Episodi

  • Jarkko Tontti -podcastin vieraana Anja Snellman, kaikkien suomalaisten tuntema pitkän linjan kirjailija. Hänen ensimmäinen teoksensa Sonja O. kävi täällä (1981) on yhä Suomen parhaiten myynyt esikoisromaani.

    Myöhemmin, 2000-luvulla Snellman kouluttautui terapeutiksi. Tätä työtä hän yhä tekee kirjoittamisen lisäksi. Mikä innosti hankkimaan uuden, toisen ammatin?

    Pohdimme myös kirjallisuutta kansakunnan terapiana. Mitä traumoja suomalaisuudessa yhä tänäänkin piilee?

    Snellmanin uusin teos Kirjeitä sotapäällikölle (2024) luotaa myös terapian maailmaa. Snellman joutui myrskyn silmään vuonna 2020, kun hänen työpaikkaansa Psykoterapiakeskus Vastaamoon tehty tietomurto tuli julkisuuteen. Kymmenien tuhansien ihmisten henkilö- ja potilastiedot varastettiin ja osittain julkaistiin Tor-verkossa.

    Kirjassa seurataan tapahtumien kulkua siihen asti, kunnes tietomurron tekijä saa tuomionsa oikeudessa. Samalla kirjailija-terapeutti kirjoittaa hänelle kirjeitä. Oliko tekijän saama rangaistus oikeudenmukainen? Miten ymmärtää rikollista ja miten ymmärtäminen eroaa hyväksymisestä ja tuomitsemisesta?

    Kuunneltavissa Spotifyssa, Apple Podcastissa, YouTubessa ja muissa podcast-alustoissa.

    https://jarkkotontti.net/

  • Jarkko Tontti -podcastin vieraaksi saapui Ari Wahlsten. Hän on käsikirjoittaja, ohjaaja, kirjailija, näyttelijä, laulaja, sarjakuvantekijä - todellinen kulttuurin monitoimimies. Monet muistavat hänet Lapinlahden linnut -yhtyeestä.

    Miten Kallion Kurvin kundista tulee kirjailija ja teatterimies? Millaista oli keikkaelämä Lapinlahden linnuissa? Iltapäivälehdetkin uutisoivat Wahlstenin ensimmäisestä romaanista Kosteiden mestojen balladi: ”Romaani suututti teatteripiirit - kirjailijalle sataa uhkauksia.”

    Kirjailijana Wahlsten tunnetaan nykyään Kit Karisma -dekkareista, joita on ilmestynyt kahdeksan. Kit on amerikkalaissuomalainen ja musta. Saako valkoinen mies kirjoittaa tummaihoisista? Tarvitaanko kirjallisuudessa sensitiivisyyslukijoita? Entä teatterissa, kuka saa näytellä ketä?

    Puhuimme myös kirjoittajakoulutuksesta. Wahlsten on opettanut sekä dekkarin kirjoittamista että sketsien tekemistä.

    Kuunneltavissa Spotifyssa, Apple Podcastissa, YouTubessa ja muissa podcast-alustoissa.

    https://jarkkotontti.net/

  • Episodi mancanti?

    Fai clic qui per aggiornare il feed.

  • Jarkko Tontti -podcastin vieraaksi saapui Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

    Miten kuopiolainen kokoomusnuori päätyi opiskelemaan filosofiaa Tampereelle? Mitä on liberalismi ja mitä se ei ole? Mitä eroa on sanalla liberaali Euroopassa ja Yhdysvalloissa?

    Pitkän uran kärkipoliitikkojen avustajana tehnyt Romakkaniemi kertoi harmaiden eminenssien vallasta ja siitä, mikä erottaa poliitikon taustavaikuttajasta.

    Entä mikä on Euroopan unionin tulevaisuus? Onko Euroopalla mahdollisuuksia pärjätä tulevaisuudessa vai tuleeko meistä pelkkä ulkoilmamuseo, kun Yhdysvallat ja Kiina porskuttavat ohitsemme? Mikä on mennyt pieleen Unkarissa ja miksi?

