Episodi

  • Det här avsnittet av Kopodden handlar om djurens viktiga signaler. Hur vi läser av dom och hur dom kan hjälpa oss att förbättra djurvälfärden, och samtidigt som vi förbättrar produktionen.

    Vi går igenom vad ett djurbaserat mått är för något, hur du hittar dom, hur du gör en djurbedömning samt hur verktyget Djuröga® kan träna ditt djuröga och optimera produktionen.

    Det här avsnittet har fokus djurvälfärd, och det kommer fler specialavsnitt med samma fokus. Det kommer diskuteras kalvutfodring, utmaningarna med att forska på djurvälfärd samt hållbarhet. Håll utkik efter fler avsnitt av Kopodden!

    Finansierat av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

  • Den här gången i Kopodden beger vi oss till Halland för att prata om Wapnö AB, en av Sveriges största mjölkgårdar och en av de största markägarna i Halland. På Wapnö bedrivs mjölk- och köttproduktion med egen förädling. Där finns ett mejeri, bryggeri, gårdsbutik, hotell och konferensanläggning. Wapnö AB består av flera olika bitar och sysselsätter ett 80-tal personer, är på 3 000 hektar åker och bete samt 550 hektar skog.

    I maj i år såldes Wapnö AB till investeringsbolaget Profura. Avsnittet av Kopodden spelade in i mitten av maj, och sedan produktionen av avsnittet har det framkommit att köparna vill häva avtalet och en stämningasansökan har skickats in till tingsrätten för att få tillbaka handpenningen. Det går att läsa mer om detta hos Hallandsposten. Eftersom detta är något som hänt efter inspelning och redigering är det här inget som nämns i avsnittet.

    Mjölkproduktionen med 1 400 mjölkkor är en viktig del av verksamheten och i år gick besättningen återigen med i Kokontrollen® och tar hjälp av Växas personal med provmjölkningen.

    Lennart E Bengtsson har varit vd för Wapnö i över 30 år och det är han du träffar i avsnittet. I avsnittet berättar Lennart om försäljningen och varför han anser den nödvändig, strategin för att få fram de bästa mjölkkorna och köttet, förhoppningen med Kokontrollen och så gör han en framtidsspaning för Wapnö. Trots att han helst inte pratar om framtiden för mycket.

  • Episodi mancanti?

    Fai clic qui per aggiornare il feed.

  • Den här gången i Kopodden blir det ett köttigt snack när vi beger oss till Sigulds Kött på Gotland!

    Det blir diskussioner om att skapa mervärde men också hur det blir mer jobb, hur man får ihop köttpusslet, hur studiebesök och mjölkdrickande kalvar kan få restauranger att vilja köpa ditt kött - och hur det kan vara en fördel att visa upp lantbrukets komplexitet i sin marknadsföring. Lite skitsnack och en högljudd katt hinns också med.

    På Sigulds ligger fokus på att skapa mervärde av köttet, även om det också skapar mer jobb. På gården finns det kring 400 djur, 150 tjurar ungefär och resten kor och kvigor där ca 150 djur går till slakt varje år. Gården är ansluten till KRAV.

    25 procent av köttet säljs direkt till konsument antingen via deras webbshop där kunder kan hämta upp kött i Visby eller på gården, deras köttvagn eller andra lokala samarbeten. De säljer också kött till restauranger på Gotland.

    Gården har tre ägare, bland annat Bengt Björkqvist som tillsammans med sin sambo Maria Enderborg berättar om verksamheten. Maria har också varit delaktig i driften av gården, men har efter ett par års tjänstledighet gått tillbaka till sitt lärarjobb


    Alla avsnitt av Kopodden finns också på ⁠kopodden.se⁠ - tack för att du lyssnar på Kopodden! Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla [email protected] eller [email protected].

  • Generöst och helhjärtat delar Hanna Karlsson med sig av sin vardag som mjölkproducent på norra Öland i hennes Bondbönans blogg. Nära 50 tusen personer följer numera Hannas och kornas liv på Österbo Gård, där följarna få se allt från gulliga kalvar, tankarna bakom avelsarbetet till kor som rymmer.

