Episodi

  • I denne episode af The FysioAalborg Podcast har jeg Alice Kongsted som er professor på SDU som gæst. Vi taler om noget af den forskning som Alice har lavet omkring hvordan rygsmerter opfører sig og forløber. I den internationale litteratur kaldes dette for trajectories.
    Faktum er at rygsmerter ikke opfører sig på samme måde ved alle mennesker. Faktum er også, at der ser ud til at være nogle fælles træk der fortæller hvordan rygsmerter forløber. Selvom rygsmerter har en meget individuel påvirkning på det enkelte menneske synes jeg alligevel der er noget i Alices forskning som både sundhedsfaglige og mennesker med rygsmerter kan drage gavn af at vide.
    Vi taler bla om ;
    Hvilke subgruppe trajectories / forløb som er identificeret hos folk med rygsmerter uden udstråling.

    Hvad kan forskningen og klinikken bruge det til.

    Hvad er fremtiden for forskning i trajectories / forløb.

    som altid tak fordi du lyttede med

  • Min gæst i den her episode er fysioterapeut Morten Støve. Morten er lektor på Fysioterapeutuddannelsen i Aalborg, UCN og phd studerende.
    Meget af Mortens forskning inklusiv hans phd handler netop om udspænding og derfor var han den helt rette person til at snakke udspænding med.
    Udspænding har traditionelt set været genstand for mange meninger og diskussioner. Var det tiden værd i forhold til performance, er det skadesforebyggende for blot at nævne nogle.
    Vi ser på følgende emner omkring udspænding;

    Hvad sker der med muskel-sene overgangen, reflekser, fascier og muskler når det udsættes for udspænding. bliver det længere, kortere eller noget helt 3 ?

    Hvor meget kraft skal der til for at påvirke kollagent væv som eksempelvis fascier

    Hvordan forklarer vi hvorfor udspænding måske virker

    Kan udspænding forbygge smerter / DOMS efter træning

    Kan man rent faktisk få mere hypertrofi af udspænding efter træning

    Kan man anvende udspænding som smertelindring eksempelvis til mennesker med fibromyalgi

    Hvor stor en dosis skal der til for at man oplever en effekt. Nærmere bestemt minimum effective dose

    Tak til Morten Støve og tak til jer lyttere.

  • I denne episode taler jeg med Samuel Krogh Rodriguez, M.Sc. Muskuloskeletal Fysioterapi og adjunkt.
    Samuel har mange betragtninger på vores navigeren som profession og er nysgerrig på hvorfor vi handler som vi gør. Det bærer hans master thesis og efterfølgende publikation , ‘What scientific evidence supports this?’ how dophysiotherapists in private practice use evidence-based practice and what are the main challenges?A convergent parallel mixed-methods study, tydeligt blærer præg af.
    Artiklen danner udgangspunkt for vores samtale og vi berører følgende emner.

    Hvorfor er forskning som det her relevant ?
    Hvad er Evidensbaseret Praksis , EBP ?
    Herunder hvad mener vi m patient præferencer. Falder vi i gryden som klinikere og forskere hvis vi antager det er en opskrift eller er det en opskrift ?
    EBP lyder som en tjekliste men....

    Vi diskutere Samul og hans kollegers resultater. Bla udfordring med at integrere litteraturen i klinisk praksis.
    Vi kigger på hele problematikken om at forstå en forskningsartikel, da mange giver udtryk for at der ikke skrives på et læsevenligt sprog ( "researchers write for researchers" citat Steve Kamper )
    Hvorfor inddrage forskning hvis man ikke kan se et incitament for at bruge den tid man synes det tager.
    Konflikten i faget når nogle gør noget og andre synes der skla gøres noget andet. hvorfor er vi så uenige som vi nogle gange er ?
    "Shared decision making" lyder som en selvstændig ting der skal læres men er det ikke hvad der kan faciliteres vha kommunikation?

    Vi kommer VIDT omkring og er til tider off the beaten track men tænker vi ved fælles hjælp kommer tilbage på sporet.

    God lytte lyst

  • Min gæst i denne episode er Charlotte Krog .
    Charlotte er Specialist i Muskuloskeletal Fysioterapi og Master i Positiv Psykologi.

    Charlotte kommer med hendes oplevelse af at arbejde med mennesker og hvorledes vi personligt bliver nødt til at rykke os hvis vi ønsker forandring. Ja at vi faktisk er forpligtet til det. Tør vi sætte os selv på spil ?

