Episodi

  • De grootste lessen uit het afgelopen seizoen en al jullie vragen beantwoordt!

    In de nieuwste aflevering van @mindmattersdepodcast kijken @marie.broeckman en @caatjebbb terug op het afgelopen seizoen; wat zijn de beste tips geweest op het gebied van slaap, relaties, hormonen, etcetera? Welke learnings haalden ze eruit?
    Wat betreft de learnings: dit is misschien wel de grootste geweest. En iets waar zij, maar ook wij bij @roott.nl, voor blijven pleiten; probeer eerlijk te zijn over je gevoelens. Dit helpt namelijk enorm. Het erkennen van je gevoelens (somber, blij of bijvoorbeeld enorm pissig zijn) zal namelijk altijd de eerste stap zijn. Natuurlijk kunnen anderen het niet voor je oplossen, maar je vrienden of familie kunnen het leed altijd verzachten. En er eerlijk over zijn maakt ook dat bepaalde onderwerpen wat meer genormaliseerd worden. Zodat het stigma op je mentaal even niet helemaal lekker voelen stukje bij beetje minder wordt en uiteindelijk verdwijnt.
    Mocht je wel iemand zoeken die het voor je kan 'oplossen', of je op de goede weg kan helpen: we hebben een heleboel kundige, fijne therapeuten 💙

  • De nieuwste aflevering staat online!
    Hierin hebben we het over schaamte. Iets wat we allemaal wel eens ervaren, als we weer eens struikelen, iets verkeerd zeggen tijdens een date of een glazen deur over het hoofd zien. Het is een normale emotie, maar de processen die schaamte teweeg kan brengen lopen soms de spuigaten uit. Zo kan het leiden tot een minderwaardigheidscomplex, of gevoelens van angst, onzekerheid of machteloosheid. Weet in ieder geval dat gevoelens van schaamte normaal zijn, en dat iedereen ze soms heeft.
    We hebben het hier ook over met Minki (@romanticoach). Samen beantwoorden we vragen als 'hoe stop je met schaamte' en 'hoe voed je kinderen op zodat ze zo min mogelijk gevoelens van schaamte krijgen'. En delen we natuurlijk waar wij ons enorm voor schamen, of hebben geschaamd. En hoe we daar precies vanaf zijn gekomen 👀

    Luister 'm nu!

    Bronnen:

    Boeken, kijk, luistertip:

    In Nooit meer doen alsof leert hoogleraar Aukje Nauta je hoe je van schaamte je kracht maakt. Op basis van wetenschappelijk onderzoek laat ze de schoonheid van schaamte zien én hoe je de emotie kunt inzetten als wegwijzer naar wat je stiekem het liefste wil. Denk je schaamte om en durf je verlangens waar te maken.

    In 3 stappen naar nooit meer doen alsof:

    1. Erken je schaamte. Leer open en eerlijk dealen met je imperfecties.

    2. Denk je schaamte om. Zie haarscherp wat je wil veranderen.

    3. Maak van schaamte je kracht. Stop met doen alsof en word de leukste versie van jezelf.

    De kracht van kwetsbaarheid - Brene Brown

    Opdracht van de week:

    Als je je ergens voor schaamt binnenkort. Zeg het eens direct in het gezelschap wat je bent. Ipv ongemakkelijk gaan doen gewoon zeggen. Wow, hier schaam ik me even voor! Kijk eens wat dat voor je doet.

  • Episodi mancanti?

    Fai clic qui per aggiornare il feed.

  • Lieve vakantiegangers,

    Onze nieuwste aflevering is LIVE en we duiken diep in het onderwerp ADHD en ADD. Want kennen we niet allemaal iemand met ADHD/ADD? Je partner, vrienden, kinderen?

    ADHD is meer dan alleen “druk zijn.” Het omvat hyperactiviteit en concentratieproblemen, maar het brengt ook creativiteit en spontaniteit met zich mee. ✨

    In deze aflevering gaan we in gesprek met coach en therapeut Vera Gulickx. En het wordt persoonlijk, want @joshnolet, de vriend van Caat, én Marie zelf herkennen veel van deze uitdagingen. Sleutels kwijt, te laat komen, een constante stroom aan gedachten, door de bomen het bos niet meer kunnen zien... Klinkt dit bekend? 👀

    De aflevering is perfect getimed, vooral in de vakantieperiode. Want hoe houd je structuur tijdens deze drukke tijden? Wij geven je handige tools en tips om om te gaan met ADHD, of je nu een partner, ouder bent, of zelf last hebt van ADHD.

    Luister 'm snel en laat je inspireren! 💙

    Boekentip:

    Gabor Mate - Het verstrooide brein

    StructuurJunkie

    Matrix Methode voor kinderen

  • Vandaag bespreken we alles over opvoeding en familie.

