Episodi
-
Vitamine A, de podcast voor accountants, sprak Arnoud Boot meteen na zijn optreden op het hoofdpodium van de Accountanstdag 2024. Tijdens het gesprek duiken we in actuele thema’s die de financiële wereld en de accountancy ingrijpend beïnvloeden. Arnoud Boot deelt zijn inzichten over het zogenaamde ‘failliete’ financiële systeem, dat dringend toe is aan herziening. Maar hoe komen we daar? Daarnaast waarschuwt hij voor het gevaar dat accountants technocraten worden. We bespreken ook de opkomst van de digitale accountant en de groeiende invloed van technologie. En hij geeft zijn visie op de impact van een digitale euro, een onvermijdelijke ontwikkeling die ons financiële systeem ten goede kan veranderen.
Diverse links:
Website van de Accountantsdag 2024
Liveblog van de Accountatsdag 2024
De webiste van Arnoud Boot
-
Wat komt er in de deze aflevering voorbij:
- Wat betekent het om ethisch competent te zijn als accountant?
- De balans tussen maatschappelijke verwachtingen en commerciële druk
- Lessen uit tien jaar verbeterplan 'In het publiek belang': Wat is er veranderd en wat moet nog gebeuren?
- Twee jaar ervaring met het Moreel Besluitvormingsmodel voor accountants
We staan stil bij onderwerpen als: hoe herken je ethische dilemma’s en blinde vlekken in besluitvorming? Het belang van zelfreflectie en bewustwording voor ethisch handelen. De rol van tone at the top en tone at the bottom binnen accountantskantoren.
Links en Downloads:
- Aflevering 28: De blinde vlekken van de accountant (eerste gesprek met Eddy en Boudewijn)
- Download het Moreel Besluitvormingsmodel
- Bekijk de NBA DilemmApp
- Zie ook het artikel van Irene Kramer op accountant.nl: Verbeterplan accountantssector is tien jaar oud
- En voor meer inzichten, uitwisseling en ontmoetingen, bezoek ook de Accountantsdag 2024.
-
Episodi mancanti?
-
Elmira Nijhuis deelt haar inzichten over wat psychologische veiligheid betekent, de rol van leiderschap en macht, en de impact op de professionele integriteit en ethiek binnen de accountancysector.
We duiken in de relatie tussen leiderschap en psychologische veiligheid, en bespreken de signalen die aangeven wanneer het goed of juist slecht gesteld. Elmira legt uit waarom leiderschap cruciaal is voor het bevorderen van een veilige werkomgeving en deelt praktische tips, voor zowel leidinggevenden als medewerkers. Ook behandelen we de rol van diversiteit binnen teams, en hoe perceptieverschillen tussen medewerkers en leidinggevenden de veiligheid kunnen beïnvloeden. Tot slot bespreken we hoe het ervoor staat in de accountancysector, en wat er nodig is om psychologische veiligheid te verstevigen.
Meer over Elmira Nijhuis op haar website.
Link naar het boek 'Psychologische veiligheid in organisaties. Het kan wél!'
-
Met Liane Vlaskamp (algemeen directeur NBA) hebben we het over wat haar heeft gemotiveerd en geïnspireerd om te kiezen voor een beroep met als hoofddoel het behartigen van de belangen van de accountant en van de accountantssector. Wat heeft haar het eerste jaar verrast?
Ze vertelt over de betekenis en het belang van emancipatie, als rode draad door haar carrière. We hebben het over het project Levendige Beroepsorganisatie, en hoe meer participatie en betrokkenheid van leden de NBA een 'sociëteitsfunctie' geeft. Het gaat over 'halen en brengen'. En we kijken naar de omgeving waarbinnen de NBA zich bevindt en beweegt. ‘Alles’ bespreken dat belangrijk is voor accountants en de accountantssector, is bijna niet mogelijk in één gesprek. Maar het is voor iedereen zeker en op z'n minst een warme nadere kennismaking met de algemeen directeur van de NBA.
