Episodi
-
Natur er ikke bare natur 🌻
I ugens episode af Verden ifølge RUC taler Mathias med Thomas Skou Grindsted, der er geograf ved Institut for Mennesker og Teknologi på RUC. Han arbejder bl.a. med menneskets forhold til natur og har for nyligt udviklet et innoverende idékatalog til nye oplevelser i Naturparken Åmosen 🌱
Naturen har spillet og spiller fortsat en stor rolle i menneskers liv, men der er stor diversitet indenfor vores forhold til natur. Vi taler derfor med Thomas om hvordan mennesker forholder sig til natur, hvilken betydning det har for vores liv og om vi måske passe lidt på med at definere naturen på én statisk facon 🤔 -
Hvordan skal vi forstå madens erhvervsøkonomiske rolle?
I ugens episode af Verden ifølge RUC taler Mathias med Jon Sundbo, der er professor i erhvervsøkonomi ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv. Han er også medstifter af en forskningsgruppe og et forskningscenter, der særligt forsker i oplevelsesøkonomi, service og turisme.
Den måde vi oplever vores omverden præger vores hverdag i højere grad end mange af os tænker over. Denne oplevelse er der økonomi i, hvilket kommer til udtryk i gastronomi. Vi taler med Jon om hvilken rolle maden spiller for vores samfund, og hvordan den kan skabe økonomisk udvikling gennem gastroturisme. -
Episodi mancanti?
-
I ugens episode af Verden ifølge RUC taler Mathias med Thomas Søbirk Petersen, der er en af landets førende stemmer i etiske debatter og professor i filosofi ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på RUC. Han har i hans forskning særligt fokuseret på retsfilosofi.
Vi straffer mennesker i vores samfund. Det er en nødvendig del af at opretholde vores samfund, og vi accepterer det. Men hvorfor og hvordan gør vi det? Thomas bruger netop sin ekspertise i etik til at stille disse spørgsmål, forstå udfordringerne og komme med alternativer.
Vi kommer rundt om grundprincipperne indenfor straf, hvilke etiske udfordringer der er ved straf og hvordan vi kan straffe på en bedre måde i fremtiden. -
I ugens episode af Verden ifølge RUC taler vi med Fatima AlZahra’a Alatraktchi, der er en af Europas mest indflydelsesrige forskere og adjunkt ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på RUC. Hun har udviklet et revolutionerende værktøj, der hjælper på alverdens af lægevidenskabens problemer.
Biomarkører fortæller os alt om hvad der foregår i vores krop, og derfor er det helt centralt at forstå dem for bl.a. at kunne diagnosticere sygdomme tidligere, forstå sygdomsforløb og forbedre brugen af antibiotika. Derfor har Fatima udviklet et værktøj, der med elektrokemiske målinger kan hjælpe på netop dette.
Vi taler med Fatima om hvordan hendes værktøj fungerer, og hvilke ting de hjælper lægevidenskaben med. Vi kommer rundt om hendes banebrydende forståelse af bakteriel kommunikation, hvilke andre medicinske områder værktøjet kan bruges indenfor og hvorfor teknologien er lidt et “tidshack” -
I ugens episode af Verden ifølge RUC taler vi med Frederik Diness, der er kemiker og lektor hos Institut for Naturvidenskab og Miljø. Han forsker i nye måder at bygge bl.a. plastikprodukter op på en bæredygtig måde.
Vi tænker som regel at hvis der fx står “bioplast” på vores produkter, så kan vi smide dem ud med god samvittighed. Frederik Diness lægger op til, at vi nuancerer denne forståelse. Derfor har han de seneste år arbejdet med gentænke de kemiske strukturer vores produkter består af.
Vi taler med Frederik om hvordan nedbrydelighed, som han i øvrigt ville kalde omsættelighed, ikke forstås rigtigt blandt langt de fleste mennesker. Vi kommer rundt om hvordan hans forskningsgruppe nytænker udformningen af plastikprodukter, hans kæphest med bioplast og hvordan naturen sådan set er ligeglad med hvad vi mennesker smider i den -
I ugens episode af Verden ifølge RUC taler vi med Klaas Dykmann, der blandt andet forsker i Vesten og Latinamerikas forhold til Kina ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC.
Et af de sommetider altoverskyggende emner i 2020'erne er Vestens forhold til Kina, og omvendt. De seneste år har Klaas Dykmann arbejdet med at forstå netop dette forhold. Han er bl.a. forfatter til flere debatindlæg og forskningsartikler om, hvordan Kinas fremgang påvirker den globale verdensorden.
