Episodi
-
Yhteiskehittäminen on innovoinnin tapa, jossa toimintamallia kehitetään yhteisessä keskustelussa. On tärkeää, ettei kompastuta näennäisosallistamiseen, vaan oppimista tapahtuu oikeasti asiantuntijatahojen molemmin puolin. Miten uudistustarpeeseen vastataan yhteiskehittämisen keinoin? Kuinka osallistaa onnistuneesti tahot, joita uudistus koskee?
Jaksossa kuulemme, kuinka lukiokoulutusuudistuksen kehittämistyössä onnistuttiin osallistamaan sidosryhmiä ja erityisesti nuoria. Miten Opetushallituksessa pystyttiin jättämään perinteiset asiantuntijaroolin raamit ja astumaan ekosysteemiajatteluun?
Hennin vieraina ovat opetusneuvos Arja-Sisko Holappa Opetushallituksesta ja palveluliiketoiminnan asiantuntija Krista Keränen Vision Factory Oy:stä.
Tutustu valmentavan ja oppivan työkulttuurin kehittämiseen VALOA-sivustolla: www.valtiolla.fi/valoa. -
Nyky-yhteiskunnassa työ on monimuotoistunut ja hektisyys sekä tehtävien kirjo on kasvanut. Kriittinen tieto ei ole enää vain johtajilla, vaan se on jaettua. Millaista oppimista tarvitaan juuri nyt? Mitkä tekijät ovat tärkeimpiä organisaation oppimisessa? Kuinka teknologian kehitys ohjaa työn tekemisen malleja?
Jaksossa kuulemme, mitä ketteryys tarkoittaa valtion konsultin näkökulmasta ja miten työ ja työyhteisön roolit ovat kehittyneet. Entä mitä osaamisen ja oppimisen kehittäminen vaatii tulevaisuudessa digitalisaation alati kehittyessä?
Hennin vieraina ovat Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Digitaaliset yhteydet -alueen johtaja Henriikka Rosti ja Futuricen strategia- ja kulttuurikonsultti Marika Schaupp.
Tutustu valmentavan ja oppivan työkulttuurin kehittämiseen VALOA-sivustolla: www.valtiolla.fi/valoa. -
Episodi mancanti?
-
Yllättävässä tilanteessa toimintatavat voivat syntyä kuin vahingossa ja kokeiluista voi tulla toimivia innovaatioita. On tärkeää pohtia, mitä oivalluksia tilanne synnytti ja mitkä asiat matkan varrella muutettiin tai korvattiin. Kuinka oppivan työkulttuurin avulla voidaan ratkoa ongelmia? Millaista oppimista yhteisöohjautuvuus edellyttää ja miten oppiminen kehittyy? Mitä kyseenalaistaminen voi parhaimmillaan tarjota?
Jaksossa kuulemme Valtiokonttorin kustannustukihankkeesta ja siitä, mitä kokeilusta opittiin. Kuinka kiire vaikutti työkäytäntöihin ja lainvalmisteluun? Millaisia yhteisöohjautuvan työkulttuurin elementtejä organisaatiosta löytyi?
Hennin vieraina ovat palvelujohtaja Mari Selviranta Valtiokonttorista ja Jointu Rethinkin litteiden organisaatioiden rakennusmestari ja Helsingin yliopiston dosentti Perttu Salovaara.
Tutustu valmentavan ja oppivan työkulttuurin kehittämiseen VALOA-sivustolla: www.valtiolla.fi/valoa. -
Valmentava viranomaistyö auttaa löytämään toimivimmat ratkaisut jatkuvasti muuttuvassa yhteiskunnassa. Toimintatapoja voidaan viedä vaikuttavasti, rakentavasti ja kannustavasti ruohonjuuritasolle valmentavalla otteella. Minkä takia viranomaiset ryhtyivät valmentajiksi? Kuinka valvontaa tehdään valmentavasti, ja mihin valmentavaa valvontaa tarvitaan?
Jaksossa kuulemme, mitä valmentava viranomaistyö on ratkaissut Säteilyturvakeskuksessa sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirastossa. Lisäksi selvitämme, miten valmentava ote ja asiakastyö yhdistyvät turvallisuuden sääntelyssä.
Hennin vieraina ovat tutkimus- ja kehitysjohtaja Minna Päivinen Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes), johtaja Jussi Heinonen Säteilyturvakeskuksesta (STUK) sekä johtamiskouluttaja, valmentamisasiantuntija ja ajattelija Dan Soback.