    På gården finns det 130 mjölkkor plus rekrytering, och det är riktigt högpresterande kor med en medelavkastning på 14 000 kg ECM. Hanna berättar om tankarna bakom avelsarbetet där hon bland annat använder sig av korsningsavel, även om de flesta korna i stallet är renrasiga holstein. Det blir också tal om målsättningar och hur de kan hjälpa produktionen framåt. Bland annat ett mål som hon knappt trodde var möjligt.

    Självklart gräver vi också ner i Hannas digitala liv som Bondbönan på Facebook, en blogg som hon nu drivit i nästan 12 år. Hon berättar om hur man hanterar kritik mot det som ligger så nära hjärtat, varför svenska lantbrukare måste bli bättre på att informera om det dom producerar utanför mjölk- och kött, och så ger hon tips till den som också vill bli en del i att informera konsumenter och visa upp det svenska lantbruket.

    Alla avsnitt av Kopodden finns också på ⁠kopodden.se⁠ - tack för att du lyssnar på Kopodden! Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla [email protected] eller [email protected].

  • Fokus på billiga tomater, vikten av storytelling för lantbrukare och hur man kan provoceras till att utöka sin nötköttsproduktion i Kopodden den här gången!

    Du får träffa Jens Thulin som är köttbonde, entreprenör och vd på Mylla.se. Jens och hans sambo Matilda Jarbin är något av hållbarhetsprofiler som länge pratat om hur de jobbar för att bli mer klimatsmarta på deras gård. De driver nötköttsproduktion på Vismarlövsgården och Assartorps säteri där de gjort en samlingsplats för lokalproducerat med bland annat konferensverksamhet.

    Jens berättar sina kor och produktionen, om en provokation som ledde till något riktigt bra, om varför det är viktigt att lantbrukare jobbar med hållbarhet på sin gård samt hur du kan komma igång. Och så diskuteras det varför en plattform där man kan sälja direkt till konsumenten gynnar producenten.

    Vi gräver även i vad som behövs för att konsumenterna ska sluta tycka billig mat är det bästa, och att istället vilja betala mer för maten.

    Avsnittet är inspelat på Borgeby Fältdagar, så du kommer höra en del bakgrundsorl under intervjun.

    Alla avsnitt av Kopodden finns också på ⁠kopodden.se⁠ - tack för att du lyssnar på Kopodden! Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla [email protected] eller [email protected].

  • Dåtid, nutid och framtid i Kopodden. Följ med hela vägen tillbaka till 1913 – i alla fall en liten stund.

    Du får följa med till en av de gårdar som är absolut äldst iKokontrollen - Dahlby Lantbruk AB, Hablingbo Prästgården på Gotland. Besättningen har varit med i Kokontrollen sedan 1913. Bröderna Peter, Niklas och Henrik Dahlby äger gården, och Niklas dotter Jessica är också engagerad i arbetet på gården.

    Nu finns planer på att sätta i en robot för att effektivisera och förenkla arbetet, och förhoppningsvis kommer det också få upp mjölkproduktionen. I avsnittet dyker vi ner i Kokontrollböcker som är över 100 år gamla, diskuterar nya och gamla foderstater, byggplanerna för att sätta in robot, och du får tips för hur du tar hand om en praktikant på bästa sätt.
    Alla avsnitt av Kopodden finns också på ⁠kopodden.se⁠ - tack för att du lyssnar på Kopodden! Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla [email protected] eller [email protected].

  • Följ med på mässa!

    Du får följa med till Borgeby fältdagar där du träffar Årets Vallmästare®, deras rådgivare, får höra vad som krävs för att vinna priset - och så får du höra vad några av våra växtodlingsrådgivare plockat upp under mässan. Det blir också lite bevattningssnack, passade såhär mitt i sommaren.


    Alla avsnitt av Kopodden finns också på ⁠kopodden.se⁠ - tack för att du lyssnar på Kopodden! Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla [email protected] eller [email protected].

  • Följ med till Årets Mjölkbonde®2024 - Salltorp Lantbruk AB i Halland! Gården drivs av Gun och Sven Karlsson tillsammans med sonen Oskar. Tydliga ansvarsområden, tydliga rutiner, ett genomtänkt ledaskap och mottot starkast tillsammans har lett dem fram till mjölkbranschens finaste pris. Att man också är snäll på Salltorp kan nog också ha ett finger med i spelet.

