Episodi
-
Läsäkosken Pehtoori on poissa. Seuraavan kerran kun Kuninkaanväylän sillalle perhokalastaja astelee, vesi virtaa mutta tunne on erilainen. Suru-uutinen Matti Huitilan poismenosta saapui perhokalastajien keskuuteen lokakuussa 2023. Mittavan elämäntyön perhokalastuksen, virtavesien, kalakantojen ja perhonsidonnan parissa tehnyt Matti ei koskaan päässyt podcastimme vieraaksi, vaikka kahteen kertaan jaksoa oli Matin kanssa tarkoitus tehdä.
Matin perintöä ja muistoa kunnioittaen halusimme tehdä jakson, jossa jaetaan muistoja Matti Huitilan elämän varrelta. Tätä varten kutsuimme vieraaksemme kaksi Matin pitkäaikaista ystävää, Aki Rinteen ja Markku Kemppaisen, jotka tunsivat Matin 1980-luvun lopulta lähtien.
Uskallamme sanoa, että Matille perhokalastus ei jäänyt lopulta vain harrastuksen tasolle, vaan se vaikutti Matin elämään laajasti ja syvästi yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Perhovavan kanssa Matti kiersi mm. maailman ympäri, mutta hän jätti valtavan suuren jäljen myös perhonsidontakulttuuriin, virtavesikunnostuksiin ja kalakantojen arvostukseen ja niiden kestävään kalastukseen. Unohtamatta tietenkään hänen suurta kiinnostusta vesihyönteisten ja erityisesti vesiperhosten elämänkierron tarkkailuun ja tutkimiseen.
Vesi virtaa ensikin vuonna Läsäkoskessa ja vaikka Kuninkaanväylän silta tuntuu tyhjältä, elää muisto Matista siellä jatkossakin. Sillan, veden ja kalojen kautta. Meidän tehtävä on vaalia sitä.
-
Teemu ”Härski” Hartikainen: olympiavoitosta voittavaan perhokalastukseen. Me kysyimme ketä haluaisitte kuulla ja te vastasitte Härski Hartikaista ( @thardy70 ). Maailmanmestari ja olympiavoittaja vastasi pyyntöömme heti hyväksyvästi keskeltä MM-kotikisahuumaa, arvostettava suoritus!
Härskin kanssa tarina luistaa kuin herran luistin jäällä eli moitteetta ja juttua tulee samaan malliin mitä Härskin ranteet käy. Tämä jakso vie kuuntelijat @leijonatfi pukukopin uumenista Keski-Suomen koskille, Kanadan kingien kalastukseen, Arktisten vesien äärelle ja aina Keski-Euroopan kristallin kirkkaiden vesien äärelle. Puhutaan voittavasta perhokalastuksesta ja siitä, millaisella mentaliteetilla ammattikiekkoilija pyytää jokien varsilla. -
Episodi mancanti?
-
Unelmia onkimassa historian toiseksi suosituimman jakson, Markku Kemppaisen Suuren pintaperhokalastusjakson, jatko-osa on täällä! Suoranaisessa supersuosiossa kylpenyt ensimmäinen osa saa totutun intensiivisen jatko-osan, kun pintaperhokalastuksen emeritusprofessori Markku Kemppainen päästetään vauhtiin. Nyt kannattaa olla tarkkana ja kuunnella jakso jokaisella solulla, koska markulla on taas asiaa ja paljon!
-
Lohen pintaperhokalastus on yksi maagisimpia aiheita, joihin perhokalastaja voi uppoutua. Siihen kun lisätään lohen pintaperhokalastuksen elävä legenda ja pioneeri sekä erään erittäin kuuluisan lohipintaperhon kehittäjä, ollaan niin sanotusti asian ytimessä. Lohen pintaperhokalastuksen grand old man, mutta ilmeisesti tälläkin hetkellä lohijoella päivystävä Heikki "Mr. Pompero" Anttonen saapui vieraaksemme kertomaan tarinoita pohjoisen lohijoilta aina 1960-luvulta alkaen. Saamme myös kuulla Heikin eli itse perhon kehittäjän kertomana tarinan legendaarisen pomperon synnystä, joka on varmasti Pohjolan kuuluisin lohipinturi nykyaikana.