    Juho jakoi myös taloustietoa runoilijalle: Mitä Keskuskauppakamari oikein tekee ja kuka sen maksaa? Miten Suomen surkeassa jamassa oleva talous saadaan kuntoon?

    Kuunneltavissa Spotifyssa, Apple Podcastissa, YouTubessa ja muissa podcast-alustoissa.

    https://jarkkotontti.net/

  • Jarkko Tontti -podcastin vieraana opettaja ja kolumnisti Arno Kotro.

    Puhuimme koulusta erityisesti digitalisaation näkökulmasta. Vuosikausia jatkunut digihypetys on päättymässä. Monet koulut ovat kieltämässä kännykät oppitunneilla. Oliko idea opetuksen ”pelillistämisestä” harha-askel? Lisää perinteisiä kirjoja ja keskustelua? Tähän liittyen puhuimme myös Jonathan Haidtin kirjasta Ahdistunut sukupolvi, jossa pohditaan sosiaalisen median ja älypuhelinten vaikutuksia nuorten mielenterveyteen.

    Toinen aiheemme oli tasa-arvo. Arno ja Jarkko olivat yhtä mieltä siitä, että tasa-arvokeskustelu on vinossa. Naisten kokemat tasa-arvo-ongelmat ovat vahvasti esillä vuodesta toiseen. Mutta niillä elämänalueilla, joilla miehillä menee huonommin, vallitsee hiljaisuus: syrjäytyminen, heikompi koulumenestys, asunnottomuus, vangit, itsemurhat, alhaisempi elinikä.

    Kuunneltavissa Spotifyssa, Apple Podcastissa, YouTubessa ja muissa podcast-alustoissa.

    https://jarkkotontti.net/

  • Jarkko Tontti -podcastin vieraaksi saapui kapteeni TommiKangasmaa.

    Kangasmaa on VTM, ammattisotilas ja turvallisuuspolitiikan blogisti. Hänet tunnetaan myös elokuvatuottajana puolustusvoimissa. Puhuimme armeijasta yleensä sekä erityisesti informaatiovaikuttamisesta ja sodankäynnistä esimerkiksi Gazassa. Onko Suomessakin Hamasin hyödyllisiä idiootteja?

    Pitäisikö asevelvollisuuden koskea myös naisia?

    Aiheina olivat myös Nato ja Venäjä, tietysti. Osuiko Kangasmaa oikeaan kymmenen vuotta sitten vuonna 2014 kirjoittamissaan pohdinnoissa Venäjästä? Tommi kertoi myös komennuksistaan ulkomaille, esimerkiksi Balkanille.

    Entä millaista on opiskella sotilaana yhteiskuntatieteitä punavihreäksikin kuvaillussa Helsingin yliopistossa?

    Ja mikä on taistelukamerasuorituskyky, jonka Kangasmaa toi Suomen puolustusvoimiin? Tommi kertoi myös osuudestaan Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan teossa sekä Louhimiehen tulevasta tv-sarjasta, jossa hänellä ja puolustusvoimilla on myös roolinsa.

    Kuunneltavissa Spotifyssa, Apple Podcastissa, YouTubessa ja muissa podcast-alustoissa.

    https://jarkkotontti.net/

  • Jarkko Tontti -podcastin vieraaksi saapui suomalaisisraelilainen Galit Hasan-Rokem.

    Hän on Jerusalemin yliopiston folkloristiikan eli kansanrunouden tutkimuksen professori emerita sekä runoilija ja runouden kääntäjä.

    Vuonna 1945 syntynyt Galit kertoi lapsuudestaan Helsingissä ja myös sukunsa tarinan. Vuonna 1957 perhe muutti Israeliin, missä Galit koulun päätyttyä suoritti asevelvollisuutensa etelässä Gazan tuntumassa ja pohjoisessa lähellä Golanin kukkuloita.