    Med noggrannhet och ett enastående öga för detaljer utmärker sig familjen Karlsson genom sina fantastiska resultat, detta gäller såväl djurhälsa som produktion och lönsamhet. Bakom sifforna finns en rad genomtänkta strategier, en av dem är den veckovisa foderscanningen som ger full koll på utfodringen.

    Teamet är centralt för de fina resultaten och i avsnittet diskuteras vikten av ledarskap och samarbetet med Växas rådgivare som de jobbar tätt med. Det blir även en djupdykning ner i växtodlingen tillsammans med växtodlingsrådgivare Linda Karlsson, och en ögonblicksbild av hur livet var på Salltorp mitt mellan förstaskörden och vårbruket.

    Salltorp Lantbruk ligger i Vessigebro, mellan Falkenberg och Ullared. På gården finns 260 kor som producerar i genomsnitt 13 500 kg ECM per år i robot. Företaget har vuxit över tid och består nu av tre gårdar och en areal på drygt 300 ha. Mjölkproduktionen är hjärtat i verksamheten men på gården finns även ungdjursuppfödning.

    Du känner kanske igen Salltorp och Gun Karlsson? Hon var nämligen med i förra säsongen när gården kammade hem utmärkelsen Herd of the Year från VikingGenetics. Det avsnittet hittar du här

    Alla avsnitt av Kopodden finns också på ⁠kopodden.se⁠ - tack för att du lyssnar på Kopodden! Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla [email protected] eller [email protected].

  • Kopodden är tillbaka! Och vi rivstartar genom att besöka Årets Nötköttsföretagare 2023 - Christian Håkansson på Gunnarsberg Ekolantbruk.

    Christian har en dikoproduktion med ca 160 dikor där fokus har varit utökning och förbättringsarbete, och i detta har han hittat en inte helt vanlig strategi. Det finns inte längre några avelstjurar på gården utan alla djur semineras med doser från VikingGenetics. Christian har också jobbat för att få två månader per år där han varken har kalvningar eller djur på bete, vilket gjort att han valt att ha två intensiva kalvningsperioder.

    Ett fokus på luft i systemet och att det ska vara så lättjobbat som möjligt har lett till fler, men mer lättjobbade, stall - något som också gett ett lägre smittryck. Eftersom han också i princip jobbar själv i produktionen har det också varit viktigt att göra arbetet så effektivt och rationellt som möjligt.
    Alla avsnitt av Kopodden finns också på kopodden.se - tack för att du lyssnar på Kopodden! Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla [email protected] eller [email protected].

  • Vi fortsätter att snacka klövar. I det här avsnittet får du reda på hur familjen Lindström lagt om klövstrategin för sina mjölkkor på Lillegården - och vilka resultat de ser. Mindre hältor och mer mjölk till exempel.

    Markus Lindström berättar tillsammans med deras klövvårdare Ida Jonsson upplägget för strategin, och de ger sina bästa tips för den som vill ändra om sin strategi.

    Vår veterinär och klövexpert Frida Åkerström berättar om fördelarna med strategisk klövvård och hur du ska lägga upp det för bästa resultat. När i laktationen när du lägger in verkningen kan spela stor roll.

    Vill du ha tips på vad du själv kan göra med den halta kon? Lyssna då på avsnittet innan, Klövspecial - att göra med den halta kon!

    Avsnittet har finansierat med EU-medel.

    Alla avsnitt av Kopodden finns också på ⁠kopodden.se⁠ - tack för att du lyssnar på Kopodden! Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla [email protected] eller [email protected]

  • Det är fokus på en ganska liten, men väldigt viktig, del av korna - nämligen klövarna! I två avsnitt klövspecial diskuteras klövhälsa, hur du kan förbättra den och vinsterna med god klövhälsa.

    I det här avsnittet får du veta hur du själv kan ta hand om den halta kon mellan klövvårdarens besök. Markus Lindström driver mjölkproduktion på Lillegården tillsammans med sin familj, en del av Böja Stommen Lantbruk. Han berättar om deras klövrutiner för mjölkkorna, och klövvårdare Ida Jonsson ger tips på hur du kan ta hand om dina halta kor mellan hennes besök. Dessutom berättar vår veterinär och klövexpert om spännande forskning som visar hur mycket pengar det finns att spara genom att ha god klövhälsa.