    ' You can't change what you don't acknowledge'

    We beginnen de aflevering met een openhartig gesprek over rouw wanneer dit heel dichtbij komt. Hoe neem je je kinderen hier in mee?

    We geven een eerlijk inkijkje in de afgelopen week en hoe wij zijn omgegaan met confrontaties.

    Als kindertherapeut is dit een groot thema in Ca haar leven.

    Hoe is het dat je je eigen opvoeding je huidige leven beïnvloedt, welke patronen kan je herkennen, de invloed van je familie, en welke patronen je wilt doorbreken voor je kinderen. Ca deelt ook haar eigen opvoedstijl en de uitdagingen binnen een samengesteld gezin.

    Marie benadrukt het belang van familiedynamiek. Familie vormt je identiteit en moet een veilige haven zijn. Hoe een gezin reageert op gedrag beïnvloedt hoe een kind zichzelf ziet. Bijvoorbeeld, een druk kind kan als "druk" of "levendig" gezien worden, wat de zelfperceptie beïnvloedt.

    Caatje vraagt naar Marie's ervaring als jongste in het gezin. Marie legt uit dat loyaliteit naar familie diep geworteld is en geen moeilijke onderwerpen onbesproken laat. Hoe ze heeft leren ruzie maken en normen en waarden het fundament van haar opvoeding waren. Hoe ze heeft geleerd om op haar innerlijke kompas te vertrouwen.

    Caatje herkent dat ze in het begin het tegenovergestelde deed van haar eigen opvoeding die een stuk strikter was. Familiedynamieken waren sterk aanwezig in haar opvoeding van de kinderen. In haar samengestelde gezin benadrukt ze het belang van communicatie en gemeenschappelijke opvoedingsprincipes.

    Hoe gaan we om met onze kinderen in een wereld waar zo veel druk en vergelijking is? Waarom willen we het zo graag perfect doen?

    Wij introduceren Sophia van Splunteren.

    Opvoedcoach en oprichter van @kleinegrotemensen met 78.000 volgers!

    Sophia legt uit hoe kinderen reflecties zijn van hun ouders en hoe zelfreflectie kan leiden tot liefdevoller reageren.

    Vragen aan Sophia:

    Hoe beïnvloedt jouw eigen opvoeding jou als ouder nu? Hoe kun je het anders aanpakken dan wat je hebt meegekregen?

    Sophia vertelt ons alles over onze eigen blueprint en het willen compenseren van onze eigen opvoeding. Het belang van grenzen en het loslaten van perfectie..

    Wat neem je mee van je eigen opvoeding en wat geef je door?

    En zoals Marie heel goed vraagt, hoe voorkom je dat je het niet perfect hoeft te doen en blijf je bij jezelf?

    We gaan het allemaal verpesten en ga niet denken dat je hier alleen in bent. Het perfecte ouderschap bestaat niet maar wel de juiste ouder voor jouw kind. Het leren afstemmen op je kind en niet kijken naar anderen en durf om hulp te vragen.

    Voor verdere vragen kun je Sophia volgen op Instagram, een van haar cursussen volgen, of ons een DM sturen voor persoonlijke antwoorden.

    Samen bespreken we jullie brandende vragen: hoe om te gaan met negatief gedrag, is schreeuwen tegen je kind ooit oké, en hoe bouw je een samengesteld gezin op?

    In deze aflevering nemen we jullie mee naar ons thuisleven... Verre van perfect, maar hopelijk herkenbaar en een reminder om wat milder te zijn voor jezelf.

    En we dagen je uit om te kijken naar je rol binnen je ouderlijk gezin en die heeft alles te maken met onze boekentip, De Fontein van Els van Steijn 💕

    Enjoy deze aflevering en stuur ons een DM met al je vragen over familie en opvoeden!

    Tot volgende week, liefs Caatje en Marie

    Boekentip:

    Philippa Perry - Het boek dat ik had gewild dat mijn ouders hadden gelezen.

    De Fontein - Els van Steijn

  • 'Wanneer je ondanks de verschillen met je medemens verbind, ga je voor wat we hetzelfde willen, namelijk dat de liefde wint'

    Hoe gaat het met ons? Hebben jullie mannen geluisterd naar de vorige aflevering over Hormonen en heeft het jullie een beetje geholpen?

    Hoe blijft Ca thuis draaien ondanks Josh zijn depressie en Marie heeft zichzelf ondanks een fijne vakantie weer helemaal vol gepland met werk en een nieuw dierenpaleis gebouwd voor twee nieuwe huisgenoten.

    In deze laatste aflevering van de podcast bespreken we hoe je kunt omgaan met verdeeldheid en jezelf uit deze dynamiek kunt bevrijden..

