Episodi
-
I detta avsnitt står undervisning, betyg och bedömning enligt Gy25 på agendan. Karin Rådberg och Niklas Åkerblom träffar bedömningsexperten Anna Karlefjärd.
-
Teaser: Skolprat om GY25 by Skolprat
-
Episodi mancanti?
-
I detta avsnitt av Skolprat träffar Karin Rådberg och Niklas Åkerblom forskarna Agneta Grönlund och Håkan Löfgren för att lära sig mer om hur prestationer i skolan påverkar elevers emotioner och hälsa.
I detta avsnitt kretsar diskussionerna kring bland annat hur vi i skolan på ett medvetet sätt kan arbeta för att stärka positiva och förebygga negativa emotioner i samband med att bedömningar planeras och genomförs samt ges återkoppling på.
Vi tar även upp den stora frågan kring varför elevers emotioner, hälsa och sociala hållbarhet är så aktuella i skolan i dag. -
I detta avsnitt av Skolprat blickar Karin Rådberg och Niklas Åkerblom framåt och pratar om vad de ser fram emot under detta läsår och vad de vill lära sig mer om.
På listan står bland annat: känslor och lärande, grit, att arbeta för att nå sina drömmar, prestationer och emotioner, Gy25, hälsofrämjande och hållbar bedömning, skolans demokratiuppdrag, Pisa och en hel del sportreferenser.
Har du några ämnen, teman eller drömgäster som du vill ska vara med i Skolprat?
Kontakta oss på: [email protected] -
Läsårets första Skolprat gästas av språkläraren, föreläsaren, författaren och KTH-doktoranden Patricia Diaz. Samtalet handlar om ämnet på allas läppar - AI.
I det nya avsnittet av Skolprat tar poddvärdarna Karin Rådberg och Niklas Åkerblom med lyssnarna på en utforskande resa in i AI-världen tillsammans med KTH-doktoranden Patricia Diaz. Det blir ett spännande samtal om ämnet alla pratar om.
I diskussionen lyfts frågor kring hur vi i skolan kan använda oss av AI i planeringsarbetet och för att minska lärarnas arbetsbelastning samt hur vi kan ta hjälp av AI för att skapa en undervisning som ligger på rätt nivå. Men trion avhandlar också hur vi kan dra fördel av AI i bedömningsarbetet. Kan AI demokratisera skolan och vad behöver ske för att det ska bli en verklighet? Missa inte detta!
Här kan du läsa mer om Patricia Diaz
Här kan du lyssna på Patricias podcast På tal om lärande
Trevlig lyssning!
Skolprat finns där poddar finns!
Tveka inte att höra av dig till oss med dina funderingar och synpunkter: [email protected] -
Skolprat har träffat Patricia Diaz och pratat om hur man ska tänka kring AI i skolan.
-
Som traditionen bjuder - det är äntligen dags för ett nytt lärarprat.
Gymnasieläraren Cajsa Blekemo berättar om varför så många frågar om hennes yrkesval och om tre alldeles speciella människor, som påverkat hennes liv och hennes karriär.
Det har blivit dags för Skolprats tredje Lärarprat. De avsnitt där en lärare bjuds in för att på ett personligt sätt dela med sig av sina reflektioner kring skolan.
Den här gången gästas podden av Cajsa Blekemo från Kunskapsgymnasiet Globen. Hon är lärare i samhällskunskap, svenska och svenska som andra språk, och har det senaste året arbetat som biträdande rektor.
I det här avsnittet får vi följa med genom hennes egen skoltid och lyssna på när hon berättar om några av sina största förebilder. Samtidigt funderar hon kring varför hon själv blev lärare. En fråga hon i många sammanhang behöver svara på. Varför är det egentligen så, undrar Cajsa Blekemo? För hon kan inte tänka sig att detsamma gäller för en kommunikatör, en PT eller en AI development manager.
Trevlig lyssning!
