Episodi
-
De overheid is net als veel onderdelen van de samenleving gedigitaliseerd. Dit is vaak efficiënt en het kan soms ook makkelijk zijn. Maar toch hoor je vaak verontrustende verhalen: ouderen die de digitale systemen niet snappen en zo niet mee kunnen komen. of grootschalige hacks waardoor de data van burgers op straat komt te liggen. Digitalisering maakt het dus niet altijd makkelijker voor de burger. Sterker nog, sommige burgers verliezen vertrouwen in de overheid door deze digitale systemen. Hoe moet deze problematiek worden aangepakt?
In deze vierde aflevering kijken we met Ron Roozendaal (kwartiermaker Digitale Samenleving/plaatsvervangend DG bij Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en José van Dijck (hoogleraar Media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht)
naar de risico’s van de digitale overheid en gevolgen van digitalisering voor het vertrouwen van de burger in de overheid. Specifiek kijken we naar ethische vragen rond mensen die niet digitaal vaardig zijn, algoritmes en privacy.
-
‘De menselijke maat’, een term die je heel veel voorbij hoort komen in het Haagse. Wat is het eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk voor de overheid? Nathalie van Berkel (raad van bestuur UWV) en Mathieu Segers (Universiteit Maastricht en WRR) gaan het gesprek met elkaar aan over wat het belang is van de menselijke maat in regelgeving. Hoe werkt dat voor de Nederlandse overheid? Hoe kijken zij daar naar vanuit hun verschillende perspectieven? Wat kan beter en wat gaat al steeds beter? Hoe belangrijk is ethiek? Je hoort het allemaal in aflevering 3 van 'Tussen publiek en politiek'.
-
Episodi mancanti?
-
In deze tweede aflevering van ‘Tussen Publiek en Politiek’ gaan Michèle Blom (directeur-generaal Rijkswaterstaat) en Kim Putters (ten tijde van de opname nog directeur SCP, inmiddels voorzitter van de SER) in gesprek over het vertrouwen van Nederland. Blom en Putters praten over hun eigen ervaringen met de overheid en wat zij vanuit hun professionele rol kunnen en willen doen om de betrouwbaarheid van de overheid te verbeteren. Ook gaat het over het mensbeeld dat de overheid hanteert. Volgens Putters wordt er nog vaak gedacht dat mensen doen wat het beleid wil, maar kan je beter redeneren vanuit mensen zelf. Hoe ziet hun leven er uit? En welk gedrag laten ze in werkelijkheid zien? Blom zou bij de ontwikkeling van beleid daarom graag de kennis en ervaring van uitvoeringsorganisaties betrekken.
-
In de eerste aflevering van ‘Tussen Publiek en Politiek’ praten Dick Schoof (secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid) en Gerdi Verbeet (voormalig voorzitter van de Tweede Kamer) over werken voor politiek en samenleving. Werken ambtenaren voor de politiek – de volksvertegenwoordigers – of voor de samenleving? Wie hebben zij het beste in het vizier? Dick en Gerdi praten over de bijbehorende dilemma’s en hoe topambtenaren hier het goede voorbeeld kunnen geven. Over tegenspraak en ruimte om van mening te verschillen.