Episodi
-
Nu wij met zijn allen al meer dan 2 maanden onder de Omgevingswet werken rest ons nog maar één vraag: is het al veur mekoar in Groningen, met die Omgevingswet?
In deze vierde en laatste podcastaflevering praten we met advocaat Elzelou Grit, gedeputeerde Bram Schmaal en hoogleraar/regeringscommissaris Kars de Graaf. Wat merken we nu van die wet? Zien we al moeilijkheden terug in de uitvoering? En hoe verhoudt dat zich tot de doorontwikkeling van de wet?
-
Veel inwoners van Groningen zullen er nog niks van gemerkt hebben, maar het bedrijfsleven ongetwijfeld wel; sinds de jaarwisseling is de Omgevingswet van kracht. De wet schept nieuwe kansen, maar brengt ook veranderingen in werkwijzen met zich mee.
In deze aflevering praten we met Cas König, SEO van Groningen Seaports en Sjoerd Groen, vastgoedadviseur bij RYSE. Hoe navigeren zij zich door de actuele uitdagingen die de Omgevingswet met zich meebrengt? Je hoort het in de derde aflevering van de podcastserie 'Omgevingswet - Veur Mekoar?'.
-
Episodi mancanti?
-
Zet je schrap! De Omgevingswet gaat van start op 1 januari, en dat opent deuren voor jou! Ontdek hoe je als inwoner vroegtijdig inspraak kan krijgen over jouw eigen leefomgeving.
In deze podcastaflevering praten we met hoogleraar Lorenzo Squintani van de Rijksuniversiteit Groningen en wethouder Rik van Niejenhuis van de gemeente Groningen. Draagt burgerparticipatie bij aan de tevredenheid van inwoners? Is de Omgevingswet überhaupt nodig om participatie voor de inwoner te verbeteren? En wat komt er naar boven in wetenschappelijk onderzoek naar burgerparticipatie? Dat hoor je in de tweede aflevering van de podcast 'De Omgevingswet - Veur Mekoar?'
-
De Omgevingswet; een historische verschuiving vergelijkbaar met de invoering van onze grondwet in 1848. Een immense uitdaging, zo hoor je in de eerste aflevering van de podcast 'De Omgevingswet - Veur Mekoar?', waarin presentator Prisca Westerhof in gesprek gaat met wethouder Annalies Usmany-Dallinga van de gemeente Eemsdelta en gedeputeerde Mirjam Wulfse van de provincie Groningen.
Ontdek de achterliggende gedachte achter de nieuwe wet, de impact van het bundelen van 26 wetten tot één, en het huidige struikelblok: de digitale implementatie. Maar belangrijker nog, hoe gaat de wetsinvoering het dagelijks leven van de Groningers beïnvloeden? Ontdek met ons de grote transformatie die voor de deur staat met de komst van de nieuwe Omgevingswet.
-
Gezond koken met een kleine beurs, hoe doe je dat? Provinciemedewerker Dorien Cramer laat zich inspireren door bewoners van de gemeente Westerkwartier tijdens een live-kookworkshop. Eerst samen koken en daarna gezellig met elkaar aan tafel. Het project 'Samen koken in het Westerkwartier' is bedoeld om inwoners te ondersteunen op het gebied van gezonde, eenvoudige en vooral lekkere voeding.
Meer informatie over dit project kun je vinden via www.provinciegroningen.nl/samenkoken -
Onder de titel Expeditie Participatie starten we dit jaar een zoektocht hoe we van Groningen de beste democratie ter wereld kunnen maken.
Hoe komen we daar? Wat zijn ideeën, goede voorbeelden en wat vinden we eigenlijk van die ambitie? In gesprek met Groningers, en soms ook niet-Groningers…
In deze derde podcast gaat expeditieleider Marian van Voorn in gesprek met gedeputeerde Fleur Gräper en wethouder van de gemeente het Hogeland Eltjo Dijkhuis. Twee bestuurders in de provincie, die het hebben over de representatieve, participatieve en maatschappelijke democratie.
-
Onder de titel Expeditie Participatie starten we dit jaar een zoektocht hoe we van Groningen de beste democratie ter wereld kunnen maken.
Hoe komen we daar? Wat zijn ideeën, goede voorbeelden en wat vinden we eigenlijk van die ambitie? In gesprek met Groningers, en soms ook niet-Groningers… In deze tweede podcast in een serie van drie gaat expeditieleider Marian van Voorn in gesprek met Marloes Dekker en Jeppe Kok. Twee aanjagers en ondernemers met een rode draad: democratie en participatie en jongeren.
-
Onder de titel Expeditie Participatie starten we dit jaar een zoektocht hoe we van Groningen de beste democratie ter wereld kunnen maken.
Hoe komen we daar? Wat zijn ideeën, goede voorbeelden en wat vinden we eigenlijk van die ambitie? In gesprek met Groningers, en soms ook niet-Groningers… In deze eerste podcast in een serie van drie gaat expeditieleider Marian van Voorn in gesprek met Derwin Schorren en Jacques Wallage over hun zorgen en dromen over de democratie.
-
In deze podcast spreekt Ron Lander van de provincie Groningen over Brede Welvaart met praktijkhoogleraar, Joks Janssen van de Tilburg University. Wat is het precies en hoe gaat het met de Brede Welvaart in de provincie Groningen? Hoe maken we de stap richting de beleidspraktijk; met andere woorden hoe willen we gaan sturen en besturen op Brede Welvaart.
-
Tjeerd van Dekken, gedeputeerde van de provincie Groningen spreekt in deze podcast over generatiearmoede met Johan Brongers en Erik Meij. Johan Brongers is directeur van de Tintengroep (sociaal werk in o.a. provincie Groningen) en Erik Meij is als onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen betrokken bij het onderzoek generatiearmoede.
-
Tjeerd van Dekken, gedeputeerde wonen van de provincie Groningen spreekt in deze podcast over Wonen met Laura Broekhuizen en Daniel Depenbrock. Laura Broekhuizen is directeur bestuurder bij woonstichting Groninger Huis, een woningcorporatie met huurhuizen voor ongeveer 4500 huishoudens in Noord- en Noordoost Groningen en Daniel Depenbrock, economisch geograaf en directielid bij het adviesbureau KAW, met vestigingen in Groningen, Rotterdam en Eindhoven.