Episodi
-
Psykedeelit tai meditaatio voivat tuottaa kokemuksia, joissa ihminen uskoo ymmärtävänsä todellisuuden perimmäisen luonteen tai tulevansa yhdeksi kaikkeuden kanssa. Niillä voi olla myönteisiä vaikutuksia, mutta miten ne istuvat tieteelliseen maailmankuvaan? Tätä pohtii aihetta tutkiva psykologi ja filosofi Jussi Jylkkä. Sukellamme myös syviin peruskysymyksiin siitä, mitä ylipäätään voimme tietää todellisuudesta.
-
Muisti ei toimi loogisesti ja johdonmukaisesti. Moni asia vaikuttaa siihen, miten mieleen ylipäätään jää, ja sen jälkeenkin muistikuvat muovautuvat herkästi. Psykologi, oikeuspsykologian dosentti Julia Korkman kertoo, mitä kaikkea tästä seuraa oikeussaleissa ja arkielämässä. Entä voivatko muistot olla tärkeitä ja merkityksellisiä, vaikkeivät ne olisi edes omia?
-
Episodi mancanti?
-
Mitä aivoissa tapahtuu, kun liikumme vapaasti? Miksi tanssi tai juokseminen voi tuottaa euforista mielihyvää? Entä jos tuntee olonsa epämukavaksi omassa kehossa eikä liikunta maistu? Tanssija-neurotieteilijä Hanna Poikonen kertoo, miten kehotietoisuutta voi parantaa ja miten luova liike voi auttaa vakavistakin mielenterveysongelmista kärsiviä.
-
Miksi hallusinoimme yöt läpeensä kyseenalaistamatta sitä, mitä meille tapahtuu? Ja miksi emme tiedä ennalta uni-ihmisten aikeita, jos kerran olemme luoneet heidät itse? Unitutkija Katja Valli kertoo, miten simulaatioteoriat selittävät unennäön tehtävää ja miten yöllisen mielen tutkimus voi ylipäätään avartaa ymmärrystä tajunnasta.
-
Mitä mielessä tapahtuu, kun ulkoiset ärsykkeet suljetaan pois? Entä kun tunne omasta kehostakin katoaa? Filosofi Juho Rautahonka kertoo kokemuksistaan. Rautahonka on muun muassa vetäytynyt shamaanin kanssa viidakkoon tutkimaan mieltään, viettänyt puolitoista viikkoa yksin autiosaarella ja vuorokauden aistieristystankissa.
Sittemmin hän on myös ohjannut yön yli kestäviä kelluntoja helsinkiläisessä kelluntayrityksessä, jossa on osakkaana.
-
Kohtaamisia vainajien kanssa, ahdistavia demoneja unen ja valveen rajamailla, ruumiista irtautumisia ja kummallisia salaliittoteorioita. Havaintopsykologi Jukka Häkkinen kertoo, millaisista meille kaikille yhteisistä aivomekanismeista epätavalliset kokemukset ja uskomukset kumpuavat.
-
Onko pakko meditoida, jos ei halua – tai osaa? Miksi mindfulnessista tuli niin suosittua? Psykologi, psykoterapeutti Sanna Aulankoski kertoo tässä jaksossa myös, millaista on, kun mystinen kokemus tuleekin täysin puskista.
-
Missä "minä" sijaitsen – päässä, sydämessä vai kenties vatsassa? Mistä olemassaolon kokemus vähimmillään syntyy, ja miten vaihtelevasti oma minä on läsnä unessa ja valveilla, meditoidessa tai vaikkapa flow-tilassa? Entä onko älylaite nykyihmisen mielen jatke, osa laajentunutta minuutta? Päänavauksia-podcastin ensimmäisessä jaksossa pohditaan näitä perustavanlaatuisia kysymyksiä yhdessä filosofi Heidi Haanilan kanssa.
-
Tervetuloa perustavanlaatuisten olemassaolon kysymysten äärelle. Tässä podcastissa ihmettelen mieltä, minuutta, muistia ja maailmaa yhdessä tutkijoiden kanssa.