Hier de genoemde links naar de diverse NBA-evenementen:
NBA Helpt Webinar: updates wet- & regelgeving: https://www.nba.nl/agenda/2024/oktober/nba-helpt-webinar-updates-wet---regelgeving/
Debatworkshop NBA Young Profs op 21 oktober: https://www.nba.nl/agenda/2024/oktober/debatworkshop-nba-young-profs/
Meer over de Accountantsdag op 20 November: https://www.nba.nl/agenda/2024/november/accountantsdag-2024/
-
Naast de NBA community diversiteit en inclusie, is inclusie (en diversiteit) een thema dat van de grote accountantskantoren ook volop aandacht krijgt. PwC heeft Shine: het PwC-netwerk voor LHBTIQ+ collega’s en diversiteit. Met vergelijkbare doelstelling en belang heeft het thema met initiatieven de aandacht binnen KPMG en EY. En Deloitte kent het initiatief proud@Deloitte, dat de LGBTQ+-gemeenschap ondersteunt.
Op 3 augustus is de Canal Parade in Amsterdam. Dus een goede aanleiding om, met drie gasten (Debbie Helaha, Bob Beusekom en Ruben Hoving) dit onderwerp te bespreken in Vitamine A.
Diverse links
Boek: Spectrum, De regenbooggemeenschap in de 21ste eeuw
Meld je aan op het NBA Community Platform (daar ook de NBA community diversiteit en inclusie )
Diversiteit en inclusie in de accountancy – in gesprek met Bob Beusekom RA
'Durf te laten zien wie je bent met alle kleuren en wees daar trots op!'
Proud@Deloitte
Alleen meevaren tijdens Canal Parade is niet genoeg
-
Coen Bongers is tegenwoordig secretaris van de CEA (Commissie Eindtermen Accountantsopleiding) en al jarenlang betrokken bij de opleiding voor accountants. De arbeidsmarkt voor accountants is krap, dus zaak is om beter uit te dragen hoe mooi dit vak is, aldus Bongers. Juist met de accountantsstudie krijg je een hele brede opleiding, waar je alle kanten mee uitkunt.
In het gesprek gaat het zowel over de aantrekkelijkheid van het accountantsberoep, als over de studeerbaarheid van de opleidingen. Daarbij wordt ook gekeken naar de uitvoerbaarheid van de adviezen van de Expertgroep Educatie. Het is tijd voor verandering, maar dat is vaak complex, stelt Bongers. “Als je het goed wilt doen, moet je misschien ook even de tijd nemen.”
-
Wilbert Geijtenbeek vertelt over zijn fascinatie voor macht, en hoe in de journalistiek cijfers daarbij houvast geven. We hebben het over ‘do en don’t’ op LinkedIn, en ook over de nieuwe accountant.nl-pagina op dat social medium. We raken het belang van authenticiteit. En kijken naar de grote(re) missie van het online accountantsplatform.
Bekijk of meld je aan voor de LinkedIn-pagina van accountant.nl
Connect op LinkedIn met Wilbert Geijtenbeek
Kom op 10 juni naar de NBA-verenigingsconferentie en denk mee!
Raadpleeg het jaarlijkse onderzoek naar gebruik social media in Nederland door Newcom. Fragmenten uit datzelfde onderzoek vind je hier.
-
Greenwashing is een bekende en beruchte verschijningsvorm van ESG-fraude. Met greenwashing doen organisaties zich groener of maatschappelijk verantwoorder voor dan ze zijn. Door het verplicht stellen van duurzaamheidsverslaggeving voor grote ondernemingen op basis van de Coprorate Sustainability Reporting Directive (CSRD) zullen accountants meer te maken krijgen met dit risico.
Vitamine A #41 | Marcel Pheijffer over corruptie - deel 1
Vitamine A #42 | Marcel Pheijffer over corruptie - deel 2
Zie ook nba.nl over ESG-fraude
-
In deze aflevering van Vitamine A aan tafel: vanuit de Young Assurance Boards Jessica van der Vlugt van PwC en Johannes van der Drift van EY, en aan tafel zit ook Jeffrey Heerschop van o.a. de Inspectie leefomgeving en transport, en tevens bestuurslid van het NBA Young Prof bestuur.
De Young Assurance Boards van de oob-kantoren en de bestuursleden van de NBA Young Profs hebben de vier kernthema's uit het recente eindrapport van de kwartiermakers samengevat, en daarna van eigen tips voorzien. De onepager is recent verschenen, ingedeeld op vier hoofdthema’s, en met bulletsgewijs per thema tips voor de jonge professional in het accountanstvak.
