Episodi
-
Episodi mancanti?
-
De rijke versierde kerk van Pieterburen laat zien hoe groot de invloed van de herenboeren en de adel op het kerkelijk leven was. Nergens vindt je zo’n sierlijke triomfboog en nergens zo’n mooie preekstoel. Tijdens een ommetje om de kerk komen Daphne de Bruijn en Gerard van der Veer erachter wat pelgrimeren in Groningen betekent en waarom zanger Ede Staal de ziel van de bevolking zo raakt.
-
De kerk van Usquert is de oudste kerk van Groningen en wordt al genoemd in de levensbeschrijving van Liudger, die in de 8e eeuw als zendeling de bevolking van Groningen kwam bekeren. In de 19e eeuw kreeg de kerk een neogotische metamorfose maar onder het gele pleisterwerk gaat een lange geschiedenis schuil. En dan is er nog het raadsel van de menselijke botten die in een nis in de kerk zijn gevonden.
-
Het kerkje van Hijum is beroemd vanwege zijn iconische aanzicht, in een krans van bomen boven op een afgegraven terp. Als je dichter bijkomt zie je pas hou oud deze kerk is: het mozaïek aan stenen in de buitenmuren verraden een eeuwenoude geschiedenis, die in de 12e eeuw begon. Een klein eindje verderop bouwden monniken het klooster Bethlehem, dat nu Bartlehiem heet.
-
De hoge spitse toren van de kerk van Holwerd kun je vanuit de verte al zien liggen. Het lijkt wel een Halloweenhoed, zo vindt theoloog en archivaris Syds Wiersma. Samen met documentairemaker Gerard van der Veer gaat hij op bezoek bij beheerder Alie Patrouilje, die ook nog grafdelver is. Al snel gaat het gesprek over de beeldenstorm, de scheur in de grote klok en een bestsellerauteur die er begraven ligt.
-
In deze Podcast Het Ziltepad gaan Gerard van der Veer en Syds Wiersma in gesprek met o.a. Bernard Keizer over de historie van de kerk in Oostrum (FRL).
Met het pad van kerk naar kerk willen Groninger Kerken en Stichting Alde Fryske Tsjerken in samenwerking met Visit Wadden het cultureel erfgoed verbinden aan het Werelderfgoed landschap, de unieke dorpen, de inwoners en het thema bezinning.
In deze podcastserie heeft elke kerk aan Het Ziltepad zijn eigen verhaal.
Meer over Het Ziltepad op www.visitwadden.nl/hetziltepad
Het Ziltepad is een gezamenlijk initiatief van Groninger Kerken en Stichting Alde Fryske Tsjerken in samenwerking met Visit Wadden en is mede mogelijk gemaakt door Het Waddenfonds, Mondriaan Fonds, Stichting Vrienden op de Fiets, Provincie Noord-Holland, Provinsje Fryslân, Provincie Groningen, FB Oranjewoud en het Cultuurfonds.