Episodi
-
Coneixem els beneficis que aporta la lectura en veu alta dins de les escoles i instituts. Ens acostem al projecte educatiu, cultural i d’animació a la lectura, DE VIVA VEU, que té una línia principal d’actuació basada en la convocatòria anual del Certamen Escolar de Lectura en Veu Alta on participen desenes d’escoles de diverses comarques valencianes. Una iniciativa impulsada des de 2014 per FULL- Fundació pel Llibre i la Lectura. De Viva Veu es desenvolupa amb la col·laboració d’ajuntaments, institucions i entitats que participen en l’organització de les diferents accions a les poblacions. Anem al Centre cultural de Montserrat (Ribera Alta) per a ser testimonis d’una de les fases de la convocatòria: la selecció de l’alumnat que representarà l’escola pública de la localitat en el certamen de tota la Comunitat Valenciana.
-
Les biblioteques del segle XXI s’estan transformant per a construir una ciutadania informada que puga exercir una vida democràtica plena. Coneixem com funcionen les biblioteques municipals d’Alcoi, Algemesí, Onda i Llíria. Aquesta última ha sigut reconeguda per la Generalitat Valenciana pel seu treball a favor del foment de la lectura.
Fa pocs anys el Col·legi oficial de bibliotecaris i documentalistes de la Comunitat Valenciana es va inventar el concepte de Biblioteques Inquietes. Un dels exemples més clars d’aquest model és la biblioteca de l’ETNO, especialitzada en antropologia i cultura popular valenciana i que es troba dins del Museu d’Etnologia de València. Totes aquestes veus de bibliotecaris i bibliotecàries viuen la seua professió de manera vocacional, com una passió, i ens expliquen com, a banda de ser contenidors de llibres, garanteixen l'accés lliure i gratuït a la informació; son espais per al diàleg i la creació; ajuden a millorar les competències digitals o contribueixen a la construcció del pensament crític. -
Episodi mancanti?
-
A la nostra andana reunim a diversos llibreters i llibreteres per a que ens conten anècdotes o situacions divertides com a homenatge a esta professió peculiar. Volem destacar la figura del llibrer, no només per a la difusió i promoció dels llibres i de la literatura, sinó de la vida en general. I es que hi ha qui creu que la persona que porta una llibreria és un ésser omnipotent que ho sap tot, capaç de respondre a qualsevol tipus de pregunta. Ho comprovem amb cinc llibreries: La Repartidora, Arribada, Detroit Llibres, Somnis de Paper i FanSet.
-
La literatura juvenil és un dels vessants més potenciats a Andana Editorial que ofereix un catàleg amplíssim d’oferta amb il·lustracions molt acurades i amb un ventall de gèneres molt divers. Per als autors que entrevistem Francesc Gisbert (Tot o res, o Por i fugirem) i Sònia Guillen (No sé qui sóc), la literatura adreçada als més joves no es massa diferent a la dels adults. Ha d’haver-hi acció i un argument que els atrape.
-
En el capítol 6 parlem del teatre com a eina dodàctica a les escoles. El teatre és un mitjà per expressar sentiments, explicar històries o connectar amb altres persones. Fer teatre és treballar en equip, un valor molt important en la societat actual. Tots aquests avantatges els coneix bé Andana Editorial i des del seu pòdcast proposem dos de les obres del seu catàleg i raonem amb els seus autors: Cavallers de Puri Mascarell i L’home invisibe de Rodolf Sirera.
-
En un món globalitzat és oportú i esperançador donar veu a allò que és local, fruit del diàleg de l’ésser humà i l’espai on està arrelat entenent que la literatura rural té singularitat, força i capacitat de commoure, interessar, i aconseguir lectors que se senten propers a la realitat que s’hi descriu. Andana Editorial, en el seu ampli catàleg, promou el foment de la literatura vinculada al territori i al món rural. Parlem amb dos dels seus autors: Jordi Raül Verdú que ha publicat ‘L’encantada’ i Jordi Tomàs, ‘El meu poble’. Visitem dos Col·legis Rurals Agrupats (CRA), centres educatius on s’imparteixen les àrees d’Educació Infantil i Educació Primària en l’entorn rural. A la Comunitat Valenciana hi ha 46 CRAs i nosaltres sentim les veus de professorat i alumnat del de Mariola- Benicadell i el del Riu Serpis, Lorxa, Beniarrés.