    We hebben een bijzondere gast in de podcast: Marthe Walthers, schrijver van onder andere het boek Ik wil gewoon mijn moeder terug. Ze deelt haar inzichten en ervaringen met ons. En benadrukt waarom het zo belangrijk is om naar elkaar te luisteren en niet alleen te zenden.

    Om ergens voor te gaan in plaats van ergens tegen te gaan staan. We kunnen in angst en boosheid leven of het omkeren en kijken waar we onze liefde en energie naar toe kunnen bewegen.

    Maar hoe doe je dat nou in tijden van crisis?

    De eerste stap is bewustwording. Herken je gevoelens van onveiligheid en begrijp wat deze veroorzaken. Zoek naar manieren om je veilig te voelen zonder anderen te veroordelen.

    Wees kritisch over je mediagebruik. Sociale en traditionele media gebruiken algoritmes die bepalen wat je ziet en dus je denkkaders beïnvloeden. Zoek daarom naar diverse perspectieven en wees bewust van de rol van media in het versterken van verdeeldheid.

    Zoek gemeenschappelijke grond met anderen. Probeer overeenkomsten en gedeelde waarden te vinden, zelfs als je het niet overal mee eens bent. Blijf open en respectvol in gesprekken, zelfs bij meningsverschillen.

    Wees je bewust van je taalgebruik, het is de toon die de muziek maakt.

    Hoe neem je je kinderen nu in mee of bespreek je dit thuis? Ca is kindertherapeut en geeft een paar handvaten hoe hier thuis mee om te gaan.

    Kortom, door zelfreflectie, bewust mediagebruik, het zoeken naar gemeenschappelijke grond, respectvolle dialoog, en praktische tips, kun je verdeeldheid verminderen en bijdragen aan een meer verbonden samenleving.

    Liefs Caatje en Marie

    Ik wil gewoon mijn moeder terug van Marthe Walter

    Bert Brandsma podcast; Wetenschapper in polarisatie (heeft btw ook een boek)

  • In onze Hormonen deep-dive bespreken we hormonale veranderingen bij vrouwen, vooral over peri-menopauze en menopauze. Het valt ons op dat er vaak weinig over deze onderwerpen wordt gepraat, waardoor veel vrouwen niet goed voorbereid zijn. Dit komt door taboes, beperkte medische opleiding en verkeerde diagnoses. We willen meer openheid en educatie om de kennis te vergroten, bijvoorbeeld via podcasts en sociale media.

    We bespreken de symptomen van pre-menopauze, zoals onregelmatige menstruaties, opvliegers, stemmingswisselingen, slecht slapen, gewichtstoename, vaginale droogheid, minder zin in seks, haarverlies, huidveranderingen en geheugenproblemen. We leggen uit dat de menopauze de laatste menstruatie is. Als je een jaar geen menstruatie hebt gehad, ben je in de post-menopauze. In deze fase neemt de hormoonproductie af en stoppen je eierstokken met werken.

    Al jullie vragen en meer worden beantwoord door onze gast, Efraim Hart (arts, onderzoeker en politicus). Benieuwd wat we hier met z'n allen aan kunnen doen?

    En er is meer... mannen opgelet!! Op aandringen van onze eigen mannen eindigen we deze aflvering met een speciaal kwartier voor de man, alle ins en outs over vrouwelijke hormonen, alles wat je eigenlijk allang had moeten weten in een vogelvlucht.

    Heel veel luister plezier en we horen graag wat jullie er van vonden!

    Liefs Caatje en Marie

  • Het doorbreken van gedragspatronen

    We kennen het allemaal. Je wilt naar de sportschool, maar elke keer lukt het niet. Je wilt je leefstijl veranderen, maar je loopt telkens tegen dezelfde obstakels aan: eerder naar bed, vroeger opstaan, meer structuur en minder vastlopen in oude patronen.
    In deze aflevering van onze podcast bespreken we het doorbreken van hardnekkige gedragspatronen en het herhaaldelijk lopen van dezelfde paden.

    Veel mensen functioneren goed, maar zijn nieuwsgierig naar waarom ze soms door kleine dingen worden getriggerd. Deze aflevering biedt inzicht in deze triggers en we bespreken hoe schematherapie kan worden gebruikt om gedragspatronen te herkennen en te doorbreken.

    We krijgen ook advies van Cynthia van de StructuurJunkie.

    Cynthia legt uit hoe je voor, je raad het al , voor meer structuur kunt zorgen in je leven.

    Hoe krijg je weer orde in de chaos en kun je patronen doorbreken waar je al zo lang in vastzit? Voor deze aflevering geeft ze tools om meteen een begin te maken aan het veranderen van je gedrag.

