Episodi
-
Den tyska ekonomin haltar och tillväxten är nästan obefintlig. Dessutom räknar de flesta med att regeringen faller och att nyval äger rum i februari nästa år. SEB:s chefsekonom Jens Magnusson pratar med Tysklandsexperten Pia Fromlet om orsakerna till krisen och vad som väntar framöver. De ser en hel del ljusglimtar i mörkret.
-
Inflationen är under kontroll och styrräntorna fortsätter falla på många håll. Samtidigt är effekterna av Donald Trumps politik svåra att bedöma i nuläget. Tillväxten i Sverige växlar ändå upp nästa år och 2026. Chefsekonom Jens Magnusson och prognoschef Daniel Bergvall pratar om detta och mycket annat från nya konjunkturrapporten Nordic Outlook.
Allt om Nordic Outlook
-
Episodi mancanti?
-
Räntorna steg, dollarn stärktes och aktiemarknaden reagerade positivt på beskedet att Donald Trump återigen blir USA:s president. Chefsekonom Jens Magnusson talar med fem av bankens experter på olika områden om vad vi kan vänta oss på kort och lång sikt av resultatet i USA-valet.
-
Världens fjärde största ekonomi. Med världens största statsskuld och världens lägsta styrränta – bland utvecklade ekonomier. Men stora frågetecken tornar upp sig efter helgens val. Upplagt för ekonomisk, finansiell och politisk osäkerhet? Robert Bergqvist djupdyker i det fascinerande landets ekonomi.
-
Johan Javeus funderar i veckans Makropodd-krönika över hur EU:s konkurrenskraft egentligen ska stärkas. Nu när alltfler rapporter vågar prata om problemet. Hur ska innovation och entreprenörskap överleva i regelöverbyggnaden som skapats? Och hur långt räcker probleminsikten?
-
Svenska Riksbanken var tidigt ute med att sänka räntorna, men nu har de flesta centralbanker påbörjat resan nedåt. Ligger de rätt i tiden för att både hantera inflationen och stödja ekonomin, och vad väntar framöver? SEB:s chefsekonom Jens Magnusson diskuterar detta med makroekonomerna Amanda Sundström och Olle Holmgren.
-
Krig och konflikt i Mellanöstern präglar nyhetsflödet och det mänskliga lidandet är stort. Även världsekonomin och marknaderna påverkas, men reaktionerna har hittills varit måttliga. Varför det och hur blir det på sikt? Chefsekonom Jens Magnusson, seniorekonom Robert Bergqvist och Erik Meyersson, chefsstrateg för tillväxtmarknader, diskuterar framtidsscenarier. Och hur mycket marknader egentligen bryr sig om geopolitiska spänningar.
-
USA:s ekonomi tuffar på och att Fed rivstartat sänkningscykeln minskar riskerna för en recession. Så kallade mjuklandningar, där centralbanken får bukt med inflationen utan att arbetslösheten skjuter i höjden, är ovanliga. Det finns skäl att tro att det är annorlunda den här gången. Men det kan dröja innan vi får facit, enligt veckans krönikör USA-ekonomen Elisabet Kopelman.
-
Hur många sänkningar till ska vi vänta oss, och vilken effekt får det på ekonomin? Vad blev marknadens reaktion, och vad händer med kronan? Dessa och många andra frågor besvarar prognoschefen Daniel Bergvall och makroekonomen Amanda Sundström i en ny Makropodd av SEB.
-
Mer fokus på skattesänkningar och mindre pengar än väntat till kommunerna. Det var två saker som överraskade SEB:s ekonomer i årets budget. Chefsekonom Jens Magnusson diskuterar budgetens kortsiktiga och långsiktiga betydelse med prognoschef Daniel Bergvall och inflationsexperten Olle Holmgren.
-
Den svenska kronan kommer att stärkas markant mot det flesta valutor nästa år. Det spår SEB:s valutaexpert Karl Steiner som samtalar med makroekonom Marcus Widén om slutsatserna i en ny valutarapport. Du får också lära dig vad som påverkar valutakurser, hur SEB gör prognoser och vad en hel del termer som experterna använder egentligen betyder.
-
Idag kostar en svensk krona och en norsk krona ungefär lika mycket. Det gjorde de även när de två valutorna skapades för 150 år sedan. Trots att de svenska och norska ekonomierna ser ganska olika ut, verkar det fortfarande som om det finns ett osynligt gummiband mellan de två kronorna, berättar Johan Javeus i veckans avsnitt.
-
Det pågår en kapplöpning mellan räntesänkningar och recessionsrisker där särskilt den amerikanska ekonomin står i fokus. Det framgår när chefsekonom Jens Magnusson samtalar med prognoschef Daniel Bergvall om den nya upplagan av SEB:s prognosrapport Nordic Outlook. De konstaterar också att förutsättningar är goda för svensk tillväxt de kommande åren.
-
Ett antal nyheter förra veckan utlöste stora fall och mycket oro på världens aktiemarknader. Vad var det som hände och vad väntar framöver? SEB:s chefsekonom Jens Magnusson reder ut detta tillsammans med USA-ekonomen Elisabet Kopelman och investeringschefen Fredrik Öberg.
-
Nytt säkerhetspolitiskt läge, klimatomställningen, konkurrenskraften och stödet till Ukraina. Det är bara några av de stora utmaningar som det nyvalda EU-parlamentet måste ta sig an. SEB:s Chefsekonom Jens Magnusson leder en diskussion med EU-ekonom Pia Fromlet och seniorekonom Robert Bergqvist om dessa utmaningar och vilka konsekvenser utgången av valet kan få.
-
SEB:s chefsekonom Jens Magnusson och prognoschef Daniel Bergvall diskuterar årets andra upplaga av bankens konjunkturrapport, Nordic Outlook.
USA:s tillväxt överraskar, men hur blir det med inflationen? Hur kommer centralbankerna agera framöver? Och på vilket sätt påverkar det uppskruvade geopolitiska läget ekonomin? Det och mycket mer i dagens avsnitt.
-
Sju räntesänkningar skulle det komma 2024, trodde marknaden, och ledande Fed-företrädare sa att mjuklandningen var ett faktum. Men bara några månader senare har Fed ingen brådska alls att sänka räntan. Inflationen är på väg åt fel håll, samtidigt som arbetsmarknad och inhemsk efterfrågan är stekheta. Chefsekonom Jens Magnusson diskuterar varför med USA-ekonom Elisabet Kopelman.
-
Ett införande av fyra dagars arbetsvecka diskuteras igen. Men hur mycket har vi egentligen jobbat sedan medeltiden och hur påverkar AI framtiden? Det funderar vår seniorekonom Johan Javeus över i veckans Makropodd.
-
Chefsekonom Jens Magnusson gästas av SEB:s privatekonom Américo Fernández och inflationsexpert Olle Holmgren för ett samtal om svenskarnas ekonomi, bostadsmarknaden, byggandet, inflationen, räntorna och bostadspolitiken. Samt – inte minst – vad händer med hus- och lägenhetspriserna framöver?
-
Ett kommunistland med marknadsekonomi, 100 miljoner invånare, stora utländska direktinvesteringar och ambition att gå om Schweiz ekonomiskt. Framåtandan i Vietnam är det inget fel på, men det är mycket kvar att lösa för landet som försöker vara kompis med alla, analyserar chefsekonom Jens Magnusson efter ett besök.
- Mostra di più