    I nästa avsnitt som du kan lyssna på redan nu får du höra om hur Markus ändrade klövstrategin för ett år sedan, och vilka fina resultat de ser på gården. Till exempel mjölkar några av korna mer än någonsin.

    Avsnittet har finansierat med EU-medel.

    Alla avsnitt av Kopodden finns också på ⁠kopodden.se⁠ - tack för att du lyssnar på Kopodden! Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla [email protected] eller [email protected]

  • Träffa Herd of the Year 2022!

    Följ med till Salltorp Lantbruk AB i Halland och Gun Karlssonsom äger gården tillsammans med sin man Sven och sonen Oskar. Salltorp är en mycket avelsintresserad gård, och kammade hem titeln Herd of the year 2022 av VikingGenetics. Utmärkelsen delas ut årligen till framstående gårdar inom aveln.

    Avelsintresset har funnits länge på gården, och Salltorp genomförde en av de allra första spolningarna i Sverige - även om det kanske var lite väl tidigt... Ett hundratal embryon har nu spolats fram och alla embryon används på gården. Salltorp har sålt hela 9 tjurar till VikingGenetics, och spolningarna har gjort att avelsframstegen tagit stora kliv framåt.

    På Salltorp är den övergripande avelsstrategin att satsa på friska och fruktsamma djur och på så sätt få en hög och jämn produktion. Avkastningen ligger över 13 000 kg ECM, och målet är att så småningom nå 15 000 kg ECM.

    Förutom en djupdykning i avelsarbetet blir det diskussioner om vikten av att lita på sin personal, att verkligen lämna över ansvar och hur kunskap gör det trevligare på jobbet. Trevlig lyssning! Herd of the Year är VikingGenetics utmärkelse till framstående besättningar inom avel. Det är avelsrådgivare somnominerar sina kunder och kriterierna för att vinna utmärkelsen är att vara innovativ I sitt avelsarbete. Exempel kan vara att arbeta aktivt med genomiska analyser, genomföra spolningar och/eller inläggningar av embryon. Priset delas ut årligen av VikingGenetics tillsammans med sina ägare VikingDanmark, Faba respektive Växa.

    Alla avsnitt av Kopodden finns också på kopodden.se - tack för att du lyssnar på Kopodden! Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla [email protected] eller [email protected]

  • Träffa Årets Mjölkbonde®2023!

    I det här avsnittet av Kopodden blir det ett riktigt fint besök hos familjen Larm som driver ST Lantbruk utanför Skara - vinnare av titeln Årets Mjölkföretagare® 2023. Carina och Torbjörn Larm har länge drivit gården, och nu förbereder familjen sig för att sonen Johan så småningom kommer att ta över gården.

    I motiveringen till vinsten av Årets Mjölkbonde står det bland annat: Gården har en unik förmåga att kombinera låga djurhälsokostnader, där extrem god juverhälsa med låga celltal sticker ut, med en avkastning på hög nivå. Hållbarhetstänket är en naturlig del i gårdens utveckling där delaktighet i ett större biogasprojekt är en del av del detta.

    I avsnittet blir det diskussioner om hur rutiner nått den här extremt goda juverhälsa, fördelen med att vara självförsörjande på foder, vikten av Växas rådgivare, det pågående generationsskiftet och Johans visioner framåt. Vi får också veta varför de alltid siktar på att vara bland de 10% bästa.

    -------------------------------------------------------------------

    Årets Mjölkbonde® är ett pris som instiftades 2012 som uppmärksammar och belönar skickliga mjölkföretagare. Priset ska årligen tilldelas en mjölkföretagare som föredömligt utvecklat sitt företag, varit en förebild för andra mjölkbönder och därmed utvecklat mjölksektorn. Han eller hon ska även i sitt företagande på ett exemplariskt sätt samordnat lönsamhet, effektivitet, ledarskap och uppvisat stor hänsyn till djur och miljö.

