Episodi
-
Elf jaar geleden schreef dominee De Wilde een scriptie over de verhouding tussen rechtvaardiging en geloof bij John Owen. Geen eenvoudig thema. Toch bleek hij in staat om de scholastiek redenerende Owen op de voet te volgen. Hij geeft inzicht in zijn bevindingen in de nieuwe aflevering van de PuriteinenPodcast.
De Sommelsdijkse predikant is goed op de hoogte van ontwikkelingen overzee. Hij geeft in deze podcast inzicht in de herleving van het puritanisme, sinds dr. Martyn Lloyd-Jones. De invloed daarvan is momenteel nog steeds merkbaar in christelijke conservatieve kringen in Amerika. De Wilde plaatst de puriteinen in het perspectief van actuele debatten vandaag.
-
Ds. H. Polinder verdiepte zich in het leven en werk van Matthew Henry. In deze aflevering van de PuriteinenPodcast gaat hij in op de verborgen omgang met God zoals dit gestalte kreeg in het leven van Henry. Polinder plaatst Henry tegen de achtergrond van de puriteinse traditie en trekt lijnen naar vandaag. Tenslotte onderstreept hij de waarde van Henry’s Bijbelverklaring voor christenen vandaag.
-
Episodi mancanti?
-
Dominee Vergunst leest sinds zijn jeugd de puriteinen en werd diepgaand door hen gevormd. Zo ook op het punt van de huisgodsdienst. In de PuriteinenPodcast neemt hij luisteraars bij de hand, ten aanzien van het dienen van de Heere als gezin. Met aandacht voor Bijbellezen, gebed en Gods verbondstrouw.
-
Waar haalden de puriteinen hun ideeën over Psalmberijmingen vandaan? En wie waren de grote mannen achter deze berijmingen? In deze aflevering van de PuriteinenPodcast duiken we in dit thema. Albert-Jan Regterschot verdiepte zich in de eerste psalmberijmingen waarvan puriteinen gebruik maakten in Noord-Amerika. In deze Podcast worden eveneens verbindingen gelegd met ontwikkelingen rondom de psalmen, na de Reformatie in Nederland.
-
Als geen ander is ds. Kloosterman bekend met het werk van Rutherford. Hij is eindredacteur van de serie ‘theologische werken van Samuël Rutherford’ die momenteel verschijnt bij uitgeverij De Banier.
In deze aflevering van de PuriteinenPodcast werpt ds. Kloosterman licht op het oeuvre Samuël Rutherford. Hij plaatst hem tegen de achtergrond van zijn tijd en onderscheidt waar en hoe Rutherford theologische keuzes maakt. Vooral de omgang met Christus staat daarbij centraal. In de taal van de liefde. Hoewel ook de soevereiniteit van God een aspect is dat bij Rutherford nadrukkelijk aandacht krijgt.
-
In deze aflevering van de PuriteinenPodcast is prof. dr. W. van Vlastuin te gast. Hij deed onderzoek naar de manier waarop Wilhelmus à Brakel spreekt over omgang met God. Wat opvalt daarbij is dat hij intieme taal gebruikt; huwelijkstaal. Gemeenschap met God heeft te maken met verbond, kerk en persoonlijk geestelijk leven. Hoe zien we dit terug bij Brakel? Ligt hier een verband met het puriteinse gedachtegoed? Meer daarover in de tweede aflevering van het derde seizoen van de PuriteinenPodcast.
-
De puritein Burroughs was een invloedrijke figuur in zijn tijd. Thomas Brooks noemde hem de prins van de predikers. Van 1643-1646 nam Burroughs deel aan de Westminster Synode, gelijktijdig met mannen als Samuël Rutherford en Thomas Goodwin.
Uit eigen ervaring kende Burroughs de spanning van persoonlijke standpunten en kerkelijke strijd. Hij verbleef enige tijd in Nederland, uit veiligheidsoverwegingen. Ook daar kreeg hij te maken met kerkelijke twist. Hij leerde strijden voor de vrede.
