Episodi
-
Hva skjer egentlig i ungdomshjernen? Etter utviklingen av MR-maskinen har vi fått en mye bredere og større forståelse av hjernen og hjernens utvikling i ungdomsårene enn det vi hadde for bare 20 til 30 år siden. I denne avsluttende episoden skal vi se litt nærmere hjernen og hjernens utvikling for bedre å forstå hva som skjer inne i hodet til barna våre i denne fantastiske og krevende ungdomstiden. Modning handler om å utvikle en mer framtidsrettet tankegang der vi hele tiden gjør risikovurderinger. Dette er vanskeligere for unge hjerner enn voksne hjerner. Samtidig lærer den unge hjernen mye fortere enn den voksne hjernen. Dette og mere til får du vite mer om i denne avsluttende episoden av Psykisk oppvekst.
Programleder er Henriette Brusgaard og hun har snakket med lege Marte Syvertsen som jobber på nevrologisk avdeling ved Drammen sykehus og har en ph.d. om hjernen.
Ansvarlig utgiver er Rådet for psykisk helse. Serien er laget med støtte fra Stiftelsen Dam. -
Her gir lege og phd. stipendiat Maja Eilertsen oss fem grep for å øke den subjektive livsgleden. Sammen med kloke innspill fra Michael, Emma og Amund som er avgangselever fra videregående skole snakker de om å gi, lære noe nytt, være aktive, være oppmerksomme og å knytte bånd til andre; de fem grepene forskning viser oss øker den subjektive livsgleden og dermed livskvaliteten
Programleder er Henriette Brusgaard.
Ansvarlig utgiver er Rådet for psykisk helse. Serien er laget med støtte fra Stiftelsen Dam. -
Episodi mancanti?
-
Er jeg for tung, for tynn, for høy eller har jeg for lite muskler? I arbeidet med denne serien skjønte vi fort at vi trenger en egen episode om kropp og kroppsbilde. Alle ungdommene snakket om kropp og hvor mye de snakker om kropp og hvordan de snakker ned sin egen kropp for andre. For man vil jo så gjerne passe inn! Og da må man ha en passe kropp, og hva er nå det? Og når er denne overopptattheten av mat, kropp og vekt en spiseforstyrrelse?
Programleder er Henriette Brusgaard. Medvirkende er spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi Kjersti Holtmon Resaland og psykologspesialist Bente Sommerfeldt fra Villa Sult institutt for spiseforstyrrelser. Med seg har de blant annet Kaja, Ulrikke og Emma.
Ansvarlig utgiver er Rådet for psykisk helse. Serien er laget med støtte fra Stiftelsen Dam. -
Livet byr på kriser. Alvorlige og synlige hendelser som brå død i familien, alvorlig sykdom og ulykker kan ramme oss alle og det er svært krevende og vondt å bearbeide hendelsen og komme seg videre i livet. Altfor mange unge lever også med skulte kriser, de omgivelsene ikke ser, som overgrep, mobbing, utnytting på nettet. Og vi trenger kunnskap om hvordan vi kan være trygge voksne for unge som opplever eller har opplevd alvorlige kriser. Hvordan reagerer kroppen og hjernen når unge lever i en krisesituasjon? Skal jeg fortelle det til noen andre, f.eks. skolen, hvis barnet mitt har opplevd en krisesituasjon ingen andre vet om?
Programleder er Henriette Brusgaard. Medvirkende er psykologspesialist og daglig leder for senter for krisepsykologi i Bergen Heidi Wittrup Djup og Ole Tobias som forteller fra en oppvekst med alvorlig omsorgssvikt og hva det gjorde med ham og hva han mener det er viktig at omgivelsene er oppmerksomme på.
Ansvarlig utgiver er Rådet for psykisk helse. Serien er laget med støtte fra Stiftelsen Dam. -
Skal jeg være sosial med venner eller bare sitte hjemme og jobbe med skolefagene? Det sosiale stresset er også stort – de er så redde for å gå glipp av livet at de ender opp med at fest også blir en prestasjonsarena. Stress som svinger er helt normalt, men stabiliserer stressnivået seg på et høyt nivå, går det ut over livskvaliteten. Hva kan vi gjøre for å hjelpe unge til å få en følelse av å være gode nok?
Programleder er Henriette Brusgaard. Medvirkende er Psykolog ved pedagogisk psykologisk tjeneste for flere videregående skoler i Oslo, Lars Hasle Kneppe og «Hanna» som gjerne vil være anonym når hun deler sin opplevelse av stress og krysspress mellom alle prestasjonsarenaene.