    Charlotte kommer med det postulat at metoden ikke er afgørende for de resultater vi opnår sammen med vores patienter. Det ledte hende videre i sin søgen og her fandt uddannelser som hun syntes matchede den kliniske praksis.

    Vi diskutere Feedback Informed Treatment også kaldet FIT. Et klinisk anvendeligt redskab til samarbejde med patienten.
    Bla fokus på vore rolle som patient og relationen til mennesket der opsøger vores hjælp.
    Vi taler om hvordan man bla måler patientens ressourcer og hvad det betyder for om forløbet bliver godt eller skidt.
    Men er det ikke super besværligt at begynde at måle på flere sådanne elementer ?

    Bærer vores dialog præg af en samtale eller et forhør - hvordan er din dialog ?

    Kan vores åbenhed omkring vores egen "sårbarhed" og det at sætte sig på spil skabe noget konstruktivt eller eller taber vi patienten ? Charlotte kommer med sit bud på hvorledes vi har den til tider svære dialog ?

    Charlottes oplevelse er at det at arbejde som hun gør er utroligt tilfredsstillende og meningsfuldt.

    Slutteligt giver Charlotte sit bud på hvorfor hun kontinuerligt udvikler sig i sin søgen på hele tiden at optimere sin praksis og udvikle sig. Herunder gevinsten af at opsøge supervision

    Du kan læse mere om Charlotte
    her https://www.fysiospecialistteam.dk/om-os/charlotte-krogh





  • BackTrace

    I denne episode er min gæst Camilla Blach Rossen fra Center for planlagt kirurgi, regionshospitalet i Silkeborg.
    Vi snakker om Back Trace. BackTrace er et dialogredskab til mennesker med rygsmerter.
    I arbejdet med mennesker som har smerter i ryggen bør man som sundhedsfaglig følge nationale og regionale retningslinier, men som Camilla så korrekt informerer om i podcasten, er der trods gode intentioner med nationale kliniske retningslinjer og regionale forløbsprogrammer, som har fokus på at understøtte øget egenomsorg hos den enkelte borger fortsat store udfordringer med at skabe sammenhæng imellem de forskellige sektorer, fagprofessionelle og indsatser. Dette har store konsekvenser for borgerne, og for kvaliteten og effektiviteten af patientforløbene.

    Derfor giver det mening at se på hvordan der kan laves positive forandringer for alle parter, deraf ideen til BackTrace. Er du patient eller sundhedsfaglig så drøfter vi følgende emner i podcasten

    Indhold

    Hvad er BackTrace ? BackTrace er en app til selvmonitorering. Der monitoreres overordnet på følgende parametre; Funktioner / aktiviteter, humør, smerter og lokalitet.

    Hvem er involveret i udviklingen af BrackTrace og hvordan har man med hjælp fra mennesker med rygsmerter udviklet og rettet til så det giver mening for de mennesker det handler om.

    Hvad viser brugen af BackTrace med de erfaringer der hidtil er gjort. Patienter oplever det giver en bedre indsigt og læring omkring deres symptomer og funktioner. BackTrace hjælper til at skabe et overblik over fremgang / tilbagegang. Men lige så væsentligt at det giver patienten et redskab til dialog med sundhedsfaglige.

    Når man spørger de sundhedsfaglige der arbejder med målgruppen vurderer de at det giver et andet perspektiv på interventionen som derved kan målrettes mere den enkelte patient.

    Hvad skal der ske fremadrettet ?
    tak til Camilla Blach Rossen

  • Min gæst i denne og den forrige episode er den Newzealandske fysioterapeut Dr. Ben Darlow som er associate professor på Dept. Primary Health Care & General Practice University of Otago, Wellington .

    Vi diskuterede noget at det af Bens forskning som jeg finder mest relevant for klinisk praksis.

    Vi diskuterer i denne episode 2 "diagnostisk labelling" og hvorledes forskning kommer i spil hvor det hører til i praksis når selve forskningsprojektet er afsluttet.

    Betyder det noget om folk med rygsmerter får en patoanatomisk eller en ikke strukturel forklaring på deres smerter i ryggen ?
    Nogle af de svar Ben giver er at det rent faktisk betyder mindre brug af sundhedssektorens ydelser såsom f.eks fysioterapi og billeddiagnostik men hos hvilken gruppe ses hvilket mønster ?

