Episodi
-
In 1992 wordt Celia geboren in een Boliviaans bergdorpje als deel van een tweeling. Niet lang na haar geboorte wordt ze geadopteerd en komt ze in België terecht. Ze is pas 9 jaar wanneer ze haar tweelingzus voor het eerst ontmoet.
Hoe bouw je een band op met iemand die er altijd al was? ‘Celia’ is een verhaal over ver weg zijn en toch dichtbij. Een verhaal over hoe een fantasiebeeld plots werkelijkheid wordt, over het zoeken naar een nieuwe taal, verbondenheid en familiedynamieken. -
Nando is achttien wanneer hij een lot van de loterij koopt. Het
juiste. Zijn droom komt uit: hij koopt een huis en een auto, kan zijn
vrienden trakteren wanneer hij maar wil en gaat alleen wonen.
Maar welke dromen heb je nog als je op jonge leeftijd alles binnen
handbereik hebt? Nando haalt nergens voldoening uit en drinkt en
snuift zijn geld op. En dat van anderen. -
Episodi mancanti?
-
Kaouthar geeft een inkijk in haar leven: over haar kindertijd, haar zoektocht naar een plek, wat haar parten speelt en hoe al die factoren haar in de Begijnenstraatgevangenis kregen... Heb je nood aan een gesprek n.a.v. deze aflevering, dan kan je terecht bij Tele-Onthaal (106) of De Zelfmoordlijn (1813).
-
Kaouthar is geïnterneerd in de Begijnenstraatgevangenis in Antwerpen. Wanneer ze er een piano ziet, komen er heel wat herinneringen naar boven. Met name aan 'Für Elise'... Heb je nood aan een gesprek n.a.v. deze aflevering, dan kan je terecht bij Tele-Onthaal (106) of De Zelfmoordlijn (1813).
-
Bij drie grote kantelpunten in zijn leven, klopte Kasper telkens aan bij zijn ouders. De eerste twee keer slikten ze en was er tijd nodig om het stof neer te laten dwarrelen. Maar sinds het derde gesprek heeft Kasper weliswaar rust en vrede, maar geen contact meer met zijn ouders.
-
Wanneer Nina Blom in 1975 wordt geboren, is ze kerngezond. Tot er steeds meer onverklaarbare medische problemen opduiken en Nina in een rolstoel belandt. Veertien jaar lang wordt ze thuis toegewijd verzorgd door haar moeder. Of toch niet? Na veertien jaar ontdekt Nina dat haar moeder haar niet verzorgt, maar juist steeds zieker maakt. Nina is slachtoffer van het Münchhausen by Proxy Syndroom. Heb je nood aan een gesprek nav deze aflevering, dan kan je terecht bij Tele-onthaal of De Zelfmoordlijn
-
Een zuster met een burn-out: het lijkt tegenstrijdig. Maar Josephine Blommaert kan erover meespreken. Voor haar was het klooster geen plaats om rustig te bidden, maar om te werken: vrouwen helpen bevallen, zieken verzorgen, doden afleggen, huizen verbouwen, in de tuin werken, pedicure spelen. Tot het haar ook te veel werd. Een zware burn-out, waardoor ze zelfs niet meer kon spreken, was het gevolg. En toen ze het klooster wilde verlaten, stond haar een koude douche te wachten.
-
Jan d’Halleweyn is al 8 jaar met pensioen en dat is al even lang met frisse tegenzin. Want hij had de mooiste job ter wereld. Zijn carrière als diplomaat bracht hem in maar liefst 12 landen. Hij keek, luisterde en proefde zijn bewogen leven lang naar en van de wereld. En nu kijkt de wereld vanaf de muren van zijn huiskamer naar hem.
-
Eind 1979 begint Gilbert aan zijn eerste reis als treinbestuurder. Het is een droom die uitkomt: rijden met zijn eigen trein. Elke dag een beetje reizen. Maar wat als er plots iemand voor je trein springt? En nog eens? En nog eens? Gilbert maakte het niet één keer, maar ácht (!) keer mee. En acht keer liep het fataal af. Dit is een Iemand van Emma Ducheyne, Lotte Nijsten en Katoo De Langhe. Heb je nood aan een gesprek nav deze aflevering, dan kan je terecht bij Tele-onthaal of De Zelfmoordlijn.
-
Yaël is 27 jaar en groeide op in een streng gelovige broedergemeenschap: de Vergadering van Gelovigen. Wanneer ze 25 jaar is, besluit ze de Vergadering de rug toe te keren, en de wereld waar ze lang geen deel van mocht zijn te ontdekken. Audiomaker Anke Van Meer blikt met Yaël terug op haar eerste stappen in een wereld die plots heel anders klinkt. 'Yaël' is een verhaal over zoeken, twijfelen en vrij zijn. Een verhaal waar a capella liederen ingeruild worden voor een nieuwe meerstemmigheid.
