Episodi
-
Mark Hansen kunne være fyldt 33 i år, hvis han ikke som 15-årig var blevet slået ihjel af en alkoholpåvirket vanvidsbilist i en stjålet bil.
Manden, der tidligere havde fået domme for spirituskørsel og for at køre bil, selvom han var fradømt kørekortet, blev idømt en straf for uagtsomt manddrab på fire år og tre måneder. Heraf var 10 måneder rester fra tidligere.
Siden har Marks mor, Pia Hansen, kæmpet for strengere straffe. Og hun kan ikke forstå, at vanvidskørsel ikke var en del af regeringens bud på en ny strafreform, der blev fremlagt i torsdags.Gæst: Pia Hansen, mor til Mark Hansen, der blev kørt ihjel af en vanvidsbilist
Vært: Jacob Grosen
Klip og produktion: Signe Schack Engebjerg og Mathias Bonde
Foto: Miles LilleyDer er lånt klip fra TV 2
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Det bliver nærmest ikke større. Sådan lyder analysen af den opsigtsvækkende fyring i toppen af Novo Nordisk, der har fået erhvervsjournalist Nick Sturm til at vride hoved og hænder af led, for at få greb om, hvad der foregår i toppen af Novo-familien.
Her har i årevis siddet to mænd, der hedder Lars. Den ene Lars er nu fyret, mens den anden Lars har været med til at give sig selv mere magt.
Processen har mødt heftig kritik, og mange undrer sig over timingen og forklaringen bag fyringen af Lars Fruergaard, der blev klappet ud af sine medarbejdere.
Hvad er på spil i toppen af Novo?Gæst: Nick Sturm, erhvervsjournalist på Finans
Vært: Tine Toft
Klip: Mathias Bonde
Foto: Melissa Kühn Hjerrild / Ritzau ScanpixDer er lånt klip fra CBS News, DR og TV 2
Du kan læse mere af Nick Sturms dækning her.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Episodi mancanti?
-
Putin har de seneste år skruet op for gamle sovjetiske metoder til at få politiske modstandere ryddet af vejen.
De russiske likvideringer og spionageaktioner på vestlig jord bliver mere og mere omfattende, og metoderne minder om dem, vi kender fra gamle spionfilm.
Hvad fortæller det om, hvad der sker internt i Kreml? Og kan Vesten overhovedet stille noget op?
Gæst: Poul Funder Larsen, Jyllands-Postens østeuropaanalytiker og forfatter til bogen ”Likvideret af Kreml”
Vært: Tine Toft
Tilrettelæggelse og produktion: Signe Schack Engebjerg
Foto: Alexander Kazakov/AFP/Ritzau Scanpix
Der er lånt klip fra DW News og BBC
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Gaia og Mattis på 14 år har valgt selvfirmation i stedet for konfirmation.
Selvfirmation er "konfirmation med dig i fokus", og her taler de unge ikke om Gud, men om mental balance, selvværd, alkohol, sex og død.
Endnu er kun et lille hold blevet selvfirmeret på Bornholm, men konceptet har allerede skabt debat – og flere præster kritiserer selvfirmationen for at fokusere for meget på den enkelte i stedet for noget større.
Hvad siger de unge selv? Og hvad står der i det manifest, Gaia har skrevet til sin egen selvfirmationsceremoni?
Gæster: Gaia Christiansen, selvfirmant, Mattis Layer Bak Sonne, selvfirmant og Elisabeth Sofie Olsen, coach og Gaias bonusmor
Vært: Tine Toft
Tilrettelæggelse og produktion: Signe Schack Engebjerg
Foto: Gregers Tycho
Du kan læse sognepræst og debattør Marie Høghs kommentar her.
Du kan læse mere om selvfirmation på hjemmesiden her.
Der er lånt klip fra TV2.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Knap et år efter at han blev tvunget til at trække sig som præsidentkandidat, kæmper Joe Biden både med kræften og for sit eftermæle.
I de seneste måneder har flere nye bøger beskrevet forløbet op til, at han modvilligt gav slip på magten, og tirsdag udkom bogen “Original Sin”, som bygger på flere end 200 anonyme kilder og giver helt nye detaljer om, hvordan den aldersvækkede præsident ikke kunne genkende folk, og at hans nærmeste rådgivere diskuterede, at han havde brug for en kørestol.
Hvad betyder kampen om Bidens eftermæle for demokraternes mulighed for at udfordre Trump?
