Episodi

  • Krig och fred och kärlek. Alla är de eviga teman för film och tv. Men ibland är själva tillfället det som verkligen skapar magin. Och vad kan väl vara mer magiskt än att springa med matbord mellan sol och regn, leka att man ska akta sig för en påhittad björn och bli riktigt på lyset mitt på blanka dagen.
    Javisst, i säsongens sista ”Tv-kollen” blir det midsommarspecial – perfekt för er som är lite dagen efter och kanske våndas över vad som egentligen hände på midsommarafton. För i filmens värld skildras alltid midsommar som ett stålbad av ångest, familjebråk, skilsmässor, otroheter och hejdlös fylla.
    Som i Netflixserien ”Midsommarnatt” som Tove Norström har sett, dagen till ära. Andreas Hörmark funderar över amerikanernas ständiga exotifiering av Sverige och svenska högtider – och minns snacket kring skräckfilmen ”Midsommar” samt hur Ingmar Bergmans ”Sommaren med Monika” hjälpte till att sätta snuskstämpel på oss.
    Titlar som nämns i avsnittet:”Midsommar” (Amazon Prime, Viaplay)”Hon dansade en sommar” (Cineasterna, Triart Play)”Sommaren med Monika” (Netflix, Cineasterna, Draken Film)”Taxi driver” (vod)”Midsommarnatt” (Netflix)”Hacks” (Max)”Too heavy for you” (SVT Play)
    Producent: Olivia SandellAnsvarig utgivare: Lisa Irenius

  • Inte så många serier har gjorts om brevbärare eller revisorer. Men desto fler om juridikens ryttare – advokaterna. Med SVT:s ”Advokater” och Apple TV+:s ”Presumed innocent” som färska exempel, är det lätt att undra vad det är som fascinerar oss så med bokstavliga paragrafryttare, och är det rimligt att ordvrängeri kan vara så ödesbestämmande?
    ”Presumed innocent”, med Jake Gyllenhaal i huvudrollen, är en remake på originalfilmen från 1990. Tove Norström och Andreas Hörmark diskuterar på vilka sätt filmen har behövt fräschas upp.
    Tove rankar också sina favoriter vad gäller tv-serier med advokattema. Andreas är orolig över att Taylor Swift gjort sig skyldig till en till ”American pie”-films skapelse.
    Titlar som nämns i avsnittet:”Practical magic” (vod)”American pie” (vod)”Presumed innocent” (serie, Apple TV+)”Presumed innocent” (film, vod)”Advokater” (SVT Play)”Ally McBeal” (Disney+)”How I met your mother” (Disney+, Netflix)
    Producent: Olivia SandellAnsvarig utgivare: Lisa Irenius

  • Episodi mancanti?

    Fai clic qui per aggiornare il feed.

  • Så länge människan har legat har hon också legat snett. Och så länge hon legat snett har tankar om fenomenet otrohet snurrat.
    I kölvattnet av den stora skandalen kring den kontroversiella mötesplatsen Ashley Madison, kan man lätt undra - är det rimligt att göra industri av människans svagheter? Eller är det moralistiskt i sig att ens betrakta otrohet som en svaghet?
    Netflixdokumentären ”Ashley Madison: Sex, lies and scandal” handlar om hur otrohetssajten Ashley Madison blev gigantisk – och sedan utsattes för en hackerattack som hängde ut 32 miljoner medlemmar, som förstås inte gärna stoltserade med sitt vänsterprassel. Tove Norström funderar på om det är extra cyniskt att planera sin otrohet på en sajt snarare än att den bara händer. Andreas Hörmark minns kultursidornas otrohetsdebatt från i fjol.
    Titlar som nämns i avsnittet:”Katten Gustaf” (biofilm)”Johan Falk” (Tele2 Play)”Ashley Madison: Sex, lies and scandals” (Netflix) ”Vänner” (Max)”Ambulance” (Netflix)”How to rob a bank” (Netflix)
    Producent: Olivia Sandell Ansvarig utgivare: Lisa Irenius

