Episodi
-
Bu bölümde konuklarım Antre Gourmet’nin kurucuları Sevgili Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur.
Antre Gourmet’yi kurmadan önce Anadolu’yu dolaşarak yerel peynirlerimiz konusunda araştırmalar yapan, bilgileri derleyen ve kitaplaştıran iki Yemek Kültürü Araştırmacısı onlar aynı zamanda.
Dostlukları, merakları ve iş arkadaşlıkları bize çok güzel lezzetler ve kitaplar hediye eden, Anadolu’nun yerel lezzetlerini bizzat yerlerine giderek araştırmanın yanında, bize özgü lezzetleri dünya çapında tanıtmak konusundaki çabaları ve başarıları ile ilham veren bu iki kadın girişimci ve araştırmacı ile sohbet etmek benim için büyük keyifti.
Size de keyifli dinlemeler dilerim.
-
Bu bölümde konuğum Araştırmacı, Eğitmen, Danışman ve Yüzyıllık Markalar Derneği Başkan Yardımcısı Asude Alkaylı. Sevgili Asude ile Yüzyıllık Markalar Derneğinde yıllardır birlikte çalışıyoruz, derneğimizin gelişmesinde büyük ve gönülden payı vardır.
Neler mi konuştuk?
Marka nedir? Nasıl oluşur? Ülkemizdeki aile şirketleri nasıl yaşatılır? Markaların ülkelerin ve dünyanın tarihi ile ilişkisi nedir? Bulundukları coğrafyanın kültürüne katkıları nelerdir? Yüzyıllık Markalar Derneği neler yapıyor? Nasıl üye olunur?
Bunlar elbette benim de çok sevdiğim ve ilgiyle takip ettiğim konular ama bu bölümde ilk kez sohbetimizi müzikle kapattık. Asude minicik bir kuple de olsa bize Türk musikisinden bir eser seslendirdi.
Keyifli dinlemeler dilerim.
-
Episodi mancanti?
-
Nathalie ile Tatlı Tuzlu Sohbetler podcast sohbetlerinde bugün konuğum, kitaplarını ilgiyle takip ettiğim Begüm Başoğlu. Ege Erim ile birlikte yazdıkları Sade ve Müşterek Düşünceler kitapları bana uzunca bir süre eşlik etti. Aynı zamanda kendisi Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesinin küratörü, moda tarihi üzerine dersler veren bir eğitmen ve moda tarihi üzerine çevirdiği birçok kitap var.
Biz bu sohbette genellikle Sade ve Müşterek Düşünceler kitaplarından bahsettik. Sadeleşmek ne kadar ve nasıl olmalı? Herkes aynı şekilde mi sadeleşmeli? Sanıldığı gibi bütün alanlarda sadeleşmek gerekir mi? Defterler, yazmanın insana neler kattığı, alışkanlıkların önemi, sosyal medya kullanımı gibi birçok konu tatlı bir sohbete dönüştü.
Keyifli dinlemeler dilerim.
-
Nathalie ile Tatlı Tuzlu Sohbetler podcastimin bu bölümünde konuğum; genç bir sosyal girişimci, kendi anlatımlarına göre iklim krizine karşı sürdürülebilir, inovatif ve teknolojik çözümler üretmek için çalışan ecording’in kurucusu Mert Karslıoğlu. Beyaz Fırın olarak biz de katkı sunmayı görev bildik ve yakın zamanda birlikte bir çalışma başlattık. Projenin detaylarını Beyaz Fırın mağazaları ve sosyal medya hesaplarından öğrenebilirsiniz. Bir okul projesi olarak başlayan bu sosyal girişimcilik örneğinde, bu genç, bilgili ve idealist insanlar uzun sayılabilecek bir dönem karşılığını görememelerine rağmen yılmadan yola devam etmişler. Şimdi artık büyüttükleri ekipleriyle, kurumların ve şirketlerin desteklerini daha fazla alarak sağlam adımlarla ilerliyorlar. Yaptıkları işi kısaca özetlemek istersek; İnsansız hava araçları ile, ilgili kurumların kendilerine gösterdikleri ormanlık alanlara, uzmanların önerdiği tohum çeşitlerini, yörelerindeki kadınların kendi elleriyle hazırladıkları tohum topları haline getirerek yukarıdan atıyorlar ve toprakla buluşturuyorlar. Bundan sonrası o tohumun kaderi… Şanslı ise bir tohumun küçük bir fide olabilmesi birkaç yıl, ağaç olabilmesi yıllar alıyor ama bu hikaye de kumsaldaki deniz yıldızları hikayesi gibi, en küçük bir gayret bile büyük fark yaratabilir, ki burada sabırla büyütülmüş bir örnek var. Ne mutlu! Genç insanların çevrelerine, dünyaya, doğaya karşı hissettikleri bu sorumluluk duygusunu görmek, onlara destek olabilmek içinizi umutla doldurmuyor mu sizin de? Sevgili Mert Karslıoğlu hem yaptıkları çalışmalar hem de iklim krizi ile ilgili çok değerli bilgiler paylaştı. Keyifli dinlemeler dilerim.
