Episodi
-
I 40 år har frågan om ekonomisk demokrati varit avförd från den politiska dagordningen. Men idén om att de som jobbar ska ha makt över sina jobb och kanske äga dem har långsamt växt i betydelse. I veckans avsnitt av Starta pressarna pratar vi om den idén med Patrik Witkowsky – författare till boken ”Vi kan styra oss själva” och en av grundarna till Centrum för personalägande.
Medverkande: Patrik Witkowsky, Elfva Barrio (S-studenter), Sixten Engqvist & Daniel Suhonen.
-
Sverige är det land i världen där priset på bostäder har ökat mest i förhållande till inkomsterna. Priset för en genomsnittlig lägenhet på 50 kvadrat i Stockholm har ökat från 2,5 årslöner 1999 till 12 årslöner idag. Att komma in på bostadsmarknaden är numera en avlägsen dröm för den som inte har rika föräldrar. Hur gick bostäder från att en gång i tiden vara en mänsklig rättighet till att bli en pengamaskin för storbankerna? Och vad gör det med vårt samhälle?
Starta pressarna möter Andreas Cervenka, aktuell med boken ”Fuskbygget”.
-
Episodi mancanti?
-
Malmö framstår som en stad med ett starkt symbolvärde. För vissa, en symbol för fungerande mångfald, för andra en symbol för ojämlikhet och klasskillnader. I delar av borgerligheten verkar Malmö har blivit ett rött skynke. Man beskriver staden som beroende av rikare kommuners pengar. Man har i perioder porträtterat staden som närmast laglöst, där myndigheterna har gett efter för klanerna och anarki råder. Vad beror detta på Starta pressarna synar Malmö med hjälp av kommunstyrelsens
ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Medverkande: Katrin Stjernfeldt Jammeh, Niklas Altermark & Daniel Suhonen.
Spelades in den 15 oktober i ABF-huset i Malmö.
-
Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet relativt bekvämt. Hur kunde det bli så? Vilka misstag gjorde Demokraterna och Kamala Harris? Och kan Sverige lära sig något av resultatet?
I veckans avsnitt av Starta pressarna analyserar vi resultatet
och valstrategierna, samt politiken som bäddade för en Trump-seger.
Medverkande: Enna Gerin, Max Jerneck och Daniel Suhonen.
-
Sin blodiga utrikespolitik till trots har Joe Biden haft en förhållandevis progressiv politik på hemmaplan. Han har fört en finanspolitik för full sysselsättning och en industripolitik för klimatomställning, med stora investeringar i gröna industrier. Idag pratar vi om Bidenomics. Vad är Bidens ekonomiska program? Hur kan det påverka valet? Och vad händer med det om Trump vinner?
Medverkande
Daniel Suhonen, chef Katalys
Jonas Algers, doktorand i Miljö- och energisystem, Lunds tekniska högskola
Max Jerneck, utredare Katalys
-
Joe Bidens satsningar på klimatinvesteringar har lett till en explosion av investeringar i ny grön teknik. I detta extra-avsnitt av Starta Pressarna intervjuar Max Jerneck journalisten Robinson Meyer på Heat Map News om Demokraternas klimatpolitik
Medverkande
Max Jerneck, utredare Katalys
Robinson Meyer, journalist på Heat Map News
-
Socialdemokraterna och Moderaterna har enats om ett balansmål för kommande decennium. Är reformerna inställda därmed eller finns möjligheter att genomföra stora reformer ändå? Hur ska sossarna vinna valet? Hur ser strategin ut?
Medverkande:
Mikael Damberg, finanspolitisk talesperson för Socialdemokraterna och tidigare finansminister.
Max Jerneck, utredare Katalys.
Daniel Suhonen, chef Katalys.
-
Riksdagens översyn av det finanspolitiska ramverket hade kunnat bli en nystart för Sverige. Med ett underskottsmål hade vi kunnat låna till viktiga investeringar, som inte hade behövt konkurrera med välfärden om pengar. Ekonomer från höger till vänster tyckte att det var dags, liksom såväl LO som Svenskt Näringsliv. Men så blev det inte. Socialdemokraterna och Moderaterna enades om ett balansmål.
Vad händer nu med alla investeringar som måste göras? Vad händer med Socialdemokraternas förnyelsearbete? Och vad ska de nu göra för att vinna valet 2026?
Elinor Odeberg och Vilgot Österlund från tankesmedjan Arena Idé har tagit fram ett förslag på hur ett nytt ramverk borde se ut. Vi diskuterar deras förslag i detta extraavsnitt av Starta pressarna, världens största podd om det finanspolitiska ramverket.
-
I detta avsnitt blir det en historisk utflykt i Starta Pressarna, till 1970-talet – årtiondet då allting gick snett. Den tidens kriser och inflation brukar användas som argument för att socialdemokrati inte fungerar. När man vill försvara nuvarande ordning med ett finanspolitiskt ramverk, en oberoende Riksbank, och att staten inte ska lägga sig i vad näringslivet
gör, hänvisas ofta till både 1970-talet och 1990-talet som skräckexempel på hur illa det
kan gå när politikerna lägger näsan i blöt. Men vad var det som hände
egentligen?
Medverkande: Elisabeth Lindberg, Max Jerneck, Niklas Altermark och Daniel Suhonen
-
Specialavsnitt om det finanspolitiska ramverket.
Nu är riksdagsmajoriteten överens om ett nytt dumsnålt ramverk. Precis det vi på Katalys och Starta pressarna fruktat. Hur gick det till? Vad innebär det för Sverige? Kommer den socialdemokratiska rörelsen kunna resa sig efter att ha blivit överkörd av sin egen partiledning?
Medverkande: Enna Gerin, Max Jerneck och Daniel Suhonen.