    Kunne det at få en ikke strukturel forklaring også have en negativ slagside - Bliver man mere eller mindre bekymret når fagpersoner ikke kommer med en patoanatomisk forklaring .

    Hvor meget mening giver det overhovedet at sige uspecifik-diagnose til et menneske med ondt ?
    Ligegyldig hvilken vej vi vender og drejer det skal vores diagnose i sidste ende være meningsfuld for det menneske som modtager den og hvordan sikrer vi at de forstår beskeden fra os sundhedsfaglige ?

    Hvori ligger behovet for overhovedet at give en diagnose og har vi en plan med at give folk informationen ?

    I sindste ende handler det om at hjælpe folk med at forstå "deres" smerter og hjælpe dem til at træffe de mest hensigtsmæssige valg i netop "deres" situation. Vi taler ofte om tryghedsskabende information hvor et det altid meningsfuldt for det enkelte individ og hvordan præsentere vi det for dem?

    Til sidst i denne episode diskuterer vi det store spørgsmål om hvordan forskningen bruges i praksis

    Tak fordi du lyttede med
    Brian



  • Min gæst i denne episode og den næste er den Newzealandske fysioterapeut Dr. Ben Darlow som er associate professor på Dept. Primary Health Care & General Practice University of Otago, Wellington .

    Vi diskuterede noget at det af Bens forskning som jeg finder mest relevant for klinisk praksis.

    Vi diskuterer følgende emner;
    Implementering af guideline baseret intervention og hvad det vil sige at arbejde i overensstemmelse hermed.

    Hvor lidt / meget træning det kræver at lære noget nyt som lægen så skal implementere i sin praksis.

    Men betyder det så noget når praksis ændres til at være evidensbaseret. Er det bedre for patienten og samfundet ? og er det sjovere og mere værdibaseret for lægen at gå på arbejde med nyere perspektiv på rygsmerter.

    Hvem påvirker vi så politisk og med økonomiske interesser i sundhedsvæsenet for at lave den ændring ?
    Her fylder de private sundhedsforsikringer muligvis desværre en lidt for afgørende rolle men det kan du jo selv bedømme når du hører podcasten.

    Stay tuned for episode 2.




  • In this episode I´m once again joined by the Canadian physiotherapist Richard Rosedale.

    We talk about differentiation between extremity pain being of spinal source or "true" extremity source.

    In short we provide you with practical clinical tips and pearls

    We dig into a few studies that Richard has been involved with on the topic and which actually now can provide the clinician with some evidence to guide their interaction with clients.
    This data is not only recent it is also the only of its kind. So instead of relying on assumptions you can actually start to let data guide you on this matter.

    We look at these studies;
    A study exploring the prevalence of Extremity Pain of Spinal Source (EXPOSS). https://www-tandfonline-com.ez-scv.statsbiblioteket.dk/doi/pdf/10.1080/10669817.2019.1661706?needAccess=true

    Exploring indicators of extremity pain of spinal
    source as identified by Mechanical Diagnosis and Therapy (MDT).
    https://www-tandfonline-com.ez-scv.statsbiblioteket.dk/doi/pdf/10.1080/10669817.2022.2030625?needAccess=true

    Thanks to Richard for expanding on findings and providing clinical tips and pearls

    Brian

  • Mark has been so kind to share his thought regarding diagnosis and treatment of spinal pain. Especially the subject of pathoanatomy or what is often referred to as the bio part of the biopsychosocial model.

    This was a very objective and good chat where we go in deep on the following subjects;

    We start out by taking a look at Marks recent paper ( Reconsidering non-specific low back pain: Where to from here?) and highlight that little attention / research into pathoanatomic diagnosis has been made. And combines this we an earlier paper from 2011 (Discussion paper: what happened to the ‘bio’ in the bio-psycho-social model of low back pain?).

    We then jump into some very used papers or at least one of them cause the other one seems neglected or for some reason less interesting and those are the papers by Brinjikji et al 2015, Systematic literature review of imaging features of spinal degeneration in asymptomatic populations. and MRI Findings of Disc Degeneration are More Prevalent in Adults with Low Back Pain than in Asymptomatic Controls: A Systematic Review and Meta-Analysis. These papers are excellent for clinicians and researchers however it is my understanding that they to some extent mainly is used for telling people that their imaging findings are normal which, but I believe there is more to be said from those papers.