Vi får et overblik over hvilke interesser Kina og Vesten har, og på hvilke områder de to adskiller sig fra hinanden. Vi kommer indenom den kinesiske udenrigspolitik in action, ideologiske forskelligheder og hvordan Taiwan er en systemisk udfordring mod demokrati. Dykmanns giver også hans bud på om vi kigger ind i en vestlig domineret eller en Kinesisk domineret fremtid. -
I ugens episode af Verden ifølge RUC taler vi med Lone Simonsen, eller Corona-Lone som nogen kender hende. Lone forsker i folkesundhed med særligt fokus på pandemier ved Institut for Naturvidenskab og Miljø.
Vi har alle erfaring med en pandemi efter coronapandemien ramte verden. Lone har i gennem de sidste mange årtier netop forsøgt at forstå pandemier. Hun har lang erfaring fra organisationer som NIH, WHO og CDC, hvor hun har kortlagt pandemier og deres effekt. Denne dybdegående og omfattende erfaring har gjort hende til en af verdens førende pandemiologer.
Vi taler med hende om hvorfor en kortlægning over pandemier er et godt våben mod dem, forskellige coronastrategier, globaliseringens rolle og hvorfor immunforsvaret ikke er bygget til at tackle alle sygdomme. -
I ugens episode af Verden ifølge RUC har vi besøg af Lise Paulsen Galal, der forsker i tro og religiøse praksisser ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på RUC.
Lise har det seneste årti forsket i hvordan forskellige kulturer møder hinanden, og hvilke dynamikker der opstår i den sammenhæng. Særligt har hun fokuseret på de religiøse aspekter i disse kulturmøder, og for at forstå det, må man forstå hvorfor vi overhovedet tror på noget.
Det er netop det vi taler med Lise om i denne episode, hvor vi kommer ind på hvad interreligiøsitet går ud på, hvad religion gør ved et samfund og hvordan man kan undgå konflikter ved at bruge dialog som et værktøj. -
I ugens episode af Verden ifølge RUC har Mathias og Matilde besøg af Mark Blach-Ørsten, der er medieforsker, forfatter og professor på RUC.
Han har siden 2015 været med til at udgive en årlig rapport fra RUC om danskernes brug af nyheder. Han gør os klogere på mediernes rolle i det danske samfund, og vores demokrati. Vi dykker også ned i vores nyhedsforbrug og bliver klogere på, hvordan danskerne indtager nyheder, men også hvorfor mange bevidst vælger nyheder fra.
Mathias og Matilde finder også ud af, at podcast er det helt store hit lige nu, når det kommer til de unges nyhedsindtag.
Dine værter er Mathias Broby Petersen og Matilde Næblerød
Musikken blev lavet af Marvin Ringgren -
I ugens episode af Verden ifølge RUC har Mathias og Matilde inviteret Katrine Hartmann-Petersen, der er lektor ved Institut for Mennesker og Teknologi på RUC, i RUCLYD-studiet. Hun forsker i byplanlægning og mobilitet i byer og gør os klogere på netop disse to områder.
Vi bliver sammen med hende klogere på hvorfor man overhovedet skal planlægge byer, hvordan byplanlægning påvirker borgerne, hvad bevægelse i byer betyder og hvorvidt man burde prioritere grønne områder eller flere parkeringspladser i fremtiden.
Dine værter er Mathias Broby Petersen og Matilde Næblerød
Musikken er lavet af Marvin Ringgren -
I denne udgave af Verden Ifølge RUC taler vi om plastikforurening.
Værterne Matilde og Mathias talte med Kristian Syberg i studiet, der er lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø og en af de førende forskere indenfor plastikforurening.
Kristian gør os klogere på hvad plastik helt nøjagtigt er, og hvordan vores forbrug af det er med til forurene os selv og vores omverden. Plastikforurening er her, der og allevegne. Derfor talte vi også med Kristian om hvad man gør for at løse problemet, og hvilke tiltag der kan indføres, så vi fremover kan leve i en verden uden plastikforurening.
Dine værter er Mathias Broby Petersen og Matilde NæblerødDin producer er Mathias Broby PetersenMusikken blev lavet af Marvin Ringgren -
I ugens episode af Verden ifølge RUC taler vi om borgerinddragelse.
