Episodi

  • (00:50) Historische boeken met Annelien de Dijn. Zij bespreekt: 

    -Evelyn Roll, Pericallosa: Herinnering aan een verborgen verleden (vert. Goverdien Hauth-Grubben)
    -Jolande Withuis, Moeder, antimoeder

    (08:24) Sodomie. Het woord in de mond nemen leek in de middeleeuwen al een misdaad. De term werd vooral gebruikt om seks tussen mannen te beschrijven. Genderhistoricus Jonas Roelens schreef er het boek 'De onuitspreekbare zonde' over en vertelt.

    (18:22) Het Spoor Terug: Jan van Leiden en het einde der tijden #3. In deze derde aflevering, Het nieuwe Jeruzalem, duikt Max Boogaard verder in het verhaal van Jan van Leiden en de wederdopers van Münster. De wederdopers grijpen de macht in de stad. Nu is het zaak om de stad zo snel mogelijk te zuiveren; iedereen wordt gedoopt. Jan Matthijs bereidt ondertussen een uitval op het leger van de bisschop voor. Want de eindtijd zal op Pasen 1534 aanbreken – of toch niet?

    Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/17-11-2024.html# (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/17-11-2024.html)

     

  • (01:45) Column Abdelkader Benali.

    (07:11) Abdelkader Benali praat aan de hand van zijn column verder met Annette Birschel, Nederland-correspondent voor Duitse media. Zij deed de afgelopen weken met stijgende verbazing verslag van ons nieuws en de historische verwijzingen die worden gebruikt. Zo sprak premier Schoof over een groep die 'moreel ontaard' is, terwijl het Duitse woord ‘Entartet’ iedereen doet denken aan het nationaalsocialisme. 

    (12:18) Ze is een pionier in de filmgeschiedenis, en de meest bekende regisseur van nazi-Duitsland: Leni Riefenstahl. Nu op het IDFA: een nieuwe documentaire over haar. Geeft het nooit eerder vertoonde archiefmateriaal een nieuw beeld? Journalist Annette Birschel bekeek voor ons de film en vertelt.

    (25:45) Operatie Nachtwacht is van start. Na vijf jaar onderzoek begint het Rijksmuseum met de restauratie van Rembrandts beroemde schuttersstuk. Dit is niet de eerste keer dat eraan De Nachtwacht wordt gesleuteld. Van alcoholdamp tot bijenwas, restaurator Esther van Duijn vertelt meer over de restauratiegeschiedenis van het schilderij.

    (39:35) De grootste bezuiniging op ontwikkelingshulp ooit is aanstaande. Dirk-Jan Koch is hoogleraar internationale handel en ontwikkelingssamenwerking en zet de aangekondigde bezuinigingen in historisch perspectief.

    Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/17-11-2024.html# (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/17-11-2024.html)

  • Episodi mancanti?

    Fai clic qui per aggiornare il feed.

  • (01:02) Afgelopen maand zijn Noord-Koreaanse troepen naar Oekraïne gestuurd om Rusland te ondersteunen. NAVO-baas Mark Rutte noemt het 'een keerpunt voor Europa en een gevaarlijke uitbreiding van het conflict'. Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker vertelt meer. 

    (11:41) Scholieren kunnen binnenkort een VR-bril opzetten en op zomerkamp in de DDR. In deze experience vertellen 'Zeitzeugen' hoe het was om op te groeien in de DDR. Een gesprek met Trixie Hölsgens van het Duitsland-Instituut, en Gunnar Planitzer, één van die Zeitzeugen. 


    (24:03) Het Spoor Terug: Jan van Leiden en het einde der tijden #2. Dit is de tweede aflevering van de podcastserie over het verhaal van onheilsprofeet Jan van Leiden. Journalist Max Boogaard leert hoe Jan van Leiden zijn macht in Münster uitbreidde en de rol van het bijbelboek Openbaring van Johannes in de vorming van radicale groepen. 
     
    Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/10-11-2024.html#   (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/10-11-2024.html)
      

  • (01:07) Het nieuws ging de hele wereld over: de gewelddadige aanvallen op Israëlische supporters voor en na de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv in Amsterdam afgelopen donderdagavond – en nacht. De Israëlische president Herzog, Geert Wilders en het Centraal Joods Overleg noemden het een pogrom. Zijn de historische vergelijkingen gepast? Een gesprek met Hilla Dayan, Isrealisch-Nederlandse politiek socioloog. En historicus Nadia Bouras, een van onze boekrecensenten en betrokken bij de gesprekken die sinds de Hamas-aanval plaatsvinden tussen Joodse en Palestijnse of pro-Palestijnse Amsterdammers bij de Amsterdamse burgemeester.

    (17:47) Een mythische priester, die als eerste een enkele god en een onderscheid tussen het goede en kwade bedacht. Over deze profeet gaat Zarathustra spreekt, het nieuwe boek van Kader Abdolah. Want, zo ziet hij: ‘Zarathustra is deel van de Nederlandse mens’. 

    (29:25) Deze week is de column van John Jansen van Galen. 

    (33:42) In Waar alle wegen ophouden volgt Sana Valiulina de tocht die haar vader maakte als Russische krijgsgevangene. Na meerdere omzwervingen belandde hij als landverrader in de goelag. We praten met Valiulina over de zoektocht naar haar vaders verleden. 

    Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/10-11-2024.html#  (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/10-11-2024.html)

  • (00:53) Deze week is Bart Funnekotter bij ons te gast met 3 historische boeken: 


    Sebastian Smee, 'Verscheurd Parijs' 
    Bruce Gordon, 'De bijbel, een wereldgeschiedenis'  
    Rob Hartmans, 'Rode kameraden' 


    (14:30) Zijn bezoekers van psychedelische retreats, net als drugsgebruikers in de jaren '60, op zoek naar religieuze ervaringen? Drugs Monologen is een historisch onderzoeksproject naar drugsgebruik in Nederland sinds de jaren '60. Historicus Gemma Blok vertelt. 


    (26:40) Het Spoor Terug: Jan van Leiden en het einde der tijden #1. Dit is de eerste aflevering van de podcastserie over het verhaal van onheilsprofeet Jan van Leiden. Journalist Max Boogaard gaat op pad om meer te leren over het vroege verhaal Jan van Leiden en de mechanismen van radicalisering.  
     
    Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/03-11-2024.html#    (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/03-11-2024.html)

  • (01:14) Het zal niemand ontgaan zijn, komende week kiezen de Verenigde Staten een nieuwe president. Uiteindelijk bepaalt het kiescollege wie de winnaar is. Maar hoe is dit vreemde systeem ontstaan? Te gast is Kenneth Manusama. 

    (12:20) Al eeuwenlang verbouwen de Marrons rijst in Suriname. Onderzoek heeft aangetoond dat de rijst afkomstig is uit Afrika en Azië. Wat vertelt dat over de koloniale geschiedenis van Suriname? Etnobotanicus Nicholaas Pinas werkte aan het onderzoek en is te gast. 


    (21:49) Deze week is de column van Sana Valiulina.  


    (26:39) Per toeval vond een promovendus een enorme Maya-stad. Het complex was honderden jaren onder de jungle verdwenen, maar is nu dankzij technologie gevonden. Hoe kan dat, en wat weten we over deze stad? Alex Geurds vertelt over deze jaloersmakende ontdekking. 


    (39:07) Het pamflet 'Aan het volk' leverde kritiek op de politieke cultuur. Het was de start van de strijd tussen de patriotten en de prinsgezinden. Pas een eeuw later bleek Joan Derk van der Capellen de schrijver. Luc Panhuysen schreef zijn biografie en is te gast. 

    Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/03-11-2024.html#    (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/03-11-2024.html)

  • (01:30) Vorig jaar won Martin Bossenbroek de Libris Geschiedenis Prijs voor zijn boek 'De Zanzibardriehoek'. Hij is bij ons te gast om te vertellen hoe het hem sindsdien is vergaan. 

