Episodi
-
I det här avsnittet pratat vi om coercive control. Vår gäst är Carolina Överlien, professor i genusrelaterat våld och hälsa på Nationellt centrum för kvinnofrid.
Carolina Överlien berättar bland annat om vad coercive control är och ger exempel på hur det kan te sig. Vad är syftet med att utöva coercive control och vilka konsekvenser kan det få för den utsatta? Hur påverkas barn som utsätts för detta och hur farligt är det att utsättas för coercive kontroll? -
I det här avsnittet pratat vi om psykiskt våld och den statliga utredning som föreslår kriminalisering av psykiskt våld. Vår gäst är Jenny Samuelsson Kääntä, tingsfiskal och sekreterare i utredningen som heter Straffansvar för psykiskt våld.
Jenny Samuelsson Kääntä beskriver vad psykiskt våld är och ger exempel på handlingar som är psykiskt våld. Hur vanligt är det med psykiskt våld? Är det vanligare att bli utsatt för psykiskt våld än fysiskt våld? Hur kommer det sig att det hittills inte blivit någon kriminalisering? Skulle det vara genomförbart i praktiken att ha psykisk misshandel som ett brott?
-
Episodi mancanti?
-
I det här avsnittet pratar vi om stalking och särskilt om stalking i nära relationer. Vår gäst är Susanne Strand, professor i kriminologi vid Örebro Universitet.
Susanne Strand berättar bland annat om vad stalkning faktiskt är, vad stalkare gör och vilka motiv som kan finnas bakom stalkning. Finns det olika riskfaktorer hos eventuella stalkare och brukar det finnas någon koppling till psykisk ohälsa? Finns det några skillnader mellan stalkning i allmänhet och stalkning i nära relationer? Hur kan man göra för att stoppa en stalkare?
-
I det här avsnittet pratar vi om psykopati och andra personlighetssyndrom. Vår gäst är Katarina Howner som är specialist i psykiatri och rättspsykiatri vid Karolinska Institutet samt överläkare på Rättsmedicinalverket.
Katarina berättar bland annat vad det är som kännetecknar psykopaten och personer med andra personlighetssyndrom. Vilka typer av psykopater och personlighetssyndrom finns och vad skiljer dem åt? Vi pratar om varningssignaler, föräldraförmåga, behandling av psykopati och hur man på bästa sätt hanterar en psykopat – kan man lämna relationen?
Hur kan man som yrkesverksam uppmärksamma att personen är psykopat eller har annat personlighetssyndrom och hur bemöter man personen på bästa sätt?
-
I detta avsnitt ska vi prata om våld mot personer med funktionsnedsättning, en grupp som brukar beskrivas som särskilt sårbar i relation till våld i nära relationer. Varför är det så och skiljer sig våld mot personer med funktionsnedsättning från våld generellt? Gäst är Maria Melin, som är projektledare GD- staben på Myndigheten för delaktighet.
-
I det här avsnittet pratar vi om mäns våld mot kvinnor och vad som krävs av samhället och myndigheter för att stötta kvinnor att lämna en våldsam partner.
Vad vinner samhället, och inte minst kvinnorna, på att myndigheter samverkar i stödet kring den och hur kan samverkan ske för att vinna framgång? Vår gäst är Markus Antonsson som är polis och grundare av det framgångsrika samverkansprojektet IGOR inom polismyndigheten. Markus berättar bland annat om IGOR projektet och den samverkan mellan polis och socialtjänst som gjorde projektet så framgångsrikt. -
I detta avsnitt ska vi fortsätta prata om eftervåld - våld som sker efter separation, och det som är specifikt för stöd och behandling vid denna typ av våld. Hur kan vi hjälpa när våldet aldrig tycks ta slut? Gäst är Susanne Mattsson som är medicine doktor och forskare vid Nationellt centrum för kvinnofrid.
-
I detta avsnitt pratar vi om det så kallade eftervåldet, det våld som sker efter separation. Hur yttrar sig detta våld, på vilka arenor och på vilket sätt kan samhällets representanter möjliggöra det. Gäst är Sara Skoog Waller, forskare i könsrelaterat våld och hälsa, fil dr och universitetslektor i psykologi.
-
I det här avsnittet pratar vi om normaliseringsprocessen ur ett åklagarperspektiv. Vår gäst är Henrik Stiernblad som är senior åklagare vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm, specialiserad på brott i nära relation och åklagare i den så kallade normaliseringsdomen.
Henrik berättar om utredningen som låg till grund för åtal och fällande dom och om sin syn på de domar som följde. Vi samtalar om trovärdighet och tillförlitlighet, de straffrättsliga utmaningar som finns i att arbeta med normalisering av våld, viktiga framgångsfaktorer i utredningar och vad som egentligen krävs för en fällande dom.
