Episodi
-
Ökar ungas psykiska ohälsa för att vi tappat förmågan att lyssna på varandra? Lyssna och lär - i ett avsnitt om att just lyssna!
-
I det här avsnittet av Tiliapodden pratar Annso och Lollo om världsoro. När nyhetshändelserna känns övermäktiga gäller det att komma ihåg att vår värld på många sätt aldrig har varit bättre än idag.
-
Episodi mancanti?
-
Dagens avsnitt handlar om att känna skuld och skam. Vad är egentligen skillnaden? Och när kan en negativ skuldreaktion trilla över och bli till skam?
Bakom mikrofonerna, som vanligt: Annso och Lollo.
-
Ett specialavsnitt i stafettpodd-format inspelat på plats i Almedalen 2018. Unga röster från Right To Play, Tilia, Young Innovation Hub, IT-guide: Maen Makki, Elin Nilsson, Jackie Stål, Nazir Haydarpour, Kajsa Ahlström, Bismillah Zahedi,
Esra Yildirim, Shaymaa Jalal medverkar.Vad är inkludering? Vilka konsekvenser får det när en inte känner sig inkluderad? Vi kommer tillsammans lyfta ett bredare perspektiv i våra samtal om olikheter och likheter med fokus på inkludering. Kom hit, lyssna och ställ frågor direkt till oss, vi är de enda experterna på vår situation.
Lösningar på dagens samhällsutmaningar diskuteras över huvudet på unga. Resurser sätts in - men slösas för att beslutsfattare inte lyssnar och därmed saknar svar, men också förankring. I Almedalen är det ofta samma vuxna som hörs, organisationsföreträdare, förebilder och beslutsfattare.
En podd av unga för alla - Almedalen är startskottet för Tilia och Right To Plays stafettpodd #ungasröster som fortsätter hösten 2018. Denna stafettpodd kommer att vara samtal unga emellan med olika erfarenheter och bakgrund. Vi kommer gå bortom enskilda individers karriärer, organisationers intressen och förankras - på riktigt - i våra ungas vardag. I Almedalen är temat inkludering, men under höstens fortsättning kommer unga ha satt ytterligare ett antal teman med frågor därtill att samtala kring. Kom förbi och ta vara på chansen att delge oss om du har frågor du vill ha svar på från unga. ♥
-
Relationer kan handla om vänskap, kärlek, tillit och otrohet. Något av det svåraste som finns - men kanske också där vi kan finna det allra finaste?!
-
Flyktbeteende eller paus för en stund? Hur vet en egentligen vad som är vad? Var går gränsen till destruktivitet? Annso och Lollo som vanligt bakom mikrofonerna.
-
Ibland kräver omvärlden att vi ska anpassa oss till en tidtabell som inte är vår, som säger när det är bäst att skaffa barn, att resa och vara lediga. Som vanligt hör vi Annso Blixt och Lollo Aronsson.
-
Idag kommer Tiliapodden att handla om att vara introvert i en extrovert värld, där extroverta personlighetsdrag är norm och ideal.
Annso Blixt och Lollo Aronsson från Tilia sitter bakom mikrofonerna. -
Lollo gör en jämförelse kring prestationsångest som att det vore en ständig hunger som aldrig gör en mätt. Med förankring i det dagliga arbetet nära unga med psykisk ohälsa, pratar podd-duon om dagens samhälle som i många avseenden får unga att aldrig vara nöjda - och sedan ställer sig frågande varför unga mår dåligt. Vi avslutar som vanligt med några tankesätt för att hantera när krav på prestation leder till ångest.
-
”Vi får pumpa upp unga med självkänsla för att klara av omvärlden - hur sjukt är inte det?”
Tilia som organisation möter många unga dagligen som börjat reagera på dagens ideal och hur influensers med många unga följare har problematiska delar i sina flöden.
Vi pratar därför om dagens ensidiga ideal och hur dem påverkar förhållandet till våra kroppar, självbilder och hälsa - medvetet och omedvetet och vad vi kan göra för att inte påverkas i lika stor utsträckning framåt.