-
Op haar achttiende sjokte Carole Delaey met toeristenpaarden over de Brugse kasseien. Dertig jaar later werd ze de eerste vrouw die het tot gaucho schopte in Latijns-Amerika. Met een cowboyhoed op haar hoofd galoppeerde ze over eindeloze woeste prairies. Haar leven in Latijns-Amerika maakte van haar een ontwortelde wilde vrouw, maar ze vond er de vrijheid waar ze al haar hele leven naar zocht.
-
Philip Heymans en Ward Bogaert presenteren je Iemand, een podcast over gewone mensen die een uitzonderlijk levensverhaal hebben.
-
Nora groeit op in een gezin waar iedereen een andere familienaam heeft dan zij. Haar stiefvader haalt zijn schouders op als ze om uitleg vraagt, haar moeder wil geen oude koeien uit de gracht halen en de hele familie zwijgt. Nora zoekt haar leven lang naar antwoorden, de onzekerheid over haar afkomst blijft knagen. Als Nora zelf 75 is laat haar 101-jarige vader plots van zich horen en krijgt ze de kans om snel 75 jaar in te halen.
-
Steven maakte jarenlang deel uit van de elitetroepen van het Belgisch Leger. Tot op een dag niets meer lukte. Zijn nieuwe missie: huisvader. Door een posttraumatische stressstoornis werd hij op non-actief geplaatst. Alles wat hij doet, doet hij met de toewijding en de discipline van een militair. Maken dat de kinderen naar school gaan, de strijk, de was ... Maar 's nachts, wanneer er geen afleiding is, vindt het verleden zijn weg terug. Dit is een Iemand van Wederik De Backer en Lucas Derycke.
-
Liliane zat bijna 50 jaar lang opgesloten in allerlei instellingen waar ze niet thuishoorde. Ze moest er elektroshocks, inspuitingen, dwangbuizen en vernederingen doorstaan. "Heel mijn jong leven hebben ze mij afgepakt." In 1988 publiceerde ze haar verhaal onder het pseudoniem "Rosalie Niemand".
-
Emiel is 20 als hij in 1951 vertrekt naar Korea, om er als vrijwilliger te gaan vechten. Tegen zijn familie heeft hij niets gezegd. Net als vele andere Belgische jongeren wordt hij aangetrokken door het avontuur. Maar al gauw wordt duidelijk dat de strijd in de Koreaanse bergen bittere ernst is.
-
Eind de jaren 50. Rita is vijftien en kent een onbezorgde jeugd. Tot ze ontdekt welk familiegeheim al vijftien jaar voor haar verborgen wordt gehouden. Een verhaal over verzetsstrijders en collaborateurs, over gevangenissen en ondervragingen door de Duitsers, over een spionne die soldaten geheimen ontfutselde in bed, maar vooral: over zwart en wit en alle grijstinten daar tussenin.
-
In Café Odal, een berucht café in het Antwerpen van de jaren ’70 verenigen zich twee werelden die niet verder uit elkaar kunnen liggen. Vader Bert, de leider van de Vlaamse Militanten Orde, zet in de gelagzaal Duitse marsmuziek op de pick-up. En ondertussen leert zoon Karl Eriksson zichzelf in de kelder banjo spelen, gehuld in Indische gewaden en geurend naar patchoeli. De ene droomt van een wereldrijk, terwijl de andere droomt van de wereld. Maar hun levens blijven met elkaar verweven.
-
Iedereen doet het wel eens, zijn eigen naam googelen. Maar toen immobiliënmakelaar Erika Cool dat een paar jaar geleden voor het eerst deed, schrok ze. Ze botste op de Erika Cool van veertig jaar geleden. En op een hoofdstuk uit haar leven dat ze al lang afgesloten had. In de tijd dat er nog geen internetzoekmachines bestonden en een ander leven beginnen nog veel gemakkelijker was dan nu. Erika Cool heeft haar levensverhaal neergeschreven in het boek ‘Update. Mijn verleden als pornoactrice’.
-
In 1936 wordt Cornelis geboren in een groot en warm nest in het Antwerpse Schipperskwartier. Maar al snel voelt hij dat er iets niet klopt. Het liefst bladert hij in modemagazines en droomt hij van een toekomst als ballerina. In Amsterdam begint hij een relatie met een man. Tot de zedenpolitie hem oppakt en het land uitzet. Jarenlang spaart hij voor een, toen nog illegale, geslachtsoperatie in Casablanca. In 1971 vertrekt hij naar Marokko om voor eeuwig terug te keren als: Corinne Van Tongerloo.
- Mostra di più