Episodi

  • Unul dintre lucrurile care s-au pierdut în discursul public din ultimele săptămâni de pe fondul alegerilor este economia României. Dacă 2024 a adus un pesimism intens privind perspectivele economice ale țării, conform cifrelor, 2025 deja pare a fi problematic.

    Foarte, foarte pe scurt, deficitul bugetar este printre cele mai mari din UE, motiv pentru care vom fi nevoiți să implementăm un set de măsuri de reducere a deficitului, care, de cele mai multe ori, duce la scăderea investițiilor. Mai mult decât atât, ne împrumutăm din ce în ce mai scump, salariile cresc în ritm bun, însă productivitatea lasă de dorit, industriile sunt cu mult în urma competiției, agricultura a avut un an greu și avem de-a face cu o criză a locuirii.

    Aaa, și să nu uităm că toate problemele acestea sunt pe masa de zi pentru o nouă guvernare de coaliție, cu o structură extrem de complexă și fără un președinte ales.

    Scopul acestei ediții ultime ediții de Upgrade 100 Live Talks din 2024, spune Marian Hurducaș, este să luăm pas cu pas problemele economiei României, de la cauze la soluții.

    Invitatul său a fost Cosmin Curticăpean:

    CEO & Co-founder LENDOX (fostul iFactor), serviciu de Credit Intelligence dedicat băncilor și instituțiilor financiare, pentru a automatiza și accelera procesul de analiză de risc;

    VP & Business Angel la Tech Angels Romania, grup de investitori și startup-uri tech din RO;

    Board Member @ Romanian Fintech Association.

    foto: futurebanking.ro

  • În urma unui prim tur al alegerilor prezidențiale din România, Călin Georgescu, candidat independent și fost membru AUR, a șocat obținând primul loc cu 22,94% din voturi, urmat de Elena Lasconi (USR) cu 19,17%.

    După rezultate, au ieșit la iveală legături controversate ale lui Georgescu, inclusiv susținerea Rusiei pentru campania sa.

    Investigațiile au dezvăluit că Rusia a finanțat și coordonat o campanie de manipulare prin TikTok și alte platforme deținute de Meta, folosind conturi false, trolli și propagandă anti-UE și NATO.

    Georgescu a declarat un buget zero de campanie.

    Desecretizarea documentelor CSAT de către președintele Klaus Iohannis a confirmat implicarea Rusiei, determinând Curtea Constituțională să anuleze primul tur al alegerilor – o premieră în istoria României. Iohannis va rămâne președinte până la reorganizarea alegerilor.

    Investigația jurnalistică realizată de Matei Vrabie, publicată de publicrecord.ro, KOMANDA KREMLIN: Mașinăria rusă din spatele lui Călin Georgescu, este deschisă cu următorul text:

    “Zeci de site-uri coordonate din Rusia și canale Telegram au susținut candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Diseminează mesaje anti-UE, îl descriu pe Georgescu ca fiind un suveranist și, mai nou, condamnă anularea alegerilor. Operațiunea, denumită „Portal Kombat”, a fost identificată la începutul acestui an de o agenție de stat din Franța în cinci state europene. Ulterior s-a extins și a ajuns și în România, transformându-se într-un instrument sofisticat de propagandă coordonat din Rusia, deja activ în 19 țări”.

    Astfel că în această ediție a încercat să înțelegem strategia și tehnicălităție din spatele campaniei fostului candidat independent la prezidențiale, Călin Georgescu.

    Invitații lui Marian Hurducaș:

    Matei Vrabie, jurnalist, publicrecord.ro; Alexandru Negrea, trainer, consultant marketing & comunicare social media

    Raportul Check First "Meta’s Role in Romania’s 2024 Presidential Election" aici.

  • Episodi mancanti?

    Fai clic qui per aggiornare il feed.

  • O ediție specială Upgrade 100 Live cu ocazia bulversării alegerilor prezidențiale din România în urma victoriei din turul 1 a candidatului Călin Georgescu - cu serioasă contribuție a viralizării mesajelor sale doar cu câteva zile înainte de alegeri.

    Atac asupra democrației sau o întâmplare algoritmică ciudată? Cum am ajuns aici? Cum mai deosebim realitatea plictisitoare de ficțiunea spectaculoasă si, iată, câștigătoare în alegeri?

