Episodi

  • "Reageer gerust met een tekstboodschap"

    Hoe zorg je voor een werkplek waar iedereen zich veilig, gezond en gehoord voelt?

    Bij BDO Belgium werken HR en de preventiedienst samen als een goed geolied team om precies dat te realiseren. Elke Verstraeten, HR-verantwoordelijke welzijnsbeleid en haar collega Els Van Herle, preventieadviseur, delen hoe slimme oplossingen, regelmatige evacuatieoefeningen en aandacht voor ergonomie bijdragen aan een dynamische en veilige werkomgeving.

    Met continuous listening als troefkaart blijft BDO in contact met wat écht speelt bij medewerkers. Een anonieme app als platform voor eerlijke feedback. Het helpt bij het ontwikkelen van oplossingen op maat. Tegelijkertijd wordt de balans gezocht tussen de behoeften van generatie Z en andere collega’s, zonder te verzanden in generatiespecifieke clichés.

    Of het nu gaat om brandveiligheid of werk-privébalans, deze samenwerking toont hoe een persoonlijke aanpak en heldere communicatie leiden tot een werkomgeving waarin iedereen floreert.

    Een boeiend inkijk hoe welzijn en veiligheid prioriteit krijgen in een snelgroeiende organisatie als BDO Belgium.

    Om te onthouden:

    Een ideale samenwerking tussen HR & preventiedienst : een schoolvoorbeeld bij BDO BelgiumHet welzijnsbeleid focust op maatwerkoplossingen voor medewerkers, waarbij de preventieadviseur een sleutelrol speelt.Veiligheid en ergonomie gaan hand in hand. Regelmatige evacuatieoefeningen en aandacht voor ergonomie versterken de veiligheid en gezondheid op de werkvloer.Continuous listening: Via een anonieme feedbackapp monitort BDO continu de behoeften van medewerkers om gerichte oplossingen te bieden.Generatieverschillen overbruggen. Dankzij persoonlijke communicatie overbrugt BDO Belgium verschillen tussen generaties en creëert het maatoplossingen voor iedereen.

    Check ook: https://www.idewe.be/podcast

  • "Reageer gerust met een tekstboodschap"

    Kir, is dat geen aperitief met droge witte wijn en een scheut crème de cassis? Ook. Maar bij IDEWE schrijven we ’t met hoofdletters (KIR) en staat het voor wetenschappelijk onderbouwd onderzoek van het departement Kennis, Informatie en Research. Niet droog zoals de wijn, maar boeiend. En geserveerd met meer dan een scheut relevantie. Aan het roer van KIR zit Sofie Vandenbroeck. Ze vertelt in één teug wat we onderzoeken, hoe we dat doen en waarom het waardevol is voor IDEWE-klanten.

    Een beleid dat z’n doel treft

    Preventie stoel je het best op een stevig wetenschappelijk fundament om je beleid slagkracht te geven. Daarom is KIR de ruggengraat van onze preventieaanpak en al onze diensten – van webinars en whitepapers tot trainingen en direct advies.

    In een nutshell:

    Elk onderzoek start met een scherp gedefinieerde onderzoeksvraag.Thema’s worden afgestemd op klantbehoeften en IDEWE-strategie. Academische samenwerking vertaalt wetenschappelijke inzichten in praktische oplossingen.Uitdagingen zijn voldoende deelnemers en correcte data.Focus op valorisatie: onderzoeksresultaten omzetten in preventiestrategieën.Meetbare impact toont meerwaarde van investeringen in preventie. Belangrijke thema’s: mentaal welzijn, diversiteit en inclusie, digitalisering en AI.Rol van AI in onderzoekswerk: intern voor efficiëntere processen, en extern voor betere preventie en interventie. Walk the talk: diversiteit binnen researchteams en participatieve benadering vergroten de kans op succesvolle projecten. Continuïteit: er duiken voortdurend nieuwe vragen op om te onderzoeken en analyseren.

    Check ook: https://www.idewe.be/podcast

  • Episodi mancanti?

    Fai clic qui per aggiornare il feed.