    Årets Mjölkbonde utses av en oberoende jury bestående av personer med olika kompetenser kring mjölkföretagande. Juryn arbetar på uppdrag av Växa och Ludvig o Co. Utmärkelsen delas ut i samarbete med LRF Mjölk vid den årliga utdelningen av guldmedaljer till mjölkbönder. För att understryka den företagsmässiga prestationen får vinnaren sedan något år tillbaka även titeln Årets Mjölkföretagare®.

  • Häng med till Vadsbo Mjölk utanför Mariestad!

    Det är en stor gård med över 1 300 mjölkande, och flera olika bolag inom verksamheten. Under paraplyet Vadsbo finns växtodling, biogas och så mjölkdelen. Det är flera olika delägare som gick ihop och startade Vadsbo, och det är Henrik Larsson som är driftledare för mjölkproduktionen. Henrik har över 20 personer i produktionen, vilket sätter krav på ledarskap och kommunikationen för att allt ska fungera smidigt.

    Vadsbo är också en av gårdarna som visades upp under EDF-kongressen som anordnades i Skövde i slutet på juni. EDF står för European Dairy Farmers och är en förening för europeiska mjölkbönder.

    I avsnittet blir det diskussioner om ledarskap, hur man lyckas med kalvuppfödning på en riktigt stor gård och hur fodret ska hålla uppe lönsamheten.

  • I det här avsnittet får du följa med till EDF kongressen i Skövde, och får ett smakprov av vad som diskuterades när hundratals mjölkproducenter från Europa besökte Sverige under ett par dagar.

    EDF står för European dairy farmers, och är en förening för europeiska mjölkproducenter som vill dela erfarenheter med varandra. Växa var med och organiserade kongressen, och flera av våra kollegor höll också i workshops och föreläste för deltagarna. I avsnittet får du höra om hur ljuset påverkar korna, vad du ska tänka på för att optimera vilan för korna, hur en italiensk gård kan hålla en mjölkproduktion på 40 kg per dag trots en sommarvärme på 35 grader - samt hur konkurrenskraftiga svenska mjölkbönder faktiskt är i jämfört med andra EDF-grupper. Du får också träffa några av dem som deltog i kongressen.

  • Det finns ett nytt avsnitt av Kopodden, och den här gången får du följa med till Torpet Lantbruk i Karlsborg! Gården drivs av Sofia och Gustav Kämpe. Gustav har tidigare varit styrelseledamot och vice ordförande i Växa men sitter numera i Arlas styrelse, och Sofia nyinvald ledamot i Växas styrelse.

    Förutom att driva mjölkföretag, ägna tid åt styrelsearbete så är paret dessutom mitt i en byggprocess där det ska bli ett nytt VIP-stall för nykalvade och sinkor.

    I slutet av 2021 inträffade det en brand på gården där de förlorade djur, men som också gjorde att de behövde inleda en ny byggprocess, samtidigt som de precis höll på att avsluta en. Hör om vad som hände, och hur planerna nu ser ut med det nya VIP-stallet.

    Det blir också diskussioner om hur man kombinerar styrelsearbete, mjölkföretagande och familjeliv, vikten av likviditet och att följa nyckeltal, samt om fördelarna med att jämföra sina nyckeltal med kollegor i Europa. Gården är nämligen med i EDF, och var en av gårdarna som besöktes under EDF-kongressen i Skövde.

  • Följ med till Småland och Gullringen och träffa Sofia Nilsson som är en av fyra delägare av Flaka Mjölk AB. För 14 år sedan startade två familjer mjölkföretag ihop, och numera finns det två gårdar och ca 600 mjölkkor i företaget som blev Flaka Mjölk AB. Inom företaget finns det tydliga roller bland delägarna, och det är Sofia som är huvudansvarig för djuren.

    Det blir diskussioner kring vikten av nyckeltal, hur Kokontrollen förenklar och förbättrar produktionen och målsättningar. Men också om hur man lär sig att bli en bra ledare och arbetsgivare, hur man tar hand om sin personal och att våga prata om fram-och motgångar med sina kollegor.

    Sofia Nilsson är också sedan förra året medlem i Växas styrelse, och hon berättar vad hon tror att Växa behöver jobba för framöver.