Tätä jaksoa voi kutsua todelliseksi historian havinaa tihkuvaksi lohiukon unelmaksi, joka vie kuuntelijan 1960-luvun Neideniltä Varanginvuonon pikkujoille, Kymin pinturilohien tarinoihin sekä muihin uskomattomiin hetkiin. Kiitos Espoon Perhokalastajat, että saimme hyödyntää kerhotilaanne osana äänitystä.
Nyt on aika antaa legendan puhua! Suurkiitos Heikki Anttonen, että tulit kertomaan tarinasi.
-
Kun tän jakson kuuntelet, niin sua ahvenen perhokalastus alkaa kutsua. Se on lupaus! Ahven on yksi mahtavia perhokalalajeja ja siinä lepää esimerkki myös meidän tulevaisuuden kalastettavista lajeista; lämmintä vettä suosivien kalalajien kannat vahvistuu. Siispä tehtiin tiivis paketti maestro Jari Kosken kanssa ahvenen perhokalastuksesta; miten, mistä, milloin. Jari on oikea kaveri puhumaan tästä aiheesta, hänelle ahvenen perhokalastus on ollut tärkeimpiä kalastusmuotoja kotimaassa vuosikausia. Kuten jaksosta kuullaan, ahven tarjoaa monipuolista kalastamista sekä toisinaan huikeaa määrää mutta välillä mielettömän kiehtovia haasteita. Ahvenenkalastus on seikkailijan laji; voit etsiä niitä karikoilta, kivikoilta, fladoista, lahdista jne.
Kun kuuntelet jakson tarkkaan ja analysoit opittua, voit kehittyä Japin kaltaiseksi suurahvenenpyytäjäksi. Japi kävi nimittäin viikonloppuna antamassa vielä päivitetyn näytön ahvenpuolen osaamisesta ja kasuaalisti onki lauantaina tällaisen ahvensuoran perholla: 39, 40, 40, 42cm kalat. Miettikää, tällaiset kalat on pyörineet kilon tietämillä. Perholla, yhdessä päivässä...
Jälleen kerran kiitos Japille. Seuraavaksi jokainen tekee tän: 1) kuuntelee jakson, 2) virittää minkä tahansa setin, 3) iskee kiinni jonkun streamerin, 4) käy yrittää ahventa ja 5) voi jakaa yrityksestä jonkun todisteen ja tägää meidät sinne!
#perhokalastus #perhokalastusfi #ahvenenkalastus #ahvenenperhokalastus #ahventaperholla #ahven #perchfishing #perchonfly #perchflyfishing #visionflyfishing #JoinTheCult #flyfishinglife #flyfishingonly #flyfishingadventure #kalastus
-
Juna kulkee ja uutta jaksoa jälleen ulkona! Tässä jaksossa pureudutaan siihen, miten kotimaan lyhytprofiilisia ja kiivaita reittikoskia tulisi kalastaa nymfitekniikoilla, jotta kalastuksesta tulisi sekä mielekästä ja myös tehokkaampaa. Nymfikalastustekniikoiden lisäksi jakson vieras jakaa innovatiivisia oppejaan poikkeaviin streamerkalastustekniikoihin, joiden ensimmäiset kokeilut tuottivatkin heti maestrolle kevyen parinkymmenen taimenen koskipiston... Vieraana onkin kotimaisen nymfikalastuksen uranuurtaja Mikko "Rysä" Räsänen, joka tuli kertomaan omia vinkkejään kuuntelijoille, miten ne taimenet ja muut kalat saadaan nousemaan perhoihin. Mikko on erittäin kokenut ja menestynyt kisakalastaja, joka tietää todella mistä puhuu. Kolminkertainen Suomenmestari sekä tietenkin joukkuemaailmanmestaruuden voittanutta Rysää voikin pitää modernien nymfikalastustekniikoiden kummisetänä kotoisessa Suomessa ja Rysän ajattelun sekä oppien vaikutuksia on useamman kotimaan maajoukkuekalastajan tekniikkakirjassa tänä päivänä.