  • "Reageer gerust met een tekstboodschap"

    De standaard werkvloer is grijs, een plek waar ‘gemiddelde koppen’ goed tot hun recht komen. Terwijl net de anders bedrade breinen voor kleur zorgen met hun creativiteit, visueel denken en probleemoplossend vermogen. Een pleidooi voor neurodiversiteit door Saskia Schepers, auteur van Als alle breinen werken, en Daphné De Troch van het Gentse Bjièn dat bedrijven ondersteunt met neuro-inclusieve strategieën.

    Spectrum van talent

    Saskia werd geprezen voor haar creativiteit, maar ook aangespoord om het keurslijf van de verwachtingen aan te trekken. En daar wringt het schoentje: als neurodivergente mensen zich moeten schikken naar de norm, gaat hun unieke talent verloren. Daarom helpt Bjièn bedrijven om neurodiversiteit te omarmen zodat ieder z’n volle potentieel kan benutten. Hoe?

    Zie neurodiversiteit niet als beperking maar als verrijking: inclusieve teams zijn tot 30 procent productiever dan homogene.Plak geen labels op mensen en bevorder openheid: psychologische veiligheid is dé voorwaarde om diversiteit goed te laten gedijen. Pas de werkvloer aan: zorg voor stilteplekken en alternatieven voor de kantoorjungle met z’n storende prikkels.

    Ook voor de school is een rol weggelegd om neurodivergente jongeren hun zelfvertrouwen op te krikken en klaar te stomen voor een polychrome werkvloer. Laten we van ‘think different’ de norm maken. Steve Jobs zou in de wolken zijn.

    Check ook: https://www.idewe.be/podcast

  • "Reageer gerust met een tekstboodschap"

    Terwijl de samenleving al grotendeels gedigitaliseerd is, doet de pijlsnelle evolutie van AI er nog ‘prompt’ een schepje bovenop. Niks mis met innovatie die bijdraagt tot beter leven of efficiënter werken, maar we moeten leren omgaan met technostress (nee, niet de beats).

    IDEWE-researcher Tinne Vander Elst en IDEWE-preventieadviseur arbeidsveiligheid Floris Van Gramberen gaan in dialoog over het fenomeen. En strooien gul met tips om in een technologiegedreven werkplek over menselijk welzijn te waken.

    Technostress: parapluterm voor stressoren uitgelokt door technologische veranderingen. Zoals de angst om constant vernieuwingen te moeten bijbenen (techno-onzekerheid). Werk aan de winkel om technostress de kop in te drukken; anders zijn werkgever en werknemer de pineut. Technologie an sich is niet de boosdoener: als je ze goed implementeert, plukt iedereen er de vruchten van. Hoe voorkom of vermijd je technostress?Ga proactief om met innovaties.Bewaak grenzen tussen werk en privé. Investeer in opleidingen en trainingen.Informeer, communiceer en zorg voor betrokkenheid. Stimuleer zelfredzaamheid om technische problemen op te lossen.

    In een hypertechnologische samenleving heb je een flinke set digitale vaardigheden nodig. Technologieën ontworpen met gebruiksgemak in het achterhoofd verlagen de drempel om ermee aan de slag te gaan. Tel daar de juiste strategie en omkadering bij, en je vermindert het risico op technostress en verzilvert de kansen van technologische (r)evoluties.

    Tune in op deze podcast en Control+Alt+Delete technostress.

    Check ook: https://www.idewe.be/podcast

  • "Reageer gerust met een tekstboodschap"

    In traditionele organisatieculturen regeert het hoofd over het hart: leiders houden vast aan controle en strakke hiërarchie. Gen Z pikt dat niet. Mede daardoor wint sensitief leiderschap terrein. Executive coach Ann Baeke (Natural Leadership) pleit voor meer warmte, echtheid en menselijkheid. Mét een flinke snuif rationele intelligentie. Goed voor ieders welzijn, en een must om burn-outs de kop in te drukken.