-
In de decennia die volgden bleef ds. P. den Butter betrokken op Israël. Hij bracht het onderwerp onder de aandacht onder reformatorische christenen. Samen met geestverwanten in de Hervormde Kerk en in de Gereformeerde Gemeenten.
Vanuit zijn huiskamer spreken Albert-Jan Regterschot en Steven Middelkoop met de Christelijke Gereformeerde emeritus-predikant over zijn verwachting voor het Joodse volk. Den Butter duidt de positie van Israël ten opzichte van de kerk, vanuit Bijbelse gegevens. Tenslotte kiest hij zelf positie in de eschatologische verwachtingen voor de toekomst.
-
Leen van Valen begon met het schrijven van boeken op hetzelfde punt in de geschiedenis als de PuriteinenPodcast. Bij de de Pilgrimfathers. Inmiddels heeft hij een oeuvre van vele boeken en artikelen, met als kroon op het werk een dissertatie. Van Valen promoveerde met een proefschrift over vroomheidsbetrekkingen tussen Schotland en Nederland in de zeventiende eeuw.
Wie met Van Valen in gesprek raakt, ontmoet echter geen studeerkamergeleerde. Hij blijkt eerst en vooral een mens die geraakt is door de piëtistische omgang met God. Dat kleurt zijn persoonlijke leven en daarop is hij gespitst in de ontmoeting met anderen. Een leven vol verlangen naar de gemeenschap met God.
In deze PuriteinenPodcast gaan Albert-Jan Regterschot en Steven Middelkoop in gesprek met Leen van Valen over verleden, heden en toekomst. Zowel ten aanzien van de puriteinen, als persoonlijk. Een ontmoeting met een puriteinenkenner in hart en nieren.
-
Als zoon van een puriteinse predikant was John Owen (1616-1683) bekend met de puriteinse traditie. Hoewel in eerste instantie niets daarop wees, zou hij hoge posities bekleden in de Engelse maatschappij. Als adviseur van Cromwell, maar ook in de wereld van theologie en wetenschap.
In deze aflevering spreken Albert-Jan Regterschot en Steven Middelkoop met dr. M. Klaassen over John Owen. Daarbij krijgen luisteraars zicht op Owens’ invloed op de Engelse overheid en de kerkelijke verwikkelingen waarin hij een weg zocht. Met name staat echter zijn boek over de gemeenschap met God centraal. Waarbij liefdesomgang met de Drie-enige God op een bijzondere manier woorden krijgt.
-
Jarenlang lag Edward Fishers’ boek Het merg van het Evangelie onder het stof. Tot Thomas Boston het boek ontdekte, van kanttekeningen voorzag en opnieuw uitgaf. Sinds de achttiende eeuw bleef dit boek invloed uitoefenen. Op diverse continenten. In deze uitzending van de PuriteinenPodcast wordt helder bij welke discussie dit boek destijds richtinggevend bleek in Schotland. Dr. Klaas van der Zwaag neemt luisteraars van de PuriteinenPodcast mee naar deze kerkvergadering en schetst wat daaromheen gaande was.
-
De predikant van de Gereformeerde Gemeente te Doetinchem groeide op in een liberaal Hervormd milieu. Als twintiger kwam hij in aanraking met klassiekers uit de gereformeerde traditie. Zo ook met de puriteinen. Er ging een wereld voor hem open.
Brugge vindt het belangrijk dat jongeren het goud uit de traditie ontdekken. De boodschap van de puriteinen is voor hem onverminderd actueel. Waarbij hij eveneens veel waardering heeft voor Hollandse oudvaders.
In de aflevering ‘Jongeren en de puriteinen’ toont Brugge aan (jonge) luisteraars zijn waardering voor de puriteinen. Hij rijkt daarbij handreikingen aan, die aanzetten tot verdere verdieping.
Meer Reformatorisch Dagblad?
