Episodi
-
Vad har tidskriften The New Yorker för kulturell status idag? Hur ska Sarah Sjöström spendera sitt lediga år? Och vad gjorde Staffan Oldsberg för att sälja in Sverige till republikanerna i Washington?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den amerikanska tidskriften The New Yorker fyller 100 år. Här har storheter som Truman Capote, Joan Didion och Woody Allen publicerats - samtidigt är det en tidskrift med tätt skrivna sidor och bitvis krångligt språk. Författaren Agri Ismail och journalisten Björn af Kleen kommer till studion för att prata om The New Yorkers kulturella och litterära betydelse.
Idag gästar också Sarah Sjöström, världen bästa simmare, som nu ska ta ledigt i ett helt år. På Idrottsgalan sa hon att det krävs mod för att göra det – vi frågar varför, och och vad ska hon göra 2025.
Dessutom ska vi får veta om Staffan Oldsberg lyckades hälsa på Trump när han gästade den amerikanska presidentens installation tidigare i veckan. Nu har han kommit hem från Washington efter att ha minglat med höjdarna inom republikanerna – men vad är det han tar med sig från sin resa?
Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Erik Galli
Producent: Fabian Asserbäck -
Skulle alla må bra av lite extra testosteron? Vad är fördelen med att bo pyttelitet? Och hur stora friheter får en översättare ta sig i sitt arbete?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Testosteron håller på att få en status som mirakelmedicin. Hälsokostaffärer säljer testosteronhöjande tillskott och allt fler patienter får testosteronbehandling hos läkare. Både män och kvinnor kan få extra testosteron – är det så fantastiskt som det låter eller blir vi lurade av den nästan mytologiska konnotationen som ordet testosteron har? Vi frågar Stefan Arver, överläkare och forskare på Karolinska Institutet.
Sen ska vi prata om Tiny house-rörelsen med byggaren Fredrik Liungman. Förespråkarna menar att du – genom att bo i ett pyttelitet hus – kan leva ett enklare och mindre konsumtionsorienterat liv närmare naturen. Vad har vi att vinna på att bo i pyttesmå hus egentligen?
Och så ska vi prata om översättningsskandalen kring historikern Timothy Snyders bok ”Om frihet”. Den svenska översättaren har lagt till en bisats om nazism, till både författarens och branschens ilska. Vad är de skrivna – och oskrivna – reglerna som gäller när man översätter ett verk? Vi reder ut saken tillsammans med Nils Håkansson, översättare, författare och forskare och översättaren Aimée Delblanc, som också undervisat i översättning.
Programledare: Erik Galli
Bisittare: Katherine Zimmerman
Producent: Anna Åkerlund -
Episodi mancanti?
-
Trumps egna kryptovaluta stiger och bitcoin ligger rekordhögt. Vad är det vi ser? Du hör basketstjärnan Pelle Larsson som spelar i Miami Heat och om Shakespeares Stormen som svensk samtidssatir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bitcoin rusar i värde inför Donald Trumps tillträde som president och nu har han lanserat sin han sin egen kryptovaluta Trumpcoin och hans fru Melania gör samma sak med Melaniacoin. Vi ska försöka förstå det här med hjälp av kryptoexoperten med Gunnar Harrius.
Pelle Larsson är basketspelaren från Nacka som nu spelar i världens främsta basketliga NBA. Hans kontrakt med Miami Heat är värt 57 miljoner kronor, men han har sagt att vi inte kommer att se honom glida runt och festa loss i Miami. Vi undrar varför.
Nanna Olasdotter Hallberg ligger bakom Sveriges Radios nya uppsättning av Shakespeares Stormen och det blir en svenska samtidssatir med politiker, influencers, only fans och inte minst Camilla Henemark i en av rollerna. Båda kommer till Talkshow.