    Vuonna 1968 hän palasi stipendin turvin Helsinkiin jatkamaan folkloristiikan opintojaan ja oli mukana jo miltei myyttiseksi muuttuneessa Vanhan ylioppilastalon valtauksessa. 1980-luvulla Galit Hasan-Rokem aloitti professorina Jerusalemissa. Hän on kansainvälisesti erittäin arvostettu tutkija alallaan.

    Tutkimustyön lisäksi Hasan-Rokem on myös runoilija ja runouden kääntäjä. Hän on kääntänyt hepreaksi muun muassa Edith Södergranin runoutta.

    Lopuksi Galit kertoi suurtyönsä etenemisestä, koko Kalevalan kääntämisestä hepreaksi.

    Kuunneltavissa Spotifyssa, Apple Podcastissa, YouTubessa ja muissa podcast-alustoissa.

    https://jarkkotontti.net/

  • Jarkko Tontti -podcastin vieraana Jukka Palo.

    Palo on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö, populaatiogeneetikko, oikeusgenetiikan dosentti.

    Keskustelimme geenien vaikutuksesta ihmisenä olemiseen ja yhteiskuntaan. Uudet tutkimusmenetelmät ovat mahdollistaneet ihmispopulaatioiden historian tutkimisen geenien kautta. Kun geeniperimää katsotaan, suomalaiset ovat eurooppalaisittain poikkeuksellinen joukko, varsinkin suomalaiset miehet. Mistä tämä johtuu?

    Oikeusgeneetikkona Palo on ollut mukana myös sotavainajien tunnistustyössä.

    Jarkko kaipasi geneetikkojen ja biologien vahvempaa osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun. Humanistit ja yhteiskuntatieteilijät suhtautuvat usein epäillen ihmisten ja yhteiskuntien selittämiseen ja ymmärtämiseen geeneistä ja biologiasta lähtien.

    Entä ihmislajin tulevaisuus? Miten kaupungistuminen ja kulttuurinen muutos vaikuttaa ihmisen evoluutioon? Marvel-harrastaja Jarkko muisteli X-Men-mutanttisupersankareita ja kaipasi lisävalaistusta mutaatioiden roolista ihmisen evoluutiossa.

    Entä mitä on epigenetiikka? Uudet tutkimustulokset ovat murtaneet vanhan oletuksen, jonka mukaan hankitut ominaisuudet eivät periydy.

    https://jarkkotontti.net/

  • Jarkko Tontti -podcastin vieraana Pekka Väisänen.

    Väisänen on yhteiskuntatieteiden tohtori, politiikan tutkija ja toimittaja. Hänen erityisalaansa on Ranskan yhteiskunnan tuntemus ja erityisesti presidentti Emmanuel Macron, josta hän on tehnyt väitöskirjansa.

    Puhuimme Macronin ällistyttävästä ”demokraattisesta vallankumouksesta” Ranskassa. Koko politiikan kenttä meni uusiksi hänen noustessaan presidentiksi vuona 2017. Jarkkoa Macronissa on erityisesti kiinnostanut hänen taustansa. Macron lienee ainoa valtionpäämies tällä hetkellä, joka on koulutukseltaan filosofi. Opiskelijana hän työskenteli maailmankuulun ranskalaisfilosofi Paul Ricoeurin tutkimusavustajana. Miten tämä näkyy Macronin politiikassa? Entä miten ranskalaisen liberalismin perinne näkyy presidentin toiminnassa?

    Lisäksi puhuimme tulevista europarlamenttivaaleista. Eri puolella Eurooppaa on ennustettu kansallismielisen laitaoikeiston voittoa, erityisesti Ranskassa. Marine Le Penin Kansallinen liittouma on vakiinnuttanut kannatuksensa korkealle. Onko koko Euroopan unioni vaarassa? Ovatko laitaoikeistolaiset puolueet Putinin taskussa vai on tämä liioittelua ja pelottelua? Entä laitavasemmisto, joka sekin on Ranskassa vahva? Entä laitavasemmisto, joka sekin on Ranskassa vahva? Ranskan jyrkkä vasemmisto tunnetaan EU kriittisyydestään, Nato-vastaisuudestaan ja Venäjä-sympatioistaan.