    O discuție din seria Ethical Media Talks - care susține proiectul www.EthicalMedia.eu.

    Invitatii lui Dragoș Stanca sunt:

    Elena Calistru - Funky Citizens

    și

    Septimius Pârvu - Expert Forum

  • 🥂 La mulți ani democrați și liberi, 🇷🇴 România! Și bine că ne-am regăsit în urechile tale! 😉

    Acesta este versiunea audio a unui nou Newsletter UPDATE 1.1 -> cele mai importante știri din universul digital-tech din luna noiembrie 2024, din perspectiva României.

    Selecția știrilor e realizată de Paul Alexandru, editarea și coordornarea ambelor versiuni (text & audio) de Marian Hurducaș - tot lui îi aparține și vocea. Producția semnată de Oliver Simionescu.

    Poți da subscribe newsletterului Update 1.1 pe ⁠upgrade100.com/subscribe⁠.

    _________

    >>> ⁠⁠Newsletter IQ Digital: ABONARE, AICI⁠⁠

    _________

    1. Preview pentru această ediție:

    _________

    În această ediție vorbim despre șocul Georgescu, competiția din segmentul ochelarilor A.I., creșterea explozivă a Bluesky, pariul și răsplata lui Elon Musk, Amazon și convingerea pentru Anthropic, vânătoarea Poliției Române de pe Social Media, cum protejează parlamentul australian minorii și goana după recorduri a Bitcoin.

    Și bineînțeles, pe ici, pe colo o să-ți mai spunem și ce alte chestii am mai făcut noi la Upgrade 100.😉

    _____________

    Audioletter UPDATE 1.1 și Newsletter UPDATE 1.1 apar în fiecare primă zi a fiecărei luni, la ora 1 dimineața.

    _____________

    2. Linkuri menționate în Audioletter Update 1.1 sau trimiteri către sursele folosite pentru ilustrație audio:

    ⁠⁠aici newsletter Update 1.1 integral⁠⁠ - conține toate resursele menționate în Audioletter Update 1.1
  • Anul acesta producătorii auto, în special cei europeni, au ieșit în media să ne spună că piața a devenit dură şi că vor trebui luate decizii dificile.

    Subiectul pe care Marian Hurducaș l-a ales pentru această ediție e complicat, cauzele situației actuale sunt multe - dar cea mai tare nucă e reprezentată de producătorii auto chinezi, japonezi şi sud-coreeni au o ofertă auto diversificată şi destul de echilibrată ca preţ.

    Industria auto este foarte importantă pentru Uniunea Europeană și acum se află, cel puțin conform declarațiilor oficiale, la cotitură. Această industrie reprezintă peste 7% din PIB-ul Uniunii Europene și angajează cam 8% din forța de muncă din producție UE. Investește anual 59.1 miliarde de euro în R&D, 31% din totalul cheltuielor din acest segment al Uniunii Europene.

    Guests: Mircea Meșter (Autocritica.ro) ; Mihai Tănase (Director de Marketing Dacia RO + MD)

    Profilurile invitaților:

    Mircea Meșter: jurnalist auto și sportiv;

    Owner Autocritica.ro (cronică auto) + Cronici.ro (cronică sport);

    22 de ani experiență în media, 19 ani experiență jurnalism auto;

    Fost Project Manager + Chief Editor Automarket (2005 - 2020);

    Pilot de Raliuri în FIA Eco Rally (concurs de regularitate cu mașini electrice) în 2023 (a pilotat un Hyundai Ioniq 5) și 2024 (

    Mihai Tănase: Marketing Director Dacia România & Moldova din August 2024;

    Aproape 12 ani experiență în industria auto (Online Strategy Manager la BMW Group RO, Head of Digital la Groupe Renault)

    Experiență anterioară la Bitdefender & agenția specializată pe Search Outrider din Danemarca -unde a avut drept client Toyota.

  • Subiectul pe care l-a ales Marian Hurducaș pentru această ediției se numește “oligarhie”, un cuvânt adesea asociat cu Rusia… de fapt, doar cu Rusia dacă ne gândim mai bine.

    Oligarhia, pentru cine n-a aprofundat niciodată însemnătatea sa, este conform DEX:

    1. Formă de conducere a statului, în care puterea politică și economică este deținută de un număr restrâns de persoane.

    2. Oligarhie financiară = grup restrâns de mari posesori ai capitalului financiar, care domină viața economică a unui stat.