Værterne Mathias og Matilde har besøg af Annika Agger i studiet, der er lektor i politik og forvaltning på RUC, og forsker i borgerinddragelse. Sammen med hende bliver vi klogere på, hvilken betydning det har for vores demokrati og hvorfor det overhovedet er vigtigt at inddrage borgerne. Vi får en bedre forståelse af hvordan borgerinddragelse foregår i praksis, og at det ikke kun er at svare på et spørgeskema i e-boks eller sætte et kryds på stemmesedlen hvert 4. år.
Dine værter er Mathias Broby Petersen og Matilde Næblerød
Din producer er Mathias Broby Petersen
Musikken blev lavet af Marvin Ringgren -
Er der ligestilling på arbejdsmarkedet? Det taler vi med forsker i bl.a. køn og arbejdsliv, Jo Krøjer om i denne episode.
Ligestilling i vores samfund er en af de centrale problemstillinger i disse dage. Arbejdsmarkedet er særligt en af de arenaer, hvor kønnene ikke er ligestillet.
Jo satte sig ned og tog sig en snak med os om netop dette, og hjalp os med at forstå de historiske årsager til dette problem, særlige pejlemærker og hvad vi kan gøre for at rette op på det i fremtiden.
Dine værter er Matilde Næblerød og Mathias Broby Petersen. -
Kan man 3D-printe alt man skal bruge, og hvad hvis man kan?
Det var vores første tanke, da vi ville lave en episode om 3D-printning. Heldigvis har vi en, der arbejder med 3D-print hver eneste dag på RUC. Det gør laboratorieleder for FABLAB, Nicolas Padfield nemlig. I denne episode af Verden ifølge RUC taler vi med Nicolas om hvad teknologien rækker til i dag, og hvad den kommer til at kunne i fremtiden. Ifølge Nicolas har 3D-printning et stort og vidtrækkende potentiale, men hvad vil det egentlig have af betydning for samfundet?
Han gør os klogere på alle dele af 3D-printning, hvordan fremtiden ser ud for teknologien og hvad det vil betyde hvis en almindelig borger fx selv kan printe våben.
Dine værter er Matilde Næblerød og Mathias Broby Petersen. -
Hvad er en Tænketank?
I den femte episode af Verden ifølge RUC, skal vi blive klogere på Tænketank. Sammen med lektor, Jesper Dahl Kelstrup, der bl.a. er forfatter til bogen Tænketanke – nye aktører i dansk politik, får vi en bedre forståelse for betydningen af Tænketank. Vi dykker ned i, hvor Tænketank stammer fra, hvordan de oplyser samfundet, og om der vil komme flere Tænketanke i fremtiden.
Dine værter er Mathias Broby Petersen og Matilde Næblerød -
I denne episode af Verden ifølge RUC, skal vi snakke om en gammel kendning, bureaukrati. Vi møder bureaukrati hver dag, eksempelvis når vi er i Student Hub eller skal ned på kommunen og få et nyt pas. Men hvorfor har vi det egentlig? Sammen med lektor og forsker, Tina Øllgaard, Bentzen, får vi en dybere forståelse for bureaukratiet, og bliver klogere på, hvorfor vi både hader og elsker det.
Værter: Mathias Broby Petersen og Matilde Næblerød -
I denne episode bliver vi klogere på videnskab sammen med lektor og dr. phil., Esther Oluffa Pedersen. Her dykker vi ned i de forskellige grene af videnskaben og får en bedre forståelse af, hvad videnskab egentlig er for en størrelse. Vi bliver klogere på, hvordan videnskab altid er til stede, uden at vi skænker det en tanke, hvordan videnskaben er udfordret i disse dage og Esther forklarer hvordan en kaffekop faktisk er videnskab, og hvordan vores podcast måske ikke er.
Værter: Mathias Broby Petersen og Matilde Næblerød -
I denne episode bliver vi klogere på, hvad en økonomisk krise er, hvordan de opstår, og hvordan man skal forholde sig under dem.
Vi taler med professor emeritus i økonomi, Jesper Jespersen, der også kommer med gode råd til, hvordan vi som samfund og individer kan holde styr på økonomien, og Mathias finder ud af, at det nogle gange godt kan være en god ide at vente med at købe et par dyre bukser.
Værter: Mathias Broby Petersen og Matilde Næblerød -
Hvorfor er podcast blevet så populært, og hvordan passer mediet ind i vores travle hverdag?
Dette taler vi med med medieforsker Mads Kæmsgaard Eberholst om. Vi runder også, hvorfor mange stadig ikke hører podcast, og hvordan podcast kan bruges som strategisk kommunikation.
Vært: Magnus Wallbohm