Episodi
-
Det er utrolig mange som sliter med mage og tarmproblemer - fordøyelse og livsstilssykdommer, søvnløshet, konsentrasjonsvansker, glemskhet mm. Mye kan handle om maten vi spiser. Det som er fint er at det finnes noen ganske enkle grep du kan ta selv, og som kan ha stor og rask effekt: Få inn mer planter i kostholdet. I denne podcasten tar vi for oss endel enkle plantebaserte retter som alle kan lage. Om du gir det en sjanse vil du ikke bare gjør noe godt for kroppen, men også for miljø, bærekraft og dyrevelferd.
Mange av oppskriftene vi snakker om finner du her: https://mat-og-venner.blogspot.com/
Uunnværlige smakstilsettere: Sriacha saus og Sembal Oelek - to varianter av chilli sausKan ellers anbefale disse sidene som har mange gode plantebaserte oppskrifter:
Green Bonanza: https://greenbonanza.com/
Vegetarbloggen: https://www.vegetarbloggen.no/ -
I januar 2018 la vi ut første episode av denne podcasten der vi går gjennom hva som skjedde den dagen Gro møtte veggen - helt uten forvarsel. Nå er hun tilbake og forteller om veien videre etter en slik opplevelse. Hvordan det var å bevege seg ut i arbeidsmarkedet og søke på ny jobb, møte nye mennesker og nye utfordringer og starte på nytt med blanke ark. Nok en sterk historie, som denne gangen har mye positiv og inspirerende energi i seg. Den viser at det er lys i enden av tunnelen om man ikke gir opp og fokuserer på de små skrittene i riktig retning, helt til ting igjen fungerer som normalt.
-
Episodi mancanti?
-
Det er jo fortsatt noen som ikke har fått med seg "at det brenner på dass" sier Emilie, og sikter til de som påstår at miljøendringene vi står overfor ikke er reelle. I denne episoden av en grønnere hverdag snakker jeg med en spennende jente som tidlig i livet bestemte seg for et plantebasert kosthold med unntak av fisk. Hva er bakgrunnen for hennes matvalg, og hvordan er det å være i 20 årene og plantespisende i 2020?
-
Vi planlegger en rekke podcaster i denne serien: en grønnere hverdag. Og vi, det er min gode (Islandske) venninne Harpa, og jeg.
Første episode blir om enkle triks for å komme i gang med å få inn litt mer planter i kosten. Det er så masse godt og spennende både av grønnsaker og planter i butikkene rundt omkring, men hva skal man gjøre med dem? - og hva kan man lage? Vi har eksperimentert på dette i noen år nå. Både fordi vi synes det er spennende, men også av nødvendige årsaker som tarm, mage og andre fordøyelsesutfordringer. I tillegg er det jo også fint å ha en tanke om bærekraft og klima bak det man putter i kroppen. Bli med på vår oppdagelsesreise. -
Ewa er kosmetisk sykepleier ved Hudklinikken Langeland i Oslo. Hun har mer enn 15 års erfaring med dermatologisk kosmetisk sykepleie og arbeider nå mest med injeksjonsbehandling med botox, restylane, og sclerosering av «sprengte» blodkar på bena og tatoveringslaser. Jeg vil gjerne vite litt om hvem som kommer til henne, hva de har for problemer og/eller hva de ønsker å få fikset på. En annen ting jeg lurer på er hva Ewa anbefaler - og hva som finnes på markedet for de som ikke egentlig har noe problem annet enn at de ønsker et lite løft i hverdagen - Investere litt i eget utseende og velbefinnende. Er det OK å hjelpe naturen en smule - og fikse bittelitt på utseendet? Blir man lykkeligere av det?