    Stof tot nadenken:

    Effectief leiderschap is een evenwichtsoefening tussen emotionele en rationele intelligentie, en tussen meedogenloos winst najagen en een mensgerichte cultuur. Sensitieve leiders pikken signalen sneller op én staan open voor feedback en introspectie.Empathische leiders zijn geen watjes, wel betrokken en empathisch. Veel inleving kan ook een valkuil zijn: de baas mag geen voetveeg worden en moet grenzen stellen. Gen Z zorgt voor een nieuwe mindshift in de bedrijfswereld, maar we zijn er nog lang niet. Interne cultuur is de som van variabelen: wat in de zorg werkt, doet dat niet per se in finance.Technologische vooruitgang doet een duit in het zakje: wanneer rationele taken worden geautomatiseerd, ontstaat meer ruimte voor emotionele intelligentie.

    Ann Baeke houdt een warm pleidooi voor sensitief leiderschap vanuit haar expertise en managementervaring. Boeiende kost voor leidinggevenden die bereid zijn om de teugels wat te laten vieren zodat hun medewerkers kunnen bloeien en groeien.

    Check ook: https://www.idewe.be/podcast

  • "Reageer gerust met een tekstboodschap"

    Over duurzaamheid is al veel (al dan niet ecologische) inkt gevloeid, maar we moeten het er toch nog een keer over hebben. Enerzijds omdat de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) bedrijven verplicht om te rapporteren over duurzaamheidsaspecten. Anderzijds omdat de nood hoog is en we met z’n allen inspanningen moeten doen om de planeet leefbaar te houden.

    Toch is Jonas Debroyer, milieu- en duurzaamheidsconsultant bij IDEWE, geen doemdenker. Hij ziet heil in samenwerking, een doortastend beleid en technologische vooruitgang om aan een betere wereld te timmeren. Zowel op de werkplek als in de samenleving.

    Fast forward naar een duurzame toekomst

    Neem als bedrijf je verantwoordelijkheid:Verminder je CO2-uitstoot, koop duurzaam in, onderzoek je sociale en ecologische impact.Communiceer eerlijk en transparant – goed voor je imago en geloofwaardigheid.Ga na welke technologische ontwikkelingen de duurzaamheidstransitie ondersteunen.Meet, rapporteer en stuur bij waar nodig – dé voorwaarde om vooruitgang te boeken.Belazer de kluit niet: greenwashing wordt vroeg of laat doorprikt en komt als een boemerang terug.Doe als individu je duit in het zakje: bewust consumeren (of consuminderen) en kleine inspanningen kunnen op termijn een groot verschil maken.

    Debroyers optimisme is aanstekelijk, zijn brede en onderbouwde visie leerzaam en verhelderend. Luisteren is de boodschap, of je nu wettelijk verplicht of op eigen initiatief een speerpunt maakt van duurzaamheid.

    Check ook: https://www.idewe.be/podcast

  • "Reageer gerust met een tekstboodschap"

    Sinds de coronapandemie is thuiswerken dagelijkse kost, al lijken steeds meer leidinggevenden het te willen terugschroeven en inruilen voor hybride werken. Volgens Isabel De Clercq, expert in bedrijfsvoering met zes boeken op haar naam, voeren we de verkeerde discussie.

    De aandacht ligt te veel op de werkplek in plaats van het werk zelf. Goed werk is gezond, duurzaam en betekenisvol – ongeacht waar het plaatsvindt. Ze pleit dan ook voor distributed work dat alle werkplekken als gelijkwaardig beschouwt.

    Oogopeners die je kijk op werk dooreenschudden:

    Thuiswerk is geen doel op zich, maar een middel voor flexibiliteit.Goed leiderschap heeft oog voor het welzijn van medewerkers.Digitale tools zijn vergif voor onze focus, maar er is gelukkig een antidotum. Asynchrone samenwerking (als tegenhanger voor de cultuur van instant reacties) vermindert werkstress en het risico op burn-out. Routine draagt bij tot een betere werk-privébalans.Werk mag niet je enige bron van zingeving zijn.AI en technologie verdienen een plek op de werkplek.