Programledare: Erik Galli
Bisittare: Katherine Zimmerman
Producent: Anna Åkerlund -
Varför ökar försäljningen av kosttillskott? Kommer Alexander Isak att byta klubb? Och varför är det bättre att vara en kärring än en tant?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dagens Talkshow pratar vi om kosttillskott. Programledaren Erik Galli har en lång lista på preparat som han tar varje dag och han är inte ensam - försäljningen av kosttillskott ökar. Men behöver vi verkligen ta massa extra vitaminer, omega 3 och magnesium? Vi frågar Linda Bakkman, näringsfysiolog.
Just nu pågår Silly Season i fotbollsvärlden och mycket skvaller och spekulationer är i omlopp. Aftonbladets reporter Daniel Kristoffersson berättar. Kommer Alexander Isak eller några av våra andra svenska anfallsstjärnor byta klubb? Och vilken roll spelar det att den saudiska ligan kan locka med så mycket pengar?
Dessutom gästas Talkshow av författaren Helena von Zweibergk och konstnären Cilla Ramnek. Båda har fyllt 65 och är aktuella med en brevväxling om sexuell fåfänga, att bli självcentrerad och varför det är bättre att vara en kärring än en tant.
Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Erik Galli
Producent: Fabian Asserbäck -
Hur ser relationen mellan åklagare och försvarsadvokater ut? Vad väntar för Meta när faktagranskningen slopas? Och vilka grupper i samhället pantar minst?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I nya tv-serien “Rättegången” får vi följa vad som händer inne i rättssalen på närmare håll än vi sett tidigare. Vi får besök av Jens Lapidus och Lisa Dos Santos som berättar om livet och utmaningarna som försvarsadvokat respektive åklagare.
Mark Zuckerberg har gått från att säga sig vilja kämpa mot desinformation på Facebook och Instagram till att nu helt slopa faktagranskning och istället verkar göra allt för att ställa sig in hos blivande president Donald Trump. Techreporter Evelina Galli kommer hit för att hjälpa oss förstå Zuckerbergs resa.
Dessutom pratar vi om att panten höjs på både burkar och flaskor. Varför höjs beloppet när svenskarna redan pantar nära 90 procent av alla PET-flaskor och burkar? Det reder vi ut med Katarina Lundell, marknad- och kommunikationschef på Returpack/Pantamera.
Programledare: Erik Galli
Bisittare: Henrik Johnsson
Producent: Fabian Asserbäck -
Hur blir man en idealkandidat för lumpen? Varför är det så svårt att hålla ett bra tacktal? Och vad fyller riksvapnet för funktion i vår moderna tid?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är många som vill göra värnplikten men som inte får, det vill säga de som inte passerar mönstringens höga krav. Är det de sökande som inte håller måttet eller är kraven för höga? Vi har bjudit in Jesper Höjeberg, chefsläkare på Plikt- och prövningsverket, för att prata om varför kraven ser ut som de gör, och hur de skulle kunna förändras i framtiden.
Det sprakade om Guldbaggarna igår kväll. Det är många som ska tackas när vinnaren går upp på scenen, men varför går det aldrig att hålla sig till tiden? Och vad kännetecknar ett riktigt lyckad gala? Shima Niavarani, programledare för gårdagens festligheter, kommer till studion och berättar.
Sen fortsätter vi terapin efter chockbeskedet att Danmark raderar de tre kronorna från sitt riksvapen. Identitetskrisen kanske inte är så allvarlig ändå. Varför har vi ens riksvapen? Och är det verkligen en så seriös sak att byta det? Vi frågar heraldikern Björn Fridén.
Programledare: Henrik Johnsson
Bisittare: Emma Molin
Producent: Anna Åkerlund -
Är det lättare eller svårare att dejta i 65-års åldern? Hur har Polens status i EU förändrats de senaste årtiondena? Och hur stel är för stel om man inte fyllt 40 än?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Förra året vann Linnea Wikblad pris för bästa programledare. Nu programleder hon också nya säsongen av “Hotell Romantik”. Idag kommer hon till vår studio för att ge en liten inblick i årets säsong – vad kan vi lära oss om dejting av de 65-åriga singlarna som söker kärleken i programmet?
