Episodi
-
Jörgen Tjon gaat in de zesde en laatste aflevering van Museum in de Maak de tentoonstelling van Het Museum van Nederland afmaken. Want het televisieprogramma is afgelopen en dus zijn alle voorwerpen inmiddels ingebracht. Tjon gaat in gesprek met tentoonstellingscoördinator Klaas Witsen Elias, Klaas is bezig met de opbouw van de expositie in Kunsthal Rotterdam. Ook krijgen luisteraars een virtuele tour door de expositie: Het Museum van Nederland.
-
De zendbak van een oud-radiopiraat, de smoking van een Indorocker en de Zwarte Cross. Het zijn alledrie objecten die zijn ingebracht in Het Museum van Nederland en iets zeggen over Nederland als muziekland. In aflevering vijf van de podcast Museum in de Maak onderzoekt Jörgen Tjon welke plaats muziek moet krijgen in Het Museum van Nederland. Muziek kan ons veel vertellen over verschillende cultuurstromingen in Nederland, maar hoe vertaal je dat naar een expositie?
In deze aflevering spreekt Jörgen met muziekexpert Atze de Vrieze over de rol van muziek in de Nederlandse geschiedenis en over de invloed die de objecten in Het Museum van Nederland hebben gespeeld in die geschiedenis. Ook spreekt Jörgen met Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum. In het Groninger Museum weten ze hoe ze muziek moeten exposeren: David Bowie werd en The Rolling Stones worden daar geëxposeerd -
Episodi mancanti?
-
Hoe geef je emotie weer in een expositie? Dat onderzoekt Jörgen deze week aan de hand van een aantal sportobjecten die zijn ingebracht in Het Museum van Nederland. De voetbalschoenen van Van Basten en de racefiets van Gerrie Knetemann, het zijn objecten die grote momenten in de geschiedenis hebben meegemaakt. Objecten waar bloed, zweet en tranen inzitten. Hoe laat je dat tot zijn recht komen en hoe laat je de museumbezoeker zien dat deze objecten waardevol zijn? In deze aflevering spreekt Jörgen met de presentator van Het Museum van Nederland Dione de Graaff, met de directeur van het Van Gogh Museum Emilie Gordenker en met sportjournalist en historicus Jurryt van de Vooren.
-
Nog altijd speelt ons koloniale verleden een rol in onze huidige samenleving. Dit verleden heeft een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van Nederland zoals we dat nu kennen.
Hoe hoort een museum om te gaan met onderwerpen die zelfkritiek vereisen en welke rol speelt een museum in het morele debat? Presentator Jörgen Tjon gaat in gesprek met expert koloniaal verleden Lara Nuberg en met Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum.
Tjon behandelt in deze aflevering drie objecten die in het tv-programma zijn ingebracht: de houtmolen, slavernijpoppen en een schaalmodel van de Witte Swaen. -
De Nederlandse cultuur is door de eeuwen heen continu veranderd. In aflevering twee van Museum in de maak gebruiken we een metafoor voor onze veranderende cultuur. Iets wat voor iedereen een belangrijk onderdeel is van het dagelijks leven, namelijk: eten. Wist u bijvoorbeeld dat we de broccoli pas eind jaren 70 pas op de borden van Nederlanders lag? We spreken hierover met Janny van der Heijden. Hoe kunnen we veranderende elementen onze cultuur ten toonstellen? We vragen het aan Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum. Hij weet ons veel te vertellen over omgaan met veranderingen in de cultuur en onze samenleving tijdens het maken van een tentoonstelling voor een museum.
-
Er zijn veel objecten ingebracht voor Het Museum van Nederland. Ieder object heeft zijn eigen verhaal en op zijn eigen manier bijgedragen aan de totstandkoming van het Nederland, zoals wij dat vandaag de dag kennen. Maar hoe vormen die objecten samen Het Museum van Nederland? Jörgen Tjon gaat in de eerste aflevering van de podcast op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe vertel je de geschiedenis van Nederland?
Naar aanleiding van drie objecten die in aflevering 1 van het tv-programma worden ingebracht, zoekt Jörgen naar het antwoord op die vraag. De objecten die behandeld worden in de eerste aflevering zijn: de rugzak van Astrid, zij kwam om bij de ramp met vlucht MH17, de trouwpakken van het echtpaar van het eerste homohuwelijk in Nederland én de racefiets van Gerrie Knetemann. -
Er zijn veel objecten ingebracht in Het Museum van Nederland. Ieder object heeft zijn eigen verhaal en op zijn eigen manier bijgedragen aan de totstandkoming van het Nederland zoals wij dat vandaag de dag kennen. Maar hoe vormen die objecten samen Het Museum van Nederland? Jörgen Tjon gaat in de eerste aflevering van de podcast op zoek naar het antwoord op de vraag: Hoe vertel je de geschiedenis van Nederland?