Episodi
-
I detta avsnitt träffar vi Anita Grigic Magnusson och pratar om mobiltelefoner i skolan. Användningen av mobiltelefoner i den digitaliserade skolan är ett omdebatterat ämne och vi pratar om just detta, om hur användningen av högstadie- och gymnasieelevers privata mobiltelefoner i klassrummet egentligen ser ut och om hur det egentligen går med implementeringen av mobiltelefonförbud i skolans klassrum.
-
Poddagogen gästas av Fred Johansson som delar med sig av färsk forskning om studenters psykiska ohälsa. Vi pratar om covideffekter, sömn, prokrastinering, sexuella trakasserier och sexuellt våld som olika delorsaker till den ökade psykisk ohälsan hos studenter och unga vuxna. Avhandlingen heter: Aspects of the Aetiology of Mental Health Problems among University Students.
-
Episodi mancanti?
-
Vi träffar Simon Magnusson som delar med sig om sin forskning om ungas delaktighet i demokratiska processer som rör allt från beslutsfattande till medborgardialoger. Vi pratar om Simons avhandling ”Boosting young citizens’ deontic status: Interactional allocation of rights-to-decide in participatory democracy meetings", deltagande, beslutsfattande och ungdomars roll och makt gällande beslutsfattande i kommuner och hur detta kan se ut i praktiken.
-
Lina Lundström gästar Poddagogen och vi pratar om vänskap och vänskapande. Lina delar med sig av sin avhandling som handlar om hur högstadieelever gör och beskriver att de gör när de gör vänskap i skolan och vad det kan säga om hur de formar och omformar vänskapskulturer och vänskapsrelationer. Vi pratar också om vad vuxna kan lära av barn och ungas syn på vänskap, ensamhet och vänskapsrelationer.
-
Denis Tajic gästar Poddagogen och delar med sig om insikter från sin avhandling "Mellan policy och praktik: En studie om nyanlända elevers pedagogiska och sociala inkludering i skolan". Vi pratar om inkludering av nyanlända elever i grundskolan och hur olika pedagogiska stödformer implementeras i organisatoriska miljöer. Avsnittet handlar även om hur en rad olika skolaktörer, från nyanlända själva till lärare och rektorer hanterar och möjliggör inkludering i skolan.
-
Sophie Landwehr Sydow gästar Poddagogen och berättar om sin avhandling "Makers, Materials and Machines: Understanding Experience and Situated Embodied Practice in the Makerspace". Avsnittet handlar om vad vi kan lära oss av så kallade makers, makerspace och makerkulturer, både i skolans värld och i andra vardagliga sammanhang.
-
Johan Sandén gästar Poddagogen och berättar om sin avhandling "Närbyråkrater och digitaliseringar: Hur lärares arbete formas av tidsstrukturer". Avsnittet handlar om som hur digitaliseringen av skolan påverkar lärares arbete. Vi pratar även om hur digitaliseringen av skolan påverkat lärares olika roller och hur lärares uppdrag styrs av olika tidsstrukturer.
-
Henning Årman gästar Poddagogen och berättar om sin avhandling "Political corrections: Language activism and regimentation among high school youth". Avsnittet handlar om språkaktivism och språkbruk i gymnasieskolan. Vi pratar även om politiskt korrekt språkbruk och förortsslang som kan vara både inkluderande och exkluderande.
-
Marina Wernholm, skribenten av "Children’s learning at play in a hybrid reality", gästar Poddagogen och hon berättar om hur barn integrerar både den fysiska och virtuella världen i lek- och spelsammanhang
-
Brian Unis gästar Poddagogen och diskuterar sin avhandling som fokuserar på sex och samlevnadsundervisning riktat mot tonåringar
-
Helena Grundén gästar och berättar om matematik och planering. Problem och förväntningar diskuteras. När planerar matematiklärare egentligen sina lektioner?
-
Eva Klope gästar Poddagogen och berättar om hur elever på gymnasiets frisörutbildning förhandlar och iscensätter identiteter i relation till frisöryrket och frisörutbildningen med särskilt fokus på femininet.
-
Ingrid Forsler redogör för relationen mellan medier och skolämnet bild i Sverige och Estland, och hur bildlärare och lärarutbildare förstår, förhandlar och möjliggör ämnets mediemiljöer och infrastrukturer.
-
Ett samtal med Petra Petersen om digitala resurser i förskolan, med fokus på flerspråkighet.
-
Thérèse Halvarson Britton berättar om studiebesökens roll i religionsundervisningen och hur man kan förstå begrepp som levd religion.
-
Vi träffar Hanna Hofverberg som berättar om slöjd och hållbar utveckling.
-
Eric Larsson berättar om skolor med elitprägel, vad dessa skolor innebär och deras roll i det svenska skolsystemet.
-
Vi samtalar med Per Nordén om regnbågsungar, samt de problem, sociala konflikter och maktrelationer som de upplevt i sin barndom.
-
Ett spännande samtal med Sofia Grunditz om barnens vila i förskolan.