Episodi
-
Daniel Lind by Akademikerförbundet SSR
-
Lars Jederlund har precis skrivit Hela Europas krig: vår framtid avgörs i Ukraina om hur Rysslands invasion hänger ihop med det stundande EU-valet. Förbundets chefsekonom samtalar med författaren i direktsändning. Vad har högerpopulisterna i parlamentet, som Lars skrev om inför förra EU-valet, kopplat grepp om de frågor i parlamentet som kan påverka kriget? Varför är detta en facklig fråga? Hur bra fungerar egentligen sanktionerna mot invasionsmakten? Hur har fredsrörelsen hanterat denna fråga egentligen?
Detta är bara några av de frågor som besvaras av författaren som skrivit boken delvis på plats i Ukraina. -
Episodi mancanti?
-
Kjell Rautio - Vi är inte maskiner by Akademikerförbundet SSR
-
Vi hör att välfärden har för lite resurser, vi hör om satsningar om miljarder och om att nästan alla regioner går med förlust och behöver varsla medarbetare. Men hur ligger det egentligen till och vad är det som händer i vården, skolan och omsorgen? Det har LO gått till botten med och redovisar i sin rapport Välfärdsgapet, vars slutsatser vi diskuterar i veckans podd med Ulrika Lorentzi som är utredare och Peter Gerlach som är LO-ekonom.
-
Inflationen som kom tillbaka
Elinor Odeberg, chefsekonom på Arena Idé, har i Dyrtider https://bokforlagetatlas.se/bocker/dyrtider/ skrivit om inflationen som plötsligt kom tillbaka efter ett antal årtionden när många nästan trodde att den var borta. Ett antal årtionden med en en ny penningpolitik, där nästan alla länder gav sina riksbanker eller centralbanker i uppdrag att hantera inflationen på egen hand och på armslängds avstånd – och därmed uttryckligen tvingar bort de folkvalda politikerna från denna fråga. Centralbankirerna fick ett uppdrag och ett redskap: att hålla inflationen i schack och att göra det med hjälp av räntebanan. Något många har blivit varse den senaste tiden med rekordsnabba räntehöjningar, om än till en nivå som inte alls är rekordhög i ett lite längre tidsperspektiv. Men har centralbankerna lyckats, och till vilket pris? -
Vi hör mycket om ”märket”, men desto mindre om vilken avkastning aktieägarna borde få på sitt kapital. Det tycker Thomas Franzén är fel, och konsekvensen blir en ökad kapitalandel och minskad löneandel – med ojämlikhet och inkomstklyftor som följd. Vi får också uteblivna investeringar och kortsiktigt ägande, i en tid när behovet av motsatsen är trängande.
Som tidigare bland annat vice Riksbankschef, chef för Riksgälden och ordförande för Arbetsförmedlingen är veckans gäst rätt person att diskutera de stora frågorna i svensk ekonomi just nu.
Programledare: Simon Vinge. Producent: Sanna Rundqvist.
Mer om avsnittet hittar du på akademssr.se/post/vi-hoftade-till-med-tva-procent -
Gängvåldet har varit en av de största samhällsfrågorna de senaste åren men trots det har väldigt få försökt att förstå sig på det. Evin Cetin är en av dem, och har intervjuat de människor som befinner sig mitt i denna värld.
-
Vad gör en chefsekonom? Avsnittets gäst Laura Hartman har tagit över denna roll på LO, och vi inleder samtalet med att fråga: vad är egentligen en facklig ekonomisk hållning? Vi duckar inte heller för de stora frågorna som var samhället befinner sig just nu eller hur privatiseringar i välfärden har utvecklats efter att Hartman lämnade sin roll som forskningschef på Studieförbundet Näringslov och Samhälle för ett decennium sedan. Eller hur hon, som ledde Tillitsdelegationen, ser på konflikten mellan styrning och vinst och med tillit.
Sedan måste vi givetvis som två ekonomer i ett rum prata om inflation. Behöver vi en ny syn på ramverket för finans- och penningpolitik? Rent konkret exempel: bör en självständig Riksbank få köpa bostadsobligationer – någonting som ligger väldigt nära finanspolitik, vilket vi i vanliga fall överlåter till demokratiskt valda institutioner?
Vi avslutar med skjutjärnsfrågor på klassiskt ja/nej-manér. Vill exempelvis LO:s nya chefsekonom införa euron?
Programledare: Simon Vinge. Producent: Sanna Rundqvist. -
Ny konsumentköplag, finansiell stabilitet och pengatvätt. Alla hamnar de på finansmarknadsminstern Max Elgers bord. Men en av de stora frågorna, inte minst bland andra poddare, handlar om namnet: Max eller Mats. Och där börjar vi samtalet.
Vi kommer också in på ämnen som hur mycket finansiella stabilitets- och konsumentfrågor som går att påverka givet att vi är en del av EU:s inre marknad, hur och om det går att reglera kryptovalutor samt hur pengatvätt egentligen ser ut.
Programledare: Simon Vinge. Producent: Sanna Rundqvist. -
Vad har egentligen hänt med kommunsektorn sedan pandemin kom? Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, Sveriges kommuner och regioner, var med i podden för två år sedan – vilket känns som en evighet med tanke på vad som hänt under tiden. Mycket av välfärden sker i våra kommuner så vi kommer inte undan någon av de stora debatterna som pågår, vare sig det handlar om effektiviseringar, gängbrottslighet eller stora offentliga satsningar.
