Episodi
-
Met de toenemende schaarste in de zorg wordt het voor zorgverzekeraars steeds uitdagender om hun zorgplicht na te komen. Als mensen en middelen opraken, vraagt dat om nieuwe denkrichtingen. Kan het Integraal Zorgakkoord prima werken zonder de spelregels te veranderen? Wouter Bos (Menzis) heeft toch wat suggesties over hoe het eventueel anders en beter zou kunnen.
-
Het voorziene tekort aan medewerkers in de gezondheidszorg zouden ook kunnen worden opgelost als technologie mensen versterkt en tegelijk zorg medewerkers ontlast. Er zijn vele mogelijkheden, maar hoever reiken die mogelijkheden? En blijven we dan nog wel zelf “in control”; Luister naar iemand die er al vele jaren dicht bovenop zit, Lucien Engelen.
-
Episodi mancanti?
-
De zorgsector is een van de hoofdrolspelers in de klimaatcrisis. Voor veel mensen onbekend. De klimaatdokter is een initiatief van een aantal zorgverleners die die wereld willen veranderen, liefst snel en voortvarend. Luister naar Anne Roosendaal, die haar werk als arts beschouwt als plek waar verantwoordelijkheid voor het klimaat moet worden genomen.
-
Hoe simpel kan het zijn: minder eenzaamheid maakt gelukkig en scheelt heel veel vermijdbare gezondheidszorg.
Luister naar Jan Ruyten die vertelt over zijn initiatieven #Thuishuis en #Thuisbezoek. Een belangrijke manier om kwaliteit van leven te vergroten, zonder meer verpleegkundigen en dokters in te zetten.
-
Burgers pakket het initiatief al op, wat kan de zorg daarvan leren? En hierop aansluiten? Op veel plaatsen in Nederland ontstaan nieuwe vormen van zelforganisatie. Austerlitz is daarvan een aansprekend voorbeeld voor veel beleidsmakers uit binnen- en buitenland. Wat is het werkzame mechanisme? Mede-initiatiefnemer van het eerste uur, Jan Smelik, kan er smakelijk over vertellen. Luister naar wat er gebeurt in de wereld van burgerinitiatieven!
-
In deze aflevering van onze podcast spreken we met een bijzondere chirurg, Baukje van den Heuvel, die een radicale koerswijziging heeft gemaakt. Na jaren opereren, gelooft ze nu dat investeren in gezondheid meer waarde oplevert dan het snijden. Ze werkt al jaren aan de integratie van de methode 'Fit voor Surgery' – een aanpak die patiënten voorbereidt om sterker een operatie in te gaan, of zelfs te voorkomen dat een operatie nodig is.
Ondanks de vele medestanders is dit nog niet de norm, mede omdat de financiële prikkels in de zorg vooral gericht zijn op het opereren zelf. Luister naar haar inspirerende visie op hoe de gezondheidszorg écht zou moeten werken.
Link naar het initiatief: https://www.fit4surgery.nl
-
Ouderengeneeskunde kan volgens Ester Bertholet heel goed in de wijk, naast de huisarts. Misschien zelfs wel beter. Bertholet laat al jaren zien dat specialisten dicht bij kwetsbare ouderen in de wijk heel effectief kunnen bijdragen. Maar ze krijgt daar lange tijd geen handen voor op elkaar bij verzekeraars en overheden. Nu het gelukt is zet ze een volgende spannende stap: Steward Ownership in de zorg. Luister naar hoe dokteren ook kan!
-
Regionale samenwerking in de zorg kan pas echt goed op gang komen met regionale afspraken en financiering; In deze podcast bespreken we met Edwin Velzel, een van de auteurs van een bekend artikel over Blauwe zones, hoe leiderschap daar draait om gemeenschapsgerichte initiatieven en samenwerking vanuit positieve gezondheid en hoe regio’s daar hun doelen stellen. Ontdek wat nodig is voor het succes van blauwe zones en hoe slim leiderschap en samenwerking deze gemeenschappen versterken.
-
Over investeren in regionale samenwerking met Anouk Op het Veld (Gelijk Gezond) en Leonie Voragen (HealthKIC)
Vragen:
- Welke probleem lost samenwerken in de regio op?
- Waarom is samenwerking met partijen buiten de zorg cruciaal?
- Hoe draagt dat bij aan meer gezondheid en voorkomen van zorg?- Wie kan dit mogelijk maken, wie pakken de bal op?
Wil je meer weten over Stichting HealthKIC van Leonie? Klik hier.
Wil je meer weten over Gelijk Gezond van Anouk? Klik hier.Reactie naar: [email protected]
Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door de Noaber Foundation en Vilans
-
Lessen van het Engelse gezondheidszorg systeem (NHS) met Marcel Levi (NWO)
Vragen:
- Wat kunnen we in Nederland leren van de Engelse systeem (NHS)?
- Zou de overheid meer verantwoordelijkheid moeten krijgen om zorg in Nederland te regelen?
- Hoe werkt het met burgers in de boardroom?
Wil je meer weten van de Engelse NHS en de lessen die we kunnen leren? Klik hier.
Reactie naar: [email protected]
Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door de Noaber Foundation en Vilans
-
Over de nieuwe rol van het ziekenhuis in de regio. Met Edwin van der Meer (BovenIJ ziekenhuis en Krijtmolen Alliantie)
Wat is de nieuwe rol van het ziekenhuis in de regio? Klinkt goed als ziekenhuizen investeren in burgers en hun gezondheid, maar hoe doe je dat dan? Edwin van der Meer is er in Amsterdam Noord al jaren mee bezig samen met zijn collega’s van de Krijtmolen alliantie. En legt uit hoe je dat doet en wie daar zeggenschap heeft.
Wil je meer weten over de nieuwe rol van het ziekenhuis in de regio? https://www.betersameninnoord.nl/
-
Over het Integrale Zorgakkoord (IZA) en transitiefalen
Met Barbara Goezinne (VWS) en Wimar Bolhuis (TNO)Vragen:
- Waar transformeren we heen met het Integrale Zorgakkoord?
- Wat is de grootste uitdaging voor VWS en welke rol speelt het integrale Zorgakkoord?
- Wat is het verschil tussen transitie, transformatie en innovatie: wat weten we over transitie falen en wat leren we daarvan?
- Hoe doorbreken we patronen en wie neemt de leiding in de zorgtransformatie?
Luister naar 'Nieuw Bazen in de Zorg'
Wil je meer weten over het Integraal Zorg akkoord? https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2022/09/16/integraal-zorgakkoord-samen-werken-aan-gezonde-zorg
Wil je het artikel over transitie falen van Wimar Bolhuis lezen https://esb.nu/beleidseconomen-moeten-weten-wat-transitiefalen-is/