We hebben het over hun samenwerking, over de uitdagingen voor hun generatie, gekeken vanuit het rapport van de kwartiermakers. En we duiken de onepager in die ze met elkaar hebben gemaakt.
Bekijk en download hier de onepeager.
Artikel 'Jonge accountants willen meer verandering teweegbrengen'
Lees ook op Accountant.nl: Young profs: 'Veranderen kunnen we niet alleen, we hebben iedereen nodig'
Meer over de NBA YOUNG PROFS: www.nba.nl/nba-young-profs/
Vitamine A #26, over soft controls, deel 1
Vitamine A #27, over soft controls, deel 2
-
Met dit keer Charlie Groen te gast, draagt Vitamine A de accountant het filosofische perspectief opnieuw aan. De centrale vraag is: wat heeft de accountant nou eigenlijk aan filosofie? We praten onder andere verder over hoe filosofische principes toegepast kunnen worden om een ethische cultuur te bevorderen binnen de accountancy. We raken het thema beloning, en over wat de filosofie ons leert over het nastreven van bezit. En we zoomen uit, naar duurzaamheid en het sociaal contract.
Diverse links:
- Meer filosofische verdieping op the official YouTube channel of Dr. Michael Sugrue.
- Of luister de Podcast Filosofie
- Moreel besluitvormingsmodel voor accountants: het model onderbouwt en maakt het proces inzichtelijk van de wijze waarop een ethisch competente accountant tot een morele beslissing komt
- Vitamine A #31 | Filosofie als denkgereedschap voor accountants, deel 1
- Vitamine A #32 | Filosofie als denkgereedschap voor accountants, deel 2
- Boek: Filosofie voor een weergaloos leven van Lammert Kamphuis
-
Te gast is een filosofe, die actief is binnen de accountantsorganisatie: Charlie Groen. Zij is (praktisch) filosoof met een specialisatie in inclusiviteit, strategie en verbindend leiderschap. Zij is Senior Advisor Culture and Behavior Transformation bij PwC.
Samen met het cultuur en gedragsteam van Assurance PwC, ontwerpt ze interventies en workshops die bijdragen aan het bouwen van vertrouwen in de maatschappij. Ook is Charlie bestuurslid van de faculty Ethiek, Cultuur en Gedrag van de NBA. En sommige van jullie kennen haar ongetwijfeld ook als host en columnist van de Busy Season Talks.
Luister ook de eerdere afleveringen over accountancy en filosofie:
Vitamine A #31 | Filosofie als denkgereedschap voor accountants, deel 1
Vitamine A #32 | Filosofie als denkgereedschap voor accountants, deel 2 -
Naast de kwartiermakers Marlies de Vries en Chris fontein spreken we met een aantal nauw betrokken bij de sector. We bellen daarvoor met Leen Paape over de expertgroep, opleiding en beroepsprofiel. We spreken Marcel Pheijffer. Hij reageert op het stuk over fraude, en aan het woord komt Maaike Westra. Zij is vanaf 1 januari voorzitter van de NBA young profs, en zij kijkt naar het rapport door de bril van de jongste generatie accountants.
Aanmelden en info NBA-ledenvergadering
Druk en tegendruk: Slotrapportage kwartiermakers toekomst accountancy
-
De komende jaren is het kleur bekennen waar het AI betreft. Wat betekent de EU Artificial Intelligence Act straks voor de accountant? Wat is een betrouwbaar AI-systeem? Wat is de rol van ‘algorithm audit’? Welke rol spelen AI-systemen straks als onderdeel van het controleren van een jaarrekening of van ESG-informatie? Hoe verhoudt AI zich tot cultuur en ethiek? Wat zijn de bedrijfsrisico’s van AI, en wat zijn de risico’s voor de bedrijfsvoering? Hoe gaat de accountant om met een kennisachterstand in AI? In deze aflevering van Vitamine A proberen we een laag dieper te gaan in de AI-trend.
Info over en aanmelden voor Accountantsdag 2023.
Online pdf van het proefschrift van Mona de Boer: Trustworthy AI and accountability: yes, but how?