-
De kallar det effektiviseringar
Det går ett spöke genom den offentliga sektorn och det spöket har många namn; osthyveln, rationaliseringar, förbättringar, omräkningsfaktor – men oftast just effektiviseringar... Frågan har blivit alltmer uppmärksammad under senare år, inte minst efter Balans arbete kring frågan – en tankesmejda där Åsa Plesner var en av två grundare. -
Sommarens viktigaste debatt har handlat om algoritmer och vilken politik som behövs för att reglera dem. För att fortsätta diskussionen har Samhällsekonomiska podden bjudit in Digitaliseringsmyndighetens generaldirektör Anna Eriksson. Ska AI verkligen få göra allt?
Förutom att prata om artificiell intelligens, pratar vi även om vad staten ska göra (förstatliga?), öppna data och Sveriges jumboplacering bland OECD-länderna i den frågan (har utvecklingen vänts sedan 2019?), och om hur framtidens arbetsmarknad egentligen kommer att se ut och vad den kan kräva av oss.
Programledare: Simon Vinge. Producent: Sanna Rundqvist. -
Missnöjet sprider sig över Sverige. Men hur ser det ut? Det pratar Lisa Pelling utifrån boken Det svenska missnöjet https://arenaide.se/bocker/det-svenska-missnojet-2/ där hon undersöker frågan genom flera hundra djupintervjuer på orter där missnöjet är som störst. Det är röster som tar upp att samhället drar sig tillbaka, att invandringen tar resurserna och hur otryggheten över kriminalitet och våld är del av vardagen. Vi pratar om metoden, om boken och om de politiska frågor den väcker.
-
En central fråga där EU behövs i dagsläget handlar om intäkter. Vi har i många länder sett de största offentliga utgifterna i modern tid till följd av pandemin – vilket är en utveckling som sker parallellt med en stadigt sjunkande beskattning av företag och kapital. Men gensvaret från Sverige har inte varit särskilt positivt gentemot de förslag som siktar på att jämna ut skattekonkurrensen, och få bland andra de stora tech-jättarna att betala lite mer skatt på sina enorma vinster. Hur ska vi förstå det? På länk har vi med oss Göran von Sydow som en av de främsta EU-experterna, och direktör på Sieps – Svenska instituet för europapolitiska studier.
-
Hanna Eklund är forskare i EU-frågor och menar att unionen borde ha en större roll för ekonomisk jämlikhet och för att stärka demokratin i Europa. Vi utgår från ett par konkreta frågor med politiska sakförslag på bordet. Det finns ett antal sådana just nu – i synnerhet på skatteområdet: hur ska vi i Sverige förhålla oss till dem?
-
I år handlar nästan allting om kriser: pandemin, klimatet, ekonomin. Hur ska vi göra när krisen kommer, när den redan är här och ifall vi inte vet vad det är som kommer? Vi har en hel myndighet som bara jobbar med det. Veckans gäst, Dan Eliasson, är generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Hur mycket kan man egentligen se in i framtiden?
Programledare: Simon Vinge. Producent: Theresia Viska. -
Riksbanken är i rampljuset och har köpt tillgångar för hundratals miljarder kronor i år, och när räntan är noll tvingar det ut banken på en ny spelplan med andra åtgärder än att sänka och höja styrräntan. Men vad gör egentligen Sveriges Riksbank? Och varför borde vi prata mer om penningpolitik? Gäst är Anna Breman, vice riksbankschef.
Programledare: Simon Vinge. Producent: Sanna Rundqvist. -
Expansiv finanspolitik är numera ett ord på allas läppar, men vissa har förespråkat det länge – bland andra Swedbank och bankens chefekonom Andreas Wallström som är poddgäst. Varför har ”låna och investera” hörts av en bankekonom, vad borde vi ha använt pengarna till, och är den senaste rekordbudgeten tillräcklig?
Programledare: Simon Vinge. -
Ojämlikheten i Sverige har ökat dramatiskt och inte minst coronaviruset har visat att den får direkta konsekvenser för liv och död. Samtidigt har pandemin både visat på behovet av politik och skapat nya möjligheter för politiska reformer. Vi pratar med Per Molander som leder regeringens Jämlikhetskommission som nyligen lämnade in sin slutrapport. Utredningen tar upp nästan alla frågor som hänger ihop med jämlikhet och lämnar förslag på en rad områden.
Programledare: Simon Vinge. -
Den verkliga solidariteten sker inom EU
Mitt i den globala pandemin och stundande lågkonjunkturen vänds många blickar till Europeiska Unionen. Denna kris kan inget land klara enskilt, men vad händer i Bryssel? Det svarar Johan Danielsson på, som europaparlamentariker för Socialdemokraterna och tidigare ansvarig för EU på LO, i Samhällsekonomiska podden med förbundets chefsekonom Simon Vinge. För det första: hur går det egentligen för unionen när väldigt lite de facto sker i Bryssel, utan i princip bara över videolänk?
Programledare: Simon Vinge. - Mostra di più