-
Nathalie ile Tatlı Tuzlu Sohbetler podcastimin bu bölümünde konuğum Toyota Türkiye CEO’su ve Adana Portakal Çiçeği Karnavalı’nın Fikir Önderi Ali Haydar Bozkurt. Yaşadığı şehrin değerlerinin farkında olan ve çevresine değer katan insanları her zaman hayranlıkla izlemişimdir. Ali Haydar Bey de Nisan ayında Adana’nın güzelliğini, karnavalın ruhunu, onu karnaval fikrine getiren anılarını öyle güzel anlattı ki! Portakal Çiçeği kokusu burnumun ucundaymış gibi hissettim ben de. Bu sene 13-21Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ve bu yıl 12.’si düzenlenecek olan Portakal Çiçeği Karnavalının hem Adana’ya hem de bulunduğu bölgeye büyük katkısı oluyor. Ali Haydar Bey, çok yönlü kişiliği, organizasyon yeteneği ile yılmadan, kamudan özele, kurumsaldan bireysele bütün tarafları son derece pozitif bir ruhla bir araya getirmiş, harekete geçirmiş. Ben sohbet ederken çok keyif aldım, size de keyifli dinlemeler dilerim.
-
Nathalie ile Tatlı Tuzlu Sohbetler podcastimin bu bölümünde konuğum Psikolog Dr. Ozanser Uğurlu. Ben kendisini “İyi Hissetmeyi Seç” başlıklı TEDX konuşmasında tanıdım ve çok etkilendim. Hepimiz günlük hayatımız içerisinde, iş ve özel hayatımızda zaman zaman kendimizi kötü hissedebiliyoruz ve enerjimizi yükseltmek için yapabileceklerimiz var. Ben de iyi hissetmeyi seçmek ve bunun için bilinçli bir şekilde çabalamak gerek diye düşünüyorum. Bu sohbetimizde Ozanser Bey ile iyi hissetmenin yollarına dair konuştuk. Ülkemizin ve dünyanın geçirdiği zor zamanlar, pandemi, deprem, ekonomik kriz gibi durumlarla nasıl baş edebileceğimiz, ilişkilerimizi nasıl düzenleyebileceğimiz, olumsuz duygularımızla nasıl baş edebileceğimiz, sosyal medya, dikkat ve odaklanma sorunlarımız ve benim ilk kez duyduğum “disfori” kavramına dair güzel bir sohbet ettik. Size de keyifli dinlemeler dilerim.
-
Bu bölümde konuğum Selen Kozmetik’in 2. Nesil temsilcisi ve URBAN Care markasının kurucusu Selen Yorgun Tavit. Bizim Selen’le aslında bazı ortak yönlerimiz var. İkimiz de tek çocuğuz. İkimiz de aile işine devam etmeyi seçtik. Ben markayı yeniledim, Selen yepyeni sıfırdan kendisi bir marka kurdu. İkimiz de eski voleybolcuyuz. İkimiz de Koç Üniversitesi mezunuyuz. Ama tüm bunların yanında Sevgili Selen’in Türkiye markası olarak değer ve fark yaratan ürünler üretmesini, dünyadaki trendleri yakalamasını hatta kimi zaman öncü olmasını, çok büyük dünya markalarıyla aynı kulvara cesaretle girmesini, bunu yaparken yaşadıklarını, neler tasarladığını, stratejisini, düşlerini gerçekleştirmek için adım adım planlarını dinlemek çok ilham vericiydi. Umarım sizin için de öyle olur. Keyifli dinlemeler dilerim.