    Sinonimul este Oligocrație.

    Adică, pe românește, vorbim despe un sistem de guvernare în care puterea este deținută de un număr mic de persoane sau de un grup restrâns, adesea pe baza bogăției, influenței politice sau a conexiunilor familiale. Într-un astfel de sistem, interesele elitelor prevalează adesea asupra celor ale majorității populației.

    Ar fi o blasfemie să folosim oligarhie în aceeași frază cu Statele Unite ale Americii, exponentul principal al democrației și al lumii libere?

    Evenimentele politice din SUA din acest an și recentul lor rezultat au aprins, printre altele, o discuție care ardea mocnit:

    În contextul în care implicarea miliardarilor tech în segmentul politic a fost făcută la scenă deschisă, este SUA o oligarhie sau e pe punctul de a deveni una?

    Marian a dezbătut subiectul alături de

    📌 Matei Psatta, co-fondator Blindspot - business românesc cu operațiuni și în SUA;

    📌 Vlad Andriescu, redactor șef start-up.ro - jurnalist tech cu experiență.

  • Upgrade 100 Live Talks în ediție de pre-Black Friday.

    Pe măsură ce privim la trendurile din retail, fashion și chiar la percepțiile asupra economiei, descoperim o Românie care încearcă să se adapteze constant atât la prezent, cât și la viitor – și o face într-un context prea puțin predictibil.

    În acest an, conform datelor colectat din piață, comportamentul românilor reflectă adaptabilitate și o abordare calculată, fiind influențat de:

    📌 inflație,

    📌 nevoi personale și

    📌 tendințe de sustenabilitate.

    Este 2024 anul consumatorului pragmatic? Mai e Black Friday sărbătoarea cumpărăturilor impulsive sau tinde să devină o zi ca oricare alta pentru români? Cum s-a schimbat comportamentul consumatorului într-o țară care încă are un război la graniță, un deficit bugetar și o inflație peste așteptări, plus o campanie electorală importantă?

    Marian Hurducaș a încearcat să afle răspunsuri în această nouă ediție de Upgrade 100 Live Talks, după ora 19:00, la Radio Guerrilla, de la:

    📌 Corina Cimpoca, fondatoarea MKOR Consulting, care vine cu perspectiva cercetătorului de piață.

    Corina este un profesionist cu peste 17 ani experienţă în marketing şi cercetare de piaţă. Are un MBA la Cotrugli Business School, deține un masterat în Relații Publice la UBB Cluj-Napoca și este licențiată în Ştiinţe Politice la UBB Cluj-Napoca.

    În 2013, Corina a fondat MKOR, agenția de Market Opportunity Research, prin care oferă servicii complete de cercetare și automatizări de marketing. MKOR îmbină datele cu tehnologia - foarte util pentru decizii strategice.

    Din 2021, MKOR oferă date prin platforma Consumer Trends.Live, o soluție pentru monitorizarea în timp real a pieței, din perspectiva consumatorilor. Industriile incluse în studiu sunt: Fashion, Beauty & Care, Bijuterii, IT&C, Electronice și Electrocasnice, Mobilier și Decorațiuni, DIY.

    📌 Raluca Radu, fondatoare și CEO MTH Digital, care va duce în dezbatere experiența de agenție de marketing care lucrează atât B2B, cât și B2C.

    Raluca Radu este specialist și trainer international în digital marketing și e-commerce cu peste 20 de ani de experiență.

    Conduce o echipă de peste 20 de specialiști în marketing online în cadrul agenției de digital marketing full-service MTH Digital și este trainer de digital marketing și e-commerce în cadrul GPeC, Entrepreneurship Academy, SNSPA și Harbour Space.

    În trecut Raluca a lansat proiectele OLX și Answear pe piața din România și le-a adus în top jucători din categoria lor. În cadrul MTH Digital, Raluca și echipa ei au gestionat campanii de marketing online pentru peste 300 de clienți, gestionând bugete totale de marketing online de peste 10 milioane de EUR anual.