    Isabel serveert haar scherpe inzichten pittig maar genuanceerd. Een zachte schop onder de kont die organisaties aan het denken zet over werk, en houvast biedt in complexe tijden. Luisterpret gegarandeerd, zeker met een ‘niet storen’-bordje aan de deur om gefocust te blijven.

    Check ook: https://www.idewe.be/podcast

  • "Reageer gerust met een tekstboodschap"

    België telt meer dan 500.000 langdurig zieken die recht hebben op een uitkering. De impact is gigantisch. Zowel op de werknemers zelf als op de sociale zekerheid, de samenleving en de werkgevers. Iedereen is het erover eens dat er iets moet gebeuren.

    Maar wat precies en hoe? Daarover lopen de meningen uiteen. Re-integratie is dan ook complexe kost door de regelgeving en het aantal betrokken partijen.

    Godewina Mylle, preventieadviseur en arbeidsarts bij IDEWE, verheldert de materie. Ze zoomt met een open vizier in op hobbels en oplossingen. Om zo het pad te effenen voor een vlottere terugkeer naar de arbeidsmarkt.

    Take-aways
    • Re-integratie vroeger en nu – een blik op de evolutie.
    • Verschil tussen ziekte en verzuim – een kwestie van (geen) keuze.
    • Het kluwen van de regelgeving – inzicht in moeilijke materie.
    • Samenwerking loont – arbeidsarts als brug tussen medewerker en organisatie.
    • Officiële versus niet-officiële trajecten – het ene type neemt af, het andere toe.
    • Belang van hr, communicatie, begeleiding en maatwerk – de sleutels tot succes.
    • Van vingerwijzen naar een positieve aanpak – werknemers en arbeidsartsen zijn van goede wil.

    De situatie vereist spoed: België behoort tot de slechtst presterende landen als het aankomt op langdurig zieken. Als de overheid tegen 2030 op een tewerkstellingsgraad van 80 procent mikt, moeten we de trend nu keren. Daarbij speelt re-integratie van langdurig zieken een cruciale rol.

    Meer info rond re-integratie: https://www.idewe.be/dossier-reintegratie

    Check ook: https://www.idewe.be/podcast

  • "Reageer gerust met een tekstboodschap"

    De menopauze heeft lang in het verdomhoekje gezeten, als een gênant onderwerp dat men het liefst wegwuift of weglacht. Maar er lijkt een inhaalslag bezig om het thema eindelijk meer aandacht te geven. Boekenkasten vullen zich met bestsellers, op sociale media kun je er niet naast kijken, en zelfs BV’s babbelen er openhartig over.

    Menopauzecoach Inge Delva juicht de belangstelling toe, maar er is nog werk aan de winkel – ook op de werkvloer. Weg met taboes, welkom nieuw narratief.

    Omgaan met de overgang

    Menopauze – Vul het gat in je kennis met alles wat je moet weten, van peri- tot postmenopauze.Foute labels en negatief imago – Tijd voor een positieve benadering en minder hokjesdenken. Driestappenplan voor bedrijven – Informeren, sensibiliseren en ervaringen uitwisselen. Hormonale schommelingen en fysieke veranderingen – Luister naar je lijf, (h)erken klachten en pas je levensstijl aan.Medische wetenschap heeft inhaalbeweging nodig – Vrouwelijke thema’s zijn onderbelicht en blijven te veel onder de radar.

    De menopauze is niet al kommer en kwel. Inge Delva ijvert voor kennisdeling en een inclusieve aanpak. Dé manier om de vloer aan te vegen met fabels, en om vrouwen in de overgang (en hun klachten) serieus te nemen.

    Check ook: https://www.idewe.be/podcast

  • "Reageer gerust met een tekstboodschap"

    Veerle Dobbelaere, bekend van rollen in tv-series en films, heeft zich de laatste jaren ontpopt tot een gecertificeerde lifecoach. Ze benadrukt de noodzaak om te investeren in welzijn in plaats van enkel in welvaart, en beschrijft hoe haar liefde voor taal en woorden daarbij een grote rol speelt. Veerle ziet zichzelf als een expert in mensen, dankzij haar voortdurende studie en interesse in menselijke gedragingen en gedachten.