Tutustu valmentavan ja oppivan työkulttuurin kehittämiseen VALOA-sivustolla: www.valtiolla.fi/valoa. -
Nopea ja iso muutos työkulttuurissa ja toimintatavoissa on mahdollinen, kun toimintaympäristö tarvitsee sitä. Jaksossa tarjotaan näkökulmia työyhteisöille, jotka haluavat kehittää työkulttuuria. Tärkeää on löytää keinoja epävarman tilanteen sietämiseen ja kokeilemalla etenemiseen, kun tietoa ei ole riittävästi ja se muuttuu matkan varrella. Mitä muutos vaatii yksilöiltä ja millainen oppimishaaste työkulttuurin kehittäminen on organisaation näkökulmasta?
Jaksossa kuulemme, kuinka koronapandemia vauhditti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen organisaatiorakenteiden uudistumista ja vahvisti eri yksiköiden välistä yhteistyötä. Pandemiasta aiheutunut epävarmuuden kokemus oli kaikille yhteinen ja laitoksessa syntyikin malliesimerkki siitä, kuinka yhdessä tekeminen tekee mahdottomasta mahdollista.
Hennin vieraina ovat johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra sekä hallinto- ja talousjohtaja Mia Nykopp Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).
Tutustu valmentavan ja oppivan työkulttuurin kehittämiseen VALOA-sivustolla: www.valtiolla.fi/valoa. -
Kuinka motivaatio syntyy? Mikä on työkavereiden ja luottamuksen osuus työkulttuurissa? Kuinka ohjeisiin tottunut saadaan ohjaamaan omaa työtään? Millaisia keinoja on siirtyä valmentavan ja oppivan työkulttuurin sekä yhteisöohjautuvuuden suuntaan? Mistä stepeistä perinteisemmässä organisaatiossa voi lähteä liikkeelle?
Työkulttuuripodin ensimmäisessä jaksossa kuulemme, mitä tapahtuu, kun perinteisessä organisaatiossa työ mietitään uudella tavalla ja työntekijöillä on aiempaa enemmän valtaa ja mahdollisuuksia järjestää työtään sekä tehdä päätöksiä. Minkä takia ylipäätään tarvitaan uudenlaisia tapoja johtaa tiimiä?
Hennin vieraina ovat Sisä-Suomen poliisilaitokselta ylikonstaapeli ja Keski-Suomen monitoimiryhmän johtaja Janne Heiskanen sekä yrittäjä, yritysvalmentaja ja organisaatioiden kehittäjä Jussi Markula Jointu Rethinkistä sekä Prominda Revolution Oy:stä.
Tutustu valmentavan ja oppivan työkulttuurin kehittämiseen VALOA-sivustolla: www.valtiolla.fi/valoa. -
Valmentavasta työkulttuurista puhutaan paljon, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa? Mitä ja miten työpaikoilla opitaan? Kuinka yllättävät tilanteet voivat opettaa organisaatiota? Minkälainen muusa pakko on työkulttuurin kehittämisessä? Entä miten moderni viranomaistyö vastaa yhteiskunnan muutoksiin?
Valtiokonttorin Työkulttuuripodi lähtee Hennin kanssa tutkimusmatkalle selvittämään, kuinka uudenlaista työkulttuuria valtiolla rakennetaan. Podcastissa tarkastellaan sitä, kuinka työn tekemisen tavat, johtaminen ja suhde asiakkaisiin muuttuvat. Organisaatiot siirtyvät yhä enemmän käytännöistä ja johtamisesta, jossa ohjeet tulevat ylhäältä, valmentavaan työn tekemisen tapaan, joka perustuu kannustamiseen, kysymiseen, kuuntelemiseen ja kokeilemiseen. Sanotaan hyvästit konsulttijargonille ja laitetaan virkamieshattu naulaan. -
Det talas mycket om en coachande arbetskultur, men vad betyder det? Vad och hur lär man sig på arbetsplatserna? Hur kan överraskande situationer vara något som lär organisationer nytt? Vilken typ av musa behövs för att utveckla arbetskulturen? Och hur svarar det moderna myndighetsarbetet på förändringarna i samhället?
Statskontorets podd om arbetskultur ger sig tillsammans med Henni ut på en forskningsresa för att ta reda på hur en ny arbetskultur byggs upp inom staten. I podcasten granskar man hur ämbetsverken övergår från praxis och ledarskap, där anvisningarna kommer uppifrån, till ett coachande arbetssätt som grundar sig på uppmuntran, frågor, lyssnande och försök. I podden om arbetskultur tar man farväl av konsultjargon och lämnar tjänstemannahatten i garderoben.