-
Det er ingen spøk å starte en restaurant. Det er mange om beinet - og spesielt her i Oslo. Jeg har møtt en som har truffet blink med en variert meny inspirert av matbodene i Kina, Vietnam, Thailand og Indonesia, samt har en crossover mot det franske kjøkken. Veien var langt fra enkel og det var mange skjær i sjøen i oppstartsfasen. Jeg har tatt en prat med restaurantens eier og daglige leder: Johnny Wu fra Rakkestad
Restauranten vi snakker om heter Asian Box. Ligger i Sporveisgata på Majorstua i Oslo.
-
Hans foreldre ville at han skulle bli toller. Men Steinar, han hadde heller lyst til å spille i band og drive med musikk. Ofte går ikke denne planen så bra i det lange løp, men for Steinar gikk selve guttedrømmen i oppfyllelse. Hele livet har han jobbet innen musikk- og showbusiness med mange varierte og spennende roller, både som utøvende musiker og som manager for andre artister - som programleder i radio og mye annet. Denne podcasten ble en inspirerende og artig reise gjennom musikkhistorien!
-
Øivind har ikke drukket en dråpe alkohol på 8 år og lever livet som aldri før.
Han forteller om et turbulent forhold til alkohol både gjennom oppveksten og i voksen alder, og hvordan han til slutt fant ut at nok er nok - og skrudde til korken i flasken. -
Heidi fikk en strålende A til master-eksamen i fornybar energi på Universitetet på Ås. Hennes undersøkelse/oppgave om solenergi/solceller er så oppsiktsvekkende at veilederen mente den burde offentliggjøres så raskt som mulig. Hør synspunktene til en som er nyutdannet og dermed har nyeste info. om hva vi står overfor av utfordringer fremover - hva som er bærekraftig og hva som bare er tull. Alt som skrives om klima og fremtid - det er ikke alltid like lett å bli klok på.
-
Siv Gamnes er spesialist i sexologisk rådgivning. I tillegg er hun utdannet både refleksolog og hypnoterapeut. I podcasten snakker vi om hvordan Siv jobber og hva slags problemer hun kan hjelpe med. Hun holder til i sexologisenteret i Nordahl Brunsgate 22 B i Oslo sentrum. Om du vil lese mer om hva hun holder på med finner du info. på hennes hjemmeside: www.sivgamnes.no
-
Da Sigrid-Helene var gravid med nr. 2 fikk hun beskjed om at det var stor sjanse for at barnet hun bar på hadde Downs syndrom. I denne podcasten forteller Sigrid-Helene åpenhjertig om hvordan det føltes å få denne beskjeden, hvordan hun og familien taklet det. Vi går gjennom både gleder og utfordringer omkring det å få et barn som er litt annerledes.
-
Trine Rein er en kjent og kjær sang- og TV artist gjennom mange år. Jeg møtte Trine allerede tidlig i 20 årene da vi begge jobbet med å synge radiojingler - og vi sang også begge i diverse band. Det er helt tilfeldig at vi begge nå, mye senere i livet, plutselig har funnet en ny felles plattform. Vi er begge opptatt av miljø, dyrevern, fremtid og bærekraft - og spiser begge hovedsaklig plantebasert kost. Trine forteller i denne podcasten om livet i rampelyset, om hvorfor hun sluttet å spise kjøtt - og fisk (som Lars elsker) og om hvordan menyen ser ut når hun og Lars skal lage seg et festmåltid.
Foto: Johs Bøe
Om du har lyst på mer informasjon om vegansk kosthold - sjekk ut What the Health (Netflix), Cowspiracy (Netflix), Food Choices (Netflix) og Forks over Knives (Netflix) De er alle fulle av spennende, skremmende og interessant informasjon. -
Når du er 44 år, midt i livet, travelt opptatt med familie, trening og jobb er det ikke akkurat da du forventer deg - et hjerneslag. For Hilde kom det som lyn fra klar himmel, og etter den dagen har ingenting vært som før. Hør Hilde fortelle om hvordan det var den dagen hjerneslaget kom og hvordan livet har artet seg i etterkant. En brutal og viktig fortelling fra hverdagen.