    De naam van haar praktijk, Ademruimte, heeft zowel een symbolische als letterlijke betekenis. Ze legt uit dat veel mensen chronisch hyperventileren en dat bewust ademhalen kan helpen bij ontspanning en het loslaten van emoties.

    Het bedrijfsleven geeft steeds meer aandacht aan welzijn en mentale begeleiding. Deels uit noodzaak, omdat uitval door burn-out en stress bedrijven veel geld kost. Daarom werkt Veerle samen met organisaties om bewustzijn te creëren en preventieve maatregelen te introduceren, waaronder ademhalingsoefeningen en coaching.

    Communicatie ziet Veerle als een ander belangrijk aspect dat vaak fout gaat, vooral in de Vlaamse cultuur waar feedback geven en ontvangen niet vanzelfsprekend is. Ze gelooft dat betere communicatie kan bijdragen aan minder stress en betere samenwerking op de werkvloer. Mensen moeten meer openlijk communiceren over hun behoeften en verwachtingen.

    Deconnecteren en breinrust geven vindt ze zelf ontzettend belangrijk. Zo neemt ze regelmatig kleine plauzes om niets te doen en er gewoon te zijn. Dat helpt haar ontspannen. Kleine momenten van rust en reflectie kunnen immers een groot verschil maken in het voordeel van ons welzijn.

    Takeaways

    Belang van welzijn boven welvaart.Veel mensen ademen verkeerd, wat leidt tot chronische hyperventilatie.Bewust ademhalen bevordert de fysieke en mentale gezondheid.Feedback durven geven aan mekaar is ontzettend belangrijk en verrijkend. Kleine momenten van rust en reflectie in het dagelijks leven dragen bij tot welzijn

    Check ook: https://www.idewe.be/podcast

  • "Reageer gerust met een tekstboodschap"

    Evy Gruyaert is een bekend gezicht en stem in de media, radio en televisie. Ze is ook podcastmaker (Alles Goed op VRTmax over brede onderwerpen rond welzijn) en velen kennen haar ook van het loopprogramma Start2Run. Evy beschrijft zichzelf als een creatieve generalist. Ze heeft een passie voor sport, media en gezondheid en combineert dat in haar werk en projecten.

    Ze richtte ook het platform 'We Are All Ears' op dat zich richt op actief luisteren als onderdeel van welzijn. Ze legt uit hoe belangrijk het is om echt te luisteren naar elkaar, in plaats van alleen te horen wat er gezegd wordt. Echt luisteren draagt bij aan echte verbinding tussen mensen.

    Toch wordt actief luisteren vaak onderschat, vooral in de bedrijfscontext. Bedrijven gaan zelfs beter presteren wanneer medewerkers het gevoel hebben dat er naar hen geluisterd wordt.

    Loskoppelen van werk is voor Evy geen evidentie, het lijkt wel of je constant bereikbaar moet zijn. Maar omdat het leven tegenwoordig in zo'n snel tempo verloopt vindt ze het belangrijk om momenten van rust en ontkoppeling in te plannen waar het kan. Wandelen is haar meditatie in beweging.

    Takeaways

    Actief luisteren wordt onderschat op de werkvloer.Mensen horen wel vaak, maar luisteren niet altijd echt.Actief naar mekaar luisteren draagt bij aan een hogere bedrijfsomzet.

    Check ook: https://www.idewe.be/podcast

  • "Reageer gerust met een tekstboodschap"

    Onze eerste zomergast is ex-tennisster Dominique Monami. Ze stond in 1998 op de negende plaats in de wereldranking van WTA. Roland Garros, Australian Open, Wimbledon, US Open ... het was bekend terrein voor haar. Ze leerde belangrijke vaardigheden zoals doorzettingsvermogen, wilskracht en veerkracht, zaken die ze nog steeds toepast in haar huidige leven als executive career coach. Ze begeleidt individuen op het gebied van loopbaanontwikkeling en veerkracht, geeft workshops en keynotes over thema's die verband houden met haar ervaring als topsporter.