    Wij zijn allebei geen held in plannen dus konden meteen aan de slag met deze waardevolle tips. We vertellen over onze eigen struggles en waarom schematherapie ons zo heeft geholpen om meer inzicht te krijgen.

    Als je nieuwsgierig bent naar hoe je meer controle kunt krijgen over je gedrag en je leven weer op de rails kunt krijgen, luister dan naar deze aflevering. Het kan de eerste stap zijn naar een meer gestructureerd en bevredigend leven.

    Veel luister plezier.

    Liefs, Caatje en Marie

    Boekentip:

    Doorbreek je patronen in vijf stappen - Hannie van Genderen

    Minder Drinken, Meer leven - Cynthia Schultz

  • In onze podcast bespreken we hoe je je leven vorm kunt geven, waarbij we onze persoonlijke ervaringen en inzichten delen. Marie vertelt hoe ze ontdekte dat veel mensen een uitgestippeld leven hebben, iets waar ze zelf nooit eerder over had nagedacht. Caatje legt uit dat haar aanvankelijk uitgestippelde leven niet haar eigen keuze was, en dat ze opnieuw moest beginnen om dichter bij haar ware ik te komen.

    We bespreken hoe onderzoek aantoont dat autonomie geluk brengt, terwijl verlies van controle traumatisch kan zijn. Praktische tips omvatten het opbouwen van kleine, dagelijkse routines, het beperken van afleidingen, en veranderingen aanbrengen door kleine stappen te nemen en plannen te delen met anderen.

    We benadrukken het belang van karaktereigenschappen zoals eigenzinnigheid, aanpassingsvermogen en zelfvertrouwen. Hechting en opvoeding spelen ook een rol in het vermogen om zelfsturend te zijn. Ouders kunnen hun kinderen ondersteunen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en besluitvaardigheid.

    We houden ons leven klein en overzichtelijk om dicht bij onze waarden te blijven, vooral in tijden van veel externe factoren. Het vormgeven van je leven draait zowel om grote als kleine keuzes en routines, waarbij het belangrijk is om dicht bij jezelf te blijven en autonomie en zelfsturing te behouden.

    We hebben een bijzonder en openhartig gesprek met Eliane Bernhard van House of Deep Relax die ons meeneemt in haar verhaal en hoe zij zichzelf heeft losgemaakt van de verwachtingen en haar eigen pad is gaan volgen.

    In de app van House of Deep relax vind je veel fijne meditaties voor het loslaten van je oude patronen om daarmee nieuwe ruimte te maken.

    Veel luister plezier

    Liefs, Caatje en Marie

  • Vandaag gaan we het hebben over een onderwerp dat ons allemaal op een bepaald punt in ons leven raakt: rouw.
    Rouw is een van die ervaringen die we allemaal op de een of andere manier kennen. Of het nu gaat om levend verlies, het verlies van een geliefde, het einde van een relatie, of het afscheid van een fase in ons leven, rouw is thema dat bij het leven hoort, wat we niet kunnen vermijden.

    In deze aflevering gaan we dieper in op dit complexe en diepgaande onderwerp.
    We zullen de verschillende manieren van rouwen verkennen, de fasen van het rouwproces bespreken en luisteren naar Ameline Ansu, zij heeft het boek ‘ Van Harte Gecondoleerd’ geschreven, over rouw voor jongvolwassenen, vol met ervaringsverhalen en praktische tips.

    We zullen praktische tips delen voor het omgaan met rouw, hoe kan je anderen steunen en wat moet je vooral wel en vooral niet zeggen?

    Als kind hebben we niet geleerd om met rouw om te gaan. Zeker niet in Nederland. We leren dat verdriet iets is dat opgelost moet worden, met een kusje of een snoepje als we klein zijn en later met goedbedoelde adviezen.
    Verdriet wordt weggewerkt waar het kan. Vroeger stonden de grootouders in de kamer van het huis en was de dood een onderdeel van het gezin. Het was er en je kon er niet om heen. Dat is niet meer. in Mexico vieren ze de dag van de doden, in Suriname wordt er gedanst op een uitvaart. In nederland ga je tegenwoordig naar een hospice.
    De meeste mensen voelen angst bij de aanblik van een rouwende. Angst voor de dood. Angst om de verkeerde dingen te zeggen of te doen. Angst voor een huilbui in de Albert Heijn. We leren het wegstoppen.
    Hoe moeten we met rouw omgaan? We gaan het deze aflevering samen onderzoeken. bij het leven hoort, wat we niet kunnen vermijden.

    Podcasttip: Ik mis je, Manu Keirse

    Gebruikstip: www.rouwbehandeling.nl. Hier vind je ook de rouwmeter voor volwassenen en kinderen.