  • Är unga tjejer med psykiska problem det nya heta? Ja, i alla fall om man frågar Netflix som i veckan publicerar två titlar på detta ämne. Men vad är det med ungdomen som gör att alla generationer intresserar sig för den? Och hur mycket nytt kan man egentligen utvinna ur den?
    Detta är frågor som veckans Tv-kollen ställer sig när de sett två saker med ungdomstema. Andreas Hörmark har sett Sigge Eklunds ”En del av dig” och blockeras en aning av Zara Larsson. Tove Norström funderar kring vad som lockar i sektlivet efter den true crime-aktiga dokumentären ”Dancing for the devil. The 7M Tiktok cult” – där en dotter överger sin familj för en frikyrklig influencergrupp.
    Titlar som nämns i avsnittet:”Furiosa – A Mad Max Story””Gift vid första ögonkastet””En del av dig” ”Dancing for the devil. The 7M Tiktok cult” ”Eric (Netflix)”Boiling point” (SVT Play)
    Producerat av: Olivia SandellAnsvarig utgivare: Lisa Irenius

  • Joaquin Phoenix har gjort det. Jonah Hill har gjort det. Nicolas Cage och Larry David också. Men när Jennifer Lopez gör film om sig själv med sig själv i huvudrollen är det något som skaver. Hennes ”This is me... now: A love story” som hon både producerat och finansierat själv är en musikvideo, en romantisk komedi och actionfilm, på en gång. Men var går egentligen gränsen för när att spela sig själv på film slutar vara spännande konst och i stället blir ett pinigt varumärkesarbete?
    Jennifer Lopez är dessutom aktuell med den nya science fiction-filmen ”Atlas” som kretsar kring farorna med AI. Men vad vill den egentligen säga om utvecklingen?
    I veckans Tv-kollen fördjupar sig Andreas Hörmark och Tove Norström i fenomenet Jennifer Lopez.
    Titlar som nämns i avsnittet:”Atlas” (Netflix)”This is me... now: A love story” (Amazon Prime)”I’m still here” (Draken film, vod)”Marry me” (Netflix)”The unbearable weight of massive talent” (Viaplay)”Curb your enthusiasm” (Max)”Stutz” (Netflix)”The island” (SVT Play)”Bodies, bodies, bodies” (Netflix)
    Producent: Olivia SandellAnsvarig utgivare: Lisa Irenius

  • Vad kan vara förargligt med societetsmänniskor som åtnjuter lite snusk på sina lemonaddränkta picknickar?
    Ja, massor ska det visa sig – för i uppsnacket inför tredje säsongen av ”Bridgerton” blir det uppenbart att till och med maskerad-tv omgärdas av massa otydliga regler.
    Netflix braksuccé har nämligen hyllats för sin så kallade ”färgblinda rollbesättning” – det vill säga att rollerna fördelats utan att etnicitet ingått som en variabel i beslutet – och för sina ångande sexscener som äntligen gett regency-genrens kvinnor agens.
    Men serien har också kritiserats för samma saker. Tove Norström och Andreas Hörmark djupdyker i debatterna som omgärdat serien.
    Titlar som nämns i avsnittet:”Love undercover” (TV4 Play)”Eurovision song contest” (SVT Play)”Bridgerton 3” ( Netflix)”Inglourious basterds” (Amazon Prime)”Once upon a time in Hollywood” (Viaplay)”Gossip girl” (Netflix, HBO Max)”Fleishman is in trouble” (SVT Play)”Ett hjärta är alltid rött (SVT Play)
    Producent: Olivia Sandell Ansvarig utgivare: Lisa Irenius