-
Northvolt står på randen till konkurs. Trots 150 miljarder i kapital har produktionen knappt kommit igång. Det är ett enormt för fiasko för svensk klimatpolitik, och även för EU:s plan på att bygga upp en egen batteriindustri. Vad var de som gick snett? Och finns det något som går att rädda?
Starta pressarna gästas av Peter Benson, chefredaktör för Affärsvärlden, och Jonas Algers, doktorand i Miljö- och energisystem vid Lunds tekniska högskola.
Leder samtalet gör Daniel Suhonen.
-
Specialavsnitt | När vi ändå hade Lars Calmfors och Per Molander i studion passade vi på att prata lite extra om Starta pressarnas favoritfråga: det finanspolitiska ramverket. Hur mycket kan och bör Sverige låna till investeringar?
Lars Calmfors är professor emeritus vid IIES och forskare vid IFN. Per Molander är författare och debattör med ett långt förflutet i finansdepartement och myndighetssverige. Han skrev nyligen en remiss om Riksbankens roll till Långtidsutredningen åt Institutet för framtidsstudier.
Leder samtalet gör Daniel Suhonen tillsammans med Katalys samhällsekonomiske utredare Max Jerneck.
-
Lars Calmfors och Per Molander gästar Starta pressarna för att diskutera finanspolitik och penningpolitik – och balansen dem emellan.
Vilken roll bör finanspolitiken ha? Och har Riksbankens och penningpolitikens roll blivit för stor? Bör finanspolitiken återupprättas och vad innebär det i så fall för Riksbanken?
Lars Calmfors är professor emeritus vid IIES och forskare vid IFN. Per Molander är författare och debattör med ett långt förflutet i finansdepartement och myndighetssverige- Han skrev en remiss om Riksbankens roll till
Långtidsutredningen åt Institutet för framtidsstudier.
Leder samtalet gör Daniel Suhonen tillsammans med Katalys samhällsekonomiske utredare Max Jerneck.
-
Bokbranschen är i förändring. Ljudböckerna tar allt mer mark och marken gungar under den traditionella boken. Idag pratar vi förlagsekonomi. Vad bör göras för att ge litteraturen en fast ekonomisk grund att stå på? Är det dags för fasta bokpriser nu?
Medverkande:
Pelle Andersson, förlagschef Ordfront.
Daniel Sandström, litterär chef och förläggare på Albert Bonniers förlag.
Anja Gatu, ordförande Författarförbundet.
Daniel Suhonen, chef Katalys.
Liveinspelning av Starta pressarna från Bokmässan i Göteborg.
-
Vad har egentligen hänt med Finanspolitiska rådets analyser? Från att i decennier föreslagit åtstramning och avregleringar låter idag rådets analyser som ljuv musik för Starta pressarna. Rådets ordförande Lars Heikensten har gått från kanslihushöger på 1980-talet till att idag kritisera den borgerliga regeringen.
Lars Heikensten intervjuas av Daniel Suhonen. Vem är han och hur ser han på Sveriges ekonomi?
-
Regeringen och Elisabeth Svantesson har presenterat budgeten för 2025. Nästan hälften av reformutrymmet, 27 miljarder, går till skattesänkningar. Framförallt till höginkomsttagare.
Samtidigt får välfärden som redan går på knäna ett blygsamt tillskott på 7,5 miljarder. Detta trots att SKR larmat om underskott redan i år på 20 miljarder.
I Starta pressarnas budgetspecial gästas Daniel Suhonen av två chefsekonomer, Elinor Odeberg från Arena Idé, och Sven-Olov Daunfeldt, från Svenskt Näringsliv
-
Klimatfrågan är ett existentiellt hot mot mänskligheten och livet på jorden så som vi känner det. Det innebär också stora delar ekonomi, fördelningsfrågor och ingenjörskonst. Att lösa denna uppgift borde vara heroisk, sexig och glädjefylld. Ändå har partiet för de gröna frågorna, Miljöpartiet haft svårt sista åren att komma igenom bruset.
Janine Alm Ericson, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet gästar Starta pressarna. Hon intervjuas av Daniel Suhonen.
Vad vilja Miljöpartiet med ekonomin?
-
Hur har den svenska samhällsekonomin förändrats sedan 90-talet?
Hur hänger den finansialisering som skett ihop med den skenande ekonomiska ojämlikheten? För har verkligen alla fått det bättre de sista decennierna?
Detta diskuterar Daniel Suhonen med Markus Kallifatides, ekonom, forskare, riksdagsledamot och ordförande i Sveriges och kanske Skandinaviens största socialdemokratiska förening, Reformisterna.
Kommer sossarna orka släppa 90-talstraumat nu?
-
Säsongspremiär av Starta Pressarna. Daniel Suhonen samtalar med Timbros vd P.M. Nilsson om det politiska läget och om hur högern kan fortsätta försvara nyliberalismen. Dessutom om vilka åtgärder som är viktigast för klimatet och om han tror att borgerligheten kommer ångra samarbetet med Sverigedemokraterna.
-
Magdalena Andersson har angett en ny riktning för Socialdemokraterna med ett linjetal om att ta tillbaka makten över välfärden. Och så har hon satt rörelsen i arbete med att ta fram en ny socialdemokratisk samhällsanalys. Hon blev Sveriges första kvinnliga statsminister – och nog är rätt sugen på att återkomma i den rollen. Dessförinnan var hon finansminister och ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna. Hon är berömd för att spara i ladorna. Men kan hon bygga lador? Hur ska hon få råd med framtidens investeringar?
Idag möter Daniel Suhonen och Starta pressarna Socialdemokraternas partiordförande Magdalena
Andersson i en rak intervju.
- Mostra di più