Volg ons via:
https://www.rd.nl
Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief
Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld
Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag
-
‘Het podium waarop deze oorlog wordt uitgevochten, is de ziel van ieder mens.’ Aldus William Gurnall (1616-1679) over de invloed van de duivel op gelovigen. Een geestelijke strijd waar hij vanuit de geestelijke wapenrusting uit de Efeze-brief onderwijs over gaf.
Dr. R.W. de Koeijer deed onderzoek naar enkele hoofdwerken van puriteinen over geestelijke strijd. Tien jaar geleden rondde hij zijn proefschrift over dit onderwerp af. Waarna hij zich verdiepte in een onderwerp dat hieraan raakt. Namelijk de manier waarop puriteinen omgingen met gevoelens van benauwdheid, neerslachtigheid en geestelijk lijden. Hij publiceerde daarover in het boek ‘Een donkere wolk die voorbijgaat- Engelse puriteinen over geestelijk lijden’.
In deze podcast spreken Albert-Jan Regterschot en Steven Middelkoop met De Koeijer over geestelijke strijd bij de puriteinen. Waarbij tevens wordt ingegaan op zijn persoonlijke betrokkenheid op dit onderwerp en de invloed die dit had op zijn prediking.
-
‘De praktijk der godzaligheid’ werd een populair boek onder Duitse piëtisten, die een Lutherse achtergrond hadden. Maar niet iedereen was enthousiast. Dr. Jan van de Kamp laat zien dat de puriteinse heiligingsopvattingen bij veel Luthersen als wettisch in de oren klonken.
Albert-Jan Regterschot en Steven Middelkoop nemen luisteraars in deze uitzending mee naar de boeiende wereld van Philipp Jacob Spener en August Hermann Francke. Piëtisten die oog hadden voor de hele mens, wat verder reikte dan het geestelijk leven. Met name Francke liet zien hoe christelijke naastenliefde handen en voeten kan krijgen. Zijn werk ten behoeve van weeskinderen trok zelfs de aandacht van de Russische tsaar.
Meer Reformatorisch Dagblad?
Volg ons via:https://www.rd.nl
Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief
Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld
Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag
-
Thomson werkt in het dagelijks leven als vertaler voor diverse Bijbelgenootschappen. Hij beheerst tal van talen, zoals het Russisch, Hebreeuws en het Nederlands. Als er een puriteinse preek wordt gelezen in de gemeente waar hij in Nederland kerkt, hoort hij in gedachten het Engelse origineel. Thomson was ambtsdrager in een Baptistische gemeente in Engeland, maar kerkt sinds zijn huwelijk in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN).
Albert-Jan Regterschot spreekt met Alexander Thomson over de invloed van puriteinen op de geschiedenis van Engeland. Thomson geeft inzicht in het kerkelijke leven in Engeland. Bijvoorbeeld ten aanzien van de verhouding van baptisten tot christenen in de Anglicaanse kerk. Puriteinse invloeden overstijgen de kerkmuren.
Aan het einde van de uitzending geeft Thomson zijn visie op de Brexit, in relatie tot de volksaard van zijn volksgenoten.
-
In de vorige vijf afleveringen van de PuriteinenPodcast reisden Albert-Jan Regterschot en Steven Middelkoop met de puriteinen naar Amerika. Samen met de luisteraars maakten zij kennis met de PilgrimFathers. In de verte lonkte het het lichtende perspectief van de ‘Stad op een berg’. Onderweg leerden de luisteraars diverse beeldbepalende figuren uit de pionierstijd van het Amerikaanse puritanisme kennen.
In deze zesde aflevering wordt de balans opgemaakt. Daarbij hebben deze puriteinen de uitwerking van een spiegel. Dit gebeurt onder andere met behulp van autobiografische getuigenissen van puriteinen. Waarbij Regterschot en Middelkoop lijnen trekken naar vandaag.
