Episodi

  • Det här är berättelsen om en av Sveriges mest kontroversiella artister, som bannlystes i Public Service, men vann landsbygdens hjärta.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det är knökfullt i folkparken i Sollebrunn den här västgötska sommarkvällen 1993. Ute på parkeringen står amerikanarna uppradade i långa rader och inne i den lilla skogsdungen är förväntningarna lika höga som promillehalten. Annonsen har utlovat Sveriges vidrigaste show när Griståget har turnéstart denna lördagskväll.

    Under tiden som komikern Svullo underhåller ute på scenen med sina låtar råder febril aktivitet backstage. Den tandlöse fakiren El Salama förbereder sig inför sitt paradnummer som går ut på att han tänder eld på sitt kön. Framför en spegel rättar strippan Nadia Palme till sina stringtrosor medan showens stora dragplåster sitter i ett hörn och sänker öl efter öl.

    Kanske funderar raggarkungen över hur han egentligen hamnade här. Han som lade av med turnerandet redan på 80-talet och helst sitter hemma själv i sitt hus ute i skogen.

    Det är möjligt att han klappar lite förstrött på nya testamentet som ligger i skinnjackans innerficka samtidigt som han besviket konstaterar att publiken där ute inte är intresserad av hans mer finstämda religiösa låtar. De har kommit för att se snuskgubben som retat gallfeber på etablissemanget i över 15 år, och vem är han att neka dem det? 

    Han sveper den sista slatten innan han tar på sig sina svarta solbrillor och kliver ut på scen.

    Medverkande: Erik Meduza, Anders Welin Norstedt, Lovisa Lindberg Bergendahl, Rosine Welander, Thomas Engström och Ika Johannesson.

    Programmet är gjort av Joanna Korbutiak hösten 2024
    Producent och programledare var Siri Hill
    Exekutiv producent Lars Truedson
    Slutmix Fredrik Nilsson
    P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media

    Ljudklippen i programmet kommer från Bodil Furus dokumentärfilm Errol Norstedt alias Eddie Meduza (2002), Efter två (Sveriges Radio, 1993), dokumentärfilmen Eleganten ifrån vidderna (2010), samt youtubekontona Eddie Meduza, Per Hummer, EddieMeduza4ever och MeduzaFan.

    Boken Bara man é fantastisk : Eddie Meduza av Börge Lundgren, Leila Bergendahl och Martiza Johansson har varit en viktig källa till avsnittet.

  • Det här är berättelsen om mannen som var en av 90-talets största svenska musikexporter, men på hemmaplan aldrig riktigt har tagits på allvar.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    – Hello Africa, tell me how you doing?

    Det är fredagskväll i SVT:s lekprogram 24 karat. Året är 1991 och landets mest populära programledare Harald Treutiger välkomnar Sveriges senaste musikexport.

    – Alban just det. Så har du ett efternamn som uttalas ”Ouapa”, är det rätt?
    – Ja, just det, N:et uttalas inte. 
    – Vi har här en man som gjort kometkarriär som artist. Men även om du gjort kometkarriär så är det inte så säkert att du är så känd, eller hur? För ett halvår sen jobbade han i sin egen klädbutik och är utbildad tandläkare, och nu säljer han plattor som bara den.

    Det är bästa sändningstid och Alban bär en vit skjorta, svart t-shirt med tryck och har kortklippt frisyr. Studiopubliken är långt över medelåldern. Ett hav av tjocka glasögonbågar, mönstrade slipsar och axelvaddar. Att säga att 33-åringen från Nigeria sticker ut är en underdrift. 

    – Vad är det för stil på det du gör?
    – Jag har faktiskt två olika stilar, jag har en stil som är hiphop blandad med afrikanskt, och en stil som är hiphop blandat med reggae.
    – Och du är egen med det här, det som gör att tonårstjejerna går och köper Hello Africa, tell me how you doing?
    – Jag tror det.

    Efter det obligatoriska snacket om att Alban är utbildad tandläkare, ska han delta i ett av programmets tävlingsmoment. Under 50 sekunder flimrar 80 vita ansikten förbi på en tv-skärm och tillsammans med två tävlingsdeltagare ska Alban försöka namnge så många svenska kändisar dom minns från kollaget. Mannen från Nigeria undrar vart fasen han har hamnat.

    Medverkande: Alban Nwapa, Tomas Brolin, Denise Lopez, René Hedemyr och Håkan Thörn

    Programmet är gjort av Robin Jonsson i november 2024
    Producent Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent Lars Truedson
    Slutmix Fredrik Nilsson
    Programledare Siri Hill
    P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media

    Ljudklippen i programmet kommer från 24 karat (SVT, 1991), Hitlåtens historia (SVT, 2017), Pippirull (Sveriges Radio, 1999), Ekot (Sveriges Radio, 1967), Aktuellt (SVT, 1989) och Top of the Pops (BBC, 1993).