Ansvarlig utgiver er Rådet for psykisk helse. Serien er laget med støtte fra Stiftelsen Dam. -
Den overgangen de fleste foreldre gruer seg mest til i ungdommens liv, er når barna begynner å gå på fest. Samtidig som vi ønsker at ungdommen vår skal være sosiale, ha venner og være godt likt, er vi redde for rus, vold, overgrep og ulykker. Hvordan henger det sosiale og rus sammen? Alkohol er på mange måter en sosial smøreolje i vår kultur og man blir lett en sosial trussel når man ikke drikker alkohol på fest. Og hva med andre rusmidler, hvor vanlig er det? Og hva skjer med unges holdninger til bruk av andre rusmidler?
Programleder er Henriette Brusgaard. Medvirkende er professor i psykologi ved Universitetet i Oslo Fanny Duckert og «Hanna» som gjerne vil være anonym så hun kan snakke fritt om ungdoms møte med fest og rus.
Ansvarlig utgiver er Rådet for psykisk helse. Serien er laget med støtte fra Stiftelsen Dam. -
Hvor mange arenaer må unge mennesker være gode på for å være «den beste versjonen av seg selv?» I et land med alle muligheter til å bli det man vil, er det også uendelig mange arenaer der man må prestere for å leve opp til både egne og andres forventninger. Når er man pen nok, muskuløs nok, dyktig nok på skolen, god nok i idrett og har rett kjæreste? Som foreldre ønsker vi å støtte våre ungdommer og vise dem at vi tror på dem. Hvordan kan vi som foreldre samtidig passe på at vi ikke legger et usunt forventningspress på dem?
Programleder er Henriette Brusgaard. Medvirkende er psykolog og professor ved Universitetet i Oslo, Ole Jacob Madsen og førsteamanuensis i pedagogikk ved Kunst og Håndverksskolen Heidi Mariann Haraldsen. Sammen med dem er ungdomsskoleelevene Jelena, Sara og Ida.
Ansvarlig utgiver er Rådet for psykisk helse. Serien er laget med støtte fra Stiftelsen Dam. -
Hvordan skal man som forelder sette barna og ungdommens behov foran egne følelser ved samlivsbrudd? I denne episoden ser vi nærmere på hva konflikter mellom foreldre gjør med ungdommens psykiske helse. Unge som lever i konflikt mister kontakt med egne ønsker og behov, sier lederen for Enerhaugen familievernkontor Trine Eikeren. De bruker all sin energi på å please foreldrene. Hva må vi vite om unges psykiske oppvekst og hva må vi ta hensyn til for å være gode foreldre og ivareta den unges psykiske helse når basen i livet er i store endringer?
Programleder er Henriette Brusgaard. Medvirkende er psykolog og leder ved Enerhaugen familievernkontor Trine Eikrem og psykolog og forsker ved Folkehelseinstituttet Tonje Holt.
Ansvarlig utgiver er Rådet for psykisk helse. Serien er laget med støtte fra Stiftelsen Dam. -
Ungdom sier selv at de blir påvirket av sosiale medier både på en positiv måte og en negativ måte. Der vi voksne hadde tv-programmer som en felles referanseramme, har ungdommen nå TikTok. Danser og TikToker William Gamborg forteller om det positive ved å kunne dele sin kunst på TikTok og finne venner og fellesskap blant de som deler hans interesser.
Men hvilke andre sider har de sosiale mediene? Er likes fasiten på hvor mange egentlige venner man har? Og hva gjør det med livskvaliteten vår å hele tiden sammenligne oss med andre? Dette og mye mer handler det om i denne episoden av Psykisk oppvekst.
Programleder er Henriette Brusgaard og medvirkende er psykolog og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet Jens Christoffer Skogen, TikToker William Gamborg, Kaja, Welma og Ulrikke.
Ansvarlig utgiver er Rådet for psykisk helse. Serien er laget med støtte fra Stiftelsen Dam. -
Gjennom ungdomsårene blir vi stadig med bevisste på andres oppfatning av oss. Dette er også i stor grad med på å forme vår oppfatning av oss selv. Vår identitet formes av samspillet med andre, med familie, venner, nabolag, skole osv. Dette samspillet former våre verdier, våre evner og viser oss hvilke muligheter vi har i livet. Det oppleves spesielt viktig i ungdomsårene når vi skal velge vår framtid. Identiteten vår er selve grunnlaget for å fatte gode valg i livet. Hvordan kan vi som foreldre være en støtte på veien mot å forme en trygg identitet som unge voksne? De unge skal jo bli «sin egen person» - foreldre kan ikke finne identiteten for dem. «Vi må tåle at de unge har ubehagelige følelser» forteller professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, Per Einar Binder i denne episoden av podcasten Psykisk oppvekst.
Programleder er Marianne Brusgaard og medvirkende er Per Einar Binder, Michael, Amund og Emma.
Ansvarlig utgiver er Rådet for psykisk helse. Serien er laget med støtte fra Stiftelsen Dam. -
Hva gjør det med ungdommens psykiske helse å leve med vedvarende dårlig råd i familien? Det er ensomt å være fattig i et av verdens rikeste land, og man blir ofte tolket av omgivelsene som en person man føler at man ikke er. Hvordan kan vi dempe noen av belastningene med dette?