    Then we discuss the ability (reliability and validity) to use pathoanaomic diagnosis in the clinic. A practice that the current literature suggest is not posiible , however depsite that some people in the health industry seem to neglect that which I believe has several limitations and might even be harmfull. Marks paper from 2007 looks into this matter on abillity to make a pathoanatomic diagnosis (Hancock, M., Maher, C., Latimer, J. et al. Systematic review of tests to identify the disc, SIJ or facet joint as the source of low back pain. Eur Spine J 16, 1539–1550 (2007). https://doi.org/10.1007/s00586-007-0391-1)

    As always thanks for listening
    Brian





  • In this episode i´m joined by my irish colleague Dr. Kieran O´Sullivan.
    Kieran has 23 years of experience as a physiotherapist. He ´s known for his research within the field musculoskeletal pain and especially in persistent spinal pain. He has published more than 240 publications including one from 2022 we did together and which i´m gratefull for helping me with. Kieran is also involved in free online resources such as the www.pain-ed.com with other clinicians and researcher. An online ressource which I´ve found quite usefull when trying to help people in pain.

    Kieran and I talk about spinal health management through the big lens. Since Kieran has researched the field so extensively I thought he would be an excellent person to discuss this subject with.

    We cover subjects such as;

    Chronic low back pain management and Why there is an increasing burden. Both nationally in Denmark and internationally spinal pain is increasing and one of the top reason for seeking care.

    The Biopscyhosocial model - what happened to the bio.
    Some would argue that we´ve made little progress over the last 25-30 years . Another reason for that is a perspective that i personnally do support to some degree when you see the lack of research papers on biological reseacrh compared other parts of the BPS model. We discuss if there could be a point in getting a better understanding of the bio?

    Overmedicalization what it is and what it is not – over-rx and over investigation in one sense, but also neglect/underfunding of chronic conditions/multimorbidity – easier to get access to nsaids, mri, injection than to access supervised exercise rehab, support & advice for sleep, mood, diet etc . But also why we most likely need to do a physical evaluation in order to get a got start to our partnership with the human being seeking our help.

    Changes in spinal health. Kieran gives some of his takes on what need to change but also the challenges that comes with it.

    The future of Spinal health management.
    What does the future of lbp hold (prevention, diagnosis, treatment) – Kieran gives us both his pessimistic and optimistic takes on this.

    As always thanks for listening. Please like, subscribe, share to stay updated for future episodes of The FysioAalborg Pod.
    Brian



  • Min gæst denne gang er min kollega Christian Straszek.
    Christian Straszek arbejder som underviser på Fysioterapeutuddannelsen i Aalborg mens han forsker og laver sin PhD.

    Christian og jeg taler bla. om følgende;
    Hvad er målgruppen børn og unge . Hvad karakteriserer gruppen vi taler om.

    Kan man se nogle forhold som er ens for børn og unge og de voksne som oplever rygsmerter.

    Ved vi hvorfor den omtalte målgruppe får ondt og ved vi også hvad det sandsynligvis ikke skyldes. Betyder holdning og fysisk aktivitet noget for udviklingen af rygsmerter.

    Hvordan opelver børn og unge det at have rygsmerter og hvorledes oplever de forløbet i sundhedssektoren. Hvilken rolle har den sundhedsfaglige og hvilken rolle har forældre, idrætstræner og skolelæren.

    Mere om Christian
    https://www.linkedin.com/in/cstraszek/
    https://www.ucn.dk/om-ucn/presse/presse/find-en-ekspert/christian-lund-straszek

  • Making meaning of pain

    In this episode I´m joined by Mike Stewart and we discuss the subject; making meaning of pain. Pain can be very difficult to explain to others and just as difficult to understand.

    We touch on the subject from both a clinicians, patients and peers perspective

    Mike is an english physiotherapist (MCSP SRP BSc (Hons) MSc PG Cert (Clin Ed) ).

    Since 2016 Mike and I have worked together with workshops and masterclass on various occassions.

    When Mike is not working with clients he teach his course KNOW PAIN around the world.

    Touch the link and you´ll enter that world
    https://www.knowpain.co.uk/

    Here is a link to the first podcast Mike and I did in 2016
    https://fysioaalborg.dk/2134-2-smerter-og-fysioterapi/

    Thanks for listening

  • Jeg taler med Ph.D studerende Cecilie Rud Budtz

    Cecilie kigger i hendes forskning på det vi kalder alvorlig patologi. Her taler vi om de 1-2% af patienterne som fejler noget livstruende og førligheds-truende som eksempelvis cancer, fraktur, inflammatoriske lidelser. Disse problematikker kræver en ordentlig udredning og i første omgang IKKE fysioterapi.