Gæst: Christian Bigum, Jyllands-Postens korrespondent i USA
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse: Pernille Skytte
Klip: Signe Schack Engebjerg
Foto: Roberto Schmidt / AFPDer er lånt klip fra CNN, BBC, Bloomberg, Fox News, Today og The View
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Er højskolerne blevet et venstreorienteret ekkokammer for den øvre middelklasses børn? Nej, siger Rasmus Meyer, forstander på den traditionsrige Krogerup Højskole i Nordsjælland.
Kritikken kommer fra en tidligere elev på Krogerup, og selvom Rasmus Meyer anerkender, at visse synspunkter er sværere at have end andre blandt de venstreorienterede elever, genkender han ikke, at højskolen skulle være et ekkokammer.
Hvad er på spil for forstanderen, som pludselig befinder sig i centrum af debatten om kulturen på højskolerne? Og hvor stort er ekkokammeret egentlig på Krogerup?
Gæst: Rasmus Meyer, forstander på Krogerup Højskole
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og klip: Tine Toft
Foto: Nicolai West // Politiken
Vi har lånt lyd fra Genstart og DR
Du kan læse det oprindelige debatindlæg her.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Palæstinenserne i Gaza er på randen af hungersnød, efter Israel har blokeret for nødhjælp gennem mere end to og en halv måned – og nu har det israelske militær indledt en ny og massiv landoffensiv ind i Gaza for at udradere Hamas én gang for alle.
Sygeplejerske Anni Fjord er netop kommet hjem fra Gaza, som hun har været udsendt til for Læger uden grænser. Hun har set, hvordan de civile hver dag forsøger at overleve sulten og de israelske luftangreb, og hun frygter for konsekvensen af, at Israel igen har sendt soldater ind i Gaza.Gæst: Anni Fjord, sygeplejerske for Læger uden grænser
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og klip: Mathias Bonde
Foto: Bashar Taleb / ReutersDer er lånt klip fra NBC, ABC News og BBC
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Sex er godt, og sex er sundt. Men vi har helt glemt lysten i de senere års fokus på grænser og samtykke. Det mener sexolog og parterapeut Ulla Hinge Thomsen, der hjælper den unge generation Z i sin klinik.
Nu vil hun have de unge til at møde deres seksuelle grænser. For det er slet ikke så farligt, som vi tror.Men har hun ret i det?
Gæst: Ulla Hinge Thomsen, parterapeut og forfatter
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og klip: Pernille Skytte
Foto: Gregers TychoDer er lånt klip fra DR og Viaplay
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Den vestjyske maskinfører Carl Futtrup bruger al sin tid på at sende fiskenet til Ukraine.
Fiskenet, der redder ukrainske liv. For droner bliver en stadig større del af krigens blodige front, og her kan danske fiskenet stoppe dronerne, inden de gør skade.
Derfor kæmper Carl Futtrup sammen med Thyborøn Havn for at sende endnu flere net til krigens front. Helst fra både Grønland og Færøerne.
Undervejs støder han på miljøregler og manglende støtte fra Forsvarsministeriet. Men han bliver ved og ender til møder helt inde i ministeriet.
Gæst: Carl Futtrup, maskinfører og frivillig fiskenet-indsamler
Vært: Tine Toft
Tilrettelæggelse: Pernille Skytte
Foto: Nicolai WestLæs mere om Carl Futtrups fiskenet her.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Der udspiller sig lige nu et heftigt opgør om usynlige p-bøder. Altså ikke en gul seddel, du finder i forruden, men en afgift, der tikker ind, længe efter du har forladt parkeringspladsen.
På den ene side står blandt andre transportministeren, som vil sætte en stopper for de usynlige bøder.
På den anden side fastholder parkeringsbranchen, at den overholder reglerne, og at teknologien er kommet for at blive.
Midt i det hele står en masse parkanter, som skriver til Jyllands-Posten med deres frustration.
Gæst: Amalie Thieden, erhvervsjournalist på Jyllands-Posten
Vært: Tine Toft
Illustration: Lotte Overgaard
Du kan læse hele interviewet med brancheforeningen her.
Du kan læse historien om transportministeren her samt følge dækningen på jp.dk.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Bliver torsdag dagen, hvor Putin og Zelenskyj skal mødes for første gang, siden Rusland indledte en fuldskalainvasion af Ukraine?
På russisk stats-tv erklærede Putin i weekenden, at Ukraine og Rusland bør mødes til fredsforhandlinger i Istanbul på torsdag, og det fik Zelenskyj til hurtigt at melde ud, at han personligt vil tage til Tyrkiet – men kun, hvis Putin også kommer. Den invitation har Putin endnu ikke svaret på.