Programleder er Henriette Brusgaard. Medvirkende i denne episoden er psykolog Ingvild Stjernen Tisløv som jobber i Barne- og familiedepartementet, psykolog Henrik Daae Zachrisson som jobber ved Universitetet i Oslo og Kaisa Augusta som forteller hvordan det er å ta vare på barna når man over lang tid har det så stramt økonomisk at 50,- kr til en bursdagsgave velter familiens matbudsjett.
Ansvarlig utgiver er Rådet for psykisk helse. Serien er laget med støtte fra Stiftelsen Dam. -
Seksualiteten er en del av det å være menneske gjennom hele livsløpet. Hvordan snakker vi med ungdom om det? Hvordan kan unge finne ut hvordan det er å være del av et kjærestepar? Sex er ikke bare en fysisk aktivitet, det er et vell av følelser. Hva er samtykke? Når møter de porno og hvordan skal jeg snakke med dem om det?
Programleder er Henriette Brusgaard. Medvirkende i denne episoden er lektor Marianne Støle-Nilsen som har spesialisert seg på seksualundervisning, professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, Bente Træen og Edvard, Runa, Ida og Noa som deler litt om side tanker knyttet til dette og hva foreldre bør gjøre eller ikke gjøre.
Ansvarlig utgiver er Rådet for psykisk helse. Serien er laget med støtte fra Stiftelsen Dam. -
Har alle en bestevenn? Hvordan lærer man ungdommen sin å bygge og å ta vare på gode relasjoner? Hva er utenforskap og hva er forskjell på utenforskap og mobbing? Og når en relasjon ikke lenger er bra for deg, kan man slå opp med en venn? Dette er blant de temaene spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi Kirsten Holtmon Resaland og foredragsholder Marco Elsafadi snakker om dette i denne episoden. Med seg har de også Emma, Michael og Kaja som deler fra sine tanker og erfaringer.
Programleder er Henriette Brusgaard. Ansvarlig utgiver er Rådet for psykisk helse. Podcasten er laget med støtte fra Stiftelsen Dam. -
Det er viktig for den unges psykiske helse å oppleve mestring og å finne hverdagen meningsfull. Sosiolog Ivar Frønes, høyskolelektor Hanan Abdelrahman og to ungdomsskoleelever forteller hvordan du som foreldre bør ta utgangspunkt i ditt barns egne interesser og evner for å støtte det gjennom en oppvekst med store krav til læring og prestasjoner.
Programleder er Henriette Brusgaard. Ansvarlig utgiver er Rådet for psykisk helse. Podcasten er laget med støtte fra Stiftelsen Dam. -
Det skjer veldig mye med tankene og følelsene våre i overgangen fra barndom til ungdom. Hva er sammenhengen mellom tanker og følelser? Er tankene våre alltid «sanne»? Og hvorfor er følelsene av og til så voldsomme? Spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi Kirsten Holtmon Resaland gir oss innblikk i noe av det som skjer og deler noen råd om hva vi kan gjøre når tankene blir destruktive og skremmende. Ulrikke er også med i denne episoden sammen med et par ungdommer som ønsket å være anonyme.
Programleder er Henriette Brusgaard. Ansvarlig utgiver er Rådet for psykisk helse. Podcasten er laget med støtte fra Stiftelsen Dam. -
«Sitter du der og spiller nå igjen! Du må ut og treffe venner!» Hvor mange foreldre har ikke sagt dette til ungdommen sin? Finnes det noe positivt med gaming? Gaming er både en sosial arena og en arena for læring. Forsker Stian Overå og en av Norges få kvinnelige profesjonelle gamere Lotta Klonteig forteller både om gamingens gode sider, samvær, inkludering og strategiske ferdigheter, og det som kan være problematisk. De gir tips til hvordan vi kan følge med inn i ungdommens verden og legge gode rammer rundt gamingen.
Programleder er Henriette Brusgaard. Ansvarlig utgiver er Rådet for psykisk helse. Podcasten er laget med støtte fra Stiftelsen Dam. -
Oppvekst på 80- tallet og oppvekst i dag er oppvekst med mange fellestrekk, men noe er også forskjellig. En av de store forskjellene er opplevelsen av at man har et mislykket liv hvis man ikke presterer på det nivået omgivelsene og en selv forventer. Hva gjør dette med oss? Hvordan kan foreldre motvirke denne følelsen?
Programleder er Henriette Brusgaard. Medvirkende i episoden er forsker Torgeir Kolshus, pedagog Hilde Aarflot og Abdi og Martine fra Kuben videregående skole. Ansvarlig utgiver er Rådet for psykisk helse. Podcasten er laget med støtte fra Stiftelsen Dam.