Episodi
-
Vilka är privatteaterns största utmaningar? Vad betyder publikens förväntningar?
Vilka roller spelar den privata teatern i dag och kanske i framtiden?
Hur är det att spela sin egenskrivna teaterföreställning baserad på egna erfarenheter - och
vad är skillnaden på personlig och privat?
Möt Sissela Kyle, skådespelare, komiker, regissör, med mera. -
Varför är sagor viktiga i våra liv? Vilka fasta komponenter finns i en saga?
Hur kan sagans språk, myter och magi användas inom teater och dans?
Vilka sagor vill vi höra igen och igen - och varför?
Hur kan sagorna placeras i dagens samhälle - hur kan Snövit bli samtida?
Möt Fredrik "Benke" Rydman, dansare, koreograf och regissör. -
Episodi mancanti?
-
Hur kan man definiera samisk scenkonst? Vad betyder flerspråkigheten för den samiska scenkonsten?
Vad betyder samisk berättartradition för den samiska kulturen och teatern? Vad krävs av en skådespelare som arbetar med samisk teater och vilken roll fyller kulturarbetare i Sápmi? Och vilka internationella nätverk är intressanta för den samiska scenkonsten?
Möt Åsa Simma, regissör, skådespelare, jojkare, manusförfattare och teaterchef på Giron Sámi Teáhter. -
Vad gör en producent? Vilka egenskaper bör producenten ha? Vilka val måste göras mellan det konstnärligt utmanande och ekonomiska förutsättningarna? Hur håller man i en budget som ständigt slår i taket? Vad gör producenten om publiken inte kommer? Och hur många steg visar stegmätaren en vanlig dag på jobbet?
Möt Jonas Palerius, producent på Folkoperan -
Mellanförskap är en känsla som handlar om att ha tillhörighet i två eller flera kulturer utan självklar hemmahörighet - hur kan det beskrivas i scenkonstbranschen? Vilken styrka finns i att leva i mellanförskap och vad kan man göra i mellanrummen? Och hur kan mellanförskap kopplas till identitet?
Möt dramatikern och regissören Chantale Hannouch. -
Vad är absurt i absurd teater? Den absurda teatern växte fram i Paris efter andra världskriget - men varför spelas pjäserna i Sverige idag? Hur kan man som skådespelare arbeta med språk, rytm och komik i det absurda dramat? Kan en fars vara tragisk? Och hur är det att spela en pjäs av Samuel Beckett där ingenting händer två gånger?
Möt Johan Ulveson, skådespelare -
Vad är VDs roll på Kulturhuset Stadsteatern? Vilka ledaregenskaper krävs? Hur samarbetar en VD med en politiskt tillsatt styrelse? Hur påverkar samhällsförändringar ett kulturhus? Hur kan man samla och motivera många skilda konstnärliga verksamheter och medarbetare för att arbeta mot ett gemensamt mål? Och vad är målet?
Möt Jesper Larsson, chef för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm sedan november 2019. -
Hur har mediedebatten kring metoo sett ut i Sverige? Går det att dra några slutsatser? Hur har metoo påverkat regissörers och skådespelares arbete på scenen? Vad gör en intimitetskoordinator och vilka verktyg finns för att regissera intima scener och simulerad sex på scen och film?
Möt Anna Roosvall, professor i medie- och kommunikationsvetenskap och Malin B. Erikson, intimitetskoordinator för scen och film, pedagog/coach och regissör. -
Vad utmärker klassrumsteater förutom ett klassrum? Hur når man en publik som inte är frivillig och hur bygger man magi bland bänkar och lysrör. Hur hanterar man oförutsedda händelser som när skolpersonal kommer in och tömmer papperskorgen mitt i föreställningen? Eller då elevpubliken reagerar på oväntade sätt eller när elevernas gruppdynamik blir påtaglig? Och vad krävs av skådespelaren för att spela klassrumsteater?
-
Vad är det specifika med teaterns språk? Vad händer i översättningsprocessen från ett språk till ett annat?
Hur skriver man en sångbar text i ett operalibretto? Och vad är språksinne?
Möt Magnus Lindman, dramaturg, översättare, librettist och dramatiker. -
Barnrättskonventionen inkorporeras i svensk lag år 2020 - vilken betydelse kan det få för scenkonsten för barn och unga?
Hur stärker barns rättigheter scenkonsten för unga? Och hur kan vi arbeta konkret med dessa rättigheter - i repertoarval, arbetsprocesser och publiktilltal?