-
Els llibres infantils i juvenils han canviat molt però les preguntes que ens fem continuen sent les mateixes. Els animals, els cos humà, la història, la naturalesa, l’univers… També ha canviat la forma en què ens arriba la informació: ara hi ha una quantitat enorme en internet, però aquesta infoxicació no és gens beneficiosa. Des d’Andana creiem que els llibres informatius poden ser molt útils tant per als joves lectors com per als adults de totes les edats. I.. Què és exactament un llibre informatiu? Un llibre de no-ficció que permet als lectors accedir a informació sobre un determinat tema de manera ordenada. Actualment, aquest gènere ha evolucionat de forma espectacular tant a nivell de disseny i impressió com de continguts. A hores d’ara podem trobar pràcticament qualsevol tema, des de qüestions científiques o relacionades amb la natura a temes històrics, socials o polítics. En aquest episodi vos posem un parell d’exemples de bons llibres informatius del catàleg d’Andana. Aturem la invasió. ‘No ens deixem dominar pel plàstic’, escrit per Raül Hurtado i José Ibáñez i il·lustrat per Claudia Mosquera. I ‘Microbis’, de Sheddad Kaid-Salah Ferrón, Eduard Altarriba. Aprenem junts?
-
Llegim a l’andana des la Plaça del Llibre, en la seua onzena edició, realitzada al Jardí Botànic de la Universitat de València. Ens proposem conèixer el paper de la literatura classica a l’educació obligatòria i el Batxillerat. Quins beneficis introdueix la lectura d’obres clàssiques en els joves? Quins gèneres i quines temàtiques els agrada llegir? Com a característica general, cal destacar la seua intemporalitat perquè són obres que parlen dels principals problemes i inquietuds de l’espècie humana i, per tant, gaudeixen d’una modernitat indiscutible. Parlem sobre la importància de revisar els classics i oferir-los als joves amb Pasqual Alapont que ha publicat una adaptació de Romeu i Julieta amb Andana Edicions; LLúcia Casanova que ha adaptat Tristán i Isolda; i Víctor Labrado que ha revisat per a Andana tres clàssics: El llibre dels fets de Jaume Primer, El Tirant de Joanot Martorell o L’Odissea d’Homer. Qui no ha patit mai per un amor no correspost? Qui no ha sentit mai enveja d’una altra persona? Qui no ha volgut assemblar-se a l’heroi o a l’heroïna ideal? Aquestes preguntes interpel·len l’essència humana i fan que ens sentim identificats.
-
En aquest capítol llegim a l’andana de l’Espai d’Autors i Autores de la Plaça del Llibre de València 2023. Una Fira que, a través de la seua Fundació, fomenta la cultura literària amb accions que afavoreixen l’increment de la lectura. Sense dubte, un dels majors esdeveniments al voltant del llibre i la lectura en l’àmbit estatal. Raonem sobre els esdeveniments que fan eixir els llibres al carrer com una una eina importantíssima de promoció econòmica i cultural amb el seu director, Manolo Gil, amb Rafa Domínguez, director de la Plaça del Llibre, un espai dinamitzador de les nostres editorials i els nostres autors. I la directora de la Fundació pel Foment del Llibre i la Lectura, FULL, Teresa Val. Posem la cirereta final amb el mestre, escriptor i activista cultural, Miquel Puig, autor del catàleg de llibre infantil d’Andana Edicions on ha publicat tres llibres. Salina i la vareta de les virtuts és la seua darrera obra.
-
Estrenem la segona temporada del pòdcast d’Andana Editorial des d’un espai de coworking molt agradable i innovador, The house, al barri de Russafa a València, una casa de creació col·lectiva on ens esperen dos dones excepcionals: Anneta Santacreu i Dorothee Fisher. Elles són les autores d’un llibre engrescador que no té paraules i s’anomena, 'Ecosistema València'. L'àlbum, editat per Andana, és el primer Wimmelbuch de la ciutat. Un viatge visual per descobrir els elements que tenen a veure amb la seua essència.Trobarem la flora i la fauna, els elements històrics, ecològics, socials o culturals que defineix la nostra ciutat. Un llibre per a a la xicalla, però també una obra dinterès artístic, educatiu i turístic.