-
Nathalie ile Tatlı Tuzlu Sohbetler podcastimin bu yeni bölümünde, çok özel bir ürünün, Punica Nar Ekşisinin üreticileri Sevgili Arzu ve Mehmet Girgin ile sohbet ettik. Dinlerken, Mehmet’in ailesinin Urfa’daki topraklarına sahip çıkarak, yıllarca topraktan sofraya gelene kadar sabırla ve titizlikle yaptıkları Ar-Ge çalışmalarından sonra Türkiye’den dünya pazarına yayılan bir ürünün yolculuğuna şahit olacaksınız. Dünyanın en iyi nar ekşisini üretmek istiyoruz diyerek başladıkları işlerinde, her bir aşama; hangi narın dikileceğinden, nar ekşisinin üretim tekniğini belirlemeye, ürünü Türkiye’de ve dünyada tanıtmak için yaptıkları her bir çalışmaya kadar bütün hikayeleri gerçekten beni çok etkiledi. Ürettiği ürüne, yaptığı işe değer veren insanlar bana çok ilham veriyor, umuyorum sizin için de öyle olur. Keyifli dinlemeler dilerim.
-
Bu bölümde konuğum çok sevgili dostum, Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Nuri Çelik. Konu hepimizi yakından ilgilendiren güzellik, güzel yaş alma, estetik operasyonlar olunca gerçekten sevdiğim ve güvendiğim bir isimle konuşmayı istedim. Sevgili Nuri ile yıllar içinde değişen güzellik algısını, estetik operasyonlarda sağlıklı sınırların nerede başlayıp nerede bittiğini, sosyal medya çağında görüntünün önemini, bunun gençleri ve hepimizi nasıl etkilediğini ve daha birçok konuyu konuştuk. Çok yönlü kişiliği ve olaylara bakış açısı ile gerçekten çok güzel bilgiler verdi. Hepinize keyifli dinlemeler dilerim.
-
“Nathalie ile Tatlı Tuzlu Sohbetler” isimli podcast sohbetimin bu bölümünde konuğum, çok sevgili arkadaşım, Küratör, Sanat Danışmanı ve Eğitmeni Dr. Feride Çelik. Onun harika sofralarını zaman zaman hikayelerimde paylaşıyorum ama Contemporary İstanbul’un 18. Edisyonunun başladığı bugün onunla bol bol sanat konuşalım ve sizinle bu sohbeti paylaşalım istedim. Neler mi konuştuk? Sanatla ilişkimizi nasıl güçlendiririz? Türk sanatçılar dünyada nasıl biliniyorlar? Günümüzde ne tür sanatlara ilgi daha yoğun? Dijital Sanat, yapay zeka teknolojilerinin sanatla ilişkisi, NFT ve sanata dair birçok konu… Ayrıca bu yıl Contemporary İstanbul’da yeni neler göreceğimizi de konuştuk. Sevgili Feride’nin küratörlüğünü yaptığı sergiden ve yine özel gruplara yaptığı sanat turlarından da bahsettik. İki sofra kurmayı çok seven arkadaş olarak yemek sanat ilişkisini konuşmadan olmazdı tabii… Sanat dolu çok güzel bir sohbet oldu. Keyifli dinlemeler dilerim.
-
Bir süredir podcast çekimlerine ara vermiştik. Şimdi yeni bölümümüzde çok özel bir konukla geri döndüm. Prof. Dr. Zeynep Tartan'ı ben önce sosyal medya hesabında verdiği harika bilgilerden tanıdım. Sonrasında buluşup konuştuğumuzda sağlık konusundaki engin bilgisi, bütüncül bakış açısıyla onunla bir podcast sohbeti yapmanın harika olacağını düşündüm. Kendisi de kabul edince bu güzel sohbet çıktı ortaya. Öyle değerli bilgiler verdi ki Sevgili Zeynep! Sağlığımızı nasıl koruruz? İlerleyen yaşlarımızı nasıl hayal ederiz? Hayallerimizi yakalamak için hayatımızı nasıl değiştiririz? Beslenmenin ve sporun buradaki rolü nedir? Nasıl bir beslenme, nasıl sporlar bizi genç, zinde ve aktif tutar? Takım tutar gibi beslenme biçimi tutmamak gerektiğini, hayat tarzımızdaki detayları nasıl görünür kılıp düzenleyebileceğimizi, kendimizi nasıl yönetebileceğimizi, kendimize öz şefkat göstererek nasıl disipline olabileceğimizi ve daha birçok konuyu aktaran faydalı ve tatlı bir sohbet oldu. Ben çok motive oldum ve çok şey öğrendim. Mutlaka dinlemenizi tavsiye ederim.