Möt Ada Berger, regissör, konstnärlig ledare för Unga Dramaten och Pernilla Leviner, docent i juridik, föreståndare för Barnrättscentrum, Stockholms universitet -
”Berättarteater är att berätta från hjärtat, till någon som är villig att lyssna.”
Vad utmärker berättande som konstform? Finns det några sceniska knep för att en berättelse ska nå fram?
Hur mycket får man egentligen ljuga när man berättar en historia?
Vilka berättartraditioner finns i vårt kulturarv? Och vad kom först: ordet eller berättelsen?
Möt Leif Stinnerbom, regissör och konstnärlig ledare för Västanå teater. -
Vad skiljer konstnärlig forskning från utforskande konst? Vad forskar de konstnärliga forskarna om - och hur?
Vilka metoder kan man använda sig av och vad händer med konsten när den blir forskning? Hur påverkar scenkonstnärlig forskning utbildningen och scenkonstbranschen?
Möt Kristina Hagström-Ståhl, regissör och professor i performativa konstarter vid Högskolan för scen och musik och PARSE (Platform for Artistic Research Sweden) vid Göteborgs universitet. -
Vad är andlighet - och finns den på teatern? Vad har kyrkan och teatern för gemensamma nämnare?
Hur har teatern historiskt gestaltat moraliska och existentiella frågor? Och vilken roll spelar andligheten för den samtida teatern?
Möt Lars Ring, teaterkritiker på Svenska Dagbladet. -
Vilken plats tar den nya tekniken inom scenkonsten? Hur påverkar den digitala tekniken dramaturgin och kommunikationen med publiken? Är ny teknik ett redskap för att nå barn och unga? Vilka konstnärliga utmaningar innebär tekniken för regissör och scenograf? Och vad säger skådespelarna?
Möt Sara Cronberg, regissör och konstnärlig ledare, Unga Malmö Stadsteater -
Cirka 230 amatörteaterföreningar är anslutna till Amatörteaterns riksförbund, men det finns ännu fler amatörteatrar. Inom amatörteaterns breda fält ryms skolteater, sommarspel, arbetarspel, studieförbundsteater, kyrkospel och mycket, mycket mer. Men vad förenar amatörteatern? Vad kan amatörteatern erbjuda deltagarna? Vad skiljer amatörer från professionella? Vilka förbindelser finns mellan amatörer och professionell teater? Och hur har amatörteaterns historia och status förändrats?
Möt Kent Hägglund, författare, drama- och teaterpedagog, lektor i pedagogik och amatörteaterentusiast. -
Vad kan humanitärteater vara? Vad kan konsten och skrattet ge barn, unga och vuxna i kris- och katastrofområden? Vad möjliggörs när vi får skratta tillsammans och varför är leken i våra liv livsviktig? Vilka tankar väcks i mötet med en publik som lever i flyktingläger och kriszoner? Hur kan erfarenheten tas vidare och hur blir man en biståndsaktivist och humanitärkonstnär?
Möt Pelle Hanaeus, skådespelare, regissör, pedagog; biståndsarbetare, aktivist och f.d. ordf. för Clowner utan gränser. -
Varför vill vi se skräck på teatern - och vad är vi rädda för? Går det att skrämma fram ett budskap? Har skräckteater en egen dramaturgi? Vilka blodiga trix bör man kunna om man spelar skräckteater? Och får man skrämmas hur mycket som helst - och vad gör man om publiken svimmar?
Möt Rikard Lekander, skådespelare, regissör, dramatiker och skräckteaterexpert, nu konstnärlig ledare för Örebro Länsteater -
Poeten och författaren Jila Mossaed, föddes i Teheran 1948, men tvingades fly till Sverige 1986. Hennes första diktsamling på svenska utkom 1997. Hon valdes in som ledamot i Svenska Akademien hösten 2018. Ett återkommande tema i hennes poesi är exilen. Regissören Rebecca Örtman har samarbetat med Jila Mossaed i Upprorets poet och EXIL - fria poeter på flykt. Möt Jila Mossaed i ett samtal om poesi och exil.
-
Vad utmärker en länsteater? Vilka utmaningar står länsteatrarna för - ekonomiskt, politiskt och personellt? Hur lägger man repertoar? Vilka samarbeten är viktiga? Och vad krävs av en länsteaterchef?
Möt Lisa Hugoson, teaterchef, Dalateatern. - Mostra di più