    Voor Dominique betekent de energiebalans meer dan enkel werk-privébalans. Het gaat erom hoe je gedurende de dag met je energie omgaat en hoe je die kunt opladen, zodat je aan het einde van de dag nog energie over hebt. Een powernap nemen waar het kan of wandelen na een vergadering is geen overbodige luxe om je brein dagelijks rust te geven.

    Ze vindt het een goede evolutie dat bedrijven meer openstaan voor het belang welzijn van hun werknemers, zeker gezien de stijgende lijn in burn-outs en stress. Het is tegelijk belangrijk om preventief te werk te gaan en goed naar je lichaam te luisteren om ziekte en kwetsuren te vermijden. Dit bewustzijn en de juiste tools zijn volgens haar cruciaal voor een gezonde werkomgeving.

    Ze geeft toe dat het niet altijd zo eenvoudig is om het werk volledig lost te laten maar ze probeert toch momenten van ontspanning in te plannen. Deconnecteren bestaat voor Dominique uit wandelen en golfen.

    Enkele takeaways.

    Een evenwichtige energiebalans overdag is belangrijk voor je welzijn. Volg je eigen biologische ritme om veerkrachtig te blijven. Hanteer overdag geregeld pauzes om te ontspannen zodat je weer ernergie kunt opladen.Wandelen is een heel goede activiteit om vermoeidheid te verminderen als een powernap niet mogelijk is.

    Check ook: https://www.idewe.be/podcast

  • "Reageer gerust met een tekstboodschap"

    Met de zomer in aantocht kijken mensen uit naar hun vakantie: een welverdiende break om afstand te nemen van het werk en te ‘deconnecteren’. In digitale tijden is deconnectie broodnodig om een mentale rustpauze in te lassen. In de praktijk blijkt het lastig om het werk los te laten omdat we altijd en overal bereikbaar zijn. Daarom werd het recht op deconnectie opgenomen in de wetgeving.

    Wat houdt de wetgeving in? Wie is eraan gebonden? Hoe ga je er als bedrijf mee om? En waarom is mentale rust zo belangrijk? Rosanne Volckaert, preventieadviseur psychosociale aspecten bij IDEWE, laat er haar licht op schijnen.

    Ook zelfstandigen steken er veel van op: een goede balans tussen werk en privé is dé voorwaarde om (mentaal) gezond aan de slag te blijven.

    De ins en outs van deconnectie:

    Wat zegt de wet? Een blik op het doel en het regelgevend kader.Impact van digitalisering: constant bereikbaar zijn weegt op het welzijn.Bedrijfscultuur: het belang van goede afspraken en een ondersteunend beleid.Alles draait om balans – tips voor een beter evenwicht tussen werk en privéleven.Wat kun je als werknemer doen om los te koppelen? Deconnecteren kun je leren.Breinvriendelijk werken: e-learning om tijdens het werk focus en flow te behouden.


    Meer weten over deconnectie ?

    https://www.idewe.be/arbeidsdeal-deconnectie
    https://bit.ly/4ctCEeE

    Check ook: https://www.idewe.be/podcast

  • "Reageer gerust met een tekstboodschap"

    De zorgsector stevent af op een infarct. De belangrijkste oorzaken? Te weinig mensen en middelen, een vloedgolf van zorgvragen door de vergrijzing, en agressie tegen zorgverleners. Niet ingrijpen is geen optie. Welke maatregelen kunnen de sector zuurstof geven en het tij keren?

    Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, snijdt urgente thema’s aan en bespreekt symptomen en remedies. Een confronterend en verhelderend gesprek voor wie actief is in de zorg, er vroeg of laat een beroep op moet doen (iedereen), én zij die het beleid uittekenen.

    Take-aways

    Nijpend personeelsgebrek door pensioenuitstroom en lage instroom – Hoe maken we de sector aantrekkelijker? Kan arbeidsmigratie soelaas bieden?Demografische tijdbom – Onderschatten overheden de omvang van het vergrijzingsprobleem? Kunnen mantelzorg en alternatieve woonvormen de druk verlichten?Toenemende agressie tegen zorgpersoneel – Er is meer aandacht nodig voor preventie, samenwerking met politie en justitie, en aanpassingen aan infrastructuur.Financiële knelpunten – Er moet structureel meer worden geïnvesteerd in toegankelijke zorg en ondersteuning zodat niemand uit de boot valt.Innovatie en digitalisering – Welke vernieuwingen kunnen de zorg ontlasten, en hoe boeken we sneller vooruitgang op dit vlak?