    Boekentip: van harte gecondoleerd van Ameline Ansu

  • Seizoen 2

    Na een bijzonder eerste seizoen, gevuld met hartverwarmende reacties van onze luisteraars en een plekje in de podcast top 100, zijn we nog lang niet uitgepraat over alles wat onze mentale gezondheid betreft, en meer.

    Dit seizoen hebben we een schat aan boeiende onderwerpen voor jullie in petto. In elke aflevering verwelkomen we een expert aan tafel die al jullie vragen over het onderwerp zal beantwoorden.

    We trappen dit seizoen af met het thema 'hechting en relaties', en wie kunnen dit beter bespreken dan onze eigen mannen, @joshnolet en @mctyphoon.

    Het is een kwetsbare aflevering geworden, waarin we diep duiken in onze relaties. Hoe zijn wij gehecht en hoe uit zich dat in onze relaties? Wat maakt dat deze relatie wel werkt en wat maakt het deze keer anders?

    We delen openhartig onze persoonlijke strubbelingen en hoogtepunten in onze relatie, en krijgen waardevol advies van de geweldige relatietherapeut Minki.

    We behandelen uitgebreid de vragen van jullie luisteraars en laten geen onderwerp onbesproken.

    We sluiten de aflevering af met de opdracht om een brief aan ons jongere zelf te schrijven, waarbij ook de mannen meedoen, en introduceren tegelijkertijd het volgende thema: rouw.

  • Aflevering 10 over Burn-out. 
    Een burn-out is eigenlijk als je batterij helemaal leeg is door langdurige stress. Je voelt je als een uitgeknepen citroen, zowel lichamelijk als geestelijk. En waarom gebeurt dit? Omdat we vaak geen nee kunnen zeggen. We willen zo graag dat anderen ons geweldig vinden en dat legt een enorme druk op ons. Denk aan de constante vergelijking op social media en het nooit echt tot rust komen, zowel op het werk als thuis. We raken de dingen kwijt die ons echt gelukkig maken en belanden in een eindeloze spiraal van stress.
    Hoe herken je zo'n burn-out? Je voelt je uitgeput, geïrriteerd, kunt niet meer helder nadenken en hebt moeite met slapen. Het voelt alsof je de marathon hebt gelopen terwijl je eigenlijk net uit bed bent gestapt. En dan komt de vraag: is het alleen in je hoofd, of gebeurt er ook echt iets in je lijf?Nou, er gebeurt zeker iets in je lijf! Stress verstoort je hormonen, zorgt voor ontstekingen en kan je immuunsysteem aantasten. Het is alsof je lichaam in de protestmodus gaat. 
    Maar hoe om je er weer bovenop? We geven je deze aflevering talloze tips en krijgen advies van burn-out therapeut Marije. Het begint allemaal met bewustwording. Je moet leren om grenzen te stellen en te erkennen wat jou energie geeft en wat juist niet. Adem in, adem uit, en laat die stress los. Sporten helpt ook om je hoofd leeg te maken en gezonde voeding geeft je lijf de nodige boost. En vergeet niet: minder scrollen op social media kan wonderen doen voor je gemoedstoestand!
    Dus, om die burn-out te tackelen, is het tijd om voor jezelf te kiezen. Zet jezelf op nummer één, pak die adempauze en geef jezelf wat liefde en rust. Wees lief voor jezelf, je verdient het!
    Alles horen over burn-out? Luister de aflevering en ook jij kan hier weer bovenop komen.
    Boekentip: De moed van imperfectie, Brene Brown
    Wanneer het lichaam nee zegt, Gabor Mate

    TIPS

    Ademhaling en ontspanning:
    Focus op je ademhaling voor rust. Probeer meditatie of tijd in de natuur.
    Beweging en voeding:
    Sport regelmatig voor energie.
    Eet gezond en drink water.

    Digitale pauze:
    Vermijd meldingen van e-mails en sociale apps.

    Prioriteiten stellen:
    Maak duidelijke lijstjes voor taken.

    Schrijven voor helderheid:
    Noteer gedachten en gevoelens.
    Structuur en zelfzorg:

    Volg een dagelijkse routine.
    Neem tijd voor zelfzorg.

    Minder social media:
    Beperk tijd op sociale media.