-
Annesofie Blixt och Louise Aronsson diskuterar i detta avsnitt ämnet självhat. Hur vet man att man känner självhat och hur tar man sig ifrån det? I detta avsnitt berättar Annesofie och Louise om sina egna erfarenheter av självhat, när och hur de upptäckte det hos sig själva och tips på hur man kan lära sig att börja tycka om sig själv.
-
I detta avsnitt reder Annesofie Blixt och Louise Aronsson ut begreppen självkänsla och självförtroende. De drar paralleller till sig själva och hur de kom i kontakt med sin egna självkänsla. Hur stärker man sin självkänsla och sitt självförtroende egentligen?
-
#35. Nystart. Ett introduktionsavsnitt av Tiliapodden, som är en podcast av Föreningen Tilia som arbetar med ungas psykiska ohälsa. Vi är stolta över att vara en reklamfri podd där du som lyssnar ska finna en frizon från samhällets normer, krav och ideal. Driver podden gör Lollo och Annso, engagerade i Tilia. De berättar i detta avsnitt om sig själva, tanken med podden och berör ämnen som mod, att ta emot komplimanger, att våga välja kärlek och att gå sin egen väg, trots att det är svårt.
-
På samma sätt som det stora problemet är män i grupp är där den stora lösningen." - ett avsnitt med Peter Svensson som bland annat arbetar på Juventas ungdomsjour för killars psykiska hälsa.
Han berättar bland annat om att väldigt få idrottsföreningar med lagidrottande män idag kan säga att man har gjort allt man kan för att uppfostra unga killar som har omdöme att agera när andras omdöme brister. Tvärtom kanske en är med och skapar unga vuxna män som går över andras gränser - och att deras omdöme brister.
Ett avsnitt fylld med inspiration, konkreta tips och kunskap!
-
Hampus Nessvold gästar och pratar om sin nysläppta bok Ta det som en man. Varför är den skriven? Hur når vi de män som allra minst är mottagliga att samtala om machokulturen och dess påverkan? Om att kriga med differensen i den man känner sig vara och den man förväntas vara kopplat till könsroller och normer.
-
Jackie som själv tagit del av Tilias stödjande verksamhet intervjuar grundare Annso Blixt om tankarna bakom den ideella organisationen för ungas psykiska hälsa som i september fyller 5 år. Hur känns det egentligen att vara en del av något som förändrar liv? Finns ånger och hur är tankarna kring misstag? Hur ser framtiden ut? Det får du bland annat reda på i detta specialavsnitt.
-
"När jag var yngre var mina somrar även fria från framtidsångest. Jag var barn, jag var ung och jag trivdes bra med livet jag levde. Jag oroade mig inte alls över vad jag i framtiden skulle arbeta med eller hur min familjesituation och sociala situation skulle se ut. Allt skulle ordna sig. Men, saker förändrades. När jag drabbades av psykisk ohälsa så rörde det såklart om i grytan." Hör Pia berätta om sina tankar kring prestation och framtid.
-
I detta avsnittet försöker vi bena ut om det finns ett svar på frågan ”Är det psykisk ohälsa eller ”bara” livet som gör ont?” - en fråga som frekvent dyker upp i Tilias arbete. Behövs alltid ett svar?
Tilias Annsofie och Louise, som båda arbetat många år i föreningen med ungas (o)hälsa pratar om att våga söka hjälp, bekräftelse och ickebekräftelse från omgivningen som kan vara avgörande. Om skadliga fack och mallar om hur ohälsa ”bör” se ut för att tas på allvar.
Gemensamt oavsett vad, är att alla förtjänar hjälp och stöd, på det sätt som passar en själv.
-
Teresa Linnarsson är 18 år och är en av dem som tar studenten, men kommer att fortsätta läsa gymnasiet nästa år på grund av en sjukskrivning. Hon berättar om den hets som pågår i omgivningen kring studenten och hur man kan hantera dessa dagar kring maj och juni om de är ångestfyllda.
-
Idag träffar vi Alif Kabir som har egna erfarenheter av hetsätningsstörning. Till en början dold av en övervikt där man inte riktigt förstod vad som egentligen låg bakom. Vi hoppas att detta avsnitt kan ändra den eventuella uppfattningen om att en ätstörning enbart har med låg vikt att göra. Alif berättar om känslan han burit på och insikter han kommit fram till kopplat till att vara överviktig och lida av att hetsäta.
- Mostra di più