Tveka inte att höra av dig till oss med dina funderingar och synpunkter: [email protected] -
De tilldelades Stora läspriset under bokmässan i Göteborg hösten 2023. Nu gästar tre medarbetare från Ekens skola Skolprat. Samtalet kretsar kring hur vi inspirerar framtidens läsare och tar dem med in i litteraturens magiska värld.
I det nya avsnittet av Skolprat tar poddvärdarna Karin Rådberg och Niklas Åkerblom med lyssnarna på en inspirerande resa. De utforskar samarbetet mellan pedagogerna Anna Persson, Hanna Forsberg och skolbibliotekarien Åsa Kullander från Ekens skola i Hammarby Sjöstad.
Samtalet leder rakt in i skolbibliotekets avgörande roll i att forma, bilda och inspirera framtidens läsare. Men också, inte minst, hur skolan kan skapa lärande för livet.
I höstas belönades Åsa Kullander och Ekens skolas svensklärare med det prestigefyllda Stora läspriset. En utmärkelse de fick för sitt engagemang i att främja läsning bland barn och unga. Pris delades ut av Lärarstiftelsen och Sällskapet för folkundervisningens befrämjande (SFUB) under Bokmässan, vilket understryker betydelsen av bildning och lärande för livet.
Trevlig lyssning! -
Samtal med tre läsproffs från Ekens skola, som mottog Stora läspriset på Bokmässan i Göteborg, för sitt arbete med att öka elevernas intresse för läsning och litteratur.
-
Petri Partanen, Inger Eriksson, Carolina Klüft och många fler.
Skolprats poddvärdar Karin Rådberg och Niklas Åkerblom summerar vad de hittills lärt sig under det här poddåret och delar med sig av konkreta tips från sina egna verksamheter.
Det har varit ett innehållsrikt poddår för Skolprat hittills. Eller kanske vi ska säga läsår, i och med att vi befinner oss i skolans värld? På listan står många intressanta och kloka samtal om exempelvis undervisningsutmaningar, barn och ungas hälsa, tips inför skolstarten och personliga reflektioner från läraren och specialpedagogen Helena Zenzén.
Karin Rådberg och Niklas Åkerblom reflekterar över de olika avsnitten och lyfter några av de perspektiv som belysts av gästerna i poddstudion.
Tillsammans försöker poddvärdarna sammanfatta, resonera och problematisera diskussionerna, där samtalet tar avstamp i konkreta exempel från skolvärlden. -
Innan sommaren frågade Skolprat lyssnarna vilka ämnen de ville lyfta i podden. Särskild begåvning blev det i särklass mest önskade. Därför bestämde sig poddvärdarna Karin Rådberg och Niklas Åkerblom för att bjuda in Caroline Snäckerström Sims till studion.
Hon är forskare vid Uppsala universitet och Högskolan i Gävle med inriktning mot just särskild begåvning.
Det blir ett intressant samtal med många kloka och lärorika reflektioner från alla i trion. I avsnittet diskuterar de bland annat vad särskild begåvning innebär, varför det inte är en diagnos och hur skolan kan arbeta för att skapa motivation för den här elevgruppen.
Caroline Snäckerström Sim är tidigare gymnasielärare och har jobbat som adjunkt vid lärarutbildningen samt som utbildare inom särskild begåvning.
Trevlig lyssning!
Vill du lära dig mer om särskild begåvning?
Här hittar du Carolines avhandling.
Här hittar du boken Särskild begåvning i praktik och forskning som Caroline är redaktör för.
Här hittar du Skolverkets material om särskilt begåvade elever -
Efter önskemål från lyssnarna tar sig poddvärdarna Karin Rådberg och Niklas Åkerblom an det omdiskuterade ämnet särskild begåvning. Till poddstudion har de bjudit in gästen Caroline Snäckerström Sims. Hon har skrivit en avhandling i ämnet och bjuder på många intressanta infallsvinklar. Lyssna på teasern och missa inte detta engagerande avsnitt!