Tässä on lyhyesti sanottuna puolitoista tuntinen ihan täyttä asiaa. Piste.
Menkäähän kuuntelee. Kiitos Mikolle että tulit vieraaksi!
-
Viidennen tuotantokauden jo ennakkoon hurjan haipin ympärilleen kerännyt lohi- ja nousutaimenkoski on täällä. Saatiin vieraaksemme yksi kotimaisten lohipiirien puhutuimpia nimiä, kun Kuusamon kuningas Otto Lintunen saapui studioon. Korvat punaisena saatiin kuunnella niin kovaa lohi- ja taimentarinaa kahden tunnin ajan, että heikompaa hirvitti. Otto on nuoren sukupolven pyytäjä, joka on poikkeuksellisen omistautunut suurten lohien ja nousutaimenien perhokalastukselle. Ja omistautuneisuus on sen verran tuottanut tulosta, että sana kiirii ja huhut liikkuu jokivarsilla, jonka vuoksi Otto oli saatava lankojen kautta linjoille kertomaan, että mitä kaikkea on tullut touhuttua ja millaisia muistoja luotua vavan varressa viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Jakso vie kuuntelijan sekä Itämereen laskevien lohijokien kalastukseen että Norjan suurlohitonteille. Jakson lopussa otetaan vielä juttua nousutaimenen pyytämisestä, joka on Otolle yhtä tärkeä juttu kuin lohenonginta. Kuullaan vertaansa vailla olevia tarinoita 6-7 kilon nousutaimenista kotimaan koskilta ja jokunen vielä elämää suurempikin kalatarina, jossa koukut suoristuu, uidaan joessa, ihmiset itkee ja karhut ärjyy. Mitä tässä enää haippaamaan, nyt vaan langoille!
-
Kevätkauden jaksoperiodin päättää erittäin kiinnostava katsaus alkukauden koskikalastukseen, jonka tunnusmerkkejä on yleisesti korkea ja kylmä vesi sekä kahluukiellot koskilla. Jakson vieraana on Jani Aaltonen, jonka kanssa teimme aiemmin jakson sumukorentokalastuksesta. Jani on perehtynyt nimenomaan alkukauden ongintaan, jota leimaa usein pienempien pikkukalaparvien kyttäys ja toisinaan erittäin isojen streamereiden ja muiden pikkukalajäljitelmien käyttö. Janilta irtoaa kuuntelijalle hyviä vinkkejä, miten korkeanveden paikoissa kalastus onnistuu ilman kahlaamista sekä mistä niitä pilkkukylkiä löytää kevätsesongin aikana. Kuulaampa Janilta totuttuun tapaan muutama legendaarinen tarinakin keväisiltä koskilta... Tervetuloa mukaan!
Unelmia onkimassa Extrat on viidennellä kaudella tulevia, napakampia ja lyhyempiä katsauksia tiettyyn kalastusmuotoon tai sesonkiin.
Aloitamme kesäkauden jaksot toukokuun aikana. Olisi kiva kuulla teidän ajatuksia siitä, että jaksojulkaisut aloitettiin jo maaliskuussa totutun toukokuu-elokuu syklin sijaan?