    Huom! Jarkko muisti keskustelussa väärin. Sanoin, että Emmanuel Macron olisi pyrkinyt opiskelemaan eliittikorkeakoulu ENA:an (École nationale d’administration), mutta ei päässyt. Oikeasti hän pyrki ylioppilastutkinnon jälkeen kaksi kertaa opiskelemaan toiseen arvostettuun eliittikorkeakouluun ENS:ään (École normale supérieure), jonne hän ei päässyt. ENA:ssa Macron opiskeli yliopisto-opintojensa jälkeen 2000-luvun alussa.

    https://jarkkotontti.net/

  • Jarkko Tontti -podcastin vieraaksi tuli Bijan Rezai Jahromi.

    Iranilaistaustainen Bijan saapui Suomeen lapsena, ja hänet tunnetaan perusteellisesti Iranin historiaan ja nykypäivään perehtyneenä toimittajana. Keskustelimme juuri nyt ajankohtaisesta tilanteesta Lähi-idässä ja sen historiallisista juurista. Mihin sunnien ja šiiojen ero perustuu ja mitä vaikutuksia sillä on nykyään?

    Jarkko muisteli lapsuutensa uutisia Iranin vuoden 1979 vallankumouksesta ja tuumiskeli V. S. Naipaulin teosta Matka islamin maailmaan. (Among the believers: An Islamic journey). Nobel-kirjailija vieraili Iranissa vain muutama kuukausi vallankumouksen alkamisen jälkeen. Puhuimme myös Salman Rushdiesta ja ajatollah Khomeinin hänelle langettamasta kuolemantuomiosta. Mitä siinä oli taustalla?

    Suuri osa iranilaisista on tyytymättömiä imaamien ja islamilaisen vallankumouskaartin (IRGC) hallintoon. Onko muutos mahdollinen? Muutama vuosi sitten ympäri maailmaa uutisoitiin 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuolemasta poliisin käsissä ja siitä alkaneista mielenosoituksista.

    Iranin islamilaisen tasavallan vaikutusvalta ulottuu kauas sen rajojen ulkopuolelle. Bijan kertoi millä tavalla se näkyy Suomessa nykyään.

    https://jarkkotontti.net/

  • Jarkko Tontti -podcastin vieraana Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo.

    Laajasalo on ollut tunnettu julkisuuden hahmo jo pitkään ennen kuin hänestä tuli piispa. Moni muistaa hänet kohua herättäneestä pro-gradu-opinnäytteestä, joka käsitteli masturbaatiota. Laajasalo on ollut tekemässä myös television viihdeohjelmia. Miten se sopii yhteen papin tai piispan roolin kanssa?

    Keskustelimme muun muassa kirkon asemasta yhteiskunnassa, varsinkin kiihkeän politisoitumisen aikana. Onko hyvä, että papit ja kirkon työntekijät ottavat kantaa politiikkaan? Kauan sitten kirkko oli perusluonteeltaan kansalliskonservatiivinen. Onko se hiljakseen muuttunut yhä punavihreämmäksi?

    Keskustelimme myös Israelista ja suomalaisten suhtautumisesta siihen sekä kirkon jäsenmäärän laskusta ja sekularismista. Lopuksi Jarkko tiedusteli mahdollisuuksistaan päästä taivaaseen, uskonnoton pakana kun on.

    https://jarkkotontti.net/

  • Esitelmä Suomalaisen Lakimiesyhdistyksen 125-vuotisjuhlaseminaarissa. Helsingin yliopisto 10.11.2023.

    https://jarkkotontti.net/esseet-ja-arvostelut/globaali-sananvapauskriisi-ja-oikeuskulttuuri/

  • Jarkko Tontti -podcastin vieraana Turun yliopiston oikeushistorian professori Mia Korpiola.