    Check ook: https://www.idewe.be/podcast

  • "Reageer gerust met een tekstboodschap"

    Er is meer oog voor welzijn op het werk. Toch gooit stress nog altijd roet in het eten. Typische stressfactoren – zoals een te hoge werkdruk en conflicten – werken verzuim in de hand. Maar hoe haal je de druk van de ketel? Alles begint met inzicht.

    ‘Meten is weten’ mag dan al een cliché zijn, het houdt wél steek. Daarom legden we ons oor te luisteren bij psychiater-psychotherapeut Stephan Claes, ook voorzitter van de onderzoeksgroep Psychiatrie van het departement Neurowetenschappen aan de KU Leuven. Hij voerde een groot onderzoek met slimme horloges (wearables) om stress te meten.

    De resultaten:

    Stress speelt een sleutelrol bij depressie, burn-out en andere gezondheidsproblemen. Mensen zijn geen Duracell-konijnen: iedereen kan in de gevarenzone belanden.Iedereen anders reageert op stress. Angst, slaapkwaliteit en depressie houden hiermee verband. Preventie voorkomt erger: (h)erken signalen en grijp in voor mensen in de gevarenzone belanden.Burn-outpreventie staat of valt met een gezonde werkomgeving, betrokken leidinggevenden en een open feedbackcultuur.Werknemers moeten zich kunnen en durven uitspreken: kwetsbaarheid tonen kan bijdragen tot minder stress en een positievere werksfeer. Beter kort de pauzeknop indrukken dan lang onderuitgaan: leer om te luisteren naar je lichaam, grenzen te bewaken en ontspanning in te bouwen.Zelfzorg en zelfkennis doen ertoe: wees mild voor jezelf en realistisch over je ambities.

    Check ook: https://www.idewe.be/podcast

  • "Reageer gerust met een tekstboodschap"

    Bart Swings is een Belgisch langebaanschaatser en inline-skater van wereldklasse met een Olympische gouden medaille op zak. Wat leren we van deze topsporter?

    Stel juiste doelen op die binnen je mogelijkheden liggen. Probeer extreme druk te negeren. Alleen zo kan je ook beter presteren. Teamwork is ontzettend belangrijk. De ondersteuning van een team aan professionals is bepalend voor (sportieve) successen. Innovatie speelt een grote rol in de schaatssport, van aerodynamische pakken tot data-analyses om optimaal te kunnen trainen. Doorzettingsvermogen vindt Bart erg belangrijk. Niet opgeven bij tegenslagen en trots zijn op jezelf bij elke prestatie wat die ook is. Het hoeft niet altijd om winnen te gaan. Bart is ambassadeur voor de Fit4Work-campagne van IDEWE die de mentale en fysieke gezondheid van werknemers een boost geeft.

    Fitte werknemers dragen immers bij tot sterke resultaten voor bedrijven.
    Meer info over Fit4Work vind je hier: https://info.idewe.be/fit4work

    Check ook: https://www.idewe.be/podcast

  • "Reageer gerust met een tekstboodschap"

    LODE GODDERIS - CEO IDEWE

    Een goed loon is geen garantie meer op trouwe werknemers. Belangrijk, dat wel. Maar er zijn andere dingen van tel – zeker voor generatie Z.

    In deze aflevering duiken we in het thema retentie, met inzichten van Lode Godderis. Als CEO bij IDEWE en professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, kent hij de materie als zijn broekzak. Goed voor de ene na de andere aha-ervaring over de veranderende arbeidsmarkt en de zoektocht naar talent.

    In vogelvlucht:

    *Trouw (genZ)-talent: zo pak je ’t aan.

    *Opleidingen en doorgroeikansen zijn bindmiddelen

    *Inzicht in verloop is essentiële leerstof.