-
Uuden haukikauden kynnyksellä, erilaiset kysymykset valtaavat hauen perhokalastajan mielen. Me saimme tilaisuuden puhua mieltä askarruttavista asioista kovan hauen perhokalastajan kanssa. Saimme viimein yhden legendaarisen haukimaestron Jari Kosken vieraaksemme keskustelemaan siitä, miten, millä, mistä ja milloin niitä haukia pitäisi pyytää perholla. Keskustelemme myös Japin kanssa haukiperhojen sidonnasta, onhan jakson vieras yksi maan arvostetuimmista bucktail perhojen sitojista. Saamme myös heti kärkeen kuulla lyhyen oppimäärän kelluntarengaskalastuksesta, joka on Japille se ykköstapa kalastaa haukea.
Jakson aiheina onkin tiivistetysti muun muassa: mikä tekee hyvän haukipaikan, miten haukipaikat elävät vuodenaikojen mukaan, missä ne kympin hauet elävät ja millaisilla tekniikoilla haukia eri ajankohtina ja hetkinä kannattaa pyytää. Ja tietenkin että, millaisia perhoja suuri hauenkalastaja pitää aina rasioissaan mukana 😉.
Kai tätä voisi kutsua tietynlaiseksi hauen perhokalastuksen masterclassiksi.
-
"[--]Kun painava tärppi sitten lopulta tulee ja haaveiden kala potkii siiman päässä, realisti muuttuu hetkessä romantikoksi." Viidennen tuotantokauden kevätjaksot saavat jatkoa ajankohtaisella tavalla, kun aivan meritaimenen kevätsesongin kynnyksellä studioon saapui vieraaksemme tieto- ja kalastuskirjailija sekä meritaimenromantikko Hasse Härkönen. Metsästys- ja Kalastuslehden sekä Erälehden toimituspäällikkönä työskentelevä Hasse julkaisi vuonna 2022 perustavanlaatuisen meritaimenteoksen nimeltä 'Meritaimenen Rantakalastus', jonka tiimoilta perkaamme tämän yksisarviseksikin luonnehditun kalalajin kalastusta, kulttuuria ja historiaa syväluotaavasti lävitse. Hasse on intohimoinen meritaimenenkalastaja sekä kirjailija, joka on kalastanut meritaimenia kotimaiselta rannikkolinjasta aina Viroon, Ruotsiin ja Tanskaan asti. Jopa Gotlannissa hetken asunut Hasse tuntee poikkeuksellisella tavalla meritaimenen kalastustekniikoiden lisäksi kalalajin arvokkaan historian sekä avaa kuulijoille Suomen sekä muiden Pohjoismaiden rantakalastuksen erityispiirteitä.
Tässä todellinen syväsukellus meritaimenten valtakuntiin. Luvassa on aimo annos oppeja, havaintoja, kulttuuria sekä historiaa hopeakylkien parissa.
-
"Kun räystäistä alkaa tippua vesi illalla mökissä istuessa, on sumarisesonki käsillä..." On uuden jakson aika ja viimein paljon kysytystä aiheesta: sumukorentokalastuksesta. Sumukorentokalastus on melko ainutlaatuinen talvinen pintaperhokalastajan sesonki, joka ajoittuu maalis-huhtikuun tienoille. Sumarikalastus on niin monen tekijän summa, että sitä perataan tuoreimmassa jaksossa liki kahden tunnin ajan. Tämä monen perhokalastajan kauden aloittava sesonki vaatii lehmänhermoja, paljon vapaata tai hävytöntä tuuria, koska kyse on olosuhdepelistä niin suurilta osin. Asiaan meidän tämän kertaisessa jaksossa perehdyttää nokialainen pitkänlinjan perhokalastaja Jani Aaltonen, joka on sumarikalassa käynyt jo kolmisenkymmentä vuotta. Jani avaa pitkän kokemuksen valossa syntyneitä havaintoja niin olosuhteiden lukemisen kuin kalastustekniikan suhteen.
Jos et koskaan ole sumarikalassa käynyt, niin suositellaan ehdottomasti tänä keväänä kokeilemaan. Pinturin heittäminen lumipenkoilta pintoville kaloille pitkän talven jälkeen, ei se kauhean ikävältä yhdistelmältä kuulosta.