  • Episodi mancanti?

    Fai clic qui per aggiornare il feed.

  • Det här är berättelsen om en säregen artist stämd i moll som aldrig kompromissat med sina visioner, som både skyr och älskar att stå mitt i strålkastarljuset.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Grammisgalans scen är upplyst i blått när 26-åriga Anna Ternheim slår sig ner bakom det svarta pianot, i februari 2005.

    – Den här galan får en öppning med mina asplövsfingrar. Vi får se hur det går.

    På kort tid har Anna Ternheim blivit musiksveriges nya stjärnskott och innan kvällen är slut kommer hon att ha tagit hem priset för årets nykomling. Men den enorma framgången har varit allt annat än enkel att hantera. 

    – Det var ju helt otroligt det som hände efter första skivan och när det händer så hänger man ju inte med. Det var knepigt och jag var inte jätteglad. Fan att man inte är tacksam! 

    Medverkande: Anna Ternheim, Claes Ternheim, Andreas Dahlbäck och Matilda Källén.

    Programmet gjordes och programleds av Siri Hill hösten 2024
    Producent Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent Lars Truedsson
    Slutmix Fredrik Nilsson
    P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.

    Ljudklippen i programmet kommer från Grammisgalan (2005), youtubekontona Andreas Dahlbäck (2007), Anna Ternheim (2012) och Irina Spalko (2015).

  • Det här är historien om sångerskan som slog igenom över en natt med låten Younger, men också en berättelse om att höra till och hitta hem.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det är februari 2016 och Grammisgalan lider mot sitt slut. Innan årets programledare Petter släpper iväg den kändistäta publiken på efterfest är det dags för ett sista framträdande.

    Mitt på den tomma scenen står hon, den svenska musiksensationen med den enorma rösten. Ensam i ljuset från en strålkastare. Seinabo Sey är klädd i svart läderjacka och hennes stora blonda hår står som en gloria runt hennes huvud när hon självsäkert låser fast kameran med blicken.

    I samma stund som musiken drar igång börjar massvis med strålkastare spela över scenen och när Seinabo återigen börjar sjunga får hon sällskap. Över hundra svartklädda, svarta kvinnor stegar in och tar plats bredvid henne. Snart har de fyllt hela scenen. Samtidigt som Seinabo tar i från tårna står de där i långa rader med helt nollställda ansiktsuttryck.

    Efteråt kommer media att gå i spinn. Alla vill veta vad Seinabo egentligen menade med framträdandet, men hon kommer att vägra svara på journalisternas frågor. 

    – För hela poängen är att ni ska använda hjärnan, nu och lite oftare framöver, kring de här frågorna.

    Medverkande: Seinabo Sey, Oskar Linnros, Magnus Lidehäll och Tina Mehrafzoon.

    Programmet är gjort av Joanna Korbutiak hösten 2024
    Producent och programledare var Siri Hill
    Exekutiv producent Lars Truedson
    Slutmix Fredrik Nilsson
    P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media

    Ljudklippen i programmet kommer från PP3 (Sveriges Radio, 2013), Grammisgalan (2016), Så mycket bättre (TV4, 2024), Edit (SVT, 2016), Nyhetsmorgon (TV4, 2013), Moraeus med mera (SVT, 2012), C-SPAN (2020) samt youtubekontona Gröna Lund och gratisistockholm.

  • Det här är berättelsen om divan som satte soulmusiken på kartan och blev en förgrundsgestalt för den amerikanska medborgarrättsrörelsen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ridån går upp och publiken drar efter andan när en av musikvärldens största giganter, Aretha Franklin, skrider ut på den stora scenen. Det är den 29 december 2015 och på Kennedy Centers Honors i Washington ska låtskrivaren Carole King, som själv sitter i publiken, hyllas.  

    Den 73-åriga souldivan, klädd i rysk, fotsid sobelpäls och beige långklänning med broderier, placerar handväskan på flygeln och slår sig ner. Att Aretha är både sjuk och gammal är ingenting som märks när hon brister ut i “You Make Me Feel Like a Natural Woman”, en av de hits som King har komponerat. 

    I slutet av låten går Aretha lite mödosamt fram till scenkanten och det hon ska göra nu ska komma att bli legendariskt. Samtidigt som Aretha visar prov på sitt enorma röstregister så sliter hon av sig pälsen och släpper den till marken. En symbolisk gest för divor genom historien, som får publiken att resa sig i bänkraderna. 

