Episodi
-
Timbros Hanna Stenegren och Joakim Broman diskuterar klimat- och miljöområdet i regeringens budget som presenterades den 19 september. Gjorde regeringen rätt som höjde reduktionsplikten och tog bort flygskatten? Hur ligger Sverige till med att nå klimatmålen, och borde Sverige fortsatt ha egna klimatmål eller räcker det med EU:s?
Lästips med länkar:
Regeringens budgetproposition för 2025
Högt och lågt i klimatdebatten, Hanna Stenegren
Tillståndsbyråkratin slår tillbaka, Joakim Broman
Moderaterna måste se vinsten i vindkraften, Hanna Stenegren
-
Den 12 augusti presenterades den hett omdiskuterade riskdelningsutredningen. Klimatliberalerna Hanna Stenegren, Joakim Broman reder tillsammans med Simon Wakter ut de föreslagna stödmekanismerna och vad de innebär samt vad som är bra och dåligt. Hur står sig utredningens förslag egentligen och har de tagit fasta på något från Timbros rapport "Marknadskrafter - Ny kärnkraft i Sverige"?
Lästips med länkar hittar du nedan:Finansiering och riskdelning vid investeringar i ny kärnkraft, RegeringskanslietMarknadskrafter - Ny kärnkraft i Sverige, TimbroFormel 1 är med och räddar klimatet, Simon JohanssonVilken energipolitik får vi med en S-regering?, Joakim BromanEn kort tråd med observationer om riskdelningsutredningen, Simon WakterRegeringen tänker rätt kring ny kärnkraft, Johanna Trapp
-
Episodi mancanti?
-
I avsnitt 10 av Klimatliberalerna träffar vi Per Everhill, ansvarig för public affairs på Tekniska Verken, för att prata om EU:s nya direktiv om energigemenskaper och energidelning. Per har bland annat bevakat frågan på nära håll i EU som representant för Energiföretagen.Vilket värde tillför energigemenskaper för kraftsystemet? Är det samhällsekonomiskt lönsamt? Och vad driver expansion av energigemenskaper och delning?Medverkar i programmet gör även Hanna Stenegren och Simon Wakter från Timbro Miljöinstitut.Lästips med länkar hittar du nedan:
Nytt energidelningsförslag – en gamechanger för svensk elhandel?, Tekniska Verken
(Sedan texten ovan skrevs hösten 2023 har vissa saker ändrats, bland annat är det inte klart om energidelning kommer bli skattefritt eller inte i Sverige)
Uppdrag att utreda förutsättningarna för energigemenskaper och eventuellt behov av främjandeinsatser, Regeringskansliet
Vattenfall lanserar Powerpeers – en marknadsplats för energidelning, Vattenfall
SverigesEnergigemenskaper.se
Energidelning i virtuella nät, Svensk solenergi
-
Den 9 juni är det val till EU-parlamentet. Klimatliberalerna har träffat Jessica Polfjärd från Moderaterna som är en av partiets toppkandidater. Hon berättar om sitt arbete så här långt och vad hon vill fokusera på under nästa mandatperiod samt varför man borde rösta på henne.
Lästips med länkar hittar du nedan:
Vår skog, en essä av Jessica Polfjärd
-
Den 9 juni är det val till EU-parlamentet. Klimatliberalerna har träffat Centerpartiets toppkandidat i valet, Emma Wiesner. Hon berättar om sitt arbete så här långt och vad hon vill fokusera på under nästa mandatperiod samt varför man borde rösta på henne.