  • Profil de Antreprenor 2024 - O radiografie detaliată a climatului antreprenorial din România.Studiul se bazează, în premieră, pe teritorializarea și analiza datelor publicate de Ministerul Finanțelor și Registrul Comerțului pentru a oferi o imagine cât mai clară a evoluției mediului antreprenorial din ultimii 30 de ani.Studiul este realizat de Impact Hub Bucharest, Startarium și Datable, cu sprijinul ING Bank România.Analiza și-a propus să descifreze dinamica complexă a pieței de afaceri din România, utilizând datele extensive furnizate de Ministerul Finanțelor și Registrul Comerțului. Prin metodologii moderne și elemente geografice, demografice și de finanțe publice, s-a construit o perspectivă comprehensivă asupra evoluției firmelor, de la începutul anilor '90 până în prezent. Ideile principale care se desprind din acest studiu:📌 În ultimii 15 ani, veniturile companiilor din România au crescut de 6,5 ori, ajungând la peste 2.600 mld. lei, în timp ce profiturile lor s-au majorat de 10 ori.📌 Urban vs. rural în antreprenoriat. București concentrează 37% din totalul profiturilor în România.📌 20% din companiile înființate în 1990 sunt active în 2024. Durata medie de viață a unei companii în România: 11 ani.📌 Industria prelucrătoare și comerțul generează 60% din veniturile totale. Sectorul construcțiilor a ajuns la 9%.Invitații lui Marian Hurducaș: 👉🏻 Florin Ilie, Head of Business Banking, ING Bank România.Florin s-a alăturat echipei ING în 2004. El a fost director financiar al diviziei de Retail, șeful departamentului de piețe de capital, director de strategie al băncii, șeful departamentului de piețe financiare din România si Head of Wholesale Banking. Este co-fondator al Institutului Aspen Romania și al Clubului Harvard pentru România și Republica Moldova. Anterior a fost membru în grupul de lucru al Prim-Ministrului pentru Strategia Economică Națională pe Termen Mediu, dar și în Comitetul de Indici al Bursei de Valori București, Asociația Trezorierilor, Asociația Analistilor Financiar-Bancari, Asociația Piețelor Financiare.Este profesor de finante, strategie si comunicare la Bucharest International School of Management, Aspire Academy, ASE București, Maastricht School of Management și Harvard University. A efectuat analiza cost-beneficiu pentru proiecte finanțate de UE în valoare de peste 1 miliard de euro.👉🏻 Valentin Suciu, COO și co-fondator Jam Session Agency. Și-a început cariera în publicitate în urmă cu 27 de ani, după ce a absolvit jurnalismul și a realizat câteva proiecte premiate de film documentar. A co-fondat Jazz în 2012, prima agenție independentă din România care a câștigat aur la Cannes. Apoi, în 2021, a continuat să pună bazele Jam Session, cea mai premiată agenție independentă românească de astăzi.Are o vastă experiență în lucrul cu aproape toți clienții majori de pe piața românească. Pledează pentru construirea de branduri cu impact real asupra oamenilor, nu doar asupra clienților. De asemenea, are experiență ca regizor. S-a aflat în studio ca antreprenor și totodată ca profesionist care a lucrat de-a lungul timpului cu antreprenori și a fost martor al schimbărilor mediului de business din România.

  • Acesta este versiunea audio a unui nou Newsletter UPDATE 1.1 -> cele mai importante știri din universul digital-tech din luna octombrie 2024, din perspectiva României.

    Selecția știrilor e realizată de Paul Alexandru, editarea și coordornarea ambelor versiuni (text & audio) de Marian Hurducaș - tot lui îi aparține și vocea. Producția semnată de Oliver Simionescu.

    Poți da subscribe newsletterului Update 1.1 pe upgrade100.com/subscribe.

    _________

    >>> ⁠Newsletter IQ Digital: ABONARE, AICI⁠

    >>> ⁠Comunitatea Whatsapp: AICI⁠

    _________

    1. Preview pentru această ediție:

    _________

    În această ediție vorbim despre cum se implică miliardarii în procesele democratice, picajul acțiunilor Tesla după evenimentul Cybercab, noile capabilități ale tool-urilor de creație video cu A.I. de la Adobe, Google și Meta, mult-așteptatul Apple Intelligence, popularitatea Meta în rândul Baby Boomer-ilor, mai vorbim și despre vânzarea Tazz de către eMAG, cum calcă LinkedIn pe becul GDPR, de ce studenții de la Harvard trag semnale de alarmă pentru recunoașterea facială, cine-i înlocuiește pe arbitrii de la Wimbledon și cum s-au dus NFT-urile pe apa sâmbetei, dar și despre conflictul dintre Qualcomm și ARM, care ar putea redefini industria cipurilor.