    Medverkande: Nathan Hamelberg, Petra Markgren Wangler, Ulla Wrethagen och Mapei.

    Programmet gjordes och programleds av Siri Hill sommaren 2024
    Producent Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent Lars Truedsson
    Slutmix Fredrik Nilsson
    P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.

    Ljudklippen i programmet kommer från dokumentärfilmen Aretha Franklin, Soul Sister (2020), spelfilmen The Blues Brothers (1980) och Fresh Air (2001), NPR Morning Edition (2004), Academy Class of 1999 (1999), ABC News (1968), Aretha Franklin - Live at Concertgebouw Amsterdam 1968 (1968), CBS News (1968), The Flip Wilson Show (1971), Vox (2015), The Wall Street Journal (2014), BBC (2009), CNN (2018), Inside Edition (2018) samt Youtubekontona Soulmusicarchive (2023) och Country Gospel Songs (2023).

  • Det här är berättelsen om Tysklands största band någonsin, som trots att de under sin långa karriär anklagats för allt från högerextremism till sexism, nu står inför sin största kris hitintills.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    En sorlande förväntan hörs från publiken, den här fredagskvällen, den 7 juni 2023. Snart är det dags. Alla riktar sina blickar uppåt, mot toppen av en gigantisk pelare mitt på scenen, på Olympiastadion i München. Där står en man, med armarna utåt – som en frälsare. Han är klädd i svart militärrock, med guldig krage och glänsande knappar. På huvudet tronar en blond tuppkam och övre halvan av ansiktet är helt målad i svart.

    Mannen heter Till Lindemann och han är de tyska metalgiganterna Rammsteins karismatiske och mystiske förgrundsfigur. För publiken ser allt ut att vara som vanligt med sångaren, men både han och bandet är under stor press, och röster har höjts för att den här spelningen inte ens borde genomföras. Utanför arenan står just nu demonstranter.

    De protesterar mot Till Lindemann, som anklagas för sexuella övergrepp. Under den senaste veckan har fler och fler kvinnor vittnat mot honom. De berättar om ett castingsystem dit kvinnor rekryteras för att ha sex med Till, före, under och efter konserterna. Vissa hävdar att de blivit drogade. 

    Bortsett från ett offentligt uttalande från bandet, där de säger att de önskar att inte bli dömda på förhand, har Till Lindemann inte sagt ett ord.

    Medverkande: Jacob Hellner, Sofia Bergström och Jonna Granberg

    Programmet är gjort av Filip Bohm sommaren 2024
    Producent var Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent Lars Truedson
    Slutmix Fredrik Nilsson
    Programledare Siri Hill
    Hjälp med research Manuel Rauch
    P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media

    Ljudklippen i programmet kommer från RBB Media (1989), ZTV (1997), P3 Nyheter och Ekot (Sveriges Radio, 1999, 2023), tv-programmen I manegen med Glenn Killing (SVT, 1992) och Voxpop (SVT, 2001), filmerna Rammstein Life (1996) och Rammstein in Amerika (2015), Youtubekontona Veteran YTB, Euronews Culture, DW Deutsch, RTVE Noticias, Rock News Desk och X-kontot @Shelbys69666.

  • Det här är berättelsen om det engelska låtskrivargeniet bakom 2024 års största hype, om du inte fattat grejen än är det dags nu.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Den limegröna väggen på Banker Street i Brooklyn är lika omöjlig att missa som hypen kring Charli XCX. Det är den 9 juni 2024 och under den senaste månaden har fans vallfärdat till den flera meter höga väggen, som lyser i samma skrikiga nyans som skivomslaget till hennes nya platta Brat.

    Den slimegröna färgen har inte bara tagit över The Brat Wall i New York, den har också fullkomligt exploderat online. Vart man än vänder sig på internet den här våren så möts man av limegröna memes med lågupplöst text i typsnittet arial.

    Trots att det bara har gått två dagar sedan albumet släpptes så har eniga kritiker och it-girls redan slagit fast att det kommer att bli en Brat Summer. Men den som passerar Banker Street den här morgonen ser att något är på gång. Faktum är att du inte ens behöver befinna dig på gatan för att märka det. Sin vana trogen livesänder Charli XCX nämligen väggen på sociala medier. 

    Runt om i världen ser fans hur den gröna väggen i realtid börjar målas över i vitt. För varje långsamt drag med rollern stiger spänningen och i kommentarsfältet går spekulationerna vilda om vad det här betyder.