  • Skulle du ta en livsfarlig rysk drog för att få bölder och bli känd? Ja, att sälja eller att inte sälja sin kropp och själ för en flisa berömmelse är SvD Tv-kollens stora dilemma denna vecka.
    Andreas Hörmark och Tove Norström har nämligen sett två filmer av den norska regissören Kristoffer Borgli, vars filmer ”Sick of myself” och ”Dream scenario” båda ställer frågor om kändisskap och om att ”go viral” i sociala medier-eran.
    Tove Norström bjuder dessutom på en lista över de grövsta lögnerna influerare dragit för att bli uppmärksammade.
    Titlar som nämns i avsnittet:”Whateverest” (Youtube, bland annat)”Sick of myself” (SVT Play)”Dream scenario” (vod)”The roast on Tom Brady” (Netflix)”Hollywood con queen” (Apple TV+)
    Producent: Joanna GóreckaAnsvarig utgivare: Lisa Irenius

  • Vad har Facebook, Barbie, ostbågar, Nike-dojjor och Tetris gemensamt? Jo, de har alla blivit stoff till stora Hollywoodproduktioner. När nu Jerry Seinfeld gjort en film om den syltfyllda frukostfavoriten Pop-tarts är det lätt att undra: hur många varumärkesfilmer orkar vi med egentligen?
    Tove Norström tycker att filmen, som heter ”Unfrosted – The Pop-tart story” och visas på Netflix, lyckas med konstycket att inte vara rolig alls, trots att den samlat en hel hög av USA:s roligaste människor. Andreas Hörmark har sett svenska Amazon Prime-serien ”Sthlm blackout” med bland andra Jerka Johansson, och gläds åt att journalister äntligen får vara hjältarna i en deckarserie.
    Titlar som nämns i avsnittet: ”Bluey” (SVT Play)”Unfrosted – The Pop-tarts story” (Netflix)”Sthlm blackout” (Amazon Prime Video)”While we’re young” (SVT Play)”Such brave girls” (SVT Play)
    Producent: Joanna GóreckaAnsvarit utgivare: Lisa Irenius

  • Vad har djurcentrerad slow-tv och Netflix nya thrillerdrama gemensamt? Jo, de är båda lågintensiv tv-underhållning som båda innefattar stalking.
    Tove Norström har sett omsusade och verklighetsbaserade ”Baby reindeer”, vars huvudperson Donny tar emot 41 071 mejl, 350 timmar röstmeddelanden och 106 sidor brev av en kvinna han bjudit på en kopp te. Trots att alla varningsklockor ringt väldigt länge kan polisen inte göra något om inte några konkreta hot yttras – har juridiken svårt att hänga med?
    Andreas Hörmark har själv stalkat en hel djurart, via SVT:s kameror i ”Den stora älgvandringen”. Varför gillar vi detta otroligt långsamma program, där inte ens några älgjägare skymtas? Och varför är tyskar så besatta av Sverige och älgar? Det – och ”Binge eller blä” – i veckans SvD Tv-kollen.
    Titlar som nämns i programmet: ”Civil war” (biofilm)”Baby reindeer” (Netflix)”Den stora älgvandringen” (SVT Play)”Jana – marked for life” (Amazon Prime Video)”Veckans snackisar” (SVT Play)
    Producent: Joanna GóreckaAnsvarig utgivare: Lisa Irenius

  • Vad har djurcentrerad slow-tv och Netflix nya thrillerdrama gemensamt? Jo, de är båda lågintensiv tv-underhållning som båda innefattar stalking.
    Tove Norström har sett omsusade och verklighetsbaserade ”Baby reindeer”, vars huvudperson Donny tar emot 41 071 mejl, 350 timmar röstmeddelanden och 106 sidor brev av en kvinna han bjudit på en kopp te. Trots att alla varningsklockor ringt väldigt länge kan polisen inte göra något om inte några konkreta hot yttras – har juridiken svårt att hänga med?
    Andreas Hörmark har själv stalkat en hel djurart, via SVT:s kameror i ”Den stora älgvandringen”. Varför gillar vi detta otroligt långsamma program, där inte ens några älgjägare skymtas? Och varför är tyskar så besatta av Sverige och älgar? Det – och ”Binge eller blä” – i veckans SvD Tv-kollen.
    Titlar som nämns i programmet: ”Civil war” (biofilm)”Baby reindeer” (Netflix)”Den stora älgvandringen” (SVT Play)”Jana – marked for life” (Amazon Prime Video)”Veckans snackisar” (SVT Play)
    Producent: Joanna GóreckaAnsvarig utgivare: Lisa Irenius