  • Deze week verkennen we het thema spiritualiteit versus geloof, een onderwerp doordrenkt van diepgaande betekenissen. Wat omvat spiritualiteit precies en kunnen we stellen dat er iets groter is dan onze individuele bestaan?
    We reflecteren op onze geloofsovertuigingen uit het verleden en hoe deze nog steeds een rol spelen in ons leven. Hoe navigeren we tussen de overtuigingen van vroeger en het ontwikkelen van onze eigen geloofsovertuigingen in ons volwassen leven?
    We benadrukken de waarde van rituelen en bieden richtlijnen voor wie op zoek is naar houvast te midden van de tumultueuze wereld waarin we leven.
    Marie deelt openhartig haar spirituele reis binnen het kader van geloof, terwijl Caatje haar weg buiten de traditionele kerk heeft gevonden. We onderzoeken hoe we diepere inzichten kunnen verkrijgen zonder verstrikt te raken in ongefundeerde bewegingen, zoals scientology. Ook delen we enkele van onze eigen, misschien wat onconventionele, rituelen. Daarnaast gaan we in gesprek met Marijke een therapeut met wie we praten over zingeving en het beheersen van ons ego.
    Marie geeft je waardevolle tips om de diepere lagen in jezelf te kunnen bereiken en we bespreken het belang van alleen tijd. Waar wordt jij blij van en hoe kom je daar achter?
    En is Caroline helemaal alleen met het voelen van andere energieen of ken jij ook zo een verhaal?
    Laat ons weten wat je van deze aflevering vond!

    Liefs, Caatje en Marie
    @mindmattersdepodcast

    Bron:
    Alpha Cursus
    Jay Shetty
    E. Tolle

    Boekentip:
    Een ongewoon gesprek met god - Neale Donald Walsch
    De leegte achter dingen - Claartje Kruijff






  • De aflevering waar we al een tijd naar uitkeken: de aflevering over hormonen. Hoewel we er bijna ons hele leven mee te maken hebben, blijven er nog veel vragen onbeantwoord of dingen die we niet weten over hormonen.

    De opdracht van vorige week heeft ons flink beziggehouden en heeft voor extra verbinding gezorgd bij Caatje thuis. In deze aflevering bespreken we hoe je cyclus in elkaar zit en hoe je je hormonen voor je kunt laten werken. Hieronder delen we een schema over je cyclus:

    Menstruatie (dag 1-5):

    Neem de tijd om te rusten en te herstellen. Luister naar je lichaam en vermijd zware inspanningen indien mogelijk. Geef jezelf wat zelfzorg, zoals een warm bad, ontspannende activiteiten of meditatie.

    Folliculaire fase (dag 6-14):

    Profiteer van de toegenomen energie en focus in deze fase. Plan creatieve projecten, sociale activiteiten of intensievere trainingen. Stel doelen en maak plannen voor de komende weken.

    Ovulatie (rond dag 14):

    Maak gebruik van de piek in energie en vruchtbaarheid. Plan belangrijke afspraken, sociale evenementen of romantische momenten. Luister naar je lichaam en geniet van de verhoogde vitaliteit.

    Luteale fase (dag 15-28):

    Wees bewust van mogelijke stemmingswisselingen en fysieke symptomen. Focus op zelfzorg en stressverminderingstechnieken zoals yoga of meditatie. Bereid je voor op de komende menstruatie door voldoende rust en ontspanning te nemen.

    In deze aflevering geven we antwoord op de vraag waarom je meer last hebt van PMS na een zwangerschap en bespreken we de invloed van voeding en leefstijl op je hormonen, samen met hormoontherapeute Linda.

    Marie deelt openhartig over wat voor haar goed werkt en hoe wij proberen de juiste balans te vinden in deze wereld van hormonen. Verrassend misschien, maar ook mannen kunnen last hebben van stemmingsstoornissen door veranderingen in testosteron, bijvoorbeeld tijdens de puberteit of na hun 40ste (ook wel de midlife crisis).

    Een aflevering van je cyclus tot de menopauze, manlijke hormonen en hopelijk al jullie vragen beantwoord!

    Tot volgende week, liefs Caatje en Marie

    Boekentips:

    Period Power en De Cyclusstrategie door Vivian Reijs Herstel je Hormonen door Vivian Reijs
  • In onze zevende aflevering van de podcast duiken we dieper in op het onderwerp vriendschap versus therapie en hoe beide aspecten onze mentale gezondheid beïnvloeden.

    We stellen vragen als: Wat doet vriendschap eigenlijk voor onze mentale gezondheid? En wat kunnen we verwachten van vriendschappen versus therapie?

    Om deze vragen te beantwoorden, hebben we relatietherapeut Minki Gyles aan de lijn, die niet alleen gespecialiseerd is in liefdesrelaties, maar ook in vriendschapsrelaties. We onderzoeken de complexiteit van vriendschappen, inclusief vriendschap met onze partners en de verantwoordelijkheden die we voelen ten opzichte van onze vrienden. Wat doe je bijvoorbeeld als je je buitengesloten voelt in een vriendengroep of wanneer je een vriendschap on hold wilt zetten?

