Episodi
-
Denne episode er meget anderledes og uformel end, hvad vi normalt plejer at lave. Det er der en helt særlig årsag til. Vi holder nemlig en pause med at optage podcast.
Hør i episoden, hvorfor vi har valgt det og hvad fremtiden skal bringe både i podcasten og i virksomheden. Vi kommer også lige omkring året der gik med podcast, hvor fed en oplevelse, det har været!
Vi vil meget ydmygt sige tusind tusind tusind tak til alle som har deltaget i vores podcast og til alle jer, som har lyttet med!
Det har betydet, at det har givet rigtig meget mening for os at producere og bruge tid på.
Vi håber at komme tilbage igen på et senere tidspunkt i et endnu skarpere format!
-
I denne episode har vi meget fornemt fået Nina Due Stagis med som gæst. Nina er sportspsykolog i Team Danmark og har været det de seneste 5 år. Hendes primære sportspsykologiske ansvarsområder er badminton, atletik og fodbold.
I episoden fortæller Nina om sit arbejde i Team Danmark med atleter på højeste niveau, hvordan hun hjælper dem til at præstere og trives i atletlivet med henblik på at skabe bæredygtige atleter, som hermed oplever den gode atletrejse over forhåbentligt mange år.
Til sidst i episoden dykker vi ned i begrebet compassion, som de senere år virkelig har vundet indpas i psykologien – herunder også sportspsykologien. Lær meget mere om begrebet og hvordan vi kan praktisere compassion her i episoden!
Så lyt endelig med :)
-
Episodi mancanti?
-
Det er ikke altid en dans på røde roser at være en del af et elitemiljø og kæmpe for at nå toppen! Det kan Julie Tavlo Petersson skrive under på, som er professionel fodboldspiller og som lige har forlænget sin kontrakt med Brøndby IF. Julie har derudover også været en del af det danske A-landshold i fodbold, hvor hun har 17 kampe på CV’et.
Julie har dog om nogen haft både op- og nedture i forbindelse med sin sportskarriere. I denne episode tager hun os ærligt og helt tæt på en svær tid, som i den grad har påvirket hende mentalt og i sidste ende ført til en træningsafhængighed.
Lyt med og hør, hvordan træningsafhængigheden startede, hvordan den har påvirket og påvirker Julie på nuværende tidspunkt. Hvad hun tænker, der kunne være gjort anderledes og hendes absolut bedste råd om at hive fat i de værktøjer hun har og turde række ud for at bede om hjælp!
Tusind tak fordi du havde lyst til at deltage i vores podcast og snakke ærligt om et svært, men meget vigtigt emne.
Husk du kan støtte Mental Atlets podcast helt gratis ved at like, dele og anbefale 😊
-
I denne episode har vi meget fornemt besøg af vores holdkammerat fra Sparta Juliane Falsig Hvid, som for nyligt er blevet udtaget til VM i 3000 meter forhindringsløb. Det skal hun løbe i Budapest d. 23/08/23.
Det blev til en spændende og inspirerende snak med Juliane kort inden hun tog afsted på pre-camp til VM, om hvor helt vildt det er, at hun er blevet udtaget! Det har nemlig ikke altid ligget i kortene, at Juliane skulle den vej i hendes sportskarriere. Hun har de sidste 3,5 år dyrket militær femkamp på absolut højeste niveau, hvor hun blev dansk, nordisk og europæisk mester i 2022.
Men siden sin debut på 3000 m. forhindringsløb sidste sommer 2022, har atletik-karrieren taget fart! Juliane blev dansk mester i både 2022 og 2023 samt nordisk mester i 2023. Hendes PR er 9.33 og skal nu deltage til VM i næste uge!
Det har været en helt vild udvikling at følge på sidelinjen som holdkammerater og vi er meget beæret over, at Juliane havde lyst til at dele sin historie i vores podcast!
Så lyt endelig med og bliv klogere på en vanvittig sej og inspirerende kvinde!