    Miten oikeushistoria eroaa muusta historiasta ja miten sitä tutkitaan ja opetetaan? Miksi juristin koulutusta tarvitaan oikeushistorian tutkimuksessa? Korpiola on tutkinut ja kirjoittanut muun muassa avioliiton historiasta keskiajalta lähtien. Aikanaan avioliiton täyttymisen edellytys oli vuoteeseen johdattaminen? Mitä se tarkoitti?

    Entä millä tavalla kansainväliset vaikutteet kuten katolisen kirkon kanoninen oikeus ja roomalaisen oikeuden perintö vaikuttivat Suomessa ja Ruotsissa menneinä vuosisatoina? Voiko sitä verrata nykytilanteeseen, jossa kansallinen oikeusjärjestelmä on vuorovaikutuksessa esimerkiksi EU-oikeuden ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kanssa?

    Turun hovioikeus täyttää tänä vuonna 400 vuotta ja Korpiola on parhaillaan tutkimassa sen historiaa. Miten se on mahdollista, kun Turun palossa vuonna 1827 arkistot tuhoutuivat?

    Puhuimme myös historiallisista romaaneista, ja niiden vaikutuksesta ihmisten näkemyksiin historiasta. Vääristääkö Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -romaanisarja käsitystämme vuoden 1918 tapahtumista? Korpiolan kirjoittaman opiskelijajärjestö Pykälän historiikin tiimoilta tuumimme myös oikeustieteen opiskelijoiden kiinnostuksen kohteiden muuttumista. 1960- ja 1970-luvuilla monet nykyäänkin yhä tunnetut juristit olivat mukana laitavasemmistolaisessa aktivismissa. Sen jälkeen opiskelijaelämä on ollut selvästi vähemmän poliittista, vai onko?

    https://jarkkotontti.net/

  • Jarkko Tontti -podcastin vieraana työelämäprofessori Matti Apunen.

    Onko journalismi politisoitunut? Miten journalistien poliittiset mielipiteet vaikuttavat journalismin sisältöihin – vai vaikuttavatko? Onko perinteisellä journalismilla ylipäätään tulevaisuutta, kun digitalisaatio on kovaa vauhtia disruptoimassa pelikenttää? Maailma on täynnä laadukasta mediasisältöä helposti saatavilla jokaisen ihmisen puhelimeen ja usein ilmaiseksi. Mihin enää tarvitaan Yleisradion ja Helsingin Sanomien kaltaisia kalliita, menneen maailman dinosauruksia?

    Aluksi pohdimme kuitenkin sitä, miten Matti Apusesta tuli Matti Apunen. Jarkko ja Matti ovat molemmat Tampereen klassillisen lukion kasvatteja. Ikäerosta huolimatta löytyi jopa yhteisiä opettajia. Entä mitä Matti Apunen muistaa 1980-luvun Tampereen yliopistosta ja sen laitavasemmistolaisesta ajan hengestä? Onko se tehnyt paluun 2020-luvulla?

    Jarkko tenttasi Yleisradion hallituksen puheenjohtaja Mattia myös siitä, palveleeko YLE tosiaankin kaikkia kansalaisia vaiko vain pääkaupunkiseudun korkeasti koulutettua ja keskiluokkaista punavihreimmistöä?

    ⁠https://jarkkotontti.net/⁠

  • Jarkko Tontti -podcastin vieraana kirjailija, dramaturgi ja ohjaaja Tuomas Timonen.

    Onko uustaistolainen woke-ideologia vallannut teatterin ja varsinkin Teatterikorkeakoulun? Tappaako puritanistinen puhdasoppisuuden vaatimus teatterin?

    Pohjois-Karjalasta syntyisin oleva Tuomas kertoi miten ja milloin kiinnostui runoudesta ja kirjoittamisesta. Miten syntyi esikoiskokoelma? Timosen palkitusta toisesta teoksesta Oodi rakkaudelle Jarkko muistaa ikimuistoisen säkeen: ”Kun kyse on väkivallasta ja seksistä toisto on se mikä toimii”. Cancelloitaisiinko puhdistavaa aggressiivisuutta ja väkivaltaa tihkuva Oodi rakkaudelle jos se ilmestyisi nyt? Tai voisiko nykyään enää edes kirjoittaa sillä tavalla?