Sjekk ut Helsepodden der Hilde nylig var gjest. Episode 7 - 14 februar 2019 - "Hva er fatigue og hvem kan få fatigue"
Sjekk også ut Facebook siden til LHL Hjerneslag. Her finner du aktuelle arrangementer som omhandler dette temaet: https://www.facebook.com/lhl.hjerneslag/ -
Tenk deg situasjonen. Du har jobbet i mange år på samme sted, har er rolig og trygg arbeidsplass (tror du) til plutselig en dag da du blir innkalt til møte med HR. Beskjeden du får er at bedriften du er ansatt i har omorganisert og det er ikke jobb til deg lenger. Du pakker sakene dine, går hjem og går aldri tilbake på den jobben igjen. Dette kan skje med hvem som helst og med Anne har det skjedd hele 3 ganger i løpet av yrkeskarrieren. Men hun henger ikke med hodet av den grunn. Hør hennes historie og hvordan hun taklet de forskjellige utfordringene i perioder med arbeidsledighet, søknadsprosesser og intervjuer.
-
Eline er musikkterapeut og sanger. Vi snakker om hennes erfaringer i jobben med mennesker som har utfordringer enten med kommunikasjon, hukommelse, alderdom eller livet generelt.
Musikk kan være en fantastisk måte å lokke frem minner som man kanskje tror er borte, men som hjernen og kroppen likevel har lagret et sted langt bak i bevisstheten. Musikk kan finne veier inn i bevisstheten som vanlig medisinering og behandling ikke kan. Det kan også være en god trøst i såre stunder.
For mer info om musikkerapi, kontakt Norsk forening for musikkterapi her:https://www.musikkterapi.no
Ev. sjekk ut facebooksiden Musikkterapi Norge: https://www.facebook.com/groups/musikkterapinorge/
Artikkel i Vårt Land (jan. 2019): Musikken lærer opp hjernen vår
Sjekk også ut denne podcasten: Music and the Brain. (eng)
Spennende temaer som:
Musikk og sorg
Musikk som medisin
Musikkterapi for post traumatisk stress
Musikk for behandling av Alzheimers
Musikk, hukommelse og hjernen
Hvordan det å komponere musikk endrer og utvikler hjernen -
Meditasjon kan være til stor hjelp om man sliter med problemer som stress, utbrenthet, uro, søvnløshet, angst og mye annet. Hva er hemmeligheten for å klare å finne denne indre roen? Og hvordan går man frem for å se om det kan være noe for deg?
Hør Oles spennende historie der han forteller om hvordan han fant veien ut av angst og uro ved hjelp av meditasjon. Idag holder han selv kurs i meditasjon - og spiller ellers trommer i 80-talls bandet Loveshack.
Les mer om kurs i meditasjon på www.thebrightpath.noHer finner du også videoer og annen generell informasjon om meditasjon.
Flere grunner til å prøve meditasjon:
Reduserer stress
Bedrer konsentrasjonsevnen
Hjelper mot «tusen tanker som raser rundt i hodet samtidig»
Styrker immunforsvaret og setter igang de naturlige helingsprosessene i kroppen
Du blir mer kreativ
Senker blodtrykket
Løsner spenninger i kroppen
Gjør underverker for nervesystemet ditt
Du lærer deg å få mer kontroll over tankene dine
Bremser aldringsprosessen
Gir deg mer energi
Reduserer plagene ved mange psykiske sykdommer
Hjelper deg å sette personlige problemer i perspektiv
Hjelper på søvnproblemer, spesielt om du mediterer like før leggetid -
Om man ikke har opplevd det selv så kjenner vel alle til noen som har møtt veggen. Gro deler i denne podcasten sin opplevelse av denne litt eksplosive formen for utbrenthet - veien fra den spesielle dagen da kroppen sa stopp - gjennom tiden med behandling, og ser nå i etterkant hvilke signaler man bør være på vakt for.