    Cecilie har kigget nærmere på hvor mange med alvorlig patologi der reelt set kommer gennem fysioterapi praksis og dernæst har hun i sit andet studie kigget på hvorledes fysioterapeuterne evner at diagnosticere de der fejler noget alvorligt og medicinsk samt hvilke der har muskuloskeletale problemer.

    Vi forsøger at belyse emnet og nuancere de fund Cecilie har gjort. Vi taler om;

    Hvor/hvilke videnområder "halter" vi mest efter på set ud fra din forskning?

    Hvad har de fysioterapeuter du har snakket med sagt om det at skulle differential-diagnosticere og være opmærksomme på alvorlig sygdom? Nogle af dem beskriver jo selv at de synes det er svært ?

    Hvad betyder erfaringen ? Vi ser så få af de patienter her og når vi sender retur til lægen ved vi sjældent hvordan det går dem. Det vil have betydning for vores genkendelsesmønster.

    Hvor tænker du, med viden fra din PhD arbejde og det emne du er dykket ned i, at vi skal hen som profession? Skal vi evt sige at i fremskudte roller er det alle med en grund- uddannelse eller kun specialister og hvornår er man specialist på der her område i din optik .

    En stor del af informationen omkring den kliniske mistanke om alvorlig patologi ligger i den subjektive del og dermed ligger meget ansvar på vores kommunikation som redskab til afdækning. Men i tillæg til dette ser du os så anvende rutinemæssige målinger og test som f.eks. blodtryksmålinger.

    L. Finucane og hendes kolleger lavede i 2020 et arbejde som produceret følgende artikel;

    International Framework for Red Flags for Potential Serious Spinal Pathologies. I den anvender de et lidt frit oversat "opmærksomhedsbarometer". Dette giver vi vores tanker omkring.

    Som altid tak fordi du lyttede med
    Brian



  • Kasper og jeg taler om Cognitive functional therapy ofte kaldet CFT.

    Kasper fortæller os om hvad CFT er for en tilgang og hvordan man arbejder med den i daglig praksis med klienterne.

    Vi kommer vidt omkring i denne podcast men taler en del om billeddiagnostik.
    Er det vigtigt med en mr-scanning?
    Skal vi altid undgå en mr-scanning?
    Hvad kan fordele og ulemper ved mr-scanninger være?

    Forskningen indikerer at folk ønsker at vide hvad de fejler (diagnostik og forklaringer) hvordan kommer man som erfaren kliniker afsted med at forklare folk dette. Kasper og jeg giver vores bud på hvorledes dette kan håndteres.

    Hvordan bevæger mennesker med smerter sig og hvad ved vi om deres muskelaktivitet? vi diskuterer ligeledes sammenhæng mellem de overbevisninger og tanker (narrativer) som man kan have når man har haft ondt i ryggen gennem længere tid og måden at bevæge sig på.
    Kasper inddrager os i hvorledes man netop ved at adressere såvel tanker og bekymringer og eksponere folk for de funktioner de bekymrer sig over kan skabe gunstige positive forandringer. Forandringer som giver bedre funktionsniveau og i visse tilfælde færre smerter.

    Vi vender også hvilke mennesker det er som ser ud til at kunne profitere af CFT og hvilke der ikke profitere. Det er tilsyneladende de samme karakteristika som vi ved har en dårligere prognose.

    Når man ser på de studier Kasper har været involveret i fremgår det at CFT tilbyder noget gunstigt for de involverede men med så meget andet ser vi at der efter 12 måneder er tendens til tilbagefald. Dette ser vi i utroligt mange forskningsstudier hvad enten det er CFT eller noget andet der testes. Det er derfor naturligt at diskutere hvorfor det forholder sig sådan.
    Er det natural history?
    Er det fordi de med smerter og funktionsbegrænsninger mangler erfaringer med den nye approach de er blevet mødt med og derfor endnu ikke er helt komfortable i at håndtere det?
    Bør vi tilbyde disse "booster-session" for at understøtte det gode forløb de var inde i?

    Tak til Kasper Ussing

  • Drop in on this GREAT chat with Laura Rathbone.