    Alla avsnitt av Kopodden finns där poddar finns, och på kopodden.se.

    Vill du komma i kontakt med kopodden? Mejla [email protected] eller ring 010-471 06 45

  • Sommar, sol och värmestress?

    Säsongens första avsnitt av Kopodden fokuserar på värme, fläktar och värmestress. Djurhälsoveterinär Lisa Ekman berättar om hur värmestress påverkar djuren, långsiktiga konsekvenser och hur du kan lindra värmestressen. Byggrådgivare Martina Westlund ger råd om vad du ska tänka på för att bygga ett svalare stall, hur du ska tänka när du placerar fläktar och varför det är viktigt att se över din ventilation.

    Mjölkproducenten Anders Christenson installerade fläktar 2019, och säger att han sett en stor skillnad i kornas mående under sommaren - och produktionstappet har minskat rejält.

    Och undrar du om investeringen av fläktar faktiskt betalar sig? Sofia Abrahamsson har räknat på när man faktiskt når break even i sin fläktinvestering.

    Avsnittet har finansierat med EU-medel.

  • I det här avsnittet av Kopodden beger vi oss till Halland, Eldsberga söder om Halmstad där vi hittar Alslöfsgård. Alslöfsgård har en avelsbesättning med 80-90 dikor av rasen limousin och drivs av Karl och Karin Nilsson. På gården finns också deras fyra barn, Erik, Ellen, Jonna och Julia som är äldst, och som också ärhusdjuretekniker hos oss på Växa. Julia hjälper till på gården, seminerar och gör även avelsplan och strategi tillsammans med pappa Karl.

    Gården har egna avelstjurar men seminerar också ca 50% av djuren. De köper doser från både VikingGenetics, men också från Frankrike. I och med att de köper doser från frankrike gör de också med jämna mellanrum en studieresa till frankrike för att prata limousin och titta på limousiner – det är inte direkt en turistresa.

    Alslöf kammade hem storvinsten på fjolårets Elmia där deras Kamilla blev Best in Show på den stora djurutställningen. I avelsarbetet använder de olika verktyg där avelsvärden är viktiga, sedan ett år tillbaka Genomiska Analyser på alla nya kalvar, MinGård® som ger en bra översikt och såklart är besättningen med i KAP-avel. Karl tycker också att fler limousinbesättningar borde använda sig exteriörbedömningar för att förbättra avelsframstegen. Dessutom får du höra om vår Fruktsamhetsservice och vad du ska tänka på för att gå en riktigt bra brunstrunda.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------I Kopodden får du höra duktiga lantbrukare berätta om sin verksamhet, sina erfarenheter och sina kor. En podd för dig som gillar kor och det svenska lantbruket. Vill du komma i kontakt med Kopoddens redaktion - skicka ett mejl till [email protected].

  • Fördubbling är i fokus i Kopodden! Den här gången får du få följa med till Hamra Gård i Tumba söder om Stockholm, som är DeLavals egen test- och demonstrationsgård. De håller just nu på och bygger för att fördubbla sin mjölkbesättning, planen är att ha 550 kor och 490 mjölkande när allt är klart. Det har också gjort att de helt fått ställa om sin avelstrategi för att klara så mycket som möjligt av rekryteringen. Från fokus på att använda kött i kombination med x-och y-vik är det nu fullt fokus på att få så mycket kvigor som möjligt.

    Förmannen Tina Lindqvist och ladugårdsföreståndare Linda Thulin berättar om utmaningarna som kommer med omställningen, hur de lagt upp taktiken och hur viktig rådgivningen är på gården.

    Det är en väldigt speciellt gård med mycket som händer och mycket besökare, korna flyttar också nog runt mer än de flesta. På Hamra finns det inte mindre än tre olika stallar med också tre olika mjölkningssystem som korna går igenom under olika perioder. Det gör också att kor som inte passar i roboten till exempel faktiskt kan flyttas till en annan del.

    I avsnittet hör du också Hanna Driscoll från VikingGenetics berätta vad det krävs av en tjur för att den ska köpas in som avelstjur, och vad hon tror kommer bli viktiga egenskaper för framtidens mjölkkor.