-
Det er sommerferie og vi har kastet os ud i et helt nyt format til denne episode! Vi har nemlig taget udgangspunkt i tre emner, som er gået igen og igen i vores efterhånden mange episoder.
De tre emner er: Identitet, at snakke sammen og sit hvorfor.
Vi har derfor valgt at tage udklip fra forskellige episoder med både eksperter og atleter, hvor vi bliver klogere på de tre emner.
Når vi dykker ned i emnet "identiteten", så hører vi fra vores tidligere episoder med Mia Lichtenstein, Henrik Dresbøll, Laura Valgreen, Anna Emilie Møller og Hanna Christensen.
Under emnet med "at snakke sammen", der har udklip med fra Laura Valgreen, Cecilie Mikkelsen og Mia Lichtenstein.
Til sidst hører vi om “sit hvorfor” med Kritsina Schou Madsen, Cecilie Mikkelsen og Henrik Dresbøll.
Vi håber, at I har lyst til at lytte med og blive klogere på nogle vigtige emner for mental trivsel i sporten.
-
Med alle vores forventninger til atletlivet, arbejdskarrieren og privaten kan vores trivsel komme under pres.
Men hvordan kan vi blive mere mentalt robuste, så vi kan navigere og trives i en hverdag præget af travlhed og til tider udfordringer og modgang?
Det snakker vi med Eva Hertz om i denne episode. Eva er psykolog og stifter af Center for Mental Robusthed. I Center for Mental Robusthed er de specialiseret i træning af mental robusthed, trivsel og forebyggelse af stress med afsæt i forskningsbaseret anvendt positiv psykologi. De kombinerer den nyeste viden med konkrete redskaber omsat til praksis.
Deres arbejde kan du hører meget mere om i episoden, hvor Eva blandt andet fortæller om femfaktor modellen for mental robusthed og dertilhørende konkrete øvelser til at styrke din mentale robusthed.
Så lyt endelig med og lær, hvordan du kan styrke din mentale robusthed.
-
Det kan for nogle af os være rigtig svært at forestille os et liv uden træning og det skal vi heldigvis heller ikke! Men træningen kan komme til at tage overhånd og balancen mellem sundt og usundt begynder at blive svær.
Men hvordan kan du ændre din træningsadfærd? Hvordan kan du komme ud af vanernes magt og den store belønning, som du får af træningen?
Det hjælper Henrik Dresbøll os med at besvare i denne episode. Han er foredragsholder, forfatter, podcaster og direktør for We Learn. Han ved en hel masse om adfærdsdesign og omlægning af vaner.
I denne episode kommer han med sit bud på, hvordan vi kan arbejde med at komme ud af træningsafhængigheden og omlægge vores ekstrem sunde vaner. Så vi bliver mere bevidste og systematisk arbejder med vores vaner og adfærd.
Så lyt endelig med og få helt konkrete værktøjer til at arbejde med dine træningsvaner!
-
Mindfulness bliver mere og mere populært og har virkelig også vundet sit indpas i sportspsykologien, men hvad er mindfulness, hvordan træner du det og hjælper det overhovedet?
Det har vi inviteret filosof og ph.d. studerende Victor Lange fra Københavns Universitet ind til at besvare og fortælle os meget mere om!
I episoden bliver vi også meget klogere på, hvordan mindfulness kan hjælpe dig til at komme bedre i flow, som mange atleter stræber efter i både deres træning og konkurrencer. Derudover fortæller Victor om det super spændende clutch-stadie, som på samme måde er en tilstand, når atleten skal præstere i en presset situation. I clutch-stadiet kræver det målrettethed og koncentration til at levere den hårde fysiske præstation.
Så lyt endelig med og bliv langt klogere på blandt andet de to ovenstående begreber!