    If you´re in for some perspective and enjoy listening to people sharing their thoughts and ideas you do NOT wanna miss out on this episode

    Laura is an english physioterapist by training, that being said we touch upon what are we really calling ourselves, physio, couch , mentor or ...... and do we need a specific profession and training to help or do we just need an understanding, curiosity, knowledgebase and so on to be able to help people in pain.

    We touch on subjects like experience, the biopsychosocial model, the culture and history that defines. Why is philosophy relevant to dive into for people working with people in pain.
    Another of the major themes of our talk is acceptance and commitment therapy better known as ACT.

    Hang on cause this will make your thoughts fly.




  • I´m joined by Dr. Greg Lehman a physiotherapist, chiropractor and strength and conditioning specialist from Canada.

    Greg works both clinical, write academic papers and travels the world with his course, Reconciling Biomechanics with Pain Science.
    Greg is very active on social media where he seems to enjoy discussions and dissemination of knowledge.

    I´ve worked with Greg (as a course host in Aalborg, University College Northern Jutland) which have resulted in many insightfull a reflective discussions with Greg. some of our talks have inspired the topics we cover in the podcast.

    We cover some of Gregs most recent publications and why data that is 20 years old is necessary to publish again in a different format when trying to work responsible.

    What are the fundamentals of recovery and how do we tailor it.
    - Cognitive restructuring
    - Specific load
    - Micro load
    - Macro load

    Guideline based treatment and how our practices has developed over the years. Are we under- or overtreating the sufferer ?
    Can our messages regarding low back pain be to positive ?

    Why do people continue to have very strong opinions when the data really isn´t that robust
    and which strong opinons or narratiuves have Greg and I been guilty of earlier in our career.

    Finally Greg gives advices and wishes for the future.

  • In this episode I´m joined by Claus Kjærgaard form Denmark and Richard Rosedale from Canada.
    Both Claus and Richard are involved in teaching McKenzie courses nationally and internationally.

    What is Mechanical Diagnosis and Therapy (MDT) ? Well from my perspective it’s just a part of what we use in our encounter with the human in front of us . But let´s hear what claus and richard has to offer when they deliver their perspective.

    MDT It’s been accussed of being a very biomedical and reductionistic classification system but is that a fair statement ?

    We cover some of the data supporting MDT. Is it better, equal or worse than other ways of dealing with the msk population i.e is it evidence based and is it cost effective . A recent study showed it to be cost effective in primary low back pain care.
    https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10669817.2019.1613008

    In the last decade there has been a lot of focus on what predict prognosis but we have mainly focused on what predict a negative outcome . The data is pretty clear that patients presenting with either centralization or DP has a good prognosis. We discuss why it is that we do not focus on this positiveprognostic tool. A tool which really is a low hanging fruit.

    MDT has recently been updated and Richard helps us thought these and explain why it has been necessary to update.

    We talk about some of the greatest pitfalls you encounter both clinically and on the courses from those using MDT.

    Finally we discus the bastardization and mistepresentation of MDT in the scientific literature. This could indicate that it’s poorly understood. It’s also a problem that it’s even funded or that it passes a review process or used in systematic reviews.

    You can find more about the McKenzie institute international on this link https://mckenzieinstitute.org/

  • In the last week of the Tokyo Olympics (2021) i joined up with the newzealand physioterapist Greg Lynch to talk about how rehabilitation of the athlete could be performed.

    Large events like the olympics and and world cup events normally put quite a lot of focus on the health and rehab of the athletes and the Tokyo games were no different in that perspective.

    We thought that we would share our thoughts on what rehabilitation and performance enhancement of the athletes should focus on and not spend time on kinesiotape, cupping and such elements which at best is marginal gains, but more like could have a detrimental effect on the athlete and not least on the public watching.

    Besides sharing his and mine experience working with athletes including some clinical nuggets we discuss following subjects;

    The importance of understanding the human and their expectations.
    The relevance of knowing the mechanical demands of the sports.
    Are there measures / specific tools we choose when working with the athlete.
    The use of passive modalities and the narrative surrounding them.
    Is Mechanical Diagnosis and Therapy (MDT) applicable in an athletic population? we´re obviously biased but will give a clinical example.
    How do we handle when we have to back of a little of the load in the athletes training and which explanations could we offer the athlete to involve.
    The importance of collaboration with the athletes coaches to provide and understanding and acccept of the situation.
    Finally we will provide some advice for physiotherapsist who would like to make a career where working with athletes are a part of the case load.