-
I detta avsnitt av Klimatliberalerna diskuterar vi växande populistiska trenderna med Andreas Johansson Heinö, sammanställare av Authoritarian Populism Index. Vi utforskar hur populistiska partiers framfart och deras gemensamma ställningstaganden kan påverka EU-valet 2024. Tillsammans med Andreas bjuder Hanna Stenegren och Joakim Broman på analyser om politisk samverkan, motstånd mot nya miljöregleringar, och lite spekulation om vem som tar hem segern i Eurovision!Lästips med länkar hittar du nedan:Authoritarian Populism Index 2024, TIMBROVon der Leyen opens the door to Europe’s hard right, PoliticoA sharp right turn: A forecast for the 2024 European Parliament elections, European Council on Foreign Relation The global backlash against climate policies has begun, Economist
-
Regeringen har presenterat en ny energipolitisk inriktningsproposition. Propositionen innebär en relativt stor omläggning av energipolitiken och för första gången på 40 år finns nu konkreta förslag för en kraftig expansion av elsystemet med planeringsmål och leveranssäkerhetsmål.Maja Lundbäck, politisk sakkunnig hos Energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch, gästar podden för att förklara mer om bakgrunden till den nya inriktningen, vad målen egentligen innebär och lite om det dagliga arbetet på regeringskansliet.Lästips med länkar hittar du nedan:Det klimatpolitiserade rådet av Simon Wakter
-
Gruvnäringen utgör en viktigt del av Sveriges ekonomi. Metaller och mineral utgör dessutom en avgörande del för att möjliggöra ett modernt och hållbart samhälle. Klimatomställningen är beroende av metaller och mineral för att fasa ut fossila bränslen och miljön kan förbättras med ny, modernare teknik. Samtidigt är själva definitionen av en gruva ett hål i marken, med en ofrånkomlig lokal påverkan. Kan gruvdriften göras hållbar samtidigt som vi får till stånd nya gruvor och vilka problem står gruvnäringen inför?Hanna Stenegren och Joakim Broman diskuterar detta och mycket mer tillsammans med Maria Sunér, vd på Svemin som är branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige. Maria är nyss hemkommen från PDAC, "gruvindustrins Super Bowl", och ger oss en inblick i bland annat nya EU-regelverk och svensk miljölagstiftning, företagsklimatet för gruvbolag i Sverige, uranbrytning och djuphavsbrytning.
-
Ny kärnkraft utgör en central del av regeringens plan för att få ordning på kraftsystemet och därmed klara av att förse Sverige med den el som krävs för omställningen bort från fossilt. Flera utredningar har tillsatts, bland annat en riskdelningsutredning för investeringar i ny kärnkraft och en elmarknadsutredning. Dessutom har man tillsatt Carl Berglöf som kärnkraftssamordnare.
Klimatliberalernas Hanna Stenegren och Joakim Broman har träffat den nye "kärnkraftsgeneralen" för att få en inblick i arbetet med ny kärnkraft och om Sverige kommer klara att bygga nya reaktorer enligt regeringens plan. I avsnittet deltar även Simon Wakter som tillsammans med Hanna leder Timbros nystartade Miljöinstitut. Under mars släpper Timbro en rapport om finansiering av ny kärnkraft, missa inte det!Lästips med länkar hittar du nedan:Den främsta risken med kärnkraft är politisk av Joakim Broman
-
För att klara klimatomställningen behöver det svenska elsystemet minst dubbleras på 20 år. Hur väl rustat är elsystemet för omställningen, vad innebär kablarna till andra länder och vilken roll spelar kärnkraften och vindkraften? Det här och mycket mer diskuterar Timbros Joakim Broman, Simon Wakter och Hanna Stenegren.
-
Regeringen har presenterat sin klimathandlingsplan. Vi diskuterar innehållet och vad som krävs för att faktiskt nå klimatmålen.Klimathandlingsplanen:https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/skrivelse/2023/12/skr.-20232459Smedjanartikelhttps://timbro.se/smedjan/god-jul-onskar-den-osynliga-handen/
-
Premiär för Klimatliberalerna! FN:s klimatmöte COP28 är avslutat. Hanna håller COP-quiz och vi summerar mötet ihop med Simon Wakter, ordförande för Ekomodernisterna. Joakim funderar över hur kärnkraften ska finansieras.
Köp Joakims bokhttps://timbro.se/forlag/doden-vid-faxalvens-strand/
Läs mer om den inställda insektsapokalypsenhttps://timbro.se/smedjan/installd-insektsapokalyps/