Victor er også en del af podcasten Regnfang https://regnfang.nu/ og har lavetdigtsamlingen ‘Jeg har hørt at du lever videre’, som I kan finde her: https://mikrofest.dk/shop/vild-maskine/victor-lange/jeg-har-hoert-at-du-lever-videre/
-
I denne episode er vi med på Martin Skriver Knudsens løbetur fra Kolding til Middelfart. Det er bare et lille stykke af den tur Martin har sat sig for at løbe. Han bruger nemlig de her par dage på at løbe tværs over Danmark fra Esbjerg til København med et gennemsnit på ca. 80 km om dagen.
Det gør han både for at udfordre sig selv, men også for at samle ind til Redbarnet!
Det blev til en super spændende snak om ultraløb, hvorfor det er blevet så populært og hvorfor Martin synes det er fedt. Hvordan han tager de kompetencer og erfaringer han får igennem ultraløb med over i sit arbejdsliv som blandt andet selvstændig.
Vi får selvfølgelig også en god snak om det mentale, hvordan han kan overskue at være i gang så mange timer og hvordan han mentalt igennem andre løb har forberedt sig på denne tur.
I denne autentiske episode er der både bildyt, lastbiler og nogle pustende løbere - men tag endelig og lyt med og hør om Martins vanvittige projekt!
Du kan støtte Martins indsamling på følgende link:
https://indsamler.redbarnet.dk/indsamlinger/jeg-loeber-tvaers-over-danmark-for-at-hjaelpe-boern-i-noed?fbclid=PAAablds2yB_r-Bl54AcXd6j6vWutveBqpHwMW76xs0KjNipvt_yF0Mwx6cZA_aem_th_Ab-1mWl5ZwF3CGCGK9G8cqHGt07ENn1ONNo0Ygsa2hFjeE65ixqfE3wg-s3gvU2rV9M
-
Nervøsitet er helt naturligt, når du har noget på spil og du virkelig gerne vil præstere godt!
Det er altså en følgesvend, som du må lære at håndtere bedst muligt.
Det kan nemlig være virkelig ubehageligt at opleve, hvordan nervøsiteten kan kapre dig og du fysisk kan få det dårligt!
Det kan være forbundet med kvalme, ondt i maven, svedige håndflader, tankemylder, dårlig nattesøvn og i sidste ende kan det hæmme dine forberedelser og præstation.
I denne episode fortæller vi derfor lidt om nervøsitet og giver tre forskellige strategier, som du kan bruge til at håndtere din nervøsitet.
Lyt endelig med og husk at du kan støtte podcasten helt gratis ved at dele, like og følge :)
-
Juhuuu! Smerte er komplekst!
Det er et af Mathilde Kehlers kernebudskaber, som gæster vores podcast i denne episode. Mathilde har for et par år siden stiftet Smerteguiden, hvor hun arbejder som smertecoach og brænder for formidlingen af den nye smerteforståelse.
Hun fortæller i episoden om den komplekse smerteforståelse, hvor der ikke bare er én vej, men mange og adskillige faktorer, der kan være med til at påvirke vores oplevelse af vores smerte i en given situation.
I den nye smerteforståelse forstås smerte som et alarmsystem, som kan sende alarmsignaler, men det betyder ikke nødvendigvis, at vi er i potentiel fare lige her og nu. Det handler rigtig meget om at forstå vores smerter, så vi kan opleve en tillid til os selv, vores krop og hvordan vi håndterer smerten.
Modsat den gamle, biomedicinske smerteforståelse, hvor smerteforståelsen bliver meget simpel og én til én mellem smertesignal og skade.
Men hvordan kan vi bruge den nye smerteforståelse i forbindelse med vores sportspræstation? Hvordan kan vi bruge den, når vi fx møder muren i et maraton eller i hvilken som helst anden sportssituation, hvor vi oplever smerte eller skal presse os selv.
Det snakker vi meget mere om her i episoden, så lyt endelig med og bliv langt klogere på smerte!
Husk du kan støtte Mental Atlets podcast helt gratis ved at dele, anbefale og følge - tusind tak :)
-
I denne episode gæster Oliver Vorm og Morten Hedesgaard vores podcast, som begge dyrker Mixed Martial Arts (MMA) på konkurrenceplan.