     
    (06:41) Dit jaar zijn er vijf boeken genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs. De kanshebbers zijn:  
     
    De bolle Gogh – Jaap Cohen 
      
    Het kleedje voor Hitler. Een familiegeschiedenis - Bas von Benda-Beckmann  
     
    De droom van Den Haag. De Haagse vredesconferenties en het ontstaan van een nieuwe wereldorde - Benjamin Duerr 
     
    Een adres. De geschiedenis van de Joodse onderduik - Michal Citroen 
     
    De ontdekking van Insuline. Op reis in Nederlands-Indië in de negentiende eeuw - Rick Honings 
     
    Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/27-10-2024.html#  (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/27-10-2024.html)

  • 1e uur: juryvoorzitter Libris Geschiedenis Prijs, Amsterdam en massatoerisme, Harris noemt Trump fascist, 27-10-2024

     (03:08) Deze uitzending van OVT staat in het teken van de Libris Geschiedenis Prijs 2024. Aan het eind van de uitzending maakt juryvoorzitter Gerdi Verbeet bekend wie er gewonnen heeft. We praten met haar over de nominaties en haar liefde voor historische boeken.

     (07:03) Muziek van Marta Arpini

     (12:45) Is Trump een fascist? Kamala Harris stelde afgelopen woensdag van wel. Maar is die vergelijking wel historisch te verantwoorden? Historicus Daniël Knegt, gespecialiseerd in het fascisme, is te gast om dit te duiden.

     (24:00) Amsterdam en massatoerisme. Het is bepaald geen gelukkige combinatie. Maar dat is niet terecht, vindt architectuurhistoricus Sophie van Ginneken; toeristen hebben Amsterdam juist mooier gemaakt. Ze schreef 'Amsterdam door vreemde ogen' en is te gast.

    (35:32) Column van Nelleke Noordervliet.

    (39:11) Muziek van Marta Arpini

    (42:31) Historische boeken met Fresco Sam-Sin. Hij bespreekt:

    Michael Sheridan, De rode keizer
    Martine Benot Teunissen en Marijn Stolk, Textiel uit Hollandse bodem
    Kenneth Harl, Veroveraars van de steppe
     

    Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/27-10-2024.html# (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/27-10-2024.html)

  • (00:21) Verslaggever Christianne Alvarado gaat in het Archeon op zoek naar verhalen rond het Maand van de Geschiedenis-thema ‘Echt nep’. Leidt de beleving tot ‘echt’ historisch begrip? Met archeotolk Sade Devilee gaat ze een Romeins badhuis in. 


    (04:50) Deze week werd gemeld dat een oplichtersbende was opgepakt die zogenaamd zeer exclusieve flessen wijn verkocht, terwijl het in werkelijkheid om goedkope bocht ging. Gesjoemel met wijn is niets nieuws volgens wijnschrijver Harold Hamersma. Hij vertelt over de geschiedenis van wijnfraude. 

    (14:47) Column John Jansen van Galen 


    (18:37) Muziek: Michael Varekamp & The Louis Armstrong Celebration Band. Zij spelen het nummer Dippermouth Blues. 


    (21:10) Na de capitulatie van Japan wilde de Nederlandse regering weer de macht overnemen in Nederlands-Indië. Om zo snel mogelijk Nederlandse boots on the ground te krijgen werd het Vrouwenkorps van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger gestuurd. Jorien Wallast schreef het boek Saluut Batavia en schuift aan. 


    (35:20) Verslaggever Christianne Alvarado gaat in het Archeon op zoek naar verhalen rond het Maand van de Geschiedenis-thema ‘Echt nep’. Leidt de beleving tot ‘echt’ historisch begrip? Ze praat met middeleeuwese kloosterbroeder Bert Paardekooper. 


    (38:42) Muziek: Michael Varekampt & The Louis Armstrong Celebration Band spelen My Walking Stick. 