-
Marcel Pheijffer. Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden. Hij is accountant 'in hart en nieren', maar inmiddels zonder RA-titel. Tussen 1991 en 2003 was hij werkzaam bij de FIOD in Haarlem. Daar was hij betrokken bij een aantal grootschalige onderzoeken op het terrein van de georganiseerde criminaliteit en organisatiecriminaliteit. In 2002 was hij werkzaam als inhoudelijk secretaris van de Parlementaire Enquêtecommissie Bouwnijverheid. En hij promoveerde in 2000 op het proefschrift 'De forensisch accountant; het recht meester'. Daarnaast kennen velen hem van zijn vele bijdragen aan het debat, onder andere in het FD, op accountant.nl en andere kanalen.
Meer over NBA Handreiking 1137.
-
Te gast is Marcel Pheijffer. Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden. Hij is accountant 'in hart en nieren', maar inmiddels zonder RA-titel. Tussen 1991 en 2003 was hij werkzaam bij de FIOD in Haarlem. Daar was hij betrokken bij een aantal grootschalige onderzoeken op het terrein van de georganiseerde criminaliteit en organisatiecriminaliteit. In 2002 was hij werkzaam als inhoudelijk secretaris van de Parlementaire Enquêtecommissie Bouwnijverheid. En hij promoveerde in 2000 op het proefschrift 'De forensisch accountant; het recht meester'. Daarnaast kennen velen hem van zijn vele bijdragen aan het debat, onder andere in het FD, op accountant.nl en andere kanalen.
Meer over NBA Handreiking 1137.
-
De rol van de accountant bij het identificeren van fraude is al jaren onderwerp van discussie. Fraude is achteraf vaak zwart/wit, maar voordat deze ontdekt wordt wellicht nog bontgekleurd of met vele grijstinten. En naderhand wordt graag naar de accountant gewezen.
Marianne van Kimmenade is sinds 2019 senior beleidsadviseur en 'themaregisseur fraude' bij de NBA. Zij was eerder nauw betrokken bij de eerdere ‘verkennende oorzakenanalyse fraude’ van de beroepsorganisatie.
Lees meer over NBA Standaard 240.
-
In deel 2 van dit tweeluik noemt Marcel het accountantsberoep “relevanter dan ooit”. En het aantrekkelijke van het accountantsvak “is niet alleen dat je zorgt dat er geen dingen fout gaan, maar dat je ook ontzettend zorgt dat er dingen goed gaan”.
Ook bespreken we een eerste kennismaking met het kersverse Moreel besluitvormingsmodel voor accountants, en we praten over zijn nieuwe initiatief Stridy.
-
Marcel Smits is een ‘echte’ accountant in business. We praten in deel 1 van deze podcast over het belang van de opleiding en titel. De maatschappelijke rol van de accountant. Over houding en gedrag. Hoe succes het karakter vormt. Over hoe hij kennis uit de gedragswetenschappen integreerde in zijn leiderschap. Een overview-gesprek, over het accountantsberoep en de bevlogen loopbaan van Marcel Smits.
Boeken die in het gesprek ter sprake komen:
Nassim Taleb - Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets
Robert Wright - The Moral Animal: Why We Are, the Way We Are: The New Science of Evolutionary Psychology
Kets de Vries - Leaders, Fools and Impostors: Essays on the Psychology of Leadership
-
Het waardenonderzoek van de NBA is onderdeel van een breder veranderprogramma, met als titel Accountant van de toekomst. Dit programma bestaat naast het waardenonderzoek uit desk research en rondetafels. Medio 2024 mag de ledenvergadering van de NBA zich uitspreken over een concreet voorstel voor dat toekomstbestendige beroepsprofiel, zo is de ambitie van het bestuur.
Petra Tijmstra leidt bij de NBA dit brede veranderprogramma, en vandaag is zij te gast in Vitamine A. We spreken over de context, het belang en noodzaak van een onderzoek naar de fundamenten onder de toekomst van de accountant.
Luister je deze podcast tussen 11 en 28 april 2023, weet dan dat je de enquête nog in kan vullen. Daarvoor hebben alle leden van de NBA en trainees een email ontvangen, en kan je die niet meer vinden, ga dan naar https://www.nba.nl/waardenonderzoek
- Mostra di più