    Pohdimme myös kirjojen hävittämistä. Instagramista löytyy kuvasarja, jossa Timonen tuhoaa lukuisilla eri tavoilla myymättä jääneitä satoja kappaleita kolmatta runokokoelmaansa Asetelmia. Teos huipentuu tuhoutumisessaan.

    Tuomaksen viimeisimmässä kirjassa Salkku pohditaan muun muassa taiteen ja yhteiskunnan suhdetta: ”Miten mielisairas ajatus kuunnella taiteilijaa, mitä politiikkaan tulee” – ”Vauvat ovat kivoja, taiteilijat rasittavia”

    https://jarkkotontti.net/

  • Jarkko Tontti -podcastin vieraana kirjailija Johanna Venho.

    Venho tuli suuren yleisön tietoisuuteen erityisesti romaanillaan Ensimmäinen nainen (2019), joka kertoo Sylvi Kekkosesta. Mikä on faktan ja fiktion suhde elämäkertaromaanissa? Toimiko Sylvi presidentin puheiden ja kirjeiden ediittorina? Kuinka paljon ja millä perusteella kirjailija saa lisäillä kohteensa elämään kuviteltuja tapahtumia?

    Venhon kirjallinen ura alkoi jo viime vuosituhannella, vuonna 1998 ilmestyneellä esikoisrunokokoelmalla Postia Saturnukseen. Sen jälkeen hän on julkaissut useita teoksia, runoutta, romaaneja lapsille ja aikuisille ja myös tietokirjoja. Vuonna 2022 ilmestyi Venhon kirjoittama elämäkerta näyttelijä Martti Suosalosta ja vuonna 2020 hän kirjoitti yhdessä Anne Brunilan kanssa Brunilan elämerran Kuka olisi uskonut - muistikuvia. Miten biofiktio eroaa elämäkerrasta tietokirjallisuutena?

    Entä väheksytäänkö lasten- ja nuortenkirjallisuutta? Miten Venhon biologian opinnot yliopistossa vaikuttivat hänen toiseen elämäkertaromaaniinsa, Toven Janssonista kertovaan Syyskirjaan (2021)?

    https://jarkkotontti.net/

  • Jarkko Tontti -podcastin vieraaksi tuli toimittaja ja tietokirjailija Pekka Virkki.

    Keskustelimme suomettumisesta ja jälkisuomettumisesta. Virkki on juuri julkaissut räväkän tietokirjan Jälkisuomettumisen ruumiinavaus (2023).

    Suomessa vallitsee yhä eriskummallinen vaikeneminen koko yhteiskunnan läpäisseestä kylmän sodan ajan suomettumisesta. Sitäkin vakavapampaa on ollut jälkisuomettuminen. Virkin kirja kertoo, kuinka Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen yleinen Venäjän myötäily jatkui muuttaen vain vähän muotoaan. Rakenteet, perinteet ja korruptoivat henkilösuhteet olivat iskostuneet syvälle koko yhteiskuntaan. Räikeitä esimerkkejä jälkisuomettumisesta ovat olleet esimerkiksi ns. Tiitisen listan salaaminen ja Paavo Lipposen toiminta Putinin putkimiehenä. Tarja Halonen, Erkki Tuomioja ja lukemattomat muut keskeiset yhteiskunnalliset toimijat myötäilivät Venäjän kantoja aina helmikuuhun 2022 saakka. Vasta Venäjän avoin sotilaallinen hyökkäys Ukrainaan herätti suomalaiset. Miksi siihen meni niin kauan?

    Millä kaikilla tavoilla mafiavaltio Venäjän lonkerot ovat tunkeutuneet Suomeen? Entä kuinka moni tietää, että suomettumisen korruptio levisi paitsi politiikan keskeisiin päättäjiin myös suojelupoliisiin. Suomeen tuli jo vuosia sitten läntiseltä kumppanilta tieto, että Supon pitkäaikainen päällikkö oli kaksoisagentti. Viime aikoina olemme saaneet lukea outoja kertomuksia siitä, kuinka Putinin oligarkeille on myönnetty Suomen kansalaisuuksia.