  • Denna vecka har SvD Tv-kollen fördjupat sig i två tv-serier som vid första anblick inte har så mycket gemensamt. Tove Norström har sett HBO:s ”The Sympathizer” och diskuterar hur serien leker med schablonen av den osköna vita mannen. Dessutom håller hon ett hyllningstal till hjältarna på A24.
    Andreas Hörmark berättar om sina funderingar kring att bli spermadonator apropå Viaplays nya serie ”Allt och Eva”, vars huvudperson (Tuva Novotny) bestämmer sig för att skaffa barn på egen hand. Samtidigt tänker han på de låga födelsetalen i Sverige – och undrar om inte det faktum att familjeliv alltid är så hemskt på tv är en faktor till att den biologiska klockan stannat.
    Titlar som nämns i avsnittet:”The fall guy”, Biofilm”Allt och Eva” (Viaplay)”Close encounter cold Open” (SNL-sketch)”The sympathizer” (HBO Max)”Beef” (Netflix)”Baby reindeer” (Netflix)”Smärtpunkten” (SVT/SVT Play)
    Producent: Joanna Górecka Ansvarig utgivare: Lisa Irenius

  • Vad är egentligen det oförklarliga som har hänt i Gullspång enligt dokumentären ”Miraklet i Gullspång”? De två norska systrar filmen kretsar kring ser gång på gång tecken från Gud, inte minst när de plötsligt springer på en kvinna på pricken lik deras döda storasyster. Vem är det egentligen? Är det en okänd tvillingsyster? Och hur dog den äldre systern?
    Även om ”verkligheten ofta är mer skruvad än påhittade historier”, som regissören Maria Fredriksson uttrycker det i en intervju med Aftonbladet, hindrar inte det internet från att koka av frustration över bristen på svar. Tv-kollen gör sitt bästa för att nysta i det hela, men drabbas av samma huvudvärk som dem på Flashback.
    Tove Norström och Andreas Hörmark har också sett deckaren ”Sugar” på Apple TV+, och Tove undrar hur något som egentligen är så svajigt kan vara så bra.
    Titlar som nämns i avsnittet:”Masked singer Sverige” (TV4 Play)”Miraklet i Gullspång” (SVT Play)”Sugar” (Apple TV+)”From” (Netflix)”Herr talman” (SVT Play)
    Producent: Joanna Gorécka Ansvarig utgivare: Lisa Irenius

  • Sexism, rasism, ruttna arbetsförhållanden och rena pedofila övergrepp är inte saker man gärna förknippar barnprogram med, men efter att före detta barnskådespelare berättat om sin tid på Nickelodeon är känslan verkligen: ”childhood ruined”. SvD Tv-kollen har sett Discoverys dokumentärserie ”Quiet on set – The dark side of kids TV”, vars vittnesmål minst sagt lämnar en dålig eftersmak. Dessutom väcker den en hel del frågor. Var är alla föräldrar när barnen far illa? Och hur långt får man pusha sitt barn för att det ska nå framgång?Dessutom har Tv-kollen tagit del av återföreningsavsnitten av ”Gift vid första ögonkastet” och delar med sig av några goda relationsråd.Titlar som nämns i avsnittet:”Gift vid första ögonkastet – Den stora återträffen” (SVT Play)”Quiet on set – The dark side of kids TV” (Discovery+/HBO Max)”Ripley” (Netflix)”The beautiful game” (Netflix)Producent: Joanna Górecka (Filt) Ansvarig utgivare: Lisa Irenius