Sen ska vi prata om Polen. Polen har gått från att vara något av EU:s problembarn till en maktfaktor att räkna med både ekonomiskt och militärt. Snart tar de dessutom över ordförandeskapet i EU. Stefan Ingvarsson, analytiker på Utrikespolitiska institutet ger oss sitt perspektiv på Polens nya identitet i det globala landskapet.
Identifierar du dig som ung och stel? Då är du inte ensam. Naprapaten Jonas Parandian kommer hit för att berätta allt om stretching och hur man ska träna om man inte är så van – men hur vig förväntas man egentligen vara vid 35?
Programledare: Erik Galli
Bisittare: Emma Molin
Producent: Fabian Asserbäck -
Vad säger grönlänningarna om Trumps utspel att ta över ön? Varför har hamburgaren slutat trenda? Och hur känner Thomas Nordenskiöld inför att ta över flaggskeppet Agenda?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Grönland är i fokus sedan blivande president Trump visat intresse för att ta över ön. Men vad säger grönlänningarna och vad gör öborna om dagarna när de inte har världens blickar på sig? Vi kopplar upp oss mot huvudstaden Nuuk och har Sveriges generalkonsul på Grönland, Marie-Louise Frederiksen, med på linjen.
Det är rafflande rubriker som används när det pratas om hamburgaren: ”Akut kris” och ”Nattsvart” till exempel. Fram till nu har det handlat om exklusiva ”hantverksburgare” och man har kunnat äta en Wagyu-biff mellan bröd innehållande vit tryffel, kaviar och kungskrabba - till ett pris av 6000 dollar. Men nu är de goda tiderna slut. Klarar vi det? Måltidsforskaren Richard Tellström och Toby Lee, från recensionssajten Burgerdudes, ger oss svar.
Sist men inte minst - efter månader av spekulationer står det klart vem som ska göra ansvarsutkrävande intervjuer med toppolitiker om söndagarna, i SVT:s Agenda. Han heter Thomas Nordenskiöld och gästar oss i studion.
Programledare: Henrik Johnsson
Bisittare: Emma Molin
Producent: Fabian Asserbäck -
Talkshow om tilltaget att spela golf mot en jättelik skärm, om Elin Musks eventuella förebilder och om hur man som vuxen tar sig en barnlitteratur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi börjar i Palm Beach där en ny specialbyggd golfarena öppnat där man skjuter bollarna mot en enorm skärm. Och nyss möttes ett gäng av världens bästa golfspelare med bland annat Ludvig Åberg i en ny liga. Vad handlar detta om, varför spela golf inomhus? Vi frågar Johan Sköld.
Så ska vi in i barnböckernas värld. Efter läslistorna för skolor, kontrar Barnboksakademien med läslistor för vuxna. Men varför ska vi läsa barnens böcker? Vad finns det för kulturupplevelser vi riskerar att missa? Vi samtalar med författarna Katarina Kuick och Oskar Kroon.
Vad har Hitler, Mussolini, Karl Den XI och Talkshow i P1 gemensamt? Jo, vi har alla läst boken Fursten av Machiavelli. Denna bestseller från 1500-talet kallas ”en av de viktigaste ledarskapsböckerna genom tiderna”. Men till skillnad från de andra kan vi inte sluta tänka på Elon Musk. Är det den boken han har läst i sin jakt på ett eventuellt världsherravälde? Vi frågar författarna Johan Norberg och Daniel Rydén.
Programledare: Henrik Johnsson
Bisittare: Katherine Zimmerman
Producent: Anna Åkerlund -
Vi söker råd gällande en av viktigaste relationer den till arbetet. Vi pratar även om att förändra sig själv och får det senaste från longevity-rörelsen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När ska man ta klivet och säga upp sig, och när ska man acceptera läget och bli kvar där man är? Vi pratar relationen mellan arbetstagare och arbetsplats så här i en tid när många kanske funderar på om det är dags att tänka nytt. Dessa tankar reder vi ut tillsammans med relationsexperten Anna Bennich.
Och på tal om att tänka nytt – så ska vi även prata omdaning med Ann Heberlein. Teologie doktor, filosof, författare och förändringsbenägen, eller?
