Episodi
-
Den 20 mars firas internationella munhälsodagen och i Vårdfrågan #32 pratar Praktikertjänsts chefstandläkare Anders Jonsson och SKaPa:s Álfheidur Ástvaldsdóttir om hur samarbete och förebyggande tandvård kan vässa munhälsan.
-
Den 17 september inföll internationella patientsäkerhetsdagen och Vårdfrågan #31 tar tempen på hur man bygger en stark patientsäkerhetskultur i tandvården. Verksamhetscheferna Edina Mahmic och Michael Katsanikos delar med sig av sina bästa tips och erfarenheter.
-
Episodi mancanti?
-
Den 17 september inföll internationella patientsäkerhetsdagen och Vårdfrågan #30 tar tempen på hur man bygger en stark patientsäkerhetskultur i hälso- och sjukvården. Verksamhetscheferna Carola Johansson och Monica Carlsson delar med sig av sina bästa tips och erfarenheter.
-
En ny rapport från Praktikertjänst visar att ett utökat högkostnadsskydd i tandvården ökar kostnaden för tandvård med 115 procent samtidigt som efterfrågan blir högre än vad dagens tandvård klarar av. Det här avsnittet av Vårdfrågan handlar om vad ett utökat högkostnadsskydd kostar och hur det påverkar tandvården.
-
Sedan den 1 juli 2021 är primärvården basen i hälso- och sjukvården. Men rapporter visar att primärvården går på knäna och att omställningen till en god och nära vård går trögt. Det här avsnittet av Vårdfrågan handlar om primärvården och vart den är på väg. Medverkar gör Magnus Isacson, ordförande SFAM, och Louise Madsen, ordförande DLF Stockholm.
-
Den privata tandvården har genomgått stora förändringar det senaste decenniet. Traditionellt har Sverige haft många mindre kliniker, men nu syns allt fler större mottagningar och många nyexaminerade tandläkare vill arbeta i ett större sammanhang. Men en som går mot strömmen är tandläkare Erik Nordin. Han byter den stora mottagningen mot den mindre.
-
Digitala vårdbesök har sprängt miljardvallen och patienterna ansluter i strid ström. Samtidigt saknas fortfarande lösningar för ett hållbart ersättningssystem och kontinuitet. I det här avsnittet berättar Carl-Olof Veraeus om utmaningarna med digitala vårdbesök.
-
Den psykiska ohälsan har under de senaste tio åren ökar kraftigt. I det här avsnittet reder psykoterapeuten Camilla Ericsson ut varför och ger handfasta tips på vad man kan göra för att minska risken för bland annat ångest och depression.
-
Nu har det gått en månad sedan valet och i nypremiären av Praktikertjänsts podd Vårdfrågan reder Kata Hansson ut resultatet och hur tandvården och hälso- och sjukvården kan påverkas. Kata Hansson är ansvarig för samhällskontakter på Praktikertjänst med en lång bakgrund i politiken.
-
Det nya coronaviruset har lamslagit världen och i Vårdfrågan berättar läkaren Kenneth Jacobsson och tandläkaren Anders Jonsson hur viruset påverkat sjukvården och tandvården, vad ökad testning innebär och vad man ska tänka på för att minska smittspridningen. Dessutom – vad är egentligen aerosolgenererande procedurer och hur ska den så kallade vårdskulden betas av?
-
Att starta och driva eget är inte alltid lätt, men distriktsläkaren Lasse Wilhelmsson på Kvarnholmens Vårdcentral tog steget. I Vårdfrågan förklarar han varför det är viktigt att kunna styra sin egen vardag och att Praktikertjänst är den perfekta blandningen av charterresa och att boka resan själv.
-
Över i stort sett hela Sverige saknas medarbetare i vården. Tuffast är situationen på mindre orter och i glesbygd. I Vårdfrågan berättar Ella Bohlin (KD) om hur hon vill lösa situationen, men också varför staten behöver ta ett fastare grepp om hälso- och sjukvården och vad privata vårdgivare kan lära sina offentligt drivna vårdgrannar.
-
Intresset för digitala vårdmöten har ökat kraftig de senaste åren och ännu mer i samband med coronapandemin. I Vårdfrågan förklarar distriktsläkaren Björn Hallström varför digitalisering innebär mer tid för de sjukaste och varför det kan finnas risker med för hög tillgänglighet.
-
Samverkan mellan vården och myndigheter kan minska sjukfrånvaron. Det förklarar distriktsläkaren och doktoranden Märit Löfgren vid Herkules vårdcentral i Borås. Genom nya sjukskrivningsrutiner har mottagningen lyckats minska antalet sjukskrivningsdagar bland patienter med 50 procent.
-
Tandläkare Ivan Rosengren brinner för kvalitetsfrågor och är aktuell med utbildningsinitiativet PTJ Exklusivt. I Vårdfrågan förklarar Ivan Rosengren att den svenska tandvården saknar ambitioner och berättar om hur han utvecklar sin egen kompetens och vad han skulle förändra om han var tandvårdsminister.
-
KBT-terapeuten och doktoranden Erika Nyman Carlsson har arbetat länge med ätstörningar och är aktuell med boken När det hälsosamma blir ohälsosamt. I Vårdfrågan berättar hon om en ökande hälsohets, hur ätstörningar kan behandlas, vilka som drabbas och hur patienter och anhöriga påverkas.
-
Praktikertjänsts vd Carina Olson berättar om sin resa från att som ung drömt om att bli tandläkare till att vara chef för ett av Sveriges största vårdbolag. Det är ett samtal om ledarskap, långsiktigt ägande och engagemang, men också om vad hon tror behövs för att rusta bolaget och vården för framtiden.
-
Tandläkaren Carl-Emil Rexman berättar om vikten av rätt ledarskap, vad som karakteriserar en vass ledare och vad han tror studenter och yngre tandläkare söker hos dagens arbetsgivare. Fokus på ledarskap och verksamhetsutveckling kan innebära bättre förutsättningar att rekrytera i en bransch som står inför stora pensionsavgångar.
-
Dietisten Carita Ferdinandsson på Danvik Rehab & Kiropraktik i Nacka arbetar med mat. Hör henne berätta om varför bra mat kan få oss att må bättre, hur vi äter rätt och om det finns någon kostfilosofi som passar alla. Rätt matvanor kan både rädda och förlänga liv och små förändringar kan göra stor skillnad.
-
Överläkaren och gynekologen Sarah Nejdet på Qvinnolivet i Kungsbacka arbetar med ofrivillig barnlöshet. Hör henne berätta hur kvinnor, män och par hanterar ofrivillig barnlöshet, varför vissa kvinnor har svår att bli gravida och vilka metoder som kan underlätta.
- Mostra di più