Episodi
-
När Nvidias vd Jensen Huang spådde att kvantdatorer var 30 år bort, föll världens kvantbolag med 40 procent. Men vad vet vi egentligen om den mystiska tekniken som kan förstöra hela internet, revolutionera läkemedelsbranschen och leverera miljontals paket i minuten?
Vi ställer en mycket enkel fråga till två av Sveriges främsta kvantforskare: Vad är det här egentligen? -
152 obligationer, noterade i åtta valutor, under sju olika lagstiftningar. Hundra miljarder dollar, hundratusentals italienska pensionärer, och ett beslagtaget tremastigt skepp. Det här är historien om världshistoriens sämst skötta skuld, och hur den skapade dagens Argentina.
-
Episodi mancanti?
-
Det började som enkla vete-depåer. I dag gömmer världens superrika konst, vin och guld för hundratals miljarder dollar i dem. Vi besöker en frihamn: en parallell värld som möjliggör handel, men som också blivit en hub för miljardärers mer ljusskygga verksamhet.
-
Från att ha varit det enda som räknades, blev "vinst" plötsligt sekundärt. Från stålverk till Nasdaq och ljudbokstjänster – vad var det som gjorde att vi slutade titta på det som tidigare var det absolut viktigaste: den sista raden?
-
På 700 år hände det väldigt lite med tekniken pengar. De senaste 30 åren har väldigt mycket hänt, och ekonomiprofessorn Richard Holden tror att det kan vända upp och ner på våra demokratier. För vad händer när storföretagen bestämmer sig för att bli centralbanker?
-
På ett sätt är det lätt att förstå varför Bitcoin nu rusar i värde. Donald Trump har valts till president, och lovat att göra USA till världens kryptovalutacentrum.
Det här är en annan historia: Om några av världens mäktigaste personer, om ideologi, och om kampen om internet, -
Det är upprorsstämning på Södra Älvsborgs sjukhus, där det nya patientsystemet "Millennium" har införts, och sedan omedelbart rullats tillbaka. Efter en upphandling, och en lång utvecklingsperiod, har det visat sig att systemet inte var det minsta anpassat för verkligheten.
Om det låter bekant, så är det för att samma sak har hänt förut. I Stockholms skolor, där det en dag landade en app som fick föräldrarna att ångra att de skaffat barn. -
Till slut kom beskedet: Northvolt ska genomgå en rekonstruktion och Peter Carlsson avgår som vd. I månader har det spekulerats om batteritillverkarens finansiering, skuldsättning och framtid, men fortfarande finns en grundläggande fråga, som ingen verkar kunna svara på: Varför byggs det inte tillräckligt med batterier?
Svaret finns i en industrihistoria, som börjar långt ifrån Skellefteå. -
Vad händer när maskiner har tid med oss, men människor inte har det? Vi är på Klarna för att se AI-revolutionen på nära håll och möts av Sebastian Siematkowski i en tröja han aldrig haft på sig. Samtidigt fruktar Allison Pugh en framtid där vi får palliativ vård av en dator. Allt kokar ner till frågan: borde AI ta våra jobb?
Kontakt: [email protected] -
Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.
-
Den nya ekonomin är en podd om dagens och framtidens pengar. Vi står på tröskeln till en ny ekonomisk verklighet, med AI, en ny industri, och miljardärer mäktigare än nationalstater. Allt hänger ihop. Vi kallar det "den nya ekonomin."