I Amerika växer longevity-rörelsen – de som söker vägen till ett evigt, eller i alla fall längre, liv. Är det mest en dyr hobby för dem som vill ägna livet åt att inte dö, handlar det om dödsskräck, livsskräck, nyfikenhet, eller alltihopa? En som har svårt att förlika sig med åldrandet är forskaren och transhumanisten Anders Sandberg, som kommer till studion.
Programledare: Henrik Johnsson
Bisittare: Emma Molin
Producent: Tommie Jönsson -
Vad kan djur göra för allvarligt sjuka barn? Kompositören Jacob Mühlrad om biosfären, robotcellisten och bourbon. Dessutom: den sexiga rabbinens långa historia och så vill Jonas prata om Luleå.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gäster:
Nathalie Bloch, teologie doktor i hebreiska
Jacob Mühlrad, kompositör
Louise Chatteli som driver föreningen Sjukhushästen och hans vänner
Mikael Yvesand, författaren till ”Häng City, Luleåbo
Zacke, rappare, fd LuleåboProgramledare: Katherine Zimmerman och Jonas Bonnier
Producent: Amanda Rydman -
Var det bättre förr, och när var det i så fall som bäst? Och så undrar vi hur stora friheter man kan ta sig när man skildrar verkliga händelser på film.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Talkshow i P1 idag pratar vi med humoristen och anakronisten Claes Eriksson om när exakt det var som bäst, och varför.
Vi undrar även hur det är att få sin egen medverkan i ett händelseförlopp skildrad på film, och hur stora friheter manusförfattare egentligen kan sig med verkliga händelser? Vi pratar med juristen Monique Wadsted, som även själv blivit skildrad i serien The Pirate Bay.
Så kommer Maria Sveland till studion och berättar om sin nya bok där hon gör upp med det dåliga mammasamvetet.
Programledare: Henrik Johnsson
Bisittare: Marie Göranzon
Producent: Tommie Jönsson -
Varför är Mats Sundin lätt traumatiserad? Dessutom: årets boksnackis i vilken en medelålderskvinna blir sexuellt besatt av en yngre man, Helena Bergström om fildelning och PM Nilssons ammoniaköknar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gäster:
Mats Sundin, hockeylegendar
Maria Sveland, författare och journalisten Jenny Nordberg om ”All Fours” (Miranda July)
PM Nilsson, VD Timbro och debattör
Helena Bergström, skådespelare -
Varför slog svenska Ant Wan Madonnas gamla publikrekord? Varför vill tonåringar dansa som sina föräldrar? Vad är grejen med att verkligen gilla fötter? Dessutom: hur smiter man tidigt från en fest?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gäster:
Lia Larsson, influerare och artist
Fredrik Benke Rydman, koreograf
Pascal Engman, författare, aktuell med ”Ingen”
Aurora Brännström, sexualupplysare
Faysa Idle, poet och Ant Wan-fan
Emil Arvidson, journalist
Programledare: Katherine Zimmerman och Jonas Bonnier
Producent: Amanda Rydman -
Talkshow i P1 om prepping, effektivitetshets och prokrastinering med Henrik Johnsson och Mark Levengood.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Henrik har knappt öppnat den gula broschyren från MSB, medan Mark skaffat både vevradio och vattendunkar. Hur ska man preppa inför en eventuell kris, och bör man även införskaffa något lite lyxigare till sin preppinglåda? Vi samtalar med Niklas Kämpargård, expert på krisberedskap och resiliens.
Hur effektiv bör man vara i sina vänskapsrelationer? Är det rationella det enda rätta, eller effektiviserar vi bort våra vänner? Filosofen Jonna Bornemark har reagerat mot vår tids effektivitets- och nyttohets och kommer för att prata om omätbara värden.
Dessutom måste vi, så här på årets näst sista dag, diskutera folksjukdomen prokrastinering. Alltså att skjuta upp på saker och göra något annat istället för det vi borde göra. Psykologen Per Carlbring kommer och bringar reda.