    (42:28) Historische boeken met Nadia Bouras. Zij bespreekt: 
    Hinke Piersma, Vergeet de trieste dagen 
    Martin Bossenbroek, Kolonialisme! Jaap Cohen, De bolle Gogh (shortlist Libris geschiedenisprijs) 


    Meer info:  https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/20-10-2024.html  (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/20-10-2024.html %20)
      (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/20-10-2024.html %20)

  • (02:24) Verslaggever Christianne Alvarado gaat in het Archeon op zoek naar verhalen rond het Maand van de Geschiedenis-thema ‘Echt nep’. Leidt de beleving tot ‘echt’ historisch begrip? Archeotolk Dirk van Heusden neemt haar mee naar de prehistorie. (05:25) Het Archeon is een archeologisch museumpark; alles is er op gericht de bezoeker een historische ervaring te bezorgen. Maar hoe doe je dat op een goede manier? Te gast is archeoloog Yvonne Lammers, die zich al meer dan 30 jaar bezighoudt met levende geschiedenis, experimentele archeologie en publieksbereik. In het Archeon worden ook historische taferelen nagespeeld, zoals de processie van de broers St. Crispijn en St. Crispaen. Visueel antropoloog Lise Zurné promoveerde op dit zo geheten re-enactment en deed daarvoor participerend onderzoek. (23:30) Het thema van deze Maand van de Geschiedenis is Echt Nep. Dat lijkt zeer van toepassing op het nieuws van deze week over uitgeprocedeerde asielzoekers die het kabinet naar Oeganda zou willen sturen. Welke parallellen zien we in de geschiedenis? Een gesprek met David de Boer, medesamensteller van het boek De Vluchtelingenrepubliek. (35:51) De muziek is deze uitzending in handen van Michael Varekamp & The Louis Armstrong Celebration Band. Zij spelen het nummer Ain't misbehavin'.(39:33) In 1959 trad jazzlegende Louis Armstrong op in het West-Friese plaatsje Blokker. De ouders van historica Jantine Swagerman waren erbij. Nu vroeg zij zich af: wat deed hij daar? Hierover gaat de nieuwe podcast Armstrong in Blokker. Makers Jantine Swagerman en Marike Barendse zijn te gast, samen met Michael Varekamp. Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/20-10-2024.html (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/20-10-2024.html)

  • (00:56) Limburg stond 2000 jaar geleden vol met Romeinse villa's. Waarom stonden die villa's daar en wat moeten we ons voorstellen bij Limburg in de Romeinse tijd? Conservator en archeoloog Karen Jeneson is te gast en vertelt.  
     
    (12:31) Buiten het Museum De schat van Simpelveld staat een namaak-Lourdes-grot. Waarom staat dat in Limburg? Verslaggever Christianne Alvarado vraagt het aan museum-vrijwilliger Guus Prevoo. 
     
    (16:52) Folkduo The Coo met ‘Rosie’ 
     
    (20:06) Oorlog is van alle tijden. Maar is het oorlogstrauma dat ook? Kampten krijgers uit de Trojaanse Oorlog of middeleeuwse ridders ook al met PTSS? Arjen van Lil, historicus en onderzoeker aan het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, schreef een essay over deze vragen. Hij is samen met luitenant-kolonel Mostafa Hilali te gast. 
     
    (38:26) Folkduo The Coo met ‘Honey I Do’ 
     
    (42:48) Historische boeken met Bart Funnekotter. Hij bespreekt:     
    Paul Moeyes, 'Strijdtonelen' 
    Violet Muller, 'Het paleis van de sterrenwachter' 
    Bas von Benda-Beckmann, 'Het kleedje voor Hitler' (shortlist Libris geschiedenisprijs) 
      
    Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/13-10-2024.html#    (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/13-10-2024.html)

  • 1e uur: Huilend Mariabeeldje, Wolynië, ‘patafysica, 13-10-2024  
      
    (03:31) 'Dao jank Maria', zo luidt het carnavalsnummer over het wonder uit Brunssum. 30 jaar geleden zou een Mariabeeld tranen van bloed hebben gehuild, het dorpje werd een bedevaartsoort. Cultuurtheoloog Frank Bosman vertelt hoe de katholieke kerk omgaat met meldingen van wonderen. 


