyylittely ja animointi CSS:n avulla SVG:n animointi Älä ehkä mahdollisesti base64-enkoodaa SVG:tä Ikonifontit vs. SVG Lonelyplanet.com (ei hotels.com, kuten jaksossa muistelin) vaihtoi SVG:hen SVG:n use-tagin käytöstä Sara Soueidanin blogi Stripen checkout-demo Snap SVG javascript-kirjasto Sideproject Oulu Slack-kanava -
Webbiteknologioista seuraavana PodLuolan listalla oli Web Components. Olli kyseli ja Tommi vastaili sen mitä osasi. Web Componentseihin tututstuttiin pintaraapaisulla ja polyfilleistä esiin nousi Polymer ja X-Tag.
Katsomisen arvoisia videoita ovat esimerkiksi Andrew Rotan The Complimentary of React.js and Web Components, Soledad Penades:n An Introduction to Web Components ja Edge Conferencen Web Components paneeli.
Selaintuki unohtui mainita kokonaan podcastissa, joten siitä pahoittelut. Chrome ja Opera tukevat kaikkia ominaisuuksia Firefox ja Safari perässä. IE:n tilanteesta mitään ei pysty sanoa mutta lupaavasti sieltä suunnalta on asioista kuulunut. Are we Componentized Yet kertoo tilanteen tarkemmin.
-
PodLuolan massiivinen tuotantolaitos pyöräytti asiaa React.js-nimisestä kirjastosta. Mitä mahtaa Ollilla ja Tommilla olla sanottavaa tästä Facebookin tuotoksesta.
Muita jaksossa käsiteltyjä aiheita olivat Flux, Marty.js sekä React.js:n natiivi toteutus. Video React Nativen julkaisusta on täällä.
-
PodLuolan syvyyksissä pyyhitään pölyjä podcast-laitteista ja sukelletaan versionhallinnan maailmaan. Tutustutaan hieman Gitin, SVN:n ja Mercurialin käyttöä helpottaviin työkaluihin. Lyhyet esittelyt saavat Git Tower, SourceTree, Versions, CornerStone, TortoiseSVN sekä TortoiseGit.
Versionhallinnan lisäksi tutustutaan eroavaisuuksien tarkasteluun erikoistuneisiin työkaluihin. Näitä ovat mm. DiffMerge ja Kaleidoscope.
Ulkopuolista versionhallintapaikkaa tarjoavat esimerkiksi GitHub, Bitbucket ja Beanstalk. Sekä maksullisena että maksuttomana.
Mikäli omaa kokemusta näistä tai muista vastaavista palveluista löytyy niin laittakaa palautetta. Palautekanavina ovat alla oleva foorumi, Twitteristä @FrontendFriday, Facebookista Frontend Friday sekä sähköpostitse ouluweb@gmail.com
-
Tällä kertaa PodLuolan syvyyksissä puhutaan editoreista. Tarkempaan käsittelyyn pääsee ensimmäisenä Githubin Atom. Vertailukohtaa haetaan niin Sublime Textistä, TextMatesta kuin VIMistä. Myös Adoben Brackets pääsee vertailulistalle.
Toisenlaisena editorina nousee esille Macaw. Onko tässä haastaja Adoben työkalujen ylivallalle web-suunnittelussa? Ei ehkä vielä mutta hyvään suuntaan ollaan menossa. Mainintaa saa myös WebFlow, jota ei kuitenkaan vielä ole päästy koeponnistamaan.
Muissa aiheissa sivutaan seuraavia:
DoCSSa Will-change property Element Queryjen päivittyneet käyttötapaukset -
PodLuolan uumenista kantautuu jälleen kerran ääntä. Tällä kertaa Olli saatiin tynnyristä ulos ja ääni on laadukkaampaa. Kova yritys oli tiivistää jakson mittaa ja melkein siinä onnistuttiinkin.