-
Bu bölümde konuğum, neşesiyle, hep gülen yüzüyle, enerjisiyle, kitapları, gazete yazıları, televizyon programları ile hepimizin yakından tanıdığı ve sevdiği Sahrap Soysal. Onunla bu bölümde ağırlıklı olarak aslında daha az bilinen bir yönünü; bir yemek araştırmacısı ve tarihçisi olarak Sahrap Soysal'ı konuştuk. Bütün Anadolu'yu gezen, evlerde Anadolu kadınlarından yemek tariflerini hikayeleriyle birlikte derleyen müthiş bir arşivci. Ayrıca Türk Mutfağı'nın dünyada tanıtılması için yıllardan beri verdiği çok değerli katkılar, yurt içi ve yurt dışında üniversitelerde verdiği dersler, aldığı ödüllerle Türk gastronomisi için çok değerli bir isim. Hayatını, yemeğe olan tutkusunu ve tabii kocaman sofrasını, o sofradaki buluşmaların ne anlam ifade ettiğini ve daha birçok konuyu konuştuk. Keyifli dinlemeler dilerim.
-
“Nathalie ile Tatlı Tuzlu Sohbetler” podcast sohbetimin bu bölümünde konuğum, İnsan Kaynakları alanında ülkemizi uluslararası anlamda da temsil eden, Avrupa İnsan Yönetimi Derneği Başkan Yardımcısı, Dünya İnsan Yönetimi Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, PERYÖN(Türkiye İnsan Yönetimi Derneği) Danışma Kurulu üyesi gibi birçok unvanı bir arada taşıyan ve Genel Energy CHRO’su olarak profesyonel hayatına devam eden, alanında çok başarılı bir isim; Berna Öztınaz. Beyaz Fırın’da çalışmaya başladığımda ilk işim, İnsan Kaynakları departmanını kurmak olmuştu. Bunu insan kaynağının önemini fark ettiğim için yapmıştım. Sevgili Berna ile İnsan Kaynakları alanında ve çalışma hayatında Türkiye’de ve dünyada yaşanan değişmeleri, gelişmeleri, bizi nelerin beklediğini, yapay zekanın ve dijitalleşmenin bu alanı nasıl değiştireceğini, geleceğin mesleklerini, hibrit çalışmayı, yaşam süresinin uzamasıyla birlikte hayatımıza katılan bir kavram olarak ikinci kariyeri, sosyal hayat iş dengesini nasıl kuracağımızı ve daha birçok konuyu konuştuk. Keyifli dinlemeler dilerim.
-
Nathalie ile Tatlı Tuzlu Sohbetler podcast sohbetlerimin bu bölümünde konuğum, yeme içme sektörünün gizli kahramanlarından Gökmen Sözen. 3 kuşaklık aile işi olan fotoğrafçılığı, yeme içme sektöründe sürdürürken, sektörün ilk gastronomi dergisi Foodinlife’ı kurdu. Sonrasında dünyadan ve Türkiye’den yeme içme sektörü temsilcilerini, şefleri, restoran sahiplerini, yatırımcıları, tarım ve endüstri tarafını bir araya getirerek ve farkındalık yaratarak sektörün gelişmesine çok önemli katkılar sağlayan etkinlikler yaptı ve yapmaya devam ediyor. Türkiye’de ve dünyada yeme içme sektöründeki gelişmeleri, trendleri, Türk mutfağının nasıl gelişebileceğini ve tanıtılabileceğini konuştuk. Keyifli dinlemeler dilerim.
-
Nathalie ile Tatlı Tuzlu Sohbetler podcast sohbetimin bu bölümünde konuğum Golden Key Otellerinin kurucusu Şebnem Uyar, benim için ise elinin değdiği her şeyi güzelleştiren, ilham verici bir isim; Sevgili Şebnem Abla… Onu Türkiye’de ilk butik otel zinciri kurucusu olarak biliyoruz. Onun öncesinde ise son derece başarılı bir reklamcılık kariyerinden sonra kişisel hayatındaki iniş çıkışlarının ve arayışlarının sonucunda, kendisini iyileştirme sürecini, hem kendisi ve ailesi, hem çevresi, hem de misafirleri için güzellikler üretmeye dönüştüren, zarafeti, nahif kişiliği, bilgeliği ile olağanüstü biri… Ben onunla sohbet ederken her zaman çok mutlu oluyorum. Size de keyifli dinlemeler dilerim.
-
Nathalie ile Tatlı Tuzlu Sohbetler podcast sohbetimin bu bölümünde 2 konuğum var, her ikisi de Antalya’dan, her ikisi de işini çok severek yapıyor. Mete Apaydın, Endüstri Mühendisliği eğitiminden sonra 3. Nesil olarak aile işini yani çiftçiliği yapmaya başlıyor. Finike’de narenciye üretimini sürdürüp geliştirerek PortakalBahcem’i kuruyor. Olympos Mountain Lodge kurucusu ve Şef Mehmet Ali Börtücene ise finans sektöründeki başarılı kariyerinin ardından evinde yemek yaparak başladığı Rabbit Hole isimli “underground restoran” ile 6.500 kişiyi kulaktan kulağa yayılarak ağırlamış. Sonrasında Antalya’daki harika butik dağ otelini kurmuş. Tutkusunu bulan ve işini severek yapan insanlar beni her zaman çok etkiliyor. Hepimizin hayatını olumlu etkileyen bu hikayelerin ilham verici olduğunu düşünüyorum. Keyifli dinlemeler dilerim.