Hvor efterlader det håbet om fred, hvis Putin ikke dukker op?Gæster: Henrik Philip Hare, korrespondent på Jyllands-Posten, og Emil Filtenborg, Jyllands-Postens korrespondent i Kyiv
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og klip: Mathias Bonde
Foto: Vyacheslav Prokofyev / ReutersDer er lånt klip fra BBC og Forbes
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Mens Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, taler om at besætte og erobre Gaza, indskrænker Israel også frihedsrettighederne for palæstinenserne på Vestbredden. Netop nu er et seks meter højt stålhegn ved at blive opført om den palæstinensiske landsby Sinjil, som ofte bliver angrebet af bosættere fra de omkringliggende israelske bosættelser. Det israelske militær har bestemt, at hegnet skal sættes op – men det er palæstinensere, der udfører arbejdet.
Hvorfor sætter palæstinensere selv hegn op rundt om byen? Og hvad siger det om situationen på Vestbredden?Gæst: Heidi Plougsgaard, Jyllands-Postens mellemøstkorrespondent
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og klip: Mathias Bonde
Foto: Heidi PlougsgaardSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Den første amerikanske pave nogensinde, Robert Prevost, som har valgt navnet pave Leo XIV, er nyt religiøst overhoved for verdens 1,2 milliarder katolikker, og der gisnes nu om, hvad han kommer til at stå for.
Inden han blev valgt som pave, har Robert Prevost delt kritiske artikler om den amerikanske vicepræsident, J.D. Vance, men teolog og journalist Iben Thranholm, som selv er katolik og har fulgt præsentationen af den nye pave fra nærmeste hold, mener ikke, at det gør ham til en politisk figur – og så mener hun, at katolikker har pligt til at støtte paven uanset hvad.
Hvad kommer valget af den nye pave til at betyde for verdens 1,2 milliarder katolikker?Gæst: Iben Thranholm, teolog, journalist, tidligere kommunikationschef for Den Katolske Kirke i Danmark og selv katolik
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse: Pernille Skytte
Klip: Mathias Bonde
Foto: Dylan Martinez / ReutersDer er lånt klip fra CNN, NBC News og Vatican News
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
”En decemberdag slår Bo et telt op på en frossen mark uden for Svendborg. Han har mistet kontakten til sin datter, og han skylder penge til de forkerte. Han fixer sin sidste heroin. Det er som at skyde kærlighed direkte ind i kroppen.”
Sådan skriver forfatter Mikael Josephsen om livet som hjemløs og misbruger sin i roman ‘De andre’.
En bog, der kradser hul på en tilværelse, som læseklubbens medlemmer kender alt for godt.
Spørg bare Betty:
»Jeg har truffet pissedårlige valg i mit liv, men hvis jeg havde kunnet gøre noget andet, havde jeg gjort det. Jeg var i så meget kaos, at jeg ikke engang kunne tage et valg.«
Hun har boet på gaden i årevis, og hun har været en lortemor for sine to døtre. Det siger hun selv.
Hendes storebror tog sit eget liv, da han var 33 år, og Betty har forsøgt at gøre det samme. Flere gange. Men hver gang har nogen eller noget holdt hånden under hende.
Medvirkende: Betty, Allan, Fie, Banjo og Jane
Vært: Marcus Aggersbjerg
Oplæser: Sofie Lassen-Kahlke
Redaktør: Jacob Grosen
Foto: Casper Dalhoff
Produceret i samarbejde med Beam Audio Agency
Læs artikler og portrætter relateret til serien på jp.dk/sydhavnen
Sydhavnens Læseklub har siden optagelserne til denne podcast mistet et af sine medlemmer. Jane Nielsen døde kort inden premieren på læseklubben, men hendes børn har ønsket, at podcasten fortsætter i sin oprindelige version med deres mor omkring bordet.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Hjemmearbejde blomstrede frem under corona, og på mange arbejdspladser blev det hængende. Men nu er der ved at ske noget.
Flere virksomheder kalder medarbejderne tilbage på kontoret, og en ny afgørelse om en brækket skulder vil – måske – få flere chefer til at stille krav om fysisk fremmøde.
Ifølge professor Christine Ipsen handler behovet for at hive alle ind på pinden dog ofte om cheferne selv og ikke nødvendigvis om medarbejdernes arbejdsindsats.
Så hvad ved vi om, hvad hjemmearbejdet gør ved effektiviteten og sammenhængskraften?
Og hvilke argumenter kan du bruge over for din chef, hvis du drømmer om en dag på hjemmekontoret?
Gæst: Christine Ipsen, professor med speciale i hjemmearbejde
Vært: Tine Toft
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau ScanpixSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Det var egentlig en formalitet, da medlemmerne af den tyske Forbundsdag tirsdag skulle vælge den konservative Friedrich Merz som Tysklands nye kansler. Men afstemningen udviklede sig til en gigantisk ydmygelse af Merz.