    Entä mitä tarkoittaa lustraatio ja miksi se pitäisi vihdoinkin Suomessa käynnistää? Tarvittaisiinko Idänsuhteiden historian ja muistin instituutti, johon kerättäisiin kattavasti tietoa suomettumisilmiöstä koko sen laajuudessa?

    https://jarkkotontti.net/

  • Jarkko Tontti -podcastin vieraana viestintäalan yrittäjä Marko Kulmala.

    Keskustelimme tarinoista.

    Emme pelkästään kirjallisuudessa vaan maailmassa yleensä: politiikassa, taloudessa ja bisneksessä, ihmisenä olemisessa.

    Aloitimme Kulmalan omalla tarinalla, joka alkoi Tampereelta ja kulki sieltä kirjallisuuden opintojen kautta Helsinkiin toimittajaksi ja tv-tuottajaksi. Vuonna 2005 Kulmala perusti Insano-viestintäyrityksen.

    Tuumimme muun muassa sitä, kuinka Ukraina voitti tarinoiden sodan presidentti Zelenskyin oivaltavilla esiintymisillä. Suomen tarinaa pohdimme myös, suomettumisen YYA-vuosista aivan tuoreisiin juonenkäänteisiin asti.

    Entä miten teknologiset mullistukset kuten kirjapainotaito ja sosiaalinen media ovat muuttaneet tarinoiden maailmaa. Vai ovatko ne?

    https://jarkkotontti.net/

  • Jarkko Tontti -podcastin vieraana kirjailija ja kirjallisuudentutkija Markku Eskelinen.

    Markku kertoi nuoruudestaan ja 1970- ja 1980-lukujen ajanhengestä. Kouluvuosiltaan Eskelinen muistaa kuinka vasemmistonuoret kerääntyivät kirjakauppojen eteen protestoimaan Neuvostoliiton vainoaman Nobel-kirjailijan Aleksandr Solženitsynin teoksien julkaisemista vastaan.

    Eskelinen aloitti ensin oikeustieteen opiskelijana, mutta päätyi lopulta kirjallisuustieteeseen. Hän varasti Akateemisesta Kirjakaupasta Jacques Derridan kirjan ja oli tuomassa Suomeen mannereurooppalaista filosofiaa. Jyrki Lehtolan kanssa julkaistussa kohuteoksessa Jälkisanat. Sianhoito-opas nuoret intellektuellit hyökkäsivät rajusti aikakauden suomalaisen kulttuurin isoja nimiä vastaan. Yhä kulttimaineessa oleva teos on jo osa suomalaista kirjallisuushistoriaa. Samoihin aikoihin Eskelinen julkaisi myös ensimmäisen oman romaaninsa Nonstop.

    Sittemmin Eskelinen kunnostautui myös kirjallisuudentutkijana ja pelitutkijana. Tietokonepelit ovat nousseet kulttuurinmarginaalista sen keskiöön. Muutama vuosi sitten ilmestyi Eskelisen suomenkielisen proosakirjallisuuden historia Raukoilla rajoilla, joka herättikiivasta keskustelua.

    Keskustelumme sivusi myös kirjallisuuden ja kirjallisuuspuheen nykytilaa. Tarvitaanko kirjallisuudessa sensitiivisyyslukijoita, joita kustantamoissa nykyään käytetään? Rajoittavatko ne taiteen vapautta? Aikanaan kirjallisuustieteessä julistettiin tekijän kuolemaa ja keskityttiin teksteihin, nyt tekijänerot ovat tehneet paluun identiteettipolitiikan myötä.

    https://jarkkotontti.net/

  • Jarkko Tontti -podcastin vieraaksi saapui kirjailija Jukka Koskelainen.

    Koskelainen tunnetaan monipuolisena kirjailijana: runsaasti runoteoksia, esseitä, käännöksiä sekä romaani Café Cosmos. Koskelainen toimii lisäksi Helsingin Sanomain kirjallisuuskriitikkona ja kirjoittamisen opettajana.