Les mer om utbrenthet på NRK.no her: https://www.nrk.no/livsstil/tegnene-pa-at-du-er-i-ferd-med-a-bli-utbrent-1.13885763
Veldig bra og lettlest bok om depresjoner som jeg nevner i podcasten: "Hva du bør vite om depresjoner" av Jørgen Jørgensen
Typiske tegn på utbrenthet:
Følelsesmessig utmattelse
Følelsesmessig distansering
Redusert personlig yteevne
Andre tegn kan være:
Hodepine, anspente muskler, trykk over brystet, hjertebank, kvalme eller svimmelhet.
Forandret søvnmønster - du sover mer eller mindre enn før.
Forandret appetitt.
Problemer med mage/tarm.
Du blir lett syk.
Fremmedgjøring av jobbaktiviteter.
Tretthet og slitenhet på jobb og når arbeidsdagen er over.
Tap av arbeidsglede. Negativ eller frustrert i forhold til arbeidet du gjør, arbeidsplassen og kollegaer.
Fysisk slitenhet. Orker ikke å gjøre mye på fritiden. -
Espen er en fantastisk artig fyr som gjerne byr på seg selv i hverdagen med sang, musikk, utkledning, skuespill og det som passer seg for anledningen. I tillegg er han ofte med i store og små lokale teaterforestillinger i Lillestrøm og omegn. Idag snakker vi litt om det å tørre å bruke sin kreativitet i hverdagen. Man kan jo undre seg - hva er det egentlig som avgjør hvem som ender opp på de gigastore arenaene - kontra hvem som synes det holder lenge å være superhelter i hverdagen?
Espen har også nylig gjennomført et sommelier kurs og vi snakker litt om hva det gikk ut på, hva han har lært og hvordan man kan bruke denne kunnskapen - sånn på privaten.
Derav dagens tittel - Piker, vin og sang - minus piker:) -
Trine har en spennende historie å fortelle om mat og hvordan det å endre kosthold fungerte som medisin for hennes kropp. Og ikke hvilken som helst kostholdsendring heller - Trine spiser idag 100% plantebasert kost. Noen vil kalle det dramatisk og vanskelig, men for Trine er dette helt ukomplisert og noe man venner seg til fortere enn man skulle tro.
Klinikken Trine forteller om der hun fikk hjelp til kostholdsendringen ligger i i USA og heter True North. Du finner informasjon om den her: https://www.healthpromoting.com
Vi snakker endel om nødvendigheten av vitamintilskudd når man spiser plantebasert kost. En av de mest anerkjente på markedet er Veg1 - Les mer på Vegansociety.com og ev. kan du bestille den her: https://www.vegansociety.com/shop/veg-1-supplements
Ellers kan det være lurt, spesielt om du er ny innen plantebasert mat, å sjekke vitaminnivåene jevnlig hos din fastlege. Vær spesielt oppmerksom på Jod, D-vitamin, B12 og i noen tilfeller jern og kalsium. -
Ida Solvang bor i naboblokka hos meg. Jeg husker fortsatt første gang jeg så Ida. Da hadde vi akkurat flyttet til Aleksander Kiellands Plass, øverst på Grunerløkka i Oslo. Hun satt der på benken i sin flotte røde bikini - rett i ryggen, med mac'en på fanget, store høretelefoner på ørene og ansiktet vendt mot solen. Så vakker som en sommerdag satt hun der - med den hvite stokken ved siden av. Jeg ble så utrolig nysgjerrig på alt fra hvordan hun klarte å bo alene, lage mat, få til alt hun tilsynelatende gjør - uten å kunne se. Siden den gang har jeg møtt på henne rett som det er siden vi bor i samme borettslag, men ikke før nå - flere år etter, turte jeg endelig å ta kontakt. Og Ida sa ja til å bli med på en podcast hun, tøff som hun er. Så her har dere vår samtale: blind, med full oversikt.
- Mostra di più