Oletko turvassa - XP:n tuki päättyyWindows XP:n tuki päättyy 8.4.2014 ja sitä myöten saamme jättää jäähyväiset toivon mukaan myös Internet Explorer 8:lle. Innolla odotamme miten tämä näkyy käytännön tasolla ja jäämme odottamaan Vistan tuen päättymistä vuonna 2017.
Picture-elementin implementointi BlinkiinResponsive Images Comunity Group (RICG) on häärinyt picture elementin kanssa. Nyt ollaan ilmeisesti päästy yhteisymmärrykseen tuosta ja pitäisi implementoida selaimoottoreihin. Yoav Weiss niminen kaveri (freelancer) on pistänyt pystyyn Indie GoGo:hon kamppiksen, jossa tavoitteena on kerätä 10 000 dollaria jotta Picture elementti saadaan mahdollisimman nopeaa Blinkiin (ja sitä myöten Chrome + Opera).
Ja tavoitehan on täytetty. Lisärahoituksella kehittäjä lupasi ottaa mm. element queryt harkintaan/työn alle!
Picture srcset kuvallisestiMikäli picture-elementin todellinen hyöty on hieman epäselvä niin Eric Portis tarjoaa kuvallisen selityksen miten homma tulee toimimiaan.
Element queryn tila vuonna 2014Tab Atkins kertoilee hieman element queryistä. Tai itseasiassa päivittää tilanteen ja odotettavissa olevat haasteet.
VagrantPressJos Wordpressin päälle kehittäminen kiinnostaa ja sen haluaa saada mahdollisimman kevyesti ylös on Vagrantpress näppärä paketti siihen.
Koneella pitää olla asennettuna Vagrant (Win, Mac, linux) jonka jälkeen otetaan klooni github-reposta. Myös VirtualBox on hyvä asentaa. Tämän jälkeen komennetaan vagrant up ja loppu on automaagista. Ensimmäisellä kerralla tulee olla verkkoyhteys mutta jälkeenpäin onnistuu ilman yhteyttä.
Wordpress APIEdellisessä jaksossa puhuttiin Hypermedia API:sta, joten tämä on hyvää jatkoa sille. WP API tarjoaa JSON-pohjaisen REST-rajapinnan Wordpressille. Plugin on aika geneerinen mutta kohtalaisen helposti laajennettavissa eri projekteihin. Tarvittaessa jopa toiminnallisen proton backend on mahdollista tämän avulla saada nopeasti pystyyn.
WPMLMikäli Wordpress on tarve saada monikieliseksi on WPML siihen oiva työkalu. Hyvin pitkälle kaikki Wordpressissä on lokalisoitavissa. Ja suoraan Wordpressin backendistä.
WP-toolsetWP-Toolset tarjoaa useita eri työkaluja tehokkaaseen Wordpressin säätöön.
-
PodLuolan satelliittiyhteys tarjoilee tällä kertaa tarinaa Hypermedia rajapinnoista. Tommin ja Ollin kysymyksiin vastailee asiasta enemmän tietävä Vesa Vänskä.
Linkkejä Video: Hypermedia APIs Linkkilista: Hypermedia API reading list Sovellus: Swagger Kirja: Building Hypermedia APIs with HTML5 and Node Kirja: RESTful Web APIs Vesan speakerdeck PayPal:n rajapintakuvaukset https://speakerdeck.com/maratk/what-is-hypermedia-api Bret Victorin video Heroku platform api - ja blogiposti siitä -
Yhteys PodLuolasta avautuu jälleen. Aiheena on JavaScript ja sen käyttö. Tarvitseeko aina sitä jQuerya pukata ensimmäisenä projektiin kiinni? Tähän vastaavat Tommi ja Olli.
ShownotesTrendi meillä ja maailmalla tuntuu olevan pois jQueryn käytöstä. Ollaanko siirtymässä samanlaiseen tilanteeseen kuin Flashin kanssa oli jokunen vuosi takaperin? Ei sitä jQueryä kaikkeen tarvitse, selaintuki javascriptillä on jo aika hyvä ja useimmiten puhtaalla js:llä pärjää.
