Episodi
-
I år ser El Niño ud til at blive endnu vildere end ellers og det kan vende op og ned på de normale vejrforhold rundt omkring på kloden. Derfor undersøger Rasmus i dette afsnit hvad El Niño er, hvordan fænomenet påvirker vejret i forskellige dele af verden, samt hvad det har af betydning for klimaet. Stor tak til Eigil Kaas, professor i is-, klima- og geofysik ved København Universitet og videnskabelig leder af Danmarks Nationale Center for Klimaforskning.
-
Du kender det. Du står nede i supermarkedets grøntafdeling og skal vælge imellem en økologisk og en ikke-økologisk grøntsag.Men hvordan påvirker dit valg egentlig klimaet og biodiversiteten? Og hvad har økologien betydet for landbruget? For at undersøge sagen, har Rasmus sludret med Landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, Sybille Kyed, og Bæredygtighedsansvarlig i Tænketanken Frej, Anna Bak Jäpelt.
-
Episodi mancanti?
-
Ude i kommunerne arbejdes der lige nu på højtryk for at finde og implementere CO2 reducerende tiltag. Med masser af incitamenter og samarbejde på tværs af kommunegrænser, har flere kommuner nu sat ambitionsniveauerne højere end staten. Men de står også overfor en række udfordringer, som skal løses for at komme i mål. Alt dét bliver du klogere på i dette afsnit, hvor Jakob har været forbi KLs klimatopmøde og sludret med ingen ringere end Filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk, Borgmester i Vejen, Frank Schmidt-Hansen, og Project manager i Copenhagen Infrastructure Partners fonden, Helga Grønnegaard. Afsnittet er støttet af Realdania.
-
Vi skyder sæson 2 igang og lægger ud med den helt store gennemgang af Klimarådets statusrapport. Den er siden udgivelsen blevet fremhævet af forskellige parter på forskellig vis. Men hvis du vil forstå nuancerne og holde tungen lige i munden næste gang snakken går på status af dansk klimapolitik, så lyt med her. Jakob har nemlig nærlæst rapporten og stillet uddybende spørgsmål til klimarådets formand, Peter Møllgaard, så du kan få det ultimative crash course i rapportens hovedelementer og nuanceringer.
-
I dette halvfemsende afsnit af Klimakrøller følger Jakob og Rasmus op på Kim Quists kritik af landbruget. Inge-Merete Hougaard, postdoc i Antropologi ved KU, kigger forbi og gør os alle sammen klogere på hvorfor en omstrukturering af jordejerforhold er relevant i dag, samt hvilke interesser der er i spil.
-
I dette niogfirsende afsnit af Klimakrøller får Jakob besøg af en af Danmarks førende økonomiske eksperter, nemlig Peter Birch Sørensen. Sammen sludrer de om omkostningerne ved forurening, værdierne af rekreative områder, og hvordan klima- og miljøkonsekvenser kan integreres i økonomisk politik.
-
I dette otteogfirsende afsnit af Klimakrøller vender Rasmus den politiske situation i Brasilien sammen med Jakob Kronik fra Verdens Skove. Og der er nok at tage fat på, når det gælder verdens femte-største land. Hvilken indflydelse har brasiliansk politik på afskovning? Hvad er MERCOSUR-aftalen? Og hvilke konsekvenser har den nuværende fødevareproduktion på fremtidens fødevaresikkerhed?
-
I dette syvogfirsende afsnit af Klimakrøller er januarudsalget i fuld gang og Esben Licht, direktør og medstifter af Tekstilrevolutionen, er inviteret ind til en snak om tøj. Tøjbranchen er overhovedet ikke bæredygtig, men vi skal alle have tøj på kroppen. Sammen klæder Rasmus og Esben dig på til at tage de mindst klima- og miljøskadelige tøjvalg som forbruger.
-
I dette seksogfirsende afsnit af Klimakrøller skyder Rasmus året ind med et festfyrværkeri af en satellit-nyhed. Og så forklarer fysik-professor fra DTU, Jakob Kibsgaard, om de forskellige typer PtX, hvilke fordele og ulemper teknologien har og hvor den giver mening at bruge.
-
I dette femogfirsende afsnit af Klimakrøller er Rasmus stadig på kosmonautskole, og derfor må Jakob kaste sig ud i at opklare de danske landbrugs store gæld og de udfordringer den skaber for en grøn omstilling af erhvervet. Heldigvis behøver han nærmest ikke selv ytre et eneste ord, da direktøren for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, Kim Quist, kommer rullende med et arsenal af skarpe pointer.
-
I dette fireogfirsende afsnit af Klimakrøller har det miljøøkonomiske råd netop udgivet sin årlige rapport, som indeholder et forslag til hvordan en klima-afgift i landbruget kan se ud. Det forslag er Jakob taget ind til den miljøøkonomiske vismand, Lars Gårn Hansen, for at høre mere om.
-
I dette treogfirsende afsnit af Klimakrøller handler det om EUs nye reduktionskrav til Danmark. Ifølge EU-kravet skal vi reducere vores drivhusgasudledninger fra ikke-kvote-sektoren med 50 procent i 2030. Danmark har i forvejen målsætninger om at reducere med 70 procent i 2030, så hvad er problemet? Sammen med chefanalytiker i CEPOS, Otto Brøns-Petersen, kaster Jakob sig ufortrødent ind i spørgsmålet om hvorfor det nye EU-krav alligevel ikke er piece-of-cake, samt hvilken rolle CO2-kvoterne har i problematikken.
-
I dette toogfirsende afsnit af Klimakrøller får Jakob besøg af Ulrich Bang, Markedschef for klima, energi og miljø i interesseorganisationen Dansk Erhverv. Sammen sludrer de arbejdskraft, kompetencer og politikerpåvirkning.
-
I dette enogfirsende afsnit af Klimakrøller bliver Jakob bekymret og Rasmus må skynde sig hjem. Professor i Politisk Økologi, Jens Friis Lund, gæster nemlig studiet for at gøre os klogere på klimaansvar, udledninger og global (u)retfærdighed.
-
I dette firsende afsnit af Klimakrøller undersøger Jakob og Rasmus hvad der rører sig på det kommunale klimaområde. Egedals egen kommunaldirektør, Christine Brochdorf, giver overblikket over hvad der sker på ledelsesmæssigt plan. Projektleder for DK2020, Sune Schøning, fortæller om samarbejde på tværs af kommuner. Og den lokalpolitiske indsigt får vi fra formand for klima, teknik og miljø udvalget, Bo Brøndum Pedersen. Afsnittet er støttet af Realdania.
-
I dette nioghalvfjerdsende afsnit af Klimakrøller snakker Jakob og Rasmus med Alexander Holm fra Den Dyriske Time. I afsnittet bliver der snakket valg, klimaproblematikker og det politiske system.
-
Hvad mener de danske partier om klimaet og hvad vil de gøre ved det? Der er valg om lidt, og derfor har vi kaldt samtlige partier i Klimakrøller-samråd. I dette afsnit giver vi dig det ultimative overblik over dansk klimapolitik som den ser ud lige nu, så du kan finde ud af hvor du vil sætte dit kryds på tirsdag. Velkommen til Den Grønne Valgguide! Afsnittet er sponsoreret af Tuborgfondet.
-
I dette syvoghalvfjerdsende afsnit af Klimakrøller har Jakob fået besøg af Energiordfører fra Det Konservative Folkeparti, Katarina Ammitzbøll. Sammen sludrer de grøn omstilling og finansiering heraf. Afsnittet er støttet af Tuborgfondet.
- Mostra di più