    *Match of geen match? De eerste zes maanden wijzen het uit.

    *Uit mismatches trek je lessen om je rekruteringsprocessen bij te sturen.

    *Zelfs een sterk retentiebeleid voorkomt geen conflicten. Een ondersteunende bedrijfscultuur en goed leiderschap bieden soelaas.

    *Tijd- en plaatsonafhankelijk werken: de voors en tegens.

    *Win-win van Employer Assistance Programs (AEP's): betere prestaties en meer welzijn.

    Een doeltreffend retentiebeleid is dus een en-enverhaal. Een verhaal waarop we voor jou ons licht werpen. Spits nu je oren. Krijg straks loyale werknemers.

    Verbeter het welzijn van je werknemers met ons EAP-aanbod:
    https://www.idewe.be/-/employee-assistance-program

    Check ook: https://www.idewe.be/podcast

  • "Reageer gerust met een tekstboodschap"

    PreventiePraat is een podcast vol inspiratie en inzichten voor een gezonder, veiliger en gelukkiger werkleven.

    We gaan in gesprek met de knapste koppen en warmste harten, zowel binnen als buiten Groep IDEWE.

    Met praktische inzichten en verhelderende gesprekken over onderwerpen zoals re-integratie, ziekteverzuim, retentie, deconnectie, hybride werken of de impact van AI op de bedrijfscultuur.
    Ontdek perspectieven met de podcast PreventiePraat, waar welzijn centraal staat, want voorkomen is beter dan genezen. Laten we daarom praten.


    PreventiePraat
    Waar welzijn begint

    Productie: Groep IDEWE
    Host: Dimitri Stuer

    Check ook: https://www.idewe.be/podcast

  • "Reageer gerust met een tekstboodschap"

    STEVEN VAN BELLEGHEM - Nexxworks


    Steven vertelt over de toekomst van klantbeleving en de impact op welzijn bij medewerkers door artificiële intelligentie.


    Enthousiaste medewerkers vormen de basis voor tevreden klanten. Leiderschap speelt dus een essentiële rol in de bedrijfscultuur om medewerkers te ondersteunen en te faciliteren. Bedrijven die openstaan voor experimenteren met AI en investeren in goede communicatie en training hebben de meeste kans op succes.


    Hij benadrukt dat technologie en een teamgerichte mindset twee aparte zaken zijn. AI kan processen efficiënter maken, maar organisaties die zich niet aanpassen aan technologische veranderingen, zullen het moeilijk krijgen om klanten tevreden te stellen en om medewerkers tevreden te houden.


    Volgens Steven moeten bedrijven zowel efficiëntie door AI alsook menselijke interactie omarmen om 'magical moments' te creëren. Het bedrijf Disney is een schoolvoorbeeld dat uitblinkt in magische klantenbeleving. Hoe dan ook staat het welzijn van medewerkers centraal in elk bedrijf, want tevreden medewerkers leiden tot tevreden klanten. Elk dienstverlenend bedrijf kan dus ook zijn magical moments invullen. Zowel intern als naar de buitenwereld toe.


    De toekomst van klantbeleving ligt in een synergie tussen AI en de menselijke factor. Bedrijven die enthousiaste medewerkers, een cultuur van klantgerichtheid en een openheid voor innovatie koesteren, zullen het best geplaatst zijn om succes te behalen in een steeds meer competitieve markt.


    *******


    Steven Van Belleghem is een autoriteit op het gebied van klantbeleving in het digitale tijdperk. Steven presenteerde intussen al meer dan 1500 keynotes in meer dan 45 landen. Ook zijn sociale mediakanalen zijn erg populair. Zijn boeken zijn een bron van inspiratie voor velen in de sector van marketing, communicatie, en digitale transformatie. En intussen vindt hij nog de ruimte en inspiratie als literair schrijver.

    The Conversation Manager (2010)
    The Conversation Company (2012)
    When Digital Becomes Human (2014)
    Customers the Day after Tomorrow (2017)
    The Offer You Can't Refuse (2020)

    Check ook: https://www.idewe.be/podcast