You might not need jQuery Writing A Better JavaScript Library For The DOM Introducing Live Extensions For Better-DOM: What They Are And How They Work A Dive Into Plain JavaScriptChrome 34 ja Opera 21 kytkevät img srcset -tuen päälle. Vaihtoehtoja kuitenkin on tarjolla
One Solution To Responsive Images https://src.chromium.org/viewvc/blink?revision=166264&view=revision Explaining The Last Clause of the src-n GrammarPodcast haluaa kehittyä. Palautetta tarvitaan. Vastaa kyselyymme.
-
Olli ja Tommi keräävät vuoden 2013 pääasiat ja merkittävimmät jutut nippuun kommenttie kera. Lisäksi otetaan katsaus vuoteen 2000… siis 2014. Vuoden viimeisen podcastin myötä tarjoillaan pitkä pläjäys käsikirjoittamatonta materiaalia. Ja ohjaajan versiona.
Linkkejä http://tabatkins.github.io/specs/respimg/Overview.html http://calendar.perfplanet.com/2013/breaking-the-pagespeed-barrier-with-bootstrap/ http://bradfrostweb.com/blog/post/designing-in-the-open/ -
Tarjolla on ensimmäinen erikoisjakso eli spesiaali. Jakson aiheena on RubySauna ja mukana on totutusta poiketen erikoiskokoonpano. Mukaan saatiin Tommi, Tuomas (@tuomasj) ja Florian (@polarblau). Erikoisjakson muodossa kieli vaihtuu lontoon murteelle.
This time our podcast is a special. Topic revolves around RubySauna with Tommi, Tuomas (@tuomasj) and Florian (@polarblau). And this time we will speak english. A true special treat.
Links RubySauna Sets on SoundCloud Speakers Ville Kolehmainen Adam Hawkins Avdi Grimm Annika Juvani -
Podcastimme sai ensimmäisen sähköisen palautteen. Siitä innostuneena päädyimme tekemään koko jakson kyseisen palautteen ympärille. Läpi käydään yleisellä tasolla asioita, joita vaaditaan jotta pääsee töihin webbialalle.
Tarkoituksena oli tehdä tiivis ja aavistuksen lyhyempi jakso. Valitettavasti epäonnistuimme siinä. Mutta luvassa on tuttuun tapaan jotain asiallisen keskustelun ja tajunnanvirran väliltä.
-
Tommi ja Olli palaavat kesälomilta koneiden ääreen. Tarjolla on keskustelua sisällönhallintajärjestelmistä niin hyvässä kuin pahassa. Ytimessä pureudutaan oikean sisällönhallintajärjestelmän valintaan ja todetaan että WordPress ei ole vastaus kaikkiin kysymyksiin. Vain johinkin. Koko homma menee freestylenä, joten osalla jutuista ei ole päätä eikä häntää.
-
Kesälomafiiliksillä vedettiin lähes kahden tunnin setti. Olli on jo lomalla ja Tommi odotteli lomien alkua. Eli juttu harhaili Backbone.js:n ja CoffeeScriptin kautta webbikäyttöliittymiin ja työntekoon. Luvassa siis on levotonta ja hyppivää keskustelua aiheesta ja aiheen vierestä.
Palautetta ja kommentteja otetaan vastaan. Podcast on jatkuvassa kehityksessä joten aihe-ehdotuksia, kysymyksiä ja vinkkejä otetaan vastaan eri palautekanavien kautta. Vaikka tätä itse tehdään niin tarkoitus on kuitenkin jakaa hyvää kaikille.
Linkit löytyvät tälläkin kertaa Kipptistä.
-
Olli ja Tommi kävivät Webshapedissa kuuntelemassa asiaa webistä. Tässä on lyhyt yhteenveto päivän tapahtumista.