    Aluksi etsimme vastausta kysymykseen kuinka Jukasta tuli Jukka. Tarjoaisiko vuonna 2016 ilmestynyt runoteos Idän ympäriajo vastauksen? Siinä pyöräillään Itä-Helsingin maisemissa pitkin Puotilaa, Mellunmäkeä ja Myllypuroa. Täältäkö kaikki alkoi?

    1990-luvulla Koskelainen oli nostamassa Nuori Voima -kulttuurilehteä uuteen kukoistukseen ja julkaisi omat ensimmäiset kirjansa. Miltä ysärin Zeitgeist vaikuttaa nyt 2020-luvulla?

    Koskelainen on asunut myös Venezuelassa ja kirjoittanut esseekokoelman Anteeksi häiriö, mutta tämä on vallankumous: Suuren harhan jatkot Latinalaisessa Amerikassa (2004). Monet länsimaiden vasemmistolaiset ihailivat vuonna 1998 valtaan noussutta Hugo Chávezia, jota pidettiin uutena Ernesto Che Guevarana. Paikan päällä tilannetta tarkkaillut Koskelainen näki populistisen vasemmistoregiimin ongelmat alusta alkaen.

    Esseeteoksessa Rakas rappio (2012) Koskelainen pohtii rappion ideaa nykyajassa ja kulttuurihistoriassa. Menneiden kulta-aikojen haikailu on yhä uudestaan toistuva tapa hahmottaa nykyaikaa ja vaatia muutoksia.

    Entä onko romaanin Cafe Cosmos eli jäähyväiset runoudelle (2020) päähenkilö Arno kirjailijan alter ego vaiko täysin fiktiivinen luomus? Ja olemmeko menettäneet jotain tärkeää, kun runoilijoina aloittaneet menestysprosaistit Tervo, Hotakainen ja Westö eivät enää kirjoita runoja? Lopussa puhuimme vielä Saksasta. Huhtikuussa 2023 ilmestyy Koskelaisen teos Viisi Matkaa Saksan sieluun, jossa matkaillaan junalla ympäri Saksaa ja pohditaan saksalaisuutta.

    https://jarkkotontti.net/

  • Jarkko Tontti -podcastin vieraana kirjailija, juristi ja Väestörekisterikeskuksen entinen ylijohtaja Hannu Luntiala.

    Luntiala tunnetaan useista romaaneistaan ja esimerkiksi jazzmuusikko Juhani Aaltosen elämäkerrasta. Mutta kaikki alkoi runoudesta. Miten ja milloin? Miten Hannu päätyi opiskelemaan juridiikkaa ja miten hänestä sukeutui kirjailija?

    Entä millaista on ylijohtaa vuosien ajan Väestörekisterikeskusta eli nykyistä Digi- ja väestötietovirastoa kirjallisten intohimojen ohessa?

    Luntialan vuonna 2007 ilmestynyt romaani Viimeiset viestit rakentuu tekstiviestikeskustelujen ympärille. Sitä on kuvailtu maailman ensimmäiseksi tekstiviestiromaaniksi. Teos oli ehdolla European Book Prizen eli Prix du Livre Européen saajaksi ja se on käännetty usealle kielelle. Vuonna 2008 ilmestynyt In memoriam -romaani puolestaan koostuu kuvitelluista muistokirjoituksista. Identiteettivarkaudesta kertova Petri Vallin toinen elämä ilmestyi syksyllä 2010. Ihmissyöjän päiväkirja vuodelta 2016 kertoo kahden kosovolaisen vaatetäin maahanmuuttotarinan. Rekisteri-romaanissa (2021) pohditaan ihmisen itsemääräämisoikeutta ja sitä estäviä valtarakenteita.

    Hannu kertoi myös kuolemanpelostaan ja viimeistelyvaiheessa olevasta runokokoelmastaan. Sen teema sivuaa myös kuolemaa.

    https://jarkkotontti.net/