MMA er en kampsport blandet af forskellige stilarter, som boksning, brydning, judo med flere. Det betyder altså, at der er rigtig meget tilladt!
Men hvordan styrer man sit temperament, når man er i kampens hede? Hvordan vænner man sig til at slå andre og blive slået? Hvordan håndterer man smerten, når man ligger på gulvet og får gentagende slag i hovedet? Og sidst men ikke mindst, hvordan undgår man at være kronisk skadet eller forslået?
MMA er en mental sport uden lige! Det fortæller Oliver og Morten meget mere om her i episoden - så lyt endelig med!
-
I denne episode gæster Kamilla og Christinna Rytter Pedersen vores podcast. De er tidligere professionelle badmintonspillere og har en vanvittig sportskarriere bag sig. Sammen har de utallige mesterskaber og sejre, hvor nogle af de største resultater er en sølvmedalje til OL i 2016 og en guldmedalje til All-England i 2018.
De startede begge to deres professionelle karriere ved at spille mix, men det var svært at være ordentligt glade på hinandens vegne, når man som kærester også var modstandere. Så de arbejdede hen imod at blive badmintonmakkere i en damedouble.
For os at se har Kamilla og Christinna haft en virkelig vellykket karriere og har trives i deres sport. Så i denne episode bliver det til en snak om, hvordan de er lykkedes, hvad har været vigtigt for dem og hvordan har de kunne bevare motivationen og håndtere presset.
Så lyt endelig med og få deres gode råd til en vellykket sportskarriere.
Husk du kan støtte Mental Atlets podcast ved at dele, anbefale og følge.
-
I denne episode har vi Cecilie Mikkelsen med som gæst, som for nogle år siden bragede ind på løbescenen efter en tid med en masse god og kontinuerlig træning.
Hun fik for alvor smag for løb under sit praktikophold i Vancouver, hvor hun løb med en løbeklub. De løb en masse kilometer og Cecilie begyndte nærmest fra den ene uge til den anden at løbe fra 60 km/ugen til 130 km/ugen. Hun oplevede virkelig at rykke sig på det halve år!
I 2019 peakede løbekarrieren og Cecilie vandt DM i halvmaraton efter 3 gode år med fuld træning og nærmest ingen hviledage.
Dette varede desværre ikke ved, da hun begynder at mærke til en skade i baglåret. Skaden bliver værre og værre og fornyeligt fik hun konklusionen fra Idrætsmedicinsk på Bispebjerg om en kronisk overbelastningsskade, fordi hun var blevet ved med at træne og provokere vævet under skadesperioden.
Det har haft store konsekvenser for Cecilies løb og set i bakspejlet, var der en masse hun gerne ville have gjort anderledes.
Hør med i episoden og kom helt tæt på Cecilies skadesforløb og forhold til alternativ træning.
Du kan støtte Mental Atlets podcast ved at dele, anbefale og følge.
-
I denne episode snakker vi med Jeanette Pyrdol, som har en master i Sports Psychology fra Liverpool University. Det bliver til en spændende snak om, hvordan Jeanette har arbejdet med forskellige atleter primært indenfor individuelle sportsgrene og performance art.
Vi kommer blandt andet omkring, hvornår er du lykkedes? Hvordan holder du fokus på processen fremfor resultatet? Hvem er du efter en skade? Og hvordan kan vi lade være med at vurdere os selv hele tiden?
Så lyt til denne episode og bliv klogere på det sportspsykologiske arbejde med Jeanette.
Du kan støtte denne podcast gratis ved at dele, anbefale og følge.
-
Mental sundhed gør os stærkere og er med til at styrke vores trivsel. Det har vi i denne episode inviteret Hanna Christensen fra DGI ind til at fortælle os langt mere om. Hun arbejder til dagligt med ABC for mental sundhed, som er en forskningsbaserede indsats om at fremme mental sundhed og trivsel i den danske befolkning. Mental sundhed er nemlig alt det, der gør livet værd at leve!