    (15:09) Het museum De schat van Simpelveld is gevestigd in een klooster dat van 1878 tot 2012 de Zusters van het Arme Kind Jezus vestigde. OVT-verslaggever Christianne Alvarado praat met zuster Waltraud in de kamer oprichtster Clara Fey. Die in 2018 -124 jaar na haar dood- nog zaligverklaard werd, omdat ze een wonder had verricht.  
     
    (18:51) 'Oekraïne zal geen toestemming krijgen om toe te treden tot de EU als het de kwestie van Wolynië niet oplost', aldus de Poolse Defensieminister. De massamoorden in Wolynië blijven een historisch trauma dat de landen verdeelt. Historicus Ivo van de Wijdeven vertelt meer. 


    (30:19) Folkduo The Coo met ‘About Time’ 
     
    (35:44) Column van Micha Wertheim  
     
    (39:12) De oppervlakte van God en de zijwindgevoeligheid van de optelsom. Dat is waar de ‘patafysica zich o.a. mee bezighoudt. Schrijver en ‘patafysicus Matthijs van Boxtel schreef een boek over deze wetenschap van denkbeeldige oplossingen en is te gast. 


    Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/13-10-2024.html#    (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/13-10-2024.html)

  • (01:45) In het Museum Valse Kunst gaat OVT-verslaggever Christianne Alvarado op zoek naar echte-nepkunst. Zo staan er twee Rietveld-stoelen in het museum. Welke is de beste namaak? Conservator René Loesberg vertelt.

    (05:38) Hier hebben we een Museum voor valse kunst, maar in China doen ze daar helemaal niet aan. Daar bestaat juist een lange traditie van kopiëren van kunst. In het Wereldmuseum van Rotterdam opent komende week de tentoonstelling 'Made in China'. Conservator Willemijn van Noord vertelt. 

    (17:19) Column van Suzanna Jansen 

    (21:22) Het debat over het Israël-Palestina conflict is ultiem gepolariseerd. Maar volgens Derk Walters zijn er vijf visies op het conflict te onderscheiden. Hij vertelt waar die blikken vandaan komen en hoe ze zijn gerepresenteerd in de Israëlische samenleving. 

    (33:33) Zangeres Marlene Bakker met ‘Stain’. 

    (37:08) In het Museum Valse Kunst gaat OVT-verslaggever Christianne Alvarado op zoek naar echte-nepkunst. Conservator René Loesberg vertelt over de bekendste Nederlandse vervalser Han van Meegeren, die nu zelf ook vervalst is. 

    (40:15) Divorced, beheaded, died, divorced, beheaded, survived. Een rijmpje over de vrouwen van Henry VIII. Zijn laatste vrouw, Catherine Parr, overleefde. Over haar gaat de nieuwe film Firebrand. Wie was zij? Hoogleraar Vroegmoderne Literatuur & Cultuur Nadine Akkerman is te gast over de geschiedenis achter de fictie. 
     
    Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/06-10-2024.html#   (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/06-10-2024.html)

  •  
    (02:04) Deze uitzending komt live vanuit het Museum Valse Kunst in Vledder. Daar is het Maand van de Geschiedenis-thema ‘Echt nep’ voorbeeldig duidelijk te behandelen. Maar hoe is dit nep-kunst museum eigenlijk begonnen? Oprichtster Erna Plenter-Jansen vertelt. 
     
    (09:58) In het Museum Valse Kunst gaat OVT-verslaggever Christianne Alvarado op zoek naar echte-nepkunst. Conservator René Loesberg vertelt over de recente ontdekking van een echte Jan Sluijters. 

    (10:44) Een échte vervalsing wordt nooit ontdekt en een goede vervalser wordt nooit bekend. Toch werd meestervervalser Han van Meegeren beroemd om zijn vervalsingen en wist hij zelfs nazikopstuk Göring een Vermeer aan te smeren. Journalist en historicus Pieter van Os te gast over valse kunst.  

    (26:35) Zangeres Marlene Bakker met ‘Witte Wieven’. 