-
Nu är det här! Vårens första avsnitt av Skolprat.
OS- och VM-guldmedaljören Carolina Klüft, idag verksamhetschef på Generation Pep, är gäst. Tillsammans med poddvärdarna Karin Rådberg och Niklas Åkerblom djupdyker hon i hur skolan kan bidra till en bättre hälsa bland barn och unga.
Vårterminen har dragit igång och naturligtvis också en ny poddtermin för Skolprat. Årets första gäst, OS- och VM-guldmedaljören Carolina Klüft, finns i många svenskars hjärtan. Idag är hon verksamhetschef på Generation Pep och har kommit till poddstudion för att prata om barns och ungas hälsa.
Diskussionerna kretsar bland annat kring rörelse och hur samhället på olika sätt kan bidra till en ökad aktiv och hälsosam livsstil bland unga. Att vi inte kan ansluta oss till det Carolina Klüft kallar ”nånannanismen”, där ansvaret alltid ligger hos någon annan. Så vad är skolans roll, hur kan vi få barn och unga att röra på sig mer och hur kan vi jobba med skolmaten för att skapa en bättre måltidsupplevelse för eleverna. Om detta och mycket annat handlar vårens första avsnitt av Skolprat.
Läs mer här på Generation Peps hemsida.
https://generationpep.se -
Skolprats sista avsnitt för terminen är här. Pedagogikprofessorn Inger Eriksson, universitetslektorn Ann-Sofie Jägerskog och forskarstudenten Sebastian Björnhammer gästar poddstudion för att prata om undervisningsutmaningar - och hur vi kan identifiera dessa.
Under flera år har trion jobbat fram ett verktyg som ska ge lärare stöd i arbetet med att identifiera vad som är en undervisningsutmaning inom ett specifikt ämne. Samtidigt ska verktyget också möjliggöra en ömsesidig top down-driven skolutveckling, där lärare ansvarar för planeringen av undervisningsinnehållet.
Inger Eriksson är professor i pedagogik med inriktning mot lärande och läroplansteori och docent i didaktik vid Stockholms universitet.
Ann-Sofie Jägerskog arbetar som studierektor, lektor och forskare på institutionen för ämnesdidaktik vid Stockholms universitet.
Sebastian Björnhammer är forskarstuderande, ingår i den ämnesdidaktiska forskarskolan vid Stockholms universitet och arbetar som projekt- och utvecklingsledare på Kunskapsskolan.
Här kan du läsa mer om kartläggningsverktyget.
Här hittar du mallar i flera olika ämnen.
God jul och Gott nytt år önskar Skolprat! -
I det här avsnittet berättar Inger Eriksson, Ann-Sofie Jägerskog och Sebastian Björnhammer om det nya kartläggningsredskapet som ska hjälpa till att identifiera undervisningsutmaningar i skolan.
-
Lyssna på ett spännande och dynamiskt samtal med många intressanta infallsvinklar. För vad innebär en bra elevhälsa, vad står det egentligen i skollagen, vilka på skolan ska jobba med elevhälsan och var börjar elevhälsoarbetet? Skolprat med utbildningschef för rektorsprogrammet på Stockholms universitet, Pia Skott, får du inte missa.
-
I nya avsnittet av Skolprat gästar Pia Skott, utbildningschef för rektorsprogrammet på Stockholms universitet, Skolprat. Tillsammans med poddvärdarna Karin Rådberg Och Niklas Åkerblom diskuterar hon ämnet elevhälsa.
-
Snart släpper vi Skolprats andra lärarprat. Alltså de avsnitt där vi låter lärare dela med sig av sitt liv och sina berättelser. Helena Zenzén är SO-lärare, specialpedagog och arbetslagsledare. I avsnittet får du följa med när hon kraschar ett bröllop. Och så berättar hon varför hon inte vill ha en skola där eleverna får lära sig att sitta ner och vara tysta. Hela avsnittet kommer inom kort.
- Mostra di più