ABC står for Act (gør noget aktivt), Belong (gør noget sammen) og Commit (gør noget meningsfuldt), og det kan forbedre og styrke vores mentale sundhed.
Der er mange forskellige niveauer og måder, vi kan handle på. Hør i denne episode Hanna give helt konkrete råd til, hvad vi selv kan gøre for at styrke vores egen og andres mentale sundhed.
Du kan læse meget mere om projektet på www.psy.ku.dk/abc/
-
I en nyere rapport (2022) har man* undersøgt forekomsten af symptomer på spiseforstyrrelser og lav energitilgængelighed blandt elite- og subeliteatleter. Derudover undersøgte man også atleternes bud på, hvad der har udløst og vedligeholdt deres spiseforstyrrelse samt deres idéer til, hvad der kan forebygge og afhjælpe problematikken i sport på højt niveau.
Spiseforstyrrelser øger nemlig risikoen for overbelastningsskader, tidligere frafald fra sport, nedsat præstationsevne og mistrivsel. For at sikre atleternes trivsel og reducere frafald, er forebyggelse og tidlig opsporing virkelig vigtigt!
I denne episode har vi Mia Beck Lichtenstein (autoriseret psykolog og professor) med som gæst. Hun er en af forskerne bag rapporten og det blev til en snak om rapportens resultater, hvordan du kan hjælpe en holdkammerat, som du er bekymret for og hvad der generelt kan gøres ved problemet?
Så lyt endelig med og bliv klogere på, hvordan du helt konkret kan være med til at hjælpe andre!
*Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark i samarbejde med forskere fra Syddansk Universitet, Psykiatrien i Region Syddanmark samt Linnéuniversitetet i Sverige
-
Lyt med i denne episode, hvor vi er så heldige, at den yderst imponerende ultraløber Kristina Schou Madsen gæster os! Hun fortæller om sin ekstreme sport, hvor hun jævnligt tager sin mentale værktøjskasse frem for at finde en passende strategi til at overvinde mentale udfordringer.
Få inspiration og konkrete værktøjer til din mentaltræning, for som Kristina siger, er talent en stor del af at blive en succcesfuld sportsatlet, men hvis man ikke har den brik, så er der bestemt andre brikker at spille på!
-
Det har været et fuldstændig fantastisk efterår med Topatleten, hvor vi har fået snakket med virkelig mange spændende menneske, som har haft lyst til at dele deres viden og erfaring.
Vi er væltet helt bagover af taknemlighed og fordi vi har haft muligheden for at starte podcasten op og haft rigtig god succes med det!
Der kommer dog til at ske lidt ændringer i 2023 og det fortæller vi meget mere om i denne lille episode!
Men tusind tak fordi du har lyttet med i Topatleten og vi vil gøre alt for, at 2023's episoder i Mental Atlet bliver mindst lige så spændende og af høj kvalitet!
På genlyt første fredag i februar i Mental Atlets nye podcast.
-
Denne episode er helt særlig for os, da vi har været så privilegeret, at vores fætter Frederik Jakobsen havde lyst til at gæste vores podcast. Han er professionel speedwaykører og lever et liv meget anderledes end de fleste andre 24 åriges.
Frederik er født ind i en speedway-familie, hvor han blev præsenteret for sporten i gennem sin fars tidligere speedwaykarriere. Han startede med at køre som 4 årige, hvor han havde nogle yderst succesfulde ungdomsår og vandt både Danmarks-, Europa- og Verdensmesterskabet. Nu er han aktiv seniorkører i både Danmark, England og Polen, så der er fuld fart over feltet, hvor han kører mod verdens eliten.
Speedway er bestemt en mental sport, hvor man skal være klar og have overskud - det snakker vi meget mere om i episoden.
Så lyt endelig med og hør om en imponerende hverdag og livet som absolut topatlet! - Mostra di più