    Voor iedereen die op zoek is naar meer aansluiting of nieuwe vrienden delen we een aantal tips. Neem bijvoorbeeld een kijkje op Reddit. Een forum waar je andere kan ontmoeten van dezelfde interesses.

    We delen persoonlijke verhalen, zoals Marie die wordt gefeliciteerd op de dag dat ze ontmaagd is en altijd voor iedereen klaarstaat, terwijl Caatje soms dagenlang als een kluizenaar doorbrengt en geen telefoon opneemt. We bespreken ook de wijze woorden van Esther Perel, die het belang van een community benadrukt en de impact ervan op ons neurologische en fysieke systeem.

    Het boek "Even goede vrienden" van Raounak Khaddafi komt ter sprake, waarin wordt behandeld hoe je een einde maakt aan een vriendschap. Marie deelt ook het belang van het boek "Hendrik Groen" en hoe het omkijken naar ouderen in onze samenleving van vitaal belang is.

    Als afsluiter van de aflevering stellen we een opdracht voor de luisteraars voor: koop een pak kaarten en stuur 14 mensen een kaartje. Laten we samen een beetje meer verbinding creëren in deze wereld waarin iedereen vaak druk bezig is met zichzelf.

    Bedankt voor het luisteren en tot volgende week!

    Liefs,Caatje en Marie

    Bron:

    Join-us.com

    Raounak Khaddari : Even goede vrienden

    Reddit.com

    Hendrik Groen: Pogingen iets van het leven te maken

    Ester Perel: Where should we begin

  • In onze nieuwste aflevering gaan we diep in op een onderwerp dat vaak over het hoofd wordt gezien maar zo zo zo van belang is: slaap! 💤

    Slaap is niet alleen een onderbreking van de dag; het is een cruciale onderdeel van onze gezondheid en mentale welzijn. Tijdens de nacht herstelt ons lichaam zich, verwerken we herinneringen en reguleren we onze emoties - het is als het ware onze brandstof.

    Maar wat als slapen een uitdaging is, spelen je hormonen een rol en wat als je alles al hebt geprobeerd?

    Maar wat als slapen een uitdaging is (((spelen je hormonen een rol )))en wat als je alles al hebt geprobeerd?

    We duiken in verschillende aspecten van slaaptekort en delen ((nieuwe tips)) bepalende factoren die je misschien nog niet eerder hebt gehoord.

    Daarnaast bespreken we de luistervraag en verteld Anouk over het belang van het volgen van je biologische klok, natuurlijk licht overdag tot het vermijden van blauw licht voor het slapengaan. En we bieden praktische adviezen om je slaap te verbeteren.

    We delen ook tips speciaal voor ouders - van het creëren van een consistent slaapschema voor jou en je kinderen tot het stellen van prioriteiten en het handhaven van een gezonde levensstijl. Waarom is voeding zo belangrijk en hoezo moet je voor 10 u al naar buiten? En natuurlijk hebben we ook wat luchtige momenten: Marie deelt hilarische verhalen over wat haar niet wakker houdt, waarom zij bijna in haar blootje buiten stond en Caatje verteld over het belang van slaap bij depressie.

    Dus, luister mee, doe mee aan onze nieuwe opdracht van de week (de eerste 30 minuten creatief beginnen!), en vergeet niet om de boekentip van onze expert Anouk Puister te bekijken: "Bewust slapen en uitgerust ontwaken". Laten we eerlijk zijn, slaap is zo belangrijk voor ons allemaal. Deel jouw slaapervaring met ons en laten we samen werken aan een betere nachtrust!

    Bron:

    House of deep relax, app

    Calm, app

    Bewust slapen en uitgerust ontwaken, Anouk Puister, boek

    @mindmattersdepodcast

    @caatjebbb

    @marie.broeckman

  • Trauma
    In onze vijfde aflevering van onze podcast over mentale gezondheid, duiken we diep in het onderwerp trauma. Caroline deelt haar vermoeidheid, terwijl Marie vertelt over de dankbaarheidsopdracht en hoe zij dit in haar dagelijks leven toepast.

    Wat is trauma en wat is PTSS? We nemen de tijd om dit uit te leggen en delen openhartig onze eigen ervaringen met trauma.
    Caroline bespreekt haar ervaringen tijdens de bevalling, terwijl Marie vertelt over hoe een ogenschijnlijk kleine gebeurtenis soms diepere sporen kan achterlaten dan een dramatische gebeurtenis.

    Verder bespreken we verschillende vormen van therapie en belichten we de kracht van EMDR. Deze 5e aflevering hebben we ook contact opgenomen met therapeut Syl Oude Egberink, die ons alles vertelt over trauma en hoe we hiermee kunnen omgaan.
    De opdracht voor deze week: stap uit je comfortzone. Onderzoek welke situaties of momenten je normaal gesproken vermijdt en ga ze aan. Ontdek waar de wrijving zit en wat je ervan kunt leren.
    Volgende week staat er weer een nieuwe aflevering voor de boeg, dit keer over het onderwerp Slapen! Veel luisterplezier gewenst.