-
I det här avsnittet möter vi Sara som var målsägande i den så kallade normaliseringsdomen. Sara berättar om hur det var för henne att leva i våldsam relation, hur våldet såg ut och om den normalisering av våld som skedde. Hon berättar om hur hon idag, när hon är utanför våldet, tänker kring normaliseringen och det liv hon levde. Hur kunde normaliseringen gå så långt att hon tillslut inte hade ett eget fritt val i relation till mannen? Hur uppdagades våldet och vad krävdes för att hon tillslut skulle kunna lämna relationen?
-
I detta avsnitt pratar vi om våldsutövare och professionellas liksom ”närståendes” bemötande av personer som utövar/har utövat våld. Gäst är Stina Lindegren som är doktorand vid Uppsala universitet och forskar om hur personer dömda för sexualbrott upplever olika former av stöd och behandling.
-
I detta avsnitt pratar vi om skyddat boende som är en insats från socialtjänsten till våldsutsatta vuxna. Vad innebär egentligen denna insats, vem har rätt till den och hur vet vi om den håller hög kvalitet och kvalitet enligt vem? Gäst är Veronica Ekström som är docent i socialt arbete och just nu forskar om kvalitet i skyddat boende.
-
I detta avsnitt pratar vi om syskonvåld, ett våld som inte alltid är så omtalat och synligt i det offentliga samtalet om våld i nära relationer men som kan orsaka omfattande negativa konsekvenser för den som är utsatt. Hur kommer det sig att detta våld är så osynligt? Gäst är Anna Rypi, lektor och forskare i socialt arbete vid Lunds universitet, samt leg. psykoterapeut.
-
I detta avsnitt belyser vi flera olika aspekter av ensamhet i relation till våld i nära relationer, dels ensamgörande som en del av våldsutövandet, dels ensamhet som en konsekvens av våld men även som en konsekvens av bland annat samhällets responser eller kanske brist på responser. Gäst är Sara Skoog Waller, forskare i könsrelaterat våld och hälsa. Fil.dr och universitetslektor i psykologi.
-
I detta avsnittet gästas vi av Carolina Överlien, professor i socialt arbete som under senare år har arbetat med studier som handlar om ungas våld i nära relationer.
Vi pratar om våld i unga Hbtqi - personers nära relationer och om ”dubbel disclosure”.www.advokatlagh.se
www.linnmhallen.se -
I detta avsnitt gästas vi av Karin Pernebo som är psykolog och forskare vid Linnéuniversitetet. Karin forskar om barn som utsatts för våld i nära relationer samt om insatser och behandling till barn med erfarenhet av svåra livshändelser. Vi pratar bland annat om hur barn påverkas av att uppleva våld från en omsorgsperson, våldsutsatta barns behov av behandling, under vilka förutsättningar behandling kan ges, vilka behandlingsinsatser som finns för våldsutsatta barn samt var du kan vända dig om ditt barn är i behov av behandling.
www.advokatlagh.se
www.linnmhallen.se
-
I detta avsnitt pratar vi vårdnadsmål och riskbedömningar. Med oss som gäst har vi Anna Kaldal som är professor i processrätt vid Stockholms universitet och som forskat på bland annat riskbedömningar i vårdnads- och LVU mål.
I avsnittet berättar Anna mer om hennes avhandling Parallella processer och hur innebörden av den rättsliga normen ”risk” behandlas i vårdnadsmål. Vilka faktiska förhållanden motsvarar ”risk för att barnet far illa” och hur ska en brottsmisstanke hanteras? Annas avhandling behandlar även vilka bevisbörde- och beviskravsregler som gäller, samt vilka krav som ställs på rättens beslutsunderlag.
-
Vår gäst i detta avsnitt är Eva Diesen som är jurist, forskare och lärare vid institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap vid Stockholms universitet.
Eva har på uppdrag av ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) forskat om våld och vårdnad. Hon har i sin forskning granskat hundra brottmålsdomar där en man utövat våld mot en kvinna och/eller barn och dömts för brott samt vårdnadsdomarna mellan samma parter. Hör Eva berätta om de slutsatser hon kunde dra av sin granskning. Vilken betydelse hade det i vårdnadsmålet att mannen blivit dömd för brott mot kvinnan och/eller barnen? Hur bedömde domstol de dömda pappornas omsorgsförmåga och hur vanligt var det att den dömde mannen fick umgänge och vårdnad om barnen?
Läs rapporten här:
https://www.roks.se/product/vald-och-vardnad-andra-upplagan-2021
www.advokatlagh.se
www.linnmhallen.se
- Mostra di più