-
Yeni podcast bölümünde konuğum, Eğitimci ve Yazar Bahar Eriş. Bu bölümü anne babaların ve kendi gelişimine yatırım yapanların muhakkak dinlemesini öneririm öncelikle. Duru anlatımı, nahifliği ve bilgi birikimi ile Sevgili Bahar Eriş öyle güzel şeyler anlattı ki! Zeka ve yetenek eğitimi konusuna odaklanmış bir akademisyen olarak çok değerli bilgiler verdi. “İnsan hayattaki potansiyelini nasıl bulur? İçsel motivasyonunu nasıl keşfeder? Çabasız yeteneğe ne olur? Akıllı azim nedir? Bilinçli pratik nedir?” gibi birçok konuyu uzun uzun konuştuk. Hem çocuklarının potansiyelini gerçekleştirmesine katkıda bulunmak isteyen ebeveynler, eğitimciler ve kendi üzerinde çalışan herkes için çok ilgi çekici bir bölüm olduğunu düşünüyorum. Keyifli dinlemeler dilerim.
-
Bu bölümde Meta Türkiye Ülke Direktörü Sevgili İlke Toptaş ile sohbet ettik. Hepimiz çok merak ediyoruz, değil mi? Sosyal medyada neler olacak? Bizi ne tür yenilikler bekliyor? Ülkemizde ve dünyada sosyal medya nasıl kullanılıyor, gelecekte nasıl kullanılacak? İş hayatımız, şirketler, içerik üreticileri için ne tür fırsatlar var? Geleceğin teknolojileri, yapay zeka, Metaverse alanlarında nasıl gelişmeler olacak? İlke, dünyanın bu konudaki en önemli şirketlerinden biri olan, Instagram, Facebook, WhatsApp gibi platformları bünyesinde bulunduran Meta’nın bir üst düzey yöneticisi olarak hem çok faydalı hem de çok ilgi çekici bilgiler verdi. Tabii onunla profesyonel sporculuğun, takım sporu yapmanın iş hayatında kendisine kattıkları ile ilgili de konuştuk. Sporculuk geçmişini öyle güzel yorumlayarak iş hayatına aktarmış ki, anlattıkları gerçekten ilham verici… Keyifli dinlemeler dilerim.
-
Yeni yılın ilk podcast sohbetini Marketing Türkiye Genel Yayın Yönetmeni ve Rota Yayınları Kurucusu Sevgili Günseli Özen ile birlikte yaptık. Türkiye’nin ilk pazarlama dergisi Marketing Türkiye’yi yöneten Günseli Hanım, yılların deneyimini son derece genç bir bakış açısıyla aktardı. Pazarlama dünyasında neler değişiyor? X, Y, Z, Alfa kuşaklarının özellikleri, inovasyon, teknoloji, liderlik gibi birçok konuyu, deneyimli bir gazeteci olarak Günseli Özen’in bakış açısıyla dinlemek çok ufuk açıcı oldu. İş ve pazarlama dünyasında olan takipçilerimin özellikle dinlemekten çok hoşlanacağını düşünüyorum. Keyifli dinlemeler dilerim.
-
Bu bölümde konuğum Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Yenal. Uzun yıllardır söylerim; eğer işletme eğitimi almasaydım mutlaka sosyoloji eğitimi almak isterdim. Hem kişisel merakım hem de Beyaz Fırın’ı nasıl yöneteceğim, nerelerde yenilikler yapmam gerektiği, toplumun, dolayısıyla sizlerin ihtiyaçları ve beklentilerine, zamanın ruhuna nasıl uyum sağlayacağımız konusunda sosyoloji müthiş bir yol gösterici oluyor. Sevgili Zafer Yenal ile de yeme içmenin yıllar içindeki değişimi, toplumun ve zamanın gereklerine göre nasıl geliştiği, yemek ve tarım sosyolojisi üzerine güzel bir sohbet ettik. Karnaval’dan dinleyebilir ya da Beyaz Fırın YouTube kanalında izleyebilirsiniz. Keyifli dinlemeler dilerim.
- Mostra di più