    Det sägs att det tar tio år att bli en overnight sensation och vem är ett bättre exempel på det än Charli XCX? Missa inte berättelsen om den brittiska hyperpop-tjejen som fullkomligt tog över 2024 och till och med fick sina fans att sitta bänkade för att titta på målarfärg som torkar.

    Medverkande: Noonie Bao, Patrik Berger, Fanny Svärd och Arwin Ismail.

    Programmet är gjort av Joanna Korbutiak hösten 2024
    Producent och programledare var Siri Hill
    Exekutiv producent Lars Truedson
    Slutmix Fredrik Nilsson
    P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media

    Ljudklippen i programmet kommer från intervjuer i Capital FM (2019), The Telegraph (2017), Late Night with Seth Meyers (2024), Red Bull: A Conversation With... (2020), Hitlåtens historia (SVT, 2015), Real Talk (Highsnobiety, 2018), The Fader (2019), Arte TRACKS (2019), Sidetracked (BBC Sounds, 2024) och Billboard (2024), samt Youtubekontona Charli xcx och Evan Satoshi, samt konsertklipp från Reputation Stadium Tour (TV Special 2018).

  • Hur kommer det sig att en rockstjärna som lägger all sin fritid på att försöka rädda världen ändå uppfattas som otroligt irriterande?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Uppifrån den höga scenen ser människorna ute i folkhavet nästan ut som myror. Det är den 13 juli 1985 och välgörenhetskonserten Live Aid har intagit den enorma fotbollsarenan Wembley Stadium, i London. Maraton-konserten har pågått i över fem timmar när U2:s sångare kliver fram till micken.

    – We are an Irish band and we come from Dublin city, Ireland. Like all cities it has its good and it has its bad. This song is called Bad. 

    Den 25-årige Bono har på sig knähöga stövlar med klack, läderbyxor, vit skjorta och en svart kavaj med guldknappar. Den piratinspirerade outfiten står dock i skuggan av hans frisyr. På Bonos huvud tronar nämligen en oborstad hockeyfrilla med blonda slingor på toppen.

    Inne på Wembley hoppar 70.000 människor i takt och runt om i världen sitter över en miljard tv-tittare bänkade framför den live-sända showen. Det är en otrolig chans för det nya irländska bandet att visa upp sig.

    Frontmannen tar i från tårna, men mitt i andra låten så slutar han plötsligt sjunga. Bono har fått syn på något ute i publiken. Han slänger ifrån sig micken och börjar gestikulera vilt. När ordningsvakterna inte förstår vad han menar hoppar Bono, utan att tveka, ner från den flera meter höga scenen. Nere i leran framför kravallstaketet, så pekar han ut en 15-årig tjej som håller på att klämmas i folkmassan. 

    De gulklädda funktionärerna drar mödosamt upp den mörkhåriga tonåringen ur publikhavet, som pressar på än mer sen frontmannen börjat vifta. Bono omfamnar tjejen i en slags tryckare, samtidigt som fotograferna cirklar runt dem.

    Uppe på scen växer irritationen. Bandet, som tvingats spela samma ackord i flera minuter, undrar vad fan Bono håller på med. Deras korta slot är snart slut och nu kommer de inte hinna spela sin nya hit Pride.

    I sitt transliknande tillstånd verkar Bono inte kunna bry sig mindre.

    Medverkande: Simon Peyda Moore, Thomas Johansson och Markus Larsson

    Programmet är gjort av Joanna Korbutiak sommaren 2024
    Producent var Anna Lillkung
    Exekutiv producent Lars Truedson
    Slutmix Fredrik Nilsson
    Programledare Siri Hill
    P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media

    Ljudklippen i programmet kommer från Person to Person with Norah O'Donnell (CBS 2022), RTE Radio (2022), Nyhetsbyrån AP (1974, 2000), Måndagsbörsen (SVT, 1981), Late Late Show (RTE, 1983), Live Aid (1985), Rock & Roll Hall of Fame (2018), reklamfilm från One Campaign, South Park (2007), Youtubekontot Pop Trigger (2014) och en specialsändning från Facebook (2014)

  • SÄSONGSPREMIÄR! Den 5 september 2024 stod det klart att det ikoniska ikoniska 00-talsbandet gör comeback, vad passar då bättre än att få hela storyn?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det här avsnittet innehåller beskrivningar av allvarlig psykisk ohälsa och ett självmord. Har du eller någon du känner självmordstankar, vänd dig till din vårdcentral. Du kan också kontakta till exempel självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 och via deras hemsida mind.se, eller Jourhavande medmänniska på telefonnummer 08 - 702 16 80. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

    Publiken vrålar när sex killar, prydligt klädda i slipsar och kavajer, kliver upp på Grammy Awards stora scen. Det är den 8 februari 2006 när Linkin Park tar emot priset för Best Rap Collaboration för sitt samarbete med tungviktaren Jay-Z. 