  • Vad har ett gäng unga killar från Nacka och välputsade kvinnor från Calabasas gemensamt egentligen? Ja, förutom en trogen fanbase så har både hiphopgruppen Hov1 och familjen Kardashian nu varsin högaktuell dokumentär tillägnad sig.
    ”Imperiet Kardashian” på SVT Play försöker gå till botten med hur realityfamiljen blev så stor, vad som drivit den och vilket avtryck den egentligen gjort i samtiden. Tove Norström funderar kring konceptet ”att vara känd för att vara känd”.
    I ”Hov1 4-ever” går huvudpersonerna mest runt utan tröja och röker cigaretter – och får Andreas Hörmark att ta tillbaka förra veckans uttalande om att han älskar ”män i grupp”. Dessutom: Storserien om Jesus, SVT Plays Abba-hyllning och såklart Binge eller blä.
    Titlar som nämns i avsnittet:”The chosen” (Netflix)”Thank you for the music” (SVT Play)”Imperiet Kardashian” (SVT Play)”Keeping up with the Kardashians” (Netflix, Amazon Prime)”Hov1 4-ever” (Netflix)”Sagan om Bolaget” (SVT Play)”Road house” (Amazon Prime)
    Producent: Joanna Górecka. Ansvarig utgivare: Lisa Irenius

  • Skitsnack, manipulation och jakten på social status är en vanlig tematik för kvinnor på film. Men varför är tjejers krigföring psykologisk när killarnas är våldsam eller ekonomisk?SvD Tv-kollen har sett både den aktuella serien ”Palm Royale”, en pastellrosa historia om en luxuös klubb för hemmafruar i Palm Beach på 60-talet, och nyinspelningen av ”Mean girls” – där de klassiska high school-mobbarna fått nya, moderna skrudar. Andreas Hörmark reder ut vad en ”mean girl” egentligen är, och frågar sig varifrån idén om att tjejer ”inte kan leka tre” kommer ifrån. Tove Norström undrar varför vi trots allt gillar tropen med den elaka tjejen så mycket – och hittar svaret i vetenskapens värld. Titlar som nämns i avsnittet:”Planet Earth 3" (SVT Play)”Palm Royale” (Apple TV+)”Mean girls” (2004) (Viaplay, Netflix)”Mean girls” (2024) (vod)”The breakfast club” (1985) (Sky Showtime, vod)”Catfight. Nidbilder av kvinnor i grupp” (bok) ”Komiker utan gränser” (SVT Play)”Oppenheimer” (Sky Showtime, vod)Producent: Joanna Górecka (Filt) Ansvarig utgivare: Lisa Irenius

  • Rocco Siffredi – en kantstött italiensk porrhingst – och Taylor Swift – en all-American tråkmåns som eventuellt kan komma att avgöra det amerikanska valet – samsas om utrymmet i veckans SvD Tv-kollen. Tove Norström och Andreas Hörmark har nämligen sett både Netflix nya italienska, sexdrypande drama ”Supersex” och världens hittills mest lönsamma konsertfilm ”The eras tour”.
    Det blir snack om varför män och kvinnor alltid skildras så olika i porrsammanhang. Och hur kommer det sig att serien inte rymmer en större kritisk diskussion om den våldsporr Rocco Siffredi blev en företrädare för? De försöker också ge svar på varför Taylor Swift – en artist de gillar (!) – blivit så stor, trots att alla jämt tjatar om att hon är så tråkig.
    Titlar vi nämner i avsnittet:”Taylor Swift – The eras tour (Taylor’s version)”(Disney+)”Supersex” (Netflix)”Puss hej då” (SVT Play)”Tillsammans” & ”Tillsammans 99” (Netflix)
    Producent: Joanna Górecka (Filt) Ansvarig utgivare: Lisa Irenius