    Și bineînțeles, pe ici, pe colo o să-ți mai spunem și ce alte chestii am mai făcut noi la Upgrade 100.😉

    _____________

    Audioletter UPDATE 1.1 și Newsletter UPDATE 1.1 apar în fiecare primă zi a fiecărei luni, la ora 1 dimineața.

    _____________

    2. Linkuri menționate în Audioletter Update 1.1 sau trimiteri către sursele folosite pentru ilustrație audio:

    ⁠aici newsletter Update 1.1 integral⁠ - conține toate resursele menționate în Audioletter Update 1.1
  • Marian Hurducaș a împărțit această ediție în 3.

    Prima parte este cea în care a dezbătut cu Marian Andrei, realizator I like IT, lansările insipide, inodore și incolore ale Apple din septembrie și ale Tesla de pe finalul săptămânii trecute, dar și despre sarea și piperul pe care mai nou îl aduce Meta la masa bogaților prin lansările de la Meta Connect 2024, inclusiv Orion AR - ochlearii de realitatea augmentată cu care a făcut Apple Vision Pro să pară so last century.

    În parte a doua a făcu cu Tudor Dăescu, managing partner Dăescu Borțun Olteanu și organizator Bucharest Gaming Week o analiză de după evenimentul care anul ăsta a avut loc în prima parte a lunii octombrie.

    Iar în a 3-a Diana Tănase, Head of Marketing Mastercard, a prefațat Impact Bucharest, 23-24 octombrie - eveniment de business și tech.

  • Am lansat un nou proiect, alături de How To Web și Raiffeisen Bank - cu suportul AmCham: un program global de accelerare a startupurilor tech din România, printr-o metodologie brevetată cu succes de Arieli Capital în Israel, S.U.A., Slovenia, Italia și Cehia.

    ---> Detalii, aici

    🎙️Dragoș Stanca - Upgrade 100 dezbate tema alături de Bogdan Popa - vicepreședinte al Raiffeisen Bank in România și Alexandru Agatinei - co-fondator și CEO al How To Web.

    Intervenții și de la Andrei Pitiș - investitor, antreprenor în serie și co-fondator Genezio și Or Haviv - partener, Arieli Capital.

    ---> Aflați mai multe despre proiect și aplicați pe GoGlobal.ro

  • Ce este inteligența decizională, care sunt cele 50 de motive pe care o companie de are ca să evite schimbarea sau… cum a apărut incubatorul pentru startupuri tech finanțat din bani publici, dar administrat de antreprenori?

    Acestea sunt doar 3 dintre întrebările despre IQ Digital Summit Oradea cu care am deschis un nou sezon de Upgrade 100 Live Talks, la Radio Guerrilla.

    Marian Hurducaș i-a avut alături pe Smaranda Heroiu, director executiv Upgrade 100 și Radu Hângănuț, jurnalism Euronews.

    Toate detaliile despre IQ Digital Summit Oradea pe iqdigital.ro

  • Acesta este versiunea audio a unui nou Newsletter UPDATE 1.1 -> cele mai importante știri din universul digital-tech din luna septembrie 2024, din perspectiva României.

    Selecția știrilor e realizată de Paul Alexandru, editarea și coordornarea ambelor versiuni (text & audio) de Marian Hurducaș - tot lui îi aparține și vocea. Producția semnată de Oliver Simionescu.

    Poți da subscribe newsletterului Update 1.1 pe upgrade100.com/subscribe.

    _________

    >>> Newsletter IQ Digital: ABONARE, AICI

    >>> Comunitatea Whatsapp: AICI

    _________

    1. Preview pentru această ediție:

    _________


    În această ediție vorbim despre noile plecări de la Open AI dar și de noile lansări, vorbim și despre pierderile suferite de Nvidia, lansările Meta la Meta Connect 2024 și Orion AI - un device cu care Mark Zuckerberg a luat Apple la mișto, Microsoft redeschide o centrală nucleară dezafectată, la IFA Berlin 2024 au fost și roboți umanoizi, în câțiva ani o să avem primul trilionar din istorie, Quallcom dorește Intel la micul dejun, Alphabet nu scapă de amenzile UE, șeful Oracle spune că are tot ce-i trebuie să facă supraveghere în masă, semnătura digitală a primarului Timișoarei a fost scoasă la vânzare de hackeri și se lansează Go Global! în România.