    Bandets grundare och sångare Mike Shinoda hamnar framför micken med statyetten i sin hand. Han ser både glad och lite vilsen ut i sin stora kavaj. Längst ut på kanten av gruppen står bandets andra sångare, Chester Bennington. Han ler stort och applåderar. 

    Över en natt har Linkin Park gått från att vara nobodies till att bli ett av världens mest framgångsrika band. Utåt sett är Linkin Park en framgångssaga men bakom fasaden vilar ett mörker, som både ger bandet syre och hotar att spränga dem inifrån.

    Medverkande: Jesper Robild och Mikael Olsson.

    Programmet är gjort och programlett av Siri Hill våren 2024 med en uppdatering hösten samma år.
    Producent Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent Lars Truedsson
    Slutmix Fredrik Nilsson
    P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.

    Ljudklippen i programmet kommer från dokumentärerna From Xero to hero (2022), Lockout Documentary (2020), Chester Bennington - In the End (2023) och Howard Stern Show (2023), Amas (2017), MTV (2020), WMG (2021), Grammy Awards (2006), Chideo - The Charity Network (2017), KissFM (2017), CNN (2009), Guitar center (2014), Q1043 (2017) samt Youtube-kontona NFY DVD (2019), EvSoldierTV (2014),  Lexus (2017), unksoldier2000 (2023) och Linkin Park (2012, 2017 och 2024).

  • Under sommaren lyfter vi fram några av våra mest älskade dokumentärer. Det här avsnittet handlar om en popdiva och hennes demoner.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Avsnittet är en repris av P3 Musikdokumentär om Whitney Houston, från våren 2020

    En dokumentär av Sigge Dabrowski
    Producent: Robin Jonsson
    Exekutiv producent: Vendela Lundberg
    Orginalmusik: Jens Siverstedt
    Inläsning: Ninos Chamoun
    Tekniker: Fredrik Nilsson

    P3 Musikdokumentär är en produktion av Tredje Statsmakten Media. 

  • Under sommaren lyfter vi fram några av våra mest älskade dokumentärer. Det här är historien om hur en vit fattig kille blev världens mest kontroversiella rappare.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Avsnittet är en repris av P3 Musikdokumentär om Eminem, som publicerades i slutet av 2018.

    En dokumentär av Vendela Lundberg
    Producent: Axel Winqvist
    Exekutiv producent: Ulla Svensson
    Tekniker: Fredrik Nilsson


    Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

  • Under sommaren lyfter vi fram några av våra mest älskade dokumentärer. Den här berättelsen handlar om svek, frigörelse och girl power.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det här är en repris av P3 Musikdokumentär om Spice Girls som publicerades våren 2019.

    En dokumentär av Axel Winqvist
    Producent: Vendela Lundberg
    Exekutiv Producent: Ulla Svensson
    Tekniker: Fredrik Nilsson

    Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

  • Under sommaren lyfter vi fram några av våra mest älskade dokumentärer. Vi börjar med en berättelse om att vara ung för evigt.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det här avsnittet är en repris av P3 Musikdokumentär om Nirvana från våren 2019.

    Medverkande: Magnus Broni, Groovy Nicks, Lars Aldman och Elin Unnes.

    En dokumentär av Vendela Lundberg
    Producent: Axel Winqvist
    Exekutiv Producent: Ulla Svensson
    Tekniker: Fredrik Nilsson

    Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

  • En berättelse om en banbrytande hiphopduo som tack vare sin kemi skapade något helt nytt, men sen försvann när vänskapsgnistan brann ut.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Himlen utanför fönstret är askgrå. Nere på gatan sicksackar besvärade människor mellan vattenpölar. Det är höst 2022 och rapparen Herbert Munkhammar sitter i soffan när mobilen plingar till. Smset, som endast innehåller en länk, kommer från en person som Herbert inte har pratat med på sju år.

    Det är Frej Larsson, Herberts parhäst från tiden med Maskinen, som hör av sig. Det slog gnistor om deras kreativitet redan när de träffades första gången 2007 och under åren med Maskinen umgicks de konstant. Men när de bestämde sig för att lägga ner bandet 2015 bröt de kontakten helt.

    Herbert blir förvånad över att Frej plötsligt hör av sig. Än mer förvånad blir han när han klickar på länken. På partiets valvaka kliver Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson kliver leende av scenen till en av Maskinens största hits. Partiet står för allt det Maskinen hatar och den sjuka videon gör att Herbert inte kan låta bli att svara. Ett meddelande utvecklas snabbt till ett frenetiskt skrivande fram och tillbaka.