    (31:24) Deze week viel Israël buurland Libanon binnen om Hezbollah te verzwakken. Deze terroristische organisatie werd in 1982 als reactie op de eerdere inval van Israël opgericht. Nora Stel, universitair docent Conflictstudies, vertelt over de Israëlische inval van 1982 en de groei van Hezbollah. 

    (43:50) Historische boeken met Sanne Frequin. Zij bespreekt:  
    * Lloyd Llewellyn-Jones, 'De Cleopatra’s'
    * Jenny Reynaerts, 'Geesje & Anna'
    * Benjamin Duerr, 'De droom van Den Haag' (shortlist Libris geschiedenisprijs)

    Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/06-10-2024.html#   (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/06-10-2024.html)

  •  (00:29) OVT-verslaggever Christianne Alvarado loopt met conservator Hans Piena door de 18e -eeuwse Hindeloopen-kamer. Wat is nagemaakt, en waarom? 


    (06:16) In 1974 trok de softpornofilm Emmanuelle miljoenen bezoekers. De film gold als symbool voor seksuele bevrijding. In de nieuwe versie staat dat nog steeds centraal, maar op een andere manier. 
     
    (21:40) Tim Knol -  Uncle Pen van Bill Monroe. 
     
    (24:54) Filosoof Hans Schnitzler schrijft al meer dan 15 jaar over de gevolgen van digitalisering voor de samenleving en in het essay van de Maand van de Geschiedenis van dit jaar gaat hij op zoek naar de historische context daarvan. 
     
    (35:55) Tim Knol- I’ve Endured van Ola Belle Reed. 


    (38:55) Sinds vorig jaar staat het beroemde planetarium van Eise Eisinga in Franeker op de Unesco Werelderfgoedlijst. En nu is er met 'Machineman, de tijden van Eise Eisinga' ook een volwaardige biografie. Sandra Langereis schreef het en schuift aan. 
     
    Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/29-09-2025.html# (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/29-09-2025.html)

  • (03:12) Traditiegetrouw opent OVT de Maand van de Geschiedenis in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. Daar staan op een groot landgoed allerlei gebouwen en objecten uit de Nederlandse geschiedenis in de open lucht, om zo de bezoeker de geschiedenis te doen ervaren. Maar wat is eigenlijk de geschiedenis van dit museum zelf, en hoe ‘echt’ is het beeld van de geschiedenis dat dit museum laat zien? Te gast is conservator Hans Piena. 
     
    (10:06) Wie z’n gelijk wil krijgen, kan tal van retorische trucjes inzetten en anders rest je altijd nog het ultieme grove geschut: de nazivergelijking. Arend Hulshof schreef voor Trouw juist niets minder dan een 'Ode aan de nazivergelijking'. 

    (24:20) De column van Abdelkader Benali. 
     
    (28:04) Tim Knol- Deep Dark Woods van Tim Knol & the Blue Grass Boogiemen 
     
    (30:37)) Tim Knol over de authenticiteit van Amerikaanse volksmuziek, Bluegrass. Hoe behoud je de authenticiteit ervan als je als Nederlander zulke muziek speelt? 
     
    (37:41) OVT-verslaggever Christianne Alvarado loopt met conservator Hans Piena van het Openluchtmuseum door de wasserij uit 1910. Wat is nagemaakt, en waarom?  


    (42:38) Historische boeken met Wim Berkelaar. Hij bespreekt:   
    Richard Evans, Hitlers mensen. De gezichten van het Derde Rijk. 
    Barry Strauss, De moord op Julius Caesar 
    Michal Citroen, Een adres.

    Eén van deze boeken is deze maand het winboek! Kans maken? Mail naar [email protected] 
     
    Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/29-09-2025.html# (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/29-09-2025.html)

  • (01:24) Een gekidnapt Westen, dat is Midden-Europa volgens Milan Kundera in zijn gelijknamige essay uit 1983. Nu is dit essay in het Nederlands verschenen. Guido van Hengel vertelt over de invloed van dit essay en wat het ons nu nog vertelt over Midden-Europa. 