    Liefs,
    Caatje en Marie

    Bron:
    The Body Keeps the Score - Bessel van der Kolk
    Zachtop lachen - Malou Holshuijsen

  • Het is 2024, en in plaats van traditionele goede voornemens delen we waardevolle tips over routines, voeding, weekmenu's en meditaties.

    In welke mate beïnvloedt je levensstijl eigenlijk je mentale gezondheid? Marie deelt inzichten vanuit haar bedrijf, Roott, en geeft aan waar te beginnen wanneer je worstelt met mentale klachten. Hoe verkrijg je doeltreffend de juiste hulp voor jouw probleem en verbeter je je levensstijl om weer lekker in je vel te zitten?

    We behandelen uitvoerig de invloed van voeding, slaap en beweging op je mentale gezondheid en bieden praktische oplossingen. In deze aflevering praten we met orthomoleculair arts Marloes, die ons alles vertelt over het herstellen van balans in je dertiger jaren. Ontdek hoe je weer energie krijgt, een gezonde uitstraling behoudt en je goed in je vel blijft voelen. We benadrukken het belang van een optimale werking van je darmen en de impact daarvan op je brein en mentale gezondheid.

    Caroline deelt waardevolle routine-tips die echt het verschil maken, terwijl Marie een boekentip heeft om je verder te inspireren. Samen gaan we deze week een nieuwe uitdaging aan. Doe mee en zet de eerste stappen naar een gezondere levensstijl en een gebalanceerd mentaal welzijn.

    Bronnen:

    - Intimiteit van Paul Verhaeghen

    - House of Deep Relax app voor meditaties etc

    - Top fit suiker vrij, insta account over suiker

  • In deze derde aflevering nemen Marie en Caatje je mee in de betoverende wereld van dromen en de diepere betekenis die ze kunnen hebben. Daarnaast bespreken ze een veelvoorkomend onderwerp: winterdepressie. Waarom worden 500.000 Nederlanders hierdoor getroffen en, nog belangrijker, wat kunnen we eraan doen? We hebben psycholoog Kyra aan de lijn, die waardevolle informatie en handige tips deelt.

    Verder werpen we een blik op hoe Caatje omgaat met de winterdepressie van Josh, voorzien we je van praktische tips en neemt Marie je mee op haar eigen persoonlijke reis. En alsof dat nog niet genoeg is, hebben we ook een speciale opdracht in petto die te maken heeft met sporten. Kortom, een aflevering vol inzichten, ervaringen en actiepunten om de winterblues te verslaan!

  • Aflevering 2 van Mind Matters. Deze keer duiken we diep in het thema "Grenzen: heb je ze of ben je grenzeloos?" Ontdek hoe het koude douchen van vorige week verliep en deel jouw ervaringen met ons!

    We nemen je mee door de drie verschillende soorten grenzen en de daarbij behorende communicatiestijlen. Spoiler alert: Caroline reed jarenlang zonder rijbewijs en Marie at per ongeluk een gewone hamburger terwijl ze al jaren vegetarisch door het leven gaat.

    Luister mee terwijl relatietherapeute Minki ons de beste tips geeft over het stellen van grenzen in vriendschappen. En we hebben het over jaloezie - hoe ga je ermee om?
    Tune nu in op Spotify of Apple Podcasts voor een dosis Mind Matters! 🎧✨ #MindMattersPodcast

  • Aflevering 1, de aftrap. In deze eerste aflevering van Mind Matters bespreken wij, Marie Broeckman en Caroline Beerkens, wat veilige en onveilige hechting is, hoe je dit kan herkennen en hoe onze eigen relaties begonnen zijn. Waar lopen wij zelf tegen aan en hebben wij de oplossing voor een gezonde relatie?

    We bespreken een luisteraarsvraag; hoe weet je of iemand klaar is om zich te binden en wat zijn/haar intenties zijn? Deze vraag wordt beantwoordt door relatietherapeut Minki Gylis.

    Elke aflevering sluiten we af met een boekentip en een opdracht. Waar Caroline deze week niet al te blij mee is. Volgende keer gaan we het hebben over grenzen. Binnen relaties, je werk en bv. vriendschappen en hebben we weer tal van voorbeelden uit ons eigen leven. Tot over 2 weken!

    Boektips:

    Verbonden - Amir Levine, Rachel Heller

    Liefdesbang - Hannah Cuppen

    Hold Me Tight - Sue Johnson

    Bronvermelding - Hechtingstheorie - John Bowbly