    Kapitlet om Maskinen kanske inte är avslutat ändå.

    Medverkande: Herbert Munkhammar, Frej Larsson, Per Sinding-Larsen, Uno Appelgren Friedner, Marina Vello och Jolene Rosenqvist

    Programmet är gjort av Robin Jonsson i juni 2024
    Producent Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent Lars Truedson
    Slutmix Fredrik Nilsson
    Programledare Siri Hill
    P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media

    Ljudklippen i programmet kommer från P3 Nyheter (2008), P3 Live (2012), Ekot (2006), P3 Guld (2013), Universal Music och youtubekontot 520blogg.

  • Våren 2024 stormar det rejält kring en av musikbranschens mäktigaste män och frågan är om det här är skandalen som till slut kommer att få honom på fall?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Solen lyser lika klart som alltid över det exklusiva området Holmby Hills i Los Angeles. Husen är enorma och trädgårdarna minutiöst manikyrerade. Fram tills nu har det verkat som en helt vanlig måndag. Men när ett hundratal poliser rullar in på South Mapleton Drive står det klart att den 25 mars 2024 är en dag som det kommer att pratas om länge i kvarteret.

    TV-kanalen Fox 11 sänder live när polisbilarna stannar utanför ett vitt jättemansion.

    – It is a very beautiful home, now they are waiting to enter.

    Det enorma tvåvåningshuset tillhör ingen mindre än rapparen, producenten och skivbolagsbossen Sean Combs. Även känd som Puffy, Puff Daddy och Diddy. 

    Under dom senaste månaderna har anklagelser om allt från vapenbrott till våldtäkt och trafficking avlöst varandra och nu har alltså polisen slagit till.

    Det här är berättelsen om en av hiphopscenens mäktigaste spelare som var med och tog musikgenren från subkultur till mainstream. 2023 stäms han av sitt ex Cassandra “Cassie” Ventura, som menar att han bland annat ska ha misshandlat och våldtagit henne, något som Diddy förnekar. Men så i maj 2024 publicerar CNN en övervakningsfilm som förändrar allt.

    Det här är långt ifrån första gången Sean ”Diddy” Combs är i blåsväder, men frågan är om det här är skandalen som till slut kommer att få honom på fall?

    Medverkande: Petter Hallén och Ametist Azordegan.

    Programmet är gjort av Joanna Korbutiak i maj 2024
    Producent och programledare var Siri Hill
    Exekutiv producent Lars Truedson
    Slutmix Fredrik Nilsson
    P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media

    Ljudklippen i programmet kommer från dokumentären Biggie: I Got a Story to Tell (2021, Netflix), en intervju med BET (1997), Source Awards (1995), MTV Video Music Awards (1997), MTV Europe Music Awards (2006), BET Awards (2022), en livesändning från tv-kanalen Fox 11 (2024), nyhetssändningar från CNN (2024) och ABC News 7 (2024), samt Youtubekontot Biggie1972.

  • Det här är berättelsen om kändisdottern från Florida som ända sedan start rört upp känslor, och först nu vågar gå sin egen väg.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Florida, april 2021. De vassa solstrålarna gör sitt bästa för att leta sig in genom de neddragna persiennerna. På sängen inne i det dunkla rummet, i den stora vita stenvillan, sitter 25-åriga Peg Parnevik.

    Det har gått några veckor sen hon flydde Sverige och flyttade hem till sina föräldrar. Hennes ansiktet är osminkat och ögonen rödgråtna. Med håglös blick stirrar hon på bilden som hon nyss tagit. 

    Ända sedan hon slog igenom med låten “Ain’t no saint” år 2016 har Peg kritiserats för allt från sitt utseende till sina uttalanden. Trots att hon haft flera hitlåtar, anklagas hon för att bara ha en karriär tack vare sin kända familj. Men aldrig förr har hatet varit så intensivt som den här våren. 

    I kommentarsfälten kallas Peg för “äcklig”, “bortskämd” och “korkad”. Främlingar som hon aldrig träffat säger att hon varken förtjänar kärlek eller framgång, och nu orkar hon inte mer.

    Peg tar ett djupt andetag och publicerar den rödgråtna selfien och den korta texten. Hon har bestämt sig - hon kommer att försvinna från sociala medier, och hon vet inte om hon någonsin tänker komma tillbaka.

    Medverkande: Peg Parnevik, Jesper Parnevik, Penny Parnevik, Isa Tengblad och Natalie Demirian.