  • I dagens Tv-kollen står skärskådning av egot och seriemördare på menyn – för Andreas Hörmark och Tove Norström har sett Anders Hansens ”Din personlighet” och funderar över samtidsmänniskans kroniska behov av att blicka inåt.
    Tove delar med sig av en lärdom som kommer att låta alla föräldrar dra en lättnadens suck, medan Andreas slutligen reder ut något han grubblat över länge: är Tove psykopat?
    Dessutom frågar de sig om vi efter all true crime vi tycks konsumera har uppnått en mordtrötthet? Viaplays satir ”Based on a true story” är kanske ett tecken på det – liksom mottagandet att av det journalistiska haveriet ”Peter Mangs – en seriemördares hemlighet”.
    Som vanligt blir det också Binge eller blä.
    Titlar vi nämner i avsnittet:”Paradise hotel” (TV3, Viaplay)”Curb your enthusiasm” (HBO Max)”Din personlighet” (SVT Play)”Based on a true story” (Viaplay)”Peter Mangs – en seriemördars hemlighet””Farväl Falkenberg” (SVT Play)”The ruins” (Netflix)

  • En centraleuropeisk diktator och en nutellaälskande rymdspindel – både ”The regime” och ”Spaceman” skildrar galenskap och ensamhet, men på helt olika sätt.
    Den förstnämnda gör Andreas Hörmark redo att utnämna Kate Winslet, som spelar en autokrat i ett land suspekt likt Ryssland, till HBO:s drottning. Tove Norström funderar över om satiren verkligen överträffar verkligheten, i en värld där Gaddafi exempelvis krävde att alla hans livvakter skulle vara kvinnliga oskulder.
    Tv-kollen blickar också mot stjärnorna: Johan Rencks existentiella rymddrama med Adam Sandler har alla bitarna på plats – men flyger inte, rymdskeppet till trots. Det krävs inte en raketforskare för att förstå att det beror på den håriga CGI-spindeln som levererar floskler stup i kvarten.
    Dessutom kan man undra: börjar vi över huvud taget ledsna på filmer som bara handlar om någon tjomme som sitter i rymden och deppar?
    Titlar vi nämner i avsnittet:”Spaceman” (Netflix)”Constellation” (Apple TV+)”The regime” (HBO Max)”Mare of Easttown” (HBO Max)”Mildred Pierce” (HBO Max)”Sagan om ringen” (HBO Max, Amazon Prime)”Star wars” (Disney+)”Masters of the air” (Apple TV+)”När tåget lämnar perrongen” (SVT Play)

  • Vad har kåtbockar, samurajer och modedesigners gemensamt egentligen? Och varför är det så mycket haute couture i rutan?
    Det är frågor som ”Tv-kollen” ställer sig i veckans avsnitt. Andreas Hörmark har nämligen sett SVT:s ”Hotell Romantik” och bjuder på spaningar om Sveriges gamlingar. Tove Norström reflekterar kring eviga frågor om heder och ära apropå den episka samurajsagan ”Shōgun” på Disney+.
    Dessutom har de sett så mycket tv om haute couure – framför allt Apple TV+-dramat ”The new look” – att Andreas Hörmark vill bli nudist i ren protest.
    Titlar som diskuteras i avsnittet: ”Life & Beth” (Disney+)”Hotell Romantik” (SVT Play)”Shōgun” (Disney+) ”The new look” (Apple TV+)”Cristóbal Balenciaga” (Disney+)”Kaiser Karl” (kommer i år på Disney+)”House of Gucci” (vod)”Navalny” (HBO Max)”Ricky Gervais: Armageddon” (Netflix)

  • Skarpa sanningar, elakt skvaller och dräpande skämt var karaktärsdrag som gjorde den amerikanska författaren Truman Capote populär i New Yorks societetskretsar – men de ledde också till hans fall.
    Andreas Hörmark och Tove Norström djupdyker i den nya säsongen av HBO:s antologiserie ”Feud. Capote vs the swans”. Serien skildrar hur Truman Capote hängde ut alla sina vänninor och deras djupaste hemligheter i boken ”Answered prayers”, vilket startade en mångårig och sårig konflikt. Men är verkligen skvallerbytta det allra värsta man kan vara? Eller är det snarare ett väldigt mänskligt drag?
    Titlar som diskuterats i avsnittet:”Feud. Capote vs the swans””En runda till””Saltburn”
”Fair play””Söndag med””Lover stalker killer”