    (15:11) De documentaire 'Poème Électronique' gaat over de ontstaansgeschiedenis van de elektronische muziek. Ruim tien jaar voordat Otis Redding zong dat hij on the dock of the bay zat, werd er in het Eindhovense Natuurkundig Laboratorium al volledig elektronische muziek gecomponeerd en opgenomen. 
     
    Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/22-09-2024.html#   (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/22-09-2024.html)
     

  • (01:45) Piepers en portofoons ontploften uit het niets in Libanon. De Mossad zat hoogstwaarschijnlijk achter deze actie.  Deze inlichtingendienst heeft meer opvallende acties uitgevoerd.  Bart Funnekotter schuift aan om te vertellen over de operaties van de Mossad.  
     
    (15:52) Rijdende tribunes, een brandend vliegtuig, spectaculaire scènes – op zaterdag gaat de oorlogsmusical 40-45 in première in Nederland. Tijmen Dokter is bij de première en vertelt over de gespannen relatie tussen entertainment en historische werkelijkheid. 
     
    (28:24) De column van John Jansen van Galen.  
     
    (32:16) De centrale bank van de Verenigde Staten, de Federal Reserve, heeft afgelopen woensdag de rente verlaagd en volgens Trump is dat een politiek spelletje om zijn Democratische tegenstrever Kamala Harris te helpen. Maar is dit wel zo? Te gast is Thomas Bottelier. 
     
     
    (41:28) Historische boeken met Sanne Frequin. Zij bespreekt:   
    -María Jesús Fuente, Licht van mijn ogen 
    -David Gibbins, Een geschiedenis van de wereld in 12 scheepswrakken 
    -Rick Honings, De ontdekking van Insulinde  

    Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/22-09-2024.html#   (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/22-09-2024.html)

  • (00:40) Bij een traditionele bruiloft is de jurk van de bruid bijna altijd wit. Maar waar komt deze traditie vandaan? Het antwoord is te vinden in de nieuwe tentoonstelling over Nederlandse bruidsmode van het Fries Museum. Conservator Eveline Holsappel is te gast. 


    (07:35) Roline Redmond is te gast over haar nieuwe bundel met autobiografische verhalen: 'De wasvrouw van de Drambrandersgracht'. Hierin keert ze terug naar het verleden van haar familie en onderzoekt ze hun pogingen zich van de nasleep van de slavernij te ontdoen. 


    (19:55) Het Spoor terug: excessief geweld door de zedenpolitie zorgde in 2022 in Iran voor een ongekende protestgolf, geïnitieerd door vrouwen. Donya Ahmadi en Halleh Gorashi vertellen over de historisch onderbelichte vrouwenbeweging in Iran. 

    Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/15-09-2024.html#   (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/15-09-2024.html#%20 %20)

  • (01:20) Vrijheid. Het lijkt hét campagnethema van de Democraten te zijn deze verkiezingen. Dat de Democraten vrijheid zo centraal stellen vinden veel Amerikaanse media verrassend, want was dat niet een typisch Republikeins thema? Niet per se, zo weet Annelien De Dijn.  

    (15:14) 80 jaar geleden staken 260 soldaten de Waal over als onderdeel van Operatie Market Garden. Deze Waalcrossing wordt komende week herdacht met een enorm re-enactment. Te gast zijn Robin Rustenburg, initiatiefnemer, en Esmee Kokhuis, kleindochter van de enige Nederlander die meedeed.  


    (29:04) De column van Micha Wertheim. 

     
    (32:37) Tegenwoordig is het heel normaal om openlijk over mentale gezondheid te praten, maar 60 jaar geleden was dat heel anders. Gemma Blok onderzocht die verandering en ziet een psychiatrisering van de maatschappij.  


    (45:01) Historische boeken met Annelien de Dijn. Zij bespreekt:   
    - Eric Storm, Nationalisme 
    - Roman Krznaric, Geschiedenis voor morgen  

    Meer info: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/15-09-2024.html#   (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/15-09-2024.html#%20 %20)
      (https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2024/15-09-2024.html#%20 %20)