    Programmet är gjort av Anna Lillkung våren 2024
    Producent Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent Lars Truedson
    Slutmix Fredrik Nilsson
    Programledare Siri Hill
    P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media

    Ljudklippen i programmet kommer från realityserien ”Parneviks” (TV3, 2015-2018), Nyhetsmorgon (TV4, 2016), P3 Guld (Sveriges Radio, 2017), Musikhjälpen (Sveriges Radio, 2019), Let's Dance (TV4, 2021), Carina Bergfeldt (SVT, 2023), Golf: Scandinavian Masters 1995 (SVT, 2001), privat film (familjen Parnevik), P som i Parnevik (SVT, 1993), Peg på turné (TV3, 2016), Så mycket bättre (TV4, 2023), samt från Youtube-kontona Let’s Dance Sverige och ELLE Sverige.

  • Det här är berättelsen om självförakt, förvirrad sexualitet, extravaganta outfits och inte minst en otrolig låtskatt.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    – God morgon gullet, minns du att du kastade apelsiner på Bob Dylan i går? frågar en mild mansröst från andra sidan linjen. 

    Luren av bakelit känns svalkande mot Eltons värkande tinningar. Han är fortfarande full och sitter i morgonrocken på sängkanten i sitt sovrum. Gardinerna är fördragna men ute står solen högt på den klarblå himlen över hans hem i Beverly Hills, denna oktoberdag 1975. 

    Försiktigt drar han undan gardinen och tittar ner mot trädgården. Elton John är tjugoåtta år och för ögonblicket världens största popstjärna. Han har just invigt sin egen stjärna på Hollywood Walk of Fame och om 24 timmar ska han spela de mest prestigefyllda gigen i sin karriär på Dodger Stadium. 

    Utåt sett är allt perfekt. Till och med vädret är perfekt. Nere vid poolen sitter hans mamma och mormor, tillsammans med ett gäng vänner och journalister, som alla är influgna från England för att fira framgångarna. 

    På vägen ut sätter han på sig ett par solglasögon och stannar till vid spegeln. Till sin stora besvikelse är det hans forna jag som tittar tillbaka på honom: Den tunnhåriga och knubbiga Reginald Dwight från den trötta Londonförorten Pinner. Han känner sig tyngd av självförakt, men också av pillerburkarna i fickorna. 

    Elton tar en näve valium. De smakar bittert, men han sköljer ner dem med en flaska sprit. När han kommer ut till poolen meddelar han sitt sällskap att han tagit en överdos och kommer att vara död inom en timme. Sen kastar han sig i poolen. 

    Medverkande: Andres Lokko, Claes af Geijerstam, Ray Williams och Johannes Edmark

    Programmet är gjort av Anna Lindström under början av 2024
    Producent Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent Lars Truedsson
    Slutmix Fredrik Nilsson
    Programledare Siri Hill
    P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media

    Elton Johns självbiografi Jag har varit en stor inspirationskälla till programmet.

    Ljudklippen i programmet kommer från radioprogrammen Weekend Edition Sunday (NPR), Fresh Air (NPR), Smooth Radio, nyhetsinslag från Channel 5 och klipp från The Muppet Show (ABC), Lady Dianas begravning (BBC), samt konsertljud från Youtubekontot Davud Ideksar.

  • Det här är den första delen i berättelsen om Amerikas hämndlystna sweetheart, en saga om hur en mobbad tonårstjej förälskar sig i country och förtrollar en hel värld med sina personliga låttexter.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    September, 2009. I Radio Music Hall i New York sveper TV-kamerorna över den galaklädda publiken. Över nio miljoner människor följer vartenda steg världens artistelit tar på MTV Video Music Awards. På den stora skärmen lyser namnen på de nominerade i kategorin “Best Female Video”. Bland tungviktare som Beyoncé, Katy Perry och Lady Gaga, finns också ett nytt namn. Stjärnorna har fått sällskap av en 19-årig tjej ifrån Nashville. Countrysångerskan Taylor Swift. 

    – The Moonman for Best Female Video goes to... Taylor Swift.

    MTV:s kameror zoomar in Taylor i publiken som bara gapar. Hon ser sig omkring som för att kontrollera att hon verkligen hörde rätt. Sen samlar hon sig och går upp på scenen, i den snäva klänningen. 

    – Thank you so much. I always dreamed about what it would be like to maybe win one of these one day. But I never thought it would happen. I sing country music som thank you so much for giving me a chance to win an VMA...

    Men Taylor hinner knappt börja sitt tacktal, innan hon blir avbruten.

    – I'm really happy for you, Imma let you finish, but Beyoncé had one of the best music videos of all time, of all time!