-
Unelmia onkimassa kausi 5 on alkanut! Lavensimme tuotantokauden julkaisuja ja päätimme tänä vuonna aloittaa julkaisut jo hyvissä ajoin talven puolella. Täten pyrimme olemaan jaksojen kanssa entistä ajankohtaisempia myös kevään kalastussesongin osalta. Kautemme alkaa tarinoiden ilotulituksella, kun allekirjoittaneet Esko ja Juhana ottavat kuuntelijat mukaan viime vuoden ikimuistoisimpiin perhokalastushetkiin. Pyrimme jakamaan adrenaliinin ja tunnelmoinnin täyteisten tarinoiden lisäksi myös omakohtaisia oppeja vesien ja vapojen varsilta viime kaudelta. Spekuloimme myös tulevaa kautta ja asetamme odotuksia sen suhteen. Kertokaa meille, mitkä oli teidän parhaat muistot viime vuodelta ja mitä odotatte tulevalta kaudelta eniten?
Tästä se lähtee, uusi kautemme on jälleen täällä!
Tämä tuotantokausi on viime kauden tapaan toteutettu yhteistyössä Ruodon kanssa. Ruoto tukee kotimaisen perhokalastuskulttuurin synnyttämistä.
-
Tässä jaksossa nousemme veneeseen kovan luokan perhokalastajan Tuomas Rytkösen kanssa ja lähdemme jahtaamaan meritaimenia. Tuomas tunnetaan erityisesti kokeneena meritaimenen ja hauen perhokalastajana. Tämän lisäksi kuulemme kutkuttavia tarinoita, miten ”Ryde” on päässyt vain 17 vuoden iässä kalastamaan täysin koskemattomia jokia Kuolan niemimaalla ja pohdimme myös Venäjän kalastusmatkailun tulevaisuutta. Tervetuloa mukaan!
-
Kauden toiseksi viimeistä jaksoa tähdittää kaksi kovaa suomalaista perhokalastajaa, Ruodon toimitusjohtaja ja perustaja Joonas Oksanen ja Ruodon perhokalastusliiketoiminnasta vastaava Anton Pousar. Tässä on kaksikko, joka teki sen mistä moni varmasti joskus haaveilee; loi harrastuksesta itselleen ammatin. Tämän kertainen jakso vie kuuntelijat mm. niin syvälle Venäjän erämaahan, johon ei koskaan edes päästy perille asti, Itävallan unohtumattomaan Hucho-taimenen päivään, Norjan lohijoille sekä siihen, miten 13-vuotiaana kalastusliikkeessä aloittaneesta kaverista kasvoi kolmekymppisenä ~20M€ kalastus-, metsästys- ja veneilyliiketoimintaa pyörittävän firman omistaja ja toimitusjohtaja. Ja puhutaan myös siitä, miten meidän perhokalastusskenellä oikein kulkee ja mitä uusia trendejä on nähtävillä.
Ruoto on ollut onkimassa unelmia yhdessä meidän neljännen tuotantokauden aikana, joten oli ilo saada kaksi "ruotolaista" piinapenkkiin vieraaksemme. Jättimäinen kiitos yhteistyöstä jo tässä vaiheessa. Tuttuun tapaan linkki biossa ja palaute tervetullutta! <3
-
Itse lohenkalastuksen elävä legenda Miki Äikäs on täällä. Tiäksää. Miki on yksi hauskimpia vieraita, jolla riittää sekä tarinaa että mielipiteitä liittyen lohenkalastukseen ja siihen liittyviin teemoihin. Miki on maagisen 20kg perholohen saavuttanut maaninen lohen perhokalastaja, jonka kalastus keskittyy täysin lohenkalastukseen. Ultimaattinen spesiaalimies siis kyseessä ja kaverin tietotaito sitä myötä erittäin korkealla.