Programledare: Henrik Johnsson
Bisittare: Mark Levengood
Producent: Tommie Jönsson -
Färganalysen är tillbaka. Kan Jonas solduscha sig till att bli en varm höst? Erik Lundin om sitt ordnörderi. Dessutom gråtgrupper som sörjer smältande glaciärer och lasagnesoppa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gäster:
Sverker Sörlin, idéhistorikern, som skrivit boken ”Snö”
Margaretha Hallin, färganalytiker
Fanny Svärd, journalist
Tora Wall, folklorist och berättare, som skrivit boken ”Skogen: i folktro, sägner och sagor”Programledare: Katherine Zimmerman och Jonas Bonnier
Producent: Amanda Rydman -
Varför fortsätter Bruno K Öijer vara de ungas favoritpoet? Hur gör man om man vill bli lesbisk på äldre dar? Varför är det så svårt att hitta effektiva sömnmedel, som inte är beroendeframkallande?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gäster:
Michael Storåkers, doktorand i konstvetenskap med inriktning på granar i konsten
Aya Kanbar, poet
Ali Alonzo, poet och skribent
Ulf Ellervik, kemiprofessor
Matilda Tudor, författare
Pernilla Hammargren, ståuppkomikerProgramledare: Katherine Zimmerman och Jonas Bonnier
Producent: Amanda Rydman -
Vad kan romantiken lära oss om livet? Varför ska vi bejaka vårt inre mörker - det som Carl Jung kallade Skuggan? Dessutom konstnären Karin Mamma Anderssons om den vemodiga spellistan som hjälpt henne.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gäster idag:
Carl- Johan Olsson, intendent Nationalmuseum
Karin Mamma Andersson, konstnär
Ulf Almhagen, researrangör
Daniella Gordon, samtalsterapeutProgramledare: Katherine Zimmerman, Jonas Bonnier och Erik Galli
Producent: Amanda Rydman -
Vad betyder julkrubban för någon som inte är troende? Vilka händelser präglade kulturåret 2024? Och vad rimmar med ris à la Malta?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Allt fler unga söker sig till kyrkan och förra veckans kulturdebatt handlade om just religion. Författaren och skribenten Lena Andersson gästar programmet för att ge oss sin bild av debatten, julen, Jesus och vilken roll andlighet kan ha för den sekulära människan.
Och så kommer Expressens kulturchef Victor Malm, och skribenten och poddaren Myrna Lorentzson hit för att summera året. Vilka böcker har varit bäst, vad har vi pratat om och vem har egentligen varit sexigast?
Det är dessutom dan före dan och dagen till ära ska vi ha rimstuga. Erik och Katherine skriver rim tillsammans med dagens gäster, och bjuder kanske på några rim till våra lyssnare också.
Programledare: Erik Galli
Bisittare: Katherine Zimmerman
Producent: Aleksa Lundberg -
Vi tar oss an stjärnor av olika slag på himlen, i näringslivet och på skärmarna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Låt oss vända blickarna upp mot stjärnhimlen, de som såhär i december lyser starkare än vanligt när molnen skingras. Vilka är vackrast, vilka är viktigast, vilka är närmast och vilka är juligast? Vi frågar och professor Ulf Danielsson svarar.
Sen ska vi prata om den kanske klarast lysande stjärnan på den svenska näringslivshimmeln, Klarna. Hur kommer det sig att vi vet så lite om ett företag vars tjänster vi använder nästan dagligen. Pågår det verkligen pengatvätt, drogtester och styrelseintriger hos Klarna? Och vad är egentligen Klarna nuförtiden? Vi reder ut tillsammans med Jonas Malmborg.
Självklart kommer vi också att rikta kikarna mot de där stjärnorna med vita tandrader. De som gnistrar och glimmar i Hollywood. Eller i Trollhättan. Vi tipsar om film- och TV-serier, kanske av det där slaget som man inte hittar annars. Guldkorn att med fördel knapra i sig under mellandagarna.
Programledare: Jonas Bonnier
Bisittare: Ebba Kleberg von Sydow
Producent: Amanda Rydman
- Mostra di più