Dit is de laatste uitzending uit het eerste seizoen van de PuriteinenPodcast. In het tweede seizoen reizen Albert-Jan Regterschot en Steven Middelkoop met de puriteinen door Europa. Daarbij laten zien hoe de puriteinen van invloed waren op het protestantisme in Duitsland, Engeland, Nederland, Schotland en Zwitserland. Ook komen een aantal theologische en kerkhistorische thema’s aan de orde, waarbij boeiende gasten verbindingen leggen met vragen die vandaag springlevend zijn.
-
Albert-Jan Regterschot is al enige tijd bezig met het schrijven van een biografie over John Eliot. In deze uitzending van de PuriteinenPodcast neemt hij luisteraars mee naar het zendingswerk en vertaalwerk onder Indianen. Door de ogen van John Eliot, een puriteinse predikant die met de tweede golf emigranten aankwam in Amerika.
Verschillende Indianen kwamen tot bekering. Als zij hun verhaal deden, bleek er sprake te zijn van een taal- en cultuurkloof. Niet iedereen erkende dit als het werk van de Heere. Albert-Jan Regterschot laat zien dat dit een blijvend aandachtspunt is in het zendingswerk.
Meer Reformatorisch Dagblad?
Volg ons via:https://www.rd.nl
Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief
Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld
Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag
-
In de prediking gaven puriteinse predikanten veel aandacht aan de geloofsbeleving. Thomas Hooker (1586-1647) was een begaafde zielzorger, die oog had voor wat er in mensen omging. In deze aflevering van de PuriteinenPodcast duidt prof. dr. A. Baars de omstandigheden waarin Hooker zijn pastorale praktijk vormgaf en op welke manier hij geestelijk onderwijs gaf in prediking en geschriften. Bijvoorbeeld ten aanzien van de mate waarin men de zondenschuld diende te beleven en hoe hij gemeenteleden wees op het heil in Christus.
-
Onder toeziend oog van heel de wereld kregen puriteinen in ‘het beloofde land’ de mogelijkheid om een samenleving in te richten naar eigen overtuigingen. Of beter gezegd, naar Bijbelse maatstaven.
In deze derde aflevering van de PuriteinenPodcast is Wim Kranendonk te gast. Hij geeft zicht op de invloed van de puriteinen op Amerika. Toen en vandaag. Kranendonk verbindt de wereld van de puriteinen aan hedendaagse ontwikkelingen. Overleefden puriteinse overtuigingen de tijd? Dat blijkt in het kerkelijk leven, het onderwijs en de politiek.
Vier eeuwen geleden zetten de eerste puriteinen voet aan wal in Amerika. Wat stond hen voor ogen en wat kwam ervan terecht? Bleek het mogelijk om een samenleving in te richten naar Bijbelse maatstaven?
Meer Reformatorisch Dagblad?
Volg ons via:https://www.rd.nl
Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief-podcast
Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld
Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag
-
Hoe vormde zich een stroming met predikers en volgelingen die bekend stond als ‘puriteinen’? Dr. Roelof Bisschop duikt met luisteraars in de geschiedenis van het puritanisme in Engeland en Schotland. Hiermee wordt een historische basis gelegd voor het vervolg van de PuriteinenPodcast. Na deze aflevering vindt verdere verdieping plaats richting het geestelijk leven van gelovigen toen en nu. Waardoor blijkt wat de vrucht van het puritanisme is tot op heden. In aflevering 2 laat dr. Roelof Bisschop zien welke hoge prijs puriteinen betaalden voor hun opvattingen. Volgens hen diende de woordverkondiging centraal te staan. Wat praktische consequenties kreeg voor het dagelijks leven. Dat zij onderling geregeld van mening verschilden, blijft niet onbenoemd. Bisschop neemt luisteraars bij de hand en laat zien hoe de kerk geleid werd en gelovigen leden gedurende de periode van het puritanisme.
Meer Reformatorisch Dagblad?
Volg ons via:https://www.rd.nl
Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief
Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld
Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag
- Mostra di più