Linkit löytyvät tällä kertaa poikkeuksellisesti Kippt.comista.
-
Ex tempore -jakso, jossa haetaan omaa näkökulmaa erilaisiin aiheisiin. Tapaamista ei edellisen jakson jälkeen järjestetty, joten luvassa on luovaa kaaosta aiheiden osalta.
UutisiaSelainmaailman muutokset
Opera vaihtaa WebKitiin
Jonka jälkeen Google forkkaa WebKitin (nimeltä Blink)
Blink rendering engine for chromium Chromium.org/blink VentureBeat: Google forks Webkit to give the Chrome browser its own rendering engine Engadget: Google’s Blink engine (gently) hints at a more streamlined future for ChromeJa Opera seuraa perässä
Paul Irish: WebKit for Developers
Webshaped-tapahtuma Helsingissä lähestyyWebshaped.fi
Puhujat Jake Archibald, Google Chrome Jonathan Smiley, ZURB Vitaly Friedman, Smashing Magazine Darrell Stephenson, Soundcloud Holger Bartel , uforepublic Yves Peters, FontFeed Andrew Nesbitt, ForwardPari videotaBrad Frost : Death to Bullshit
Brad Frost käskee keskittymään sisältöön. Unohtakaa hälinä (mainokset, QR-koodit ym) ja keskittykää sisältöön.Mike Monteiro : Fuck you. Pay me
Asiallinen ja kärkevä “puhe” Mike Monteirolta mm. asianajajien tärkeydestä, sopimusasiakirjoista ja muista vaikeista asioista. Erityisen hyvä webbiyrittäjille.Breaking the 1000ms Time to Glass Mobile Barrier
Todella mielenkiintoinen pureutuminen siihe, miten webbisivu saadaan nopeaksi. Ei vain mobiilissa vaan ihan yleensä. Läpi käydään mm. se kuinka paljon aikaa menee pelkkään verkkoneuvotteluun puhelimen ja maston välillä.Creative JavaScript in advertising
Muita aiheitaMedia Queries are a Hack by Ian Storm Taylor
Ovatko media queryt liian laajoja RWD sivujen tekoon? Tarvitaanko element queryjä?Responsive Nav
Viljami Salmisen js-kirjastoriippumaton responsiivinen valikkoplugariAdvanced cross-browser flexbox
Edellisen podcastin flexbox käytännössä. Saavutettuja etuja (myös demossa) mm. media query -vapaa layout. Haasteena on kolme erilaista syntaksia (ns. vanha, hybridi ja speksin mukainen)Can I Use
Frontend Friday Meillä on webbisivut osoitteessa ouluweb.github.io Seuraava miitti on sovittu tiistaille 30.4. Paikkana Business Kitchen, Torikatu 23 (4. krs.), 90100 Oulu Podcastia voi kommentoida Branchissa Sähköpostitse voi lähestyä [email protected] Miitti-ideoita otetaan vastaan Podcast-aiheita ja ideoita otetaan vastaan -
Tommi ja Olli keskustelevat grideistä, munkeista ja karusellien tehokkuudesta. Eli puhutaan aiheesta ja aiheen vierestä.
Gridiesimerkit yle.fi Nebula.fi Toxic Gerstner gridWebbigridit Blueprint css 960.gs Bluetrip Less Framework Golden Grid System Twitter Boostrap Foundation Inuit Css Gridsetapp Semantic.gs Gridlover TypeplateLinkkejä Business Kitchen Oulu Yle Uutiset Brad Frost on carousels Stats about carousels Filament Group, Equal Heights Plugin W3 Flexible Box Layout Module spec (FlexBox) W3 Grid Layout spec Incremental Leading Google search Vertical Rhythm Google search Ethan Marcotte - Responsive Web Design Joni Korpi SASS LessCss Mark Boulton Design CERN Tuomas Jomppanen Ville Vanninen Stylus