Han blev forrådt af egen koalition og manglede seks stemmer for at blive valgt, så der skulle en ny afstemning til, før Friedrich Merz kunne ånde lettet op.
Forløbet afslører et dybt splittet Tyskland, som i værste fald kan føre til begyndelsen på enden for hele det europæiske samarbejde. Det mener Jyllands-Postens Østeuropaanalytiker, Poul Funder Larsen.Gæst: Poul Funder Larsen, Jyllands-Postens Østeuropaanalytiker
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og klip: Mathias Bonde
Foto: Lisi Niesner / ReutersDer er lånt klip fra The Guardian og Deutsche Welle
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
For fem år siden kørte Laura Ringo langt for at snige sig på toilettet. Nu taler hun med sin kæreste om afføring, næsten hver gang de ses.
Der er humor, omsorg og kærlighed i samtalen om lort, mener den bogaktuelle forfatter.
Og så har hun en klar opfordring: »Hvis du får muligheden for at sende din afføring med posten, så grib den.« For lort redder liv.
Gæst: Laura Ringo, forfatter
Vært: Tine Toft
Foto: Gregers Tycho
Klip: Tine Toft og Asbjørn-Kjærgaard PedersenDu kan læse et længere interview med Laura Ringo her.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Det er blevet populært blandt de blå partier at gå ind for atomkraft, og nu er regeringspartiet Venstre tilsyneladende også klar til at fjerne Danmarks historiske forbud mod atomkraft.
Tiden er kommet. Sådan lyder den opsigtsvækkende melding udadtil i kampagner og udtalelser fra Venstre-toppen. Men partiet vil ikke garantere, at det vil stemme ja, hvis der kom et forslag om at fjerne forbuddet i morgen. Det vil heller ikke garantere, at det vil stemme for at fjerne et forbud i næste valgperiode. Så hvad vil Venstre egentlig?Gæst: Christian Friis Bach, energiordfører for Venstre
Vært: Tine Toft
Tilrettelæggelse og klip: Mathias Bonde
Foto: Tim Kildeborg JensenDer er lånt klip fra DR
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Jyllands-Postens journalist Kenneth Thygesen hader sine venners telefonvaner. Han orker ikke flere nedadvendte skærme på bordet mellem kaffekopperne, når han forsøger at tale med venner, familie eller kollegaer.
I et hemmeligt projekt samler han beviser på sin omgangskreds dårlige mobiletikette i jagten på at få nærværet tilbage – og han får forskningens ord for, at der er noget helt galt. Det fører Kenneth helt til en fransk flække, hvor en borgmester måske har fundet løsningen på opmærksomhedstyveriet.
Dagens afsnit er til typen, der lægger telefonen på bordet – og dig, der kender nogen, der gør. Er du typen, der lægger telefonen på bordet – eller kender du nogen, der gør?Gæst: Kenneth Thygesen, journalist på Jyllands-Posten
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og klip: Pernille Skytte
Foto: Brian KarmarkSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Hvad gør en storebror, der vil beskytte sine små søstre fra to forældre, der råber og skriger ad hinanden? Han tager dem væk fra skænderiet, sætter sig ned mellem dem på kældertrappen, så han kan holde dem begge for ørerne med sine hænder.
»Derfor er det mig, der blev narkoman, fordi det var mig, der hørte alle de ubehageligheder, min far råbte efter vores mor, mens mine søstre klarede den og fik gode uddannelser.«
Banjo husker også lyset i sin barndom på den københavnske vestegn, men ligesom hos Ester i Tove Ditlevsens uopslidelige klassiker fra 1943 har mørket sin pris.
Første gang han røg hash, var han 11. Året efter tog han sit første LSD-trip. Et trip han tog over 1000 gange, inden han blev 20.
Nu er han folkepensionist, men drengen i ham har ikke forladt kroppen.
Banjo siger selv, at han holder sig godt. Måske fordi han har løbet så meget i sit liv. Enten efter bussen. Eller væk fra politiet.
Medvirkende: Betty, Allan, Fie, Banjo og Jane
Vært: Marcus Aggersbjerg
Oplæser: Sofie Lassen-Kahlke
Redaktør: Jacob Grosen
Foto: Casper Dalhoff
Produceret i samarbejde med Beam Audio Agency
Læs artikler og portrætter relateret til serien på jp.dk/sydhavnen
Sydhavnens Læseklub har siden optagelserne til denne podcast mistet et af sine medlemmer. Jane Nielsen døde kort inden premieren på læseklubben, men hendes børn har ønsket, at podcasten fortsætter i sin oprindelige version med deres mor omkring bordet.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
- Mostra di più