Episodi
-
Ja det gör du! Och de flesta märker ju helt enkelt att det är avstressande att vara ute i naturen. Men landskapsarkitekten och forskaren Patrik Grahn har i många år forskat kring vad i naturen som får oss att må bättre. Hur ska ett naturområde se ut för att vara avstressande och hälsofrämjande? Vilken roll spelar till exempel närhet till växter och vatten? Programledare Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert.
-
Att regelbundet låta kroppen vila från mat har positiv effekt på hälsan, säger Kerstin Brismar. Och det behöver inte vara mer dramatiskt än att skippa nattmackan så att kroppen får tolv timmars matpaus. I avsnittet berättar hon om den korta fastans effekter på kroppen och varför småätande gör oss både tjocka och ledsna. Programledare Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert.
-
Episodi mancanti?
-
Livet kan inte bara utspela sig i huvudet. Vi måste ha kontakt med kroppen också, säger Josefine Bengtsson som genom meditation och yoga lärt sig just det. I avsnittet berättar hon om resan från stressad huvudfoting till ett liv där andning och reflektion får utrymme och om meditationens förlösande effekt på livets trassel. Och var du själv kan börja redan idag! Programledare Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert.
-
Många av oss behöver knappt gå ett steg för att klara vardagen. Och det är helt förödande för vår hälsa! Men du behöver verkligen inte springa marathon för att hålla kroppen i hälsosam rörelse. Forskaren och läkaren Carl Johan Sundberg förklarar kroppens behov och nyanserar bilden av träning och fysisk aktivitet. Programledare Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert.
-
”Nyttig” är ett oanvändbart begrepp för mat, säger dagens gäst Linda Bakkman. Hon pratar hellre om allsidig och balanserad mix utifrån individens behov. Som kostrådgivare (bla till OS-truppen!) sticker hon hål på trender och myter om vad som är bra och dålig mat för hälsan. Dessutom får du veta vem som behöver kosttillskott. Programledare Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert.
-
Att vilja ha sex är ett hälsotecken, och ett bra sexliv kan hålla dig frisk. Men sex kan också vara en komplicerad och underskattad del av livet. Eva Sanner, parterapeut och författare till böcker om sex i olika faser av livet, har ett brett hälsoperspektiv på sex, med eller utan partner, och delar sina bästa tips! Programledare Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert.
-
Ensamhet är lika hälsofarligt som stillasittande och övervikt. Och vi behöver alla slags relationer, både de djupa och de ytliga, förklarar Katarina Blom och menar att vi behöver ta vårt sociala behov på större allvar. Programledare Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert.
-
Att sova är inte en prestation och att bli besatt av sina sömnproblem gör saken värre, säger Christian Benedict, författare till boken Sömn, sömn, sömn. Tillsammans med Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert, avlivar Benedict myterna kring sömn och berättar hur du hanterar de vanligaste problemen.
-
Trots att utmattningssyndrom blivit en folksjukdom tycks ekorrhjulet fortfarande för svårt att stoppa för många, och inte ens en hjärnforskare och psykologiprofessor kan lura en överbelastad hjärna. För Hälsogåtans Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert, berättar Hedvig Söderlund, författare till boken Den utbrända hjärnforskaren, om sjukdomen som till slut satte stopp.
-
Medlemskort, dyra skor och svårbokade tider…Folk kan då verkligen krångla till det för sig. Gå ut bara! uppmanar dagens gäst Jonas Colting. En skogsdunge är minst lika bra som ett gym när det kommer till att träna muskler och kognition. Programledare Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert.
-
Din omgivning har större inverkan på dig än du kanske tror. För dagens gäst Linda Åkerberg, fotograf och Årets äventyrare 2019, förändrades livet och hälsan helt när hon gav sig ut i naturen. Programledare Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert.
-
Den dystra tanken att inte vara skapt för denna värld känns kanske lättare när du inser att du faktiskt inte är skapt för denna värld. Din hjärna är ju anpassad efter helt andra livsvillkor än dagens. I första avsnittet av Hälsogåtan bjuder Anders Wallensten (läkare & foplkhälsoexpert) in Anders Hansen för att reda ut varför vår bekväma tillvaro gör oss så obekväma.
-
I podden Hälsogåtan intervjuar läkaren och epidemiologen Anders Wallensten intressanta gäster för att reda ut och väcka nyfikenhet kring frågor som handlar om hur vi kan hålla oss så friska som möjligt. Podden utgår på samma sätt som boken Hälsogåtan från ett evolutionärt, vetenskapligt och erfarenhetsmässigt perspektiv och behandlar ämnen som rörelse, mat, sömn, tankar, omgivning och relationer.