Episodi
-
Den som tar de overordnede beslutningen og leder en bedrift omtales ofte som chief executive officer (CEO). Hjernens CEO er prefrontale cortex. Denne delen av menneske hjernen er unik når vi sammenligner med annet liv på jorden. Hvorfor er menneskehjernen ikke bare fantastisk, men også farlig? Denne episoden snakker vi med Marte Syvertsen. Marte jobber til daglig som lege og PhD ved Nevrologisk avdeling på Drammen sykehus og er leder for EpilepsiNett.
Hun er aktuell med boken ¨menneske hjernen, farlig og fantastisk¨. -
#34: Nevroutviklingsforstyrrelser med Lisbeth Rønhovde by Hjernejervene
-
Episodi mancanti?
-
Eli Skaarderud og Liv Berit Vold driver senter for bedre læring i Oslo.
QEEG/ Quantitative Electroencephalogram måler den elektriske hjerneaktiviteten. Brain mapping. Hvilke frekvenser dominerer hverdagen? Hvordan kan vi finne flytsonen eller den berømte flow'en. Hvordan stod det til med min hjerne? Nå skal jeg endelig få svar. Spennende samtale om hjernefunksjon, læring, adferd, konsentrasjon, fokus og prestasjon. -
Hjernen trenes og påvirkes av miljøet. Evnen til å konsentrere seg, være våken eller fokusert avhenger av hjernens aktivitet. Denne aktiviteten kan måles men også trenes. Nevrofeedback trening har vi testet ut.
Anne Helene Brudevoll holder til på Balkebyklinikken, Majorstuen, hvor hun driver Oslo nevrofeedback senter. -
Peter Bekkhus-Wetterberg er spesialist i geriatri, og har arbeidet med demensutredning og demenssykdommer i cirka 30 år. Han gjør demens og hukommelse enkelt å forstå! De siste 16 årene har han vært overlege på Hukommelsesklinikken på Ullevål og arbeider altså fulltid med utredning av ulike typer av kognitiv svikt. Han holder en hel del foredrag om demenssykdommer både for fagpersoner og for et mer generelt publikum, særlig på såkalte pårørendeskoler for pårørende til personer med demens.
-
Tea og Mads intervjuer Susan Søgaard, forfatter av boken "Sex, kærlighed og en hjerne som har gået i stykker". Den er både til pårørende og for mennesker som har opplevd en form for hodeskade. Hun jobber som kommunikasjonssjef for Hjerneskadeforeningen i Danmark.
-
Mads og Tea snakker om hva kronisk smerte er, hvor det blir tolket i hjernen og hvilke endringer som skjer i sentralnervesystemet. Hvorfor er det ofte vanskeligere å få bukt med denne type smerte? Hva kan gjøres?
Mads jobber på Eureka Sandvika og Tea på Eureka Ski kiropraktorklinikk. -
Irene Korsmo er ernæringsekspert, akupunktør, homeopat og foredragsholder.
Hun deler åpent om sine erfaring innenfor faste, spisemønster samt kosthold generelt.
Periodisk faste og ketogene dietter har blitt svært populære de siste årene, en rekke gunstige effekter er vist, men enn så lenge er det stort sett dyreforsøk.
Faste er vanskelig og en utfordring men kanskje gir det en hjerne som er mer aktiv og vellfungerende?
Phillippus Paracelsus: ¨Fasting is the greatest remedy¨
Mark Twain: ¨A little starvation can really do more for the average sick man than can the best medicines and the best doctors¨ -
Pia har narkolepsi. Dette har hun fordi hun mangler ett stoff i hjernen som gjør oss våkne. Helt uavhengi av hvor mange timer hun sover, føler hun seg fortsatt søvnig. Pia er en høyst oppegående dame. Vi får høre om hennes opp og nedturer før og etter hun fikk denne diagnosen,
Trolig har omlag 1 av 1000 narkolepsi.
- Du er helt rå Pia, takk for at du deler. -
#27: COVID-19 oppdatering og pusteøvelser by Hjernejervene
-
Narve Bjørneseth aka BalanseNarve er fysioterapeut med lidenskap for svimmelhets lidelser. Han holder jevnlig kurs for annet helsepersonell og er tilknyttet rehabiliteringssenteret for svimmelhet. Narve er også en utmerket formidler og ikke minst en topp fyr.
Vi tok en prat på hans kontor ved Apex Klinikken i Oslo. -
#25: Per Brodal om hjernen, placebo og bevissthet by Hjernejervene
-
I denne episoden møter vi arkitekt Andreas Tingulstad som forteller åpent om hvordan han lever med ervervet hodeskade fra blind vold i 2003 og et hjerneslag i 2017. Han forteller om ulike terapier han har vært innom og støtten han har fått i det offentlige helsevesenet. Han deler sine viktige strategier rundt fysisk og psykisk helse når verden din blir snudd opp ned.
-
Denne episoden handler om hvordan hjernen vår utvikler seg. Hva skal til for å bygge en solid og robust hjerne fra barneårene?
Er det slik at vi bare bruker en liten del av hjernen til enhver tid eller er dette en myte? Hjernen er todelt, hvilke egenskaper kjennetegner høyre og venstre hjerne. Er du kunstner eller mer revisor typen? -
Tea Ambjørnrud møter kollega Haakon Andresen som eier og jobber ved Kiropraktisk senter i Tønsberg. Han har selv opplevd flere hjernerystelser og bruker denne erfaringen flittig med sine egne pasienter.
-
Mads Omberg og Tea Ambjørnrud snakker om migrene og andre hodesmerter. De diskuterer ulike årsaker, teorier og sammenhenger.
-
Tea og Mads snakker sammen om den fantastiske isselappen og de mange fenomener som kan oppstå når den ikke fungerer slik den skal. Du får også tips til hvordan du selv kan sjekke din egen pannelapp hjemme. Mads Omberg jobber på Eureka Sandvika, og Tea Ambjørnrud jobber på Eureka Ski.
-
Daniel Løke er psykolog på Sunnaas sykehus, som nå tar en PhD om neurofatigue/utmattelse etter traumatiske hodetraumer. Vi snakker om alt innen fatigue!
-
Overlege Lars Nysether har 22 års erfaring som lege. De siste årene har han fått mer og mer erfaring og kunnskap rundt pasienter med senfølger etter hjernerystelse. Lars har godt samarbeid med diverse forsker miljø i USA, og er ansatt på Sunnaas sykehus. God lytting!
-
Vi møter psykolog Tine Fjeldstad for en prat om alt fra hjernerystelser og neurofatigue til popcornhjerne og hva sosiale medier gjør med oss. Hun gir deg en oversikt over hva som er forskjellen på coach og psykolog, hva som er viktig for normal kognitiv utvikling og mye mer. Vi koste oss!
- Mostra di più