Eli nyt kannattaa kuunnella tarkkaan! Tervetuloa mukaan!
-
Nyt on studioon saapunut suuri harjus- ja siikalegenda, itse eränkävijä ja Graylingland opasfirman Aki Huhtanen. Suomen tunnetuimpiin perhokalastajiin lukeutuva Aki on entinen rakennustyömies Oulusta, joka toteutti haaveensa ja muutti käsivarteen. Tänä päivänä Aki on yksi kysytyimpiä ammattimaisia kalastusoppaita, joka opastaa päivätyökseen kalareissuja Suomen Lapin käsivarressa. Aki lukeutuu eittämättä harjuksen kalastuksen terävimpään marginaaliin mitä maastamme löytyy.
Tervetuloa käsittämättömyyden rajamaille.
-
On realistisen reissujakson aika jälleen. Tällä kertaa Esko ja Juhana suuntasivat Konneveden Kellankoskelle suurtaimenen perässä, koska onhan Kellankoski tunnettu jättimäisistä taimenasukeistaan. Kalastimme yhden lupavuorokauden kesäkuisena päivänä Kellankoskella ja teimme realistisen jakson vuorokaudesta. Tervetuloa mukaan maagiseen taimenyöhön Kellankosken kuohuihin!
-
Legenda on itse saapunut vieraaksi. Myyttinen ja paljon puhuttu Janne Nyblom saapui viimein Unelmia onkimassa studioon ja avasi tarinansa 10.000 taimenen ja 2.000 lohen takaa. Suurkalojen suurpyytäjä, ei tätä jaksoa tarvitse enempää avata!
Tervetuloa mukaan!!
-
Tervetuloa matkalle Lapin uumeniin. Tämän jakson vieraaksi saimme Suomen ehkä merkittävimmän yksittäisen kalastukseen ja kaloihin liittyvän kulttuuriteon tehneen Ari Savikon, jonka kalakirjallisuusharrastus lähti aikanaan niin lapasesta, että siitä syntyi kokonainen yksityinen kalakirjasto, joka on ainut laatuaan koko maailmassa. Ari Savikko on keräilijäluonteen lisäksi armoitettu perhokalastaja sekä Inarin kalaston tutkimusmestari. Voisikin sanoa, että Ari tuntee Lapin kalavedet kuin omat taskunsa. Ja niistä tässä jaksossa puhummekin. Ari ottaa kantaa mm. Tenojoen polttavaan tilanteeseen sekä puhutaan Juutua-joen kalastuksesta ja sen tulevaisuudesta osana valtavaa Inarijärven kalastoa.
Ari on valittu myös vuoden kalamieheksi, ja on saanut useana vuonna Suomen suurimman vapavälinein pyydetyn harjuksen. Ehkäpä Arilla on jakaa muutama muisto katvealueiden harriparatiiseista.
Tervetuloa jälleen jakson pariin!
-
Tervetuloa Suomenlahden pitkäaikaisimman kalastusoppaan, Harri Hotin, vitivalkoisen Boston Whalerin kyytiin. Jaksossa vietämme legendaarisen kalastusoppaan ja uskomattoman perhokalastajan kyydissä päivän jutellen ja kalastellen haukea. Harrin kalastushistoria on niin pitkä ja värikäs, että siitä äänittäisi muutaman äänikirjan, mutta kuulemme päivän aikana mm. tarinoita täyspäiväisen kalastusoppaan arjesta, käsittämättömistä tarpooneista sekä cobiasta eli Oka-ahvenesta, jonka maailmanmestaruudenkin Harri on lätäkön toisella puolella onnistunut voittamaan.
Jakso sisältää tuhat ja yksi tarinaa kaloista, unohtumattomista hetkistä ja käsittämättömistä tarpooneista. Siksi se kannattaa kuunnella heti. Tervetuloa mukaan!
- Mostra di più