    Kanye West har klivit upp på scenen och tagit micken från Taylor. Bakom sina mörka solglasögon ropar han att nykomlingen Taylor Swift inte är den värdiga vinnaren. Publiken häpnar. Kanye West rycker på axlarna och går av scenen. 

    Kvar står Taylor.

    Det här är del 1 av 2 av P3 Musikdokumentär om Taylor Swift. Del 2 hittar du unikt i appen Sveriges Radio Play.

    Det här avsnittet publicerades första gången i maj 2018. Det här är en omarbetad version från våren 2024. Del 2, fortsättningen på dokumentären, är helt ny.

    Medverkande: Emmy Hellgren, Margret Atladottir, Jon Pettersson och Nils Sjöberg

    En dokumentär av Pontus Andersson & Vendela Lundberg
    Producent: Axel Winqvist
    Exekutiv Producent: Ulla Svensson
    Tekniker: Fredrik Nilsson
    Programmet är ett en produktion från Tredje Statsmakten Media.

    Ljudklippen i dokumentären är hämtade från P3 Din Gata, SVT Skavlan, The Ellen Show, ABC News, The Inside Edition från NBC, Grammypro.com och Recording Academy, MTV Video Music Awards 2009, Entertainment Tonight, CNN, The View, PBS 39, HUB TV, The Paul O'Grady Show i ITV, INC Magazine, Larry King Now, Radiostationen US 99, Sirius XM, Taylors Swifts Myspace och Youtubekanal, Country Music Television, The Today Show från NBC, Clevver News, TMZ, Watch What happens live, Taylor Swift Secret Sessions 1989, TV4 Nyhetsmorgon, Splash TV, Keeping Up With The Kardashians från Amerikanska E! och australiensiska Today FM.

  • Del 2 om Taylor Swift hör du unikt i Sveriges Radio Play. Världen får inte nog av popstjärnan och nu flödar konspirationsteorierna.

    Taylor Swift tar ställning politiskt samtidigt som hennes musikaliska framgångar bara växer. Konspirationsteorier börjar florera, och de handlar om att Taylors nya relation med amerikanska fotbollsspelaren Travis Kelce är ett PR-trick. Det sägs att den uttalade Trump-kritikern Taylor Swift i själva verket är en så kallad psy-op, skapad för att se till att Joe Biden vinner det stundande presidentvalet och att Super Bowl-finalen därför är riggad.
    Del 2 hör du unikt i Sveriges Radio Play.

  • Det här är berättelsen om superhjältewannaben från Nigeria, som var med och tog afrobeats utanför kontinenten och fick hela världen att dansa med.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Med en lätt duns slår sig Burna Boy ner på toalettsitsen hemma i sin enorma villa i Lagos. Belåtet ser han sig omkring i det lyxiga badrummet. De skinande guldkranarna på tvättstället och det specialdesignade badkaret. Året är 2019 och stunden på toaletten är en välbehövlig paus från alla måsten som anstår en av Afrikas största artister.

    Men han får inte vara ifred så länge innan mobilen vibrerar. Det är hans mamma och manager ringer för att berätta att han ska spela på den amerikanska jättefestivalen Coachella. För afrobeats-artisten Burna Boy, som redan lagt stora delar av den afrikanska kontinenten under sina fötter, är det här ett nytt steg i karriären.

    Nyfiken går han in på Coachellas instagramkonto för att spana in festivalaffischen. 27-årige Burna Boy söker med blicken över namnen. Han letar och letar. När han till slut får syn på sitt namn, utskrivet med minimala bokstäver, kokar han av ilska. Vilka tror de att de är? Han är African giant. Hans namn borde fan vara både högst upp och störst.

    Medverkande: Ethiopia Eshete och Cynthia Pontvik Lillo.

    Programmet är gjort och programlett av Siri Hill i mars 2024
    Producent Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent Lars Truedsson
    Slutmix Fredrik Nilsson
    P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media

    Ljudklippen i programmet kommer från minidokumentären The Black River: Whiskey Documentary (2022), 360 With Speedy (2023), Grammy Awards (2002 och 2024), Billboard Music Con (2022), BBC News Africa (2023), P3 Soul (Sveriges Radio, 2023), Hitz Meetz (2013), Ndani TV (2013), African Storm/Bassline (2015), African Voices (2022), The Fader (2019), The Daily Show (2019), Apple Music TV (2023), BBC (2020), Sky News (2020) och Architectural Digest (2021) samt Youtube-kontona Afrobeats Global (2020), Ochanya (2021), Forever Wendy (2021) och Pan African Lifestyle (2023).