    Și bineînțeles, pe ici, pe colo o să-ți mai spunem și ce alte chestii am mai făcut noi la Upgrade 100.😉

    _____________

    Audioletter UPDATE 1.1 și Newsletter UPDATE 1.1 apar în fiecare primă zi a fiecărei luni, la ora 1 dimineața.

    _____________

    2. Linkuri menționate în Audioletter Update 1.1 sau trimiteri către sursele folosite pentru ilustrație audio:

    aici newsletter Update 1.1 integral - conține toate resursele menționate în Audioletter Update 1.1
  • Acesta este versiunea audio a unui nou Newsletter UPDATE 1.1 -> cele mai importante știri din universul digital-tech din luna august 2024, din perspectiva României.

    Selecția știrilor e realizată de Paul Alexandru, editarea și coordornarea ambelor versiuni (text & audio) de Marian Hurducaș - tot lui îi aparține și vocea. Producția semnată de Oliver Simionescu.

    Poți da subscribe newsletterului Update 1.1 pe ⁠⁠⁠⁠⁠upgrade100.com/subscribe⁠⁠⁠⁠⁠.

    _________

    >>> ⁠⁠⁠⁠⁠Newsletter IQ Digital: ABONARE, AICI⁠⁠⁠⁠⁠

    >>> ⁠⁠⁠⁠⁠Comunitatea Whatsapp: AICI⁠⁠⁠⁠⁠

    _________

    1. Preview pentru această ediție:

    _________

    În această ediție vorbim despre robotul dentist, chinezii au testat un tren care poate înconjura România de două oripână ajunge CFR-ul de la București la Constanța, Microsoft vede OpenAI drept concurent, magazinul de aplicații al Apple - App Store - poate fi șters de pe iPhone, X pierde useri în continuare, Google este perceput de justiția americană drept monopol pe search, CEO-ul Telegram a fost arestat de francezi, Nvidia a pierdut 8% din valoarea acțiunilor, mașinile produse în România domină topurile vânzărilor la nivel european și în UK, Shein dă în judecată Temu, Booking.com și-a luat o mare amendă în peninsula Iberică, media sumelor pierdute de românii păgubiți prin fraude online e de 20.000 de euro de persoană, iar piețele financiare nu s-au simțit bine în august.

    _____________

    Audioletter UPDATE 1.1 și Newsletter UPDATE 1.1 apar în fiecare primă zi a fiecărei luni, la ora 1 dimineața.

    _____________

    2. Linkuri menționate în Audioletter Update 1.1 sau trimiteri către sursele folosite pentru ilustrație audio:

    ⁠⁠aici⁠⁠ newsletter Update 1.1 integral - conține toate resursele menționate în Audioletter
  • Acesta este versiunea audio a unui nou Newsletter UPDATE 1.1 -> cele mai importante știri din universul digital-tech din luna iulie 2024, din perspectiva României.

    Selecția știrilor e realizată de Paul Alexandru, editarea și coordornarea ambelor versiuni (text & audio) de Marian Hurducaș - tot lui îi aparține și vocea. Producția semnată de Oliver Simionescu.

    Poți da subscribe newsletterului Update 1.1 pe ⁠⁠⁠⁠upgrade100.com/subscribe⁠⁠⁠⁠.

    _________

    >>> ⁠⁠⁠⁠Newsletter IQ Digital: ABONARE, AICI⁠⁠⁠⁠

    >>> ⁠⁠⁠⁠Comunitatea Whatsapp: AICI⁠⁠⁠⁠

    _________

    1. Preview pentru această ediție:

    _________

    În această ediție vorbim despre inevitabila concurență dintre Google și OpenAI, cum Inteligența Artificială consumă inimaginabil de multă energie, Threads a împlinit un an și e pe val - ceea ce nu se poate spune și despre X, România ignoră și arhivarea electronică, CrowdStrike a pus pe butuci 8.5 milioane de sisteme de calcul care rulează Windowsși odată cu asta industrii întregi, comerțul offline crește de nu se mai oprește - la fel face și cel online, România rămâne atractivă pentru brandurile americane, publicitatea locală de pe rețele de socializare ajunge la 60 de milioane de dolari - pentru a afla cât se consumă pentru influencer marketing mai adaugă 40, China ne bate pe toți și la A.I., Vinted a primit o amendă record de la UE, Apple deschide sistemul pentru alți operatori de plăți digitale și gata, așteptarea a luat sfârșit, acum poți să-ți iei Ferrari cu criptomonede!

    _____________

    Audioletter UPDATE 1.1 și Newsletter UPDATE 1.1 apar în fiecare primă zi a fiecărei luni, la ora 1 dimineața.

    _____________

    2. Linkuri menționate în Audioletter Update 1.1 sau trimiteri către sursele folosite pentru ilustrație audio:

    ⁠aici⁠ newsletter Update 1.1 integral - conține toate resursele menționate în Audioletter
  • MullenLowe România și Path, în colaborare cu iSense Solutions, au lansat Indexul Mpatiei menit să cartografieze relația dintre empatie și performanța de brand.

    Astfel aflăm informații despre cum arată o marcă empatică în viziunea consumatorului român și cum gradul de empatie pe care un brand îl proiectează către consumatori poate fi acea ultimă piesă de puzzle care deschide ușa celui mai autentic și personal dialog cu publicul țintă.

    Studiul a fost unul pilot și a analizat una dintre cele mai dinamice, inovatoare și interactive industrii: industria FMCG.

    Iată câteva concluzii pe care Indexul Mpatiei le-a scos la lumină:

    Consumatorii care asociază un nivel ridicat de empatie unui brand sunt cu 81% mai loiali, iar dorința lor de a recomanda brandul mai departe este cu 46% mai mare.

    Deși există consens cu privire la trăsăturile unei mărci empatice, studiul arată că importanța acestora variază în funcție de generație. În timp ce pentru Gen X și Gen Y, principalele atribute sunt receptivitatea (62%) si încrederea (61%), în cazul Gen Z responsabilitatea socială se situează în topul trăsăturilor unei mărci empatice (61%).

    Studiul a permis identificarea și cuantificarea celor mai importanți piloni care construiesc percepția de marcă empatică, și anume: ce face pentru mine, ce face pentru mediul înconjurător, ce face pentru societate, cum se comportă/ ce principii are.

    Pentru proiectul pilot, au fost selectate 30 de mărci din șase subcategorii ale industriei FMCG: bere, băuturi răcoritoare, dulciuri, lactate, detergenți și îngrijirea locuinței, produse cosmetice. Dintre cele șase subcategorii analizate, topul brandurilor considerate empatice de către români este compus din Gerovital (94/100), Nivea(85/100), Napolact (83/100), Kinder (81/100) și Heineken (80/100).

    Invitatele lui Marian Hurducaș au fost:

    Hortensia Năstase, Vice-President Creative Services, Lowe Group.

    Cu o experiență de peste 20 de ani în marketing și comunicare, dintre care 15 în funcții de conducere, Hortensia are o expertiză solidă în comunicarea integrată, acoperind PR, Advertising și Experiential pentru clienți care comunică B2C, B2B și B2B2C.

    Roxana Bleoajă, Head of Path, Lowe Group.

    Cu peste 16 ani de experiență în principalele institute locale de cercetare și în companii, unde a condus echipe de cercetători cu expertiză în metodologii calitative și cantitative.

  • „America păstrează între 1 și 3% dintre documentele guvernamentale. Europa undeva între 10 și 12%. În România nu știm cât.”

    Da, pentru că există o parte strălucitoare a transformării digitale a administrației - serviciile publice digitale - și una ascunsă, deseori ignorată dar poate mult mai importantă - arhivarea informațiilor.

    Și, la fel ca probabil mulți dintre voi, am privit arhivarea ca pe treaba altcuiva, ca pe ceva care trebuie să se întâmple fără să ne preocupe cum.

    Dar cum păstrăm memoria actelor și deciziilor administrației într-un mediu eminamente digital? Cum păstrează Statul o parte din datele noastre, ce sistem trebuie pus la punct și cum ne asigurăm că el e sigur și solid?

    Acestea au fost o parte din întrebările de la care am pornit cu invitații noștri:

    📌 Dr. Cristian Anița, Directorul Arhivelor Naționale și

    📌 Edward Crețescu, Președintele ANIS, Asociația Națională a Industriei de Software.

    A ieșit o conversație-școală despre arhivare, documente electronice și memoria Statului, moderată de Marian Hurducaș și Radu Puchiu - îți recomandăm să o asculți pe îndelete, în întregime.

    Seria DIGITALINATION un concept Upgrade 100 realizat în parteneriat cu Institutul ASPEN România.

  • Acesta este versiunea audio a unui nou Newsletter UPDATE 1.1 -> cele mai importante știri din universul digital-tech din luna iunie 2024, din perspectiva României.

    Selecția știrilor e realizată de Paul Alexandru, editarea și coordornarea ambelor versiuni (text & audio) de Marian Hurducaș - tot lui îi aparține și vocea. Producția semnată de Oliver Simionescu.

    Poți da subscribe newsletterului Update 1.1 pe ⁠⁠⁠upgrade100.com/subscribe⁠⁠⁠.

    _________

    >>> ⁠⁠⁠Newsletter IQ Digital: ABONARE, AICI⁠⁠⁠

    >>> ⁠⁠⁠Comunitatea Whatsapp: AICI⁠⁠⁠

    _________

    1. Preview pentru această ediție:

    _________

    În această ediție vorbim despre lansarea Chat GPT-4o al OpenAI și cum a făcut posibil filmul Her în viața reală, România e foarte modestă în ceea ce privește adopția mașinilor electrice, SUA a băgat taxa de 100% pentru mașinile electrice chinezești, Microsoft încearcă laptopurile cu A.I. și lansează Copilot+, Google integrează A.I. în Search dar nu cu foarte mare succes, Apple promite inteligență artificială la conferința developerilor din iunie, Anthropic lansează următoarea generație a lui Claude, cercetătorii spun că nu ne mai putem concentra nici măcar un minut, Instagramrenunță la ierarhizarea conținutului pe baza numărului de urmăritori, Mistral AI mai primește o finanțare de 600 de milioane de dolari, Nvidia valorează mai mult decât toate companiile listate la Bursa din Germania, în România 3 din 4 conexiuni la internet sunt pe fibră optică, Amazon face bani grămadă din publicitatea de pe platformă, Shein se listează la Londra, iar Bitcoin gravitează din nou în jurul valorii de 70.000 de dolari.

    _____________

    Audioletter UPDATE 1.1 și Newsletter UPDATE 1.1 apar în fiecare primă zi a fiecărei luni, la ora 1 dimineața.

    _____________

    2. Linkuri menționate în Audioletter Update 1.1 sau trimiteri către sursele folosite pentru ilustrație audio:

    aici newsletter Update 1.1 integral
  • Între 14 si 16 miliarde de euro - cu 5% impact în Produsul Intern Brut.

    Da, aceasta este oportunitatea pe care o oferă Inteligența Artificială Generativă pentru economia României în următorii ani, conform studiului Implement Consulting Group publicat recent - îl poți găsi aici

    Avem inteligența (artificială) de a le fructifica?

    Pentru a afla răspunsuri, Marian Hurducaș și Radu Puchiu i-au invitat la o nouă ediție Digitalination pe Cezara Panait, Head of Government Affairs and Public Policy, Google Romania & Moldova și Ioan Istrate, Venture Capital Advisor @ NATO DIANA - dar și fost consilier al ministrului digitalizării.

    Digitalination este un concept Upgrade 100 realizat în parteneriat cu Aspen Institute România.

    Toate podcasturile din această serie sunt de găsit pe digitalination.ro

  • Raportarea românilor la discuțiile despre bani variază în funcție de contextul cultural, generațional și de mediul social în care se află. Există câteva aspecte principale care pot fi observate atât prin simple observații individuale, cât și prin studii sociologice specifice.În general, discuțiile despre bani sunt considerate un subiect tabu în România. Românii preferă să nu dezvăluie informații despre salariul lor, economii, planuri de investiții sau alte aspecte financiare în conversațiile casual. Consideră că acestea sunt informații personale și sensibile.De ce? Asta încercat să afle și Marian Hurducaș, moderatorul acestei ediții de Upgrade 100 Live Talks, de la invitații săi: 📌 Nicoleta Gilorteanu - product area lead manager ING Bank România📌 Oana Nicolau - psihoterapeut